Connect with us

Giurgiu

Locuinţă distrusă de foc, de la o maşină de spălat conectată la o priză defectă!

Publicat

pe

Sursa foto: ISU Giurgiu

Pompierii din giurgiu au intervenit, în această dimineaţă, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o casă din comuna Joiţa. O femeie de 40 de ani, căreia i s-a făcut rău, a avut nevoie de îngrijiri medicale. Focul a pornit de la un scurtcircuit cauzat de o maşină de spălat conectată la o priză defectă.

Au ars: acoperișul bucătăriei pe o suprafață de aproximativ 40 mp, pereții acesteia, electrocasnice (cuptor cu microunde, frigidere, ladă frigorifică, mașină de spălat), centrală termică, mobilier, două uși.

Cum previ un incendiu de natură electrică

1. Verificaţi instalaţia electrică!
Atunci când vă mutaţi într-un imobil, este foarte important să verificaţi cu atenţie instalaţia electrică. La o instalaţie veche există riscul de incendiu sau de avariere a aparatelor electrice din casă.

2. Nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite!
În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, va trebui să cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, trebuie să acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză.

3. Nu suprasolicitaţi o priză!
Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează mai mult electrocasnicele de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.). Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu.

4. Marcaţi fiecare priză!
Dacă nu sunteţi singurul locatar al spaţiului respectiv, este foarte important să cunoașteți tipul prizei. Un electrician vă va indica tensiunea electrică (de obicei prizele standard din locuinţe sunt de 220 V) precum şi tipul prizei: cu împământare sau fără împământare. În momentul în care conectaţi un consumator mare la o priză fără împământare, există riscul ca surplusul de curent să ducă la arderea aparatului sau la electrocutarea celor din jur.
Citiţi eticheta sau manualul de instrucţiuni al fiecărui aparat, pentru a vedea ce fel de sursă de curent necesită.

5. Folosiţi aparatele corespunzător!
Este foarte important să folosiţi aparatele electrice şi electrocasnice conform manualului de instrucţiuni. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzeste foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist.
Nu insistaţi să încarcaţi bateria unui telefon cu un încărcător care devine fierbinte în câteva minute.
În cazul aparatelor mari, va trebui să le acordaţi un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării.

6. Nu improvizaţi!
Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurt circuit sau o descărcare de curent.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Doliu în Poliția Giurgiu. Agent șef principal Elena Ceapă a plecat la ceruri la 46 de ani

Publicat

pe

De

Sursa foto: giurgiuveanul.ro

O polițistă din cadrul IPJ Giurgiu s-a stins din viață, astăzi – 21 martie 2025, răpusă de o boală necruțătoare la doar 46 de ani. Agent șef principal de poliție Elena Ceapă a fost un exemplu de profesionalism, devotament și loialitate – spun cei care i-au fost colegi. De-a lungul carierei sale, și-a îndeplinit misiunea cu onoare și respect. A fost un camarad de încredere, o persoană caldă și altruistă, gata să ofere sprijin și încurajare celor din jur. Dumnezeu să o odihnească în pace!

Trupul neînsuflețit a fost depus la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului”, unde cei care au iubit-o și respectat-o îi pot aduce un ultim omagiu. Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 23 martie, după care va fi condusă cu onoruri militare pe ultimul drum, la Cimitirul „Smârda”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

27 martie 2025. Se închide total circulația rutieră pe Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse!

Publicat

pe

Joi – 27 martie 2025, traficul rutier pe Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse va fi oprit pentru 12 ore în cazul autoturismelor şi microbuzelor (cu masa totală de până la 3,5t) şi autocarelor, începând cu ora 09:00, și timp de 24 de ore în cazul autocamioanelor, pentru efectuarea unor lucrări de construcție și montaj și pentru betonarea zonelor dintre noile panouri de drum din beton armat – ne informează IPJ Giurgiu.

Astfel, începând cu data de 27 martie, ora 21.00, este planificată reluarea circulaţiei rutiere pe pod pentru autoturisme şi microbuze (cu masa totală de până la 3,5t) şi autocare, respectiv, începând cu data de 28 martie, ora 09:00, este planificată reluarea circulaţiei rutiere pe pod pentru autocamioane.

Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu recomandă participanților la trafic să ia măsuri din timp pentru a-și reconfigura traseul în perioadele menționate, în funcție de mijlocul de transport, astfel încât să se preîntâmpine blocarea zonelor adiacente podului Giurgiu-Ruse sau întârzieri și timpi mari de așteptare pentru cei care intenționează să tranziteze frontiera.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite