Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Primarul comunei Corbii Mari, mesaj către cetăţenii din localitate

Publicat

pe

Comuna Corbii Mari a trecut printr-o perioadă extrem de dificilă în ultimele trei săptămâni. O perioadă în care a trebuit să dăm un test incredibil al unității și solidarității în fața unui dușman invizibil, dar atât de periculos – virusul COVID-19.

Am avut în localitate primul caz al unei persoane confirmate pozitiv. La două zile am avut și primul deces, iar în mai puțin de o săptămână am înregistrat 20 de cazuri confirmate. Toate au avut drept sursă de infecție o clinică din București, și nu pe cineva local. Au fost momente dramatice, cu o comunitate care putea să alunece foarte ușor de la precauție la panică. Oamenii au fost îngrijorați, speriați. A trebuit să luăm măsuri, unele severe, aplicate cu rigoare, pentru a evita o situația ca la Țăndărei, de pildă.

Bilanțul acestui moment: 20 de persoane confirmate pozitiv cu COVID-19 (3 decese).

Au fost momente de suferință și privațiuni pentru locuitorii din Corbii Mari, marcate de un efort incredibil al fiecărei familii. Dar acest sacrificiu a contat enorm ca să trecem peste un moment critic. Și astăzi, când vorbim, pot spune că am depășit acel moment. Astăzi, toate cele 195 de persoane care au fost contacți direcți ai celor confirmați pozitiv au ieșit din izolare, fără nicio problemă de sănătate.

Cel mai îmbucurător lucru este acela că în comuna Corbii Mari, datorită măsurilor aplicate și respectării lor, nu am avut o răspândire comunitară a virusului. Este o mare victorie a noastră și le mulțumesc tuturor locuitorilor pentru că au răspuns uniți în fața acestui necaz. Fără puterea lor, fără sacrificiile lor, astăzi puteam fi într-o situație extrem de gravă.

În acest context, fac un apel către toate societățile comerciale, angajatori, distribuitori, firme de curierat etc. să-și reia activitatea în regim normal în timpul cel mai scurt cu putință. Motivele lor de îngrijorare nu mai există și putem să continuăm să ne facem treaba ca înainte.

În același timp, mesajul meu pentru locuitorii comunei este să respectăm măsurile transmise la nivel local și prin ordonanțele militare guvernamentale. Insist pe acest lucru: faptul că am depășit cu bine un moment critic nu trebuie să însemne o relaxare a precauțiilor, pentru că riscăm să ne întoarcem de unde am plecat. Ar fi dramatic.

Le mulțumesc tuturor celor care au stat și stau permanent lângă noi în această bătălie, fără să cârtească: medici, farmaciști, preoți, vânzători etc. Mulțumesc DSP, Poliției și Jandarmeriei pentru sprijinul prompt.

Efortul nostru împreună trebuie să meargă mai departe și sunt convins că veștile bune vor veni în continuare.

Ionuț Bănică,
Primarul comunei Corbii Mari

ADMINISTRAŢIE

Târgoviște: Modulele digitale de colectare a deșeurilor devin operaționale luni, 17 martie 2025. Detalii importante aici!

Publicat

pe

Atenție, târgovișteni! De luni – 17 martie 2025, devin operaționale noile containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Acestea vor putea fi accesate, timp de o lună, fără cartelă – a anunțat primarul Daniel Cristian Stan. Măsura a fost luată pentru a le da timp cetățenilor să se obișnuiască cu noul sistem.

„Este foarte important să utilizăm cum trebuie aceste insule ecologice. Nu vreau să avem nemulțumiri. În situația în care insula ecologică, din diferite motive, nu funcționează, avem container de rezervă în fiecare zonă, astfel încât deșeul să fie aruncat acolo.

Lăsarea deșeurilor lângă insula ecologică sau în altă zonă reprezintă o contravenție care, în baza legislației de mediu, se sancționează cu amendă de peste 5.000 de lei pentru persoanele fizice. Mai mult decât atât, colectarea selectivă a deșeurilor, punerea separată pe fracții reprezintă o altă obligație prevăzută de lege, sancțiunea fiind asemănătoare.

Este până la urmă un exercițiu de voință și trebuie să schimbăm puțin mentalitatea. Asta trebuie să înțelegem. În situația în care vom continua să amestecăm categoriile de deșeuri, vom ajunge să plătim sume foarte mari cu titlu de sancțiune. Deja se plătește taxa pe economia circulară”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.

Atenție! Insulele ecologice digitalizate sunt în mare parte monitorizate video, iar celelate urmează. De asemenea, vor exista echipe de la Poliția Locală care vor patrula în municipiu cu scopul de a verifica modul cum sunt utilizate.

„Pe fiecare insulă va fi inscripționat numărul de telefon unde se poate suna dacă sunt probleme, dar și regimul sancționator. Sunt 30 de zile în care oamenii să intre în posesia cartelei de acces, fie de la asociația de proprietari, fie de la Primărie. Să sperăm că vom da un exemplu de bune practici, deși sunt convins că, în prima fază, vor fi probleme”, a mai spus edilul.

Cât privește situațiile în care asociația de proprietari condiționează eliberarea cartelei de acces la containerele pentru deșeuri, persoanele în cauză pot apela la administrația publică locală, care are posibilitatea să elibereze, gratuit, oricâte cartele va fi nevoie – a punctat primarul Daniel Cristian Stan, care a ținut, de asemenea, să precizeze că nu se plătește nimic în plus pentru aceste insule ecologice digitalizate, contrar zvonurilor lansate de diverși „binevoitori”.

„Nu există condiționalități. Doar obligația de a colecta deșeurile selectiv și de a le depune acolo unde trebuie”, a declarat primarul municipiului Târgoviște.

De reținut și faptul că municipalitatea are în implementare un al doilea proiect de montare insule ecologice digitalizate, astfel că, până la finalul anului, nu vor mai exista zone neacoperite în Târgoviște.

Insulele ecologice digitalizate din Târgoviște cuprind cinci module, pentru următoarele categorii de deșeuri:
biodegradabile (exemplu: legume, fructe, zaț de cafea, pliculețe de ceai etc.)
reziduale (deșeuri de igienă personală, scutece, deșeuri de plastic nereciclabile etc.)
plastic și metal (ambalaje din plastic – curate, pet-uri, doze de sucuri și alte băuturi etc.)
hârtie și carton (reviste, ziare, cărți, ambalaje de hârtie și carton – curate etc.)
sticlă (recipiente din sticlă, nu pet-uri etc.)

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Școlile din Răcari prinse în ample lucrări de reabilitare și modernizare

Publicat

pe

Instituțiile de învățământ aflate pe teritoriul orașului Răcari au reprezentat în permanență o prioritate pentru primarul Marius Caravețeanu, adept al educației, al pregătirii în condiții optime, civilizate, pentru ziua de mâine, a tinerilor, a celor care trebuie să preia ștafeta menținerii și dezvoltării comunității după regulile moderne, europene.

Printr-un proiect cu fonduri europene obținute prin Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, la Școala Gimnazială din Răcari se desfășoară ample lucrări de reabilitare, modernizare, extindere și dotare. Valoarea investiției este de 16.984.394,90 lei, fără TVA. Lucrările au ca termen de finalizare 7 luni. Proiectul prevede reabilitare și extindere școală, bibliotecă, sală de sport, teren de sport exterior. De asemenea, va fi amenajată curtea și refăcut gardul împrejmuitor.

Tot cu finanțare obținută prin Programul Regional Sud Muntenia 2021-2027 va fi reabilitată, extinsă, modernizată și echipată ca la carte și Școala Gimnazială din cartierul Colacu. Valoarea contractului este de 13.661.207,95 lei fără T.V.A. Termenul de execuție este de 8 luni. Lucrările prevăd reabilitare și extinderea corpului nou și a celui vechi, edificarea unei săli de sport, teren exterior pentru practicarea activităților sportive, realizarea unei cabine poartă, reamenajarea curții instituției școlare și execuția unui gard împrejmuitor.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite