Conectați-vă cu noi

INFO UTIL

Cumperi ouă pentru masa de Paște? Ţine cont de sfaturile InfoCons!

Publicat

pe

Cu prilejul Sărbătorilor de Paște, InfoCons vă aduce le cunoștință aspecte pe care trebuie să le cunoașteți în momentul achiziționării produselor specifice sărbătorilor pascale. În primul rând, oricând faceți cumpărături, trebuie să citiți cu atenție eticheta produselor pe care vă decideți să le achiziționați. În conformitate cu prevederile de comercializare a ouălor şi fiecare ou poartă următoarele informații, prin ștanțare, în ordinea mai jos menționată:

Sistemul de creștere al găinilor, care este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel:
– cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
– cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
– cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
– cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
– un cod format din două litere care reprezintă țara de origine (ex : România – RO);
– un cod format din două litere care reprezintă județul (ex : Braşov – Bv);
– un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.

Tot prin ștanțare, fiecare ou supus comercializării trebuie să aibă înscrisă data durabilității minimale (DDM). Aceasta reprezintă data până la care ouăle pot fi consumate şi trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.

Atenție!

Ouăle din categoria A se clasifică după greutate astfel:
a) XL – foarte mari: 73 g și peste;
b) L – mari: de la 63 g până la 73 g;
c) M – medii: de la 53 g până la 63 g;
d) S – mici: sub 53 g.

Ouăle din categoria A trebuie să prezinte următoarele caracteristici:
– o coajă de formă normală care este curată și intactă;
– o cameră de aer în interiorul oului nu mai mare de 6 milimetri;
– un gălbenuș fără un contur clar vizibil și care este ușor mobil la rotirea oului;
– albușul trebuie să fie clar și translucid;
– oul nu trebuie să conțină materii străine sau mirosuri;
– oul nu trebuie să afișeze dezvoltarea patelor germinative.

Ouăle de categoria A nu trebuie să fie spălate sau curățate înainte sau după sortare și nu trebuie tratate pentru conservare sau răcite sub 5 °C.

Pe ouăle din categoria A se pot aplica unul sau mai multe dintre următoarele marcaje distinctive:
a) termenul de valabilitate;
b) una sau mai multe date care să îi ofere consumatorului informații suplimentare;
c) categoria de calitate;
d) categoria de greutate;
e) numărul centrului de ambalare;
f) denumirea centrului de ambalare;
g) numele comercial sau marca fabricii;
h) o indicație asupra originii ouălor.

Ambalajele mari, precum şi ambalajele mici, chiar dacă sunt introduse în ambalaje mari, trebuie să indice pe suprafața exterioară, cu caractere vizibile şi lizibile, următoarele:
a) numele sau denumirea şi adresa unității care a ambalat sau ale celei pentru care se ambalează ouăle; numele, denumirea de activitate sau marca fabricii folosită de unitatea respectivă, care poate fi o marcă folosită în mod colectiv de mai multe întreprinderi, care poate fi indicat ă numai dacă nu conţine formulări incompatibile cu prezenta hotărâre, privind calitatea sau prospeţimea ouălor, tipul de producţie utilizat sau originea ouălor;
b) numărul de identificare al centrului de ambalare;
c) categoriile de calitate şi greutate. Ouăle din categoria A pot fi identificate fie prin cuvintele „categoria A”, fie prin litera „A” singură sau în combinaţie cu cuvântul „proaspete”;
d) numărul de ouă ambalate;
e) termenul de valabilitate, urmat de recomandările de depozitare pentru categoria A şi data ambalării pentru ouăle din categoria B;
f) metoda de producţie pentru ouăle din categoria A. Aceste specificaţii se folosesc obligatoriu pentru a respecta criteriile prevăzute la art. 22 alin. (3).

Atât ambalajele mari, cât şi cele mici pot conţine şi următoarele informaţii suplimentare, fie pe suprafaţa interioar ă, fie pe cea exterioară:
a) preţul de vânzare;
b) codurile de administrare a comerţului cu amănuntul şi/sau codurile de control ale stocului;
c) una sau mai multe date care să ofere consumatorului informaţii suplimentare;
d) specificaţiile privind condiţiile speciale de depozitare;
e) propoziţii sau simboluri menite să promoveze vânzarea ouălor, cu condiţia ca acestea şi modul în care sunt alcătuite să nu inducă în eroare cumpărătorul;
f) o indicaţie despre modul de furajare a găinilor ouătoare.

SFATURI UTILE:
– Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crapătă, murdară sau spartă;
– La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenusul;
– Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj şi alte informaţii privitoare la acestea ! Atenţie la modul de depozitare a ouălor! Păstrarea acestor produse la temperatura camerei favorizează dezvoltarea bacteriilor, precum salmonella!

Produsele din oua pentru care sunt necesare anumite temperaturi de depozitare trebuie sa fie depozitate la temperaturile prevazute. Temperaturile de depozitare trebuie sa fie inregistrate continuu, iar viteza de refrigerare trebuie sa fie astfel incat produsul sa atinga cat mai repede posibil temperaturile prevazute. Ambalajele trebuie sa fie depozitate astfel incat sa se asigure ventilatia necesara in spatiul de depozitare.

Vopsea de ouă
– Cumpăraţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
– Urmăriţi încadrarea produsului în data durabilităţii minimale.
– Atentie! La vopsirea ouălor, nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, vă puteţi pune în pericol sănătatea!

Vrei să afli mai multe informaţii despre vopseaua de ouă comercializată cu prilejul sărbătorilor pascale ? Accesează testul comparativ şi consultă studiul realizat de InfoCons pe etichetele produselor tip vopsea de oua ce se regasesc pe piata din România!

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

INFO UTIL

Sfaturi utile pentru turiștii care urcă la munte în această perioadă

Publicat

pe

Jandarmii montani de la posturile Zănoaga și Peştera, din Munții Bucegi, le recomandă turiştilor care se aventurează pe munte în această perioadă să țină cont de următoarele sfaturi:
înainte de a pleca în zona montană, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, stării vremii, condiţiilor climatice locale;
să aveți autovehiculele echipate corespunzător pentru sezonul rece (anvelope de iarnă, lanțuri, nisip, lopată etc.);
– să plecați pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim-ajutor și nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;
– să folosiţi numai drumurile deschise circulației, traseele marcate și să urmăriţi marcajele de pe traseu;
– să apelaţi cu încredere la jandarmii montani şi salvamontiști, să respectaţi indicaţiile acestora specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate;
– să respectați măsurile de protecție individuală pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2;

Turiştii aflaţi în dificultate în diferite zone din Munții Bucegi pot apela cu încredere numerele de telefon 0749.058037 și 0749.034639 pot suna la 112 pentru a solicita ajutorul jandarmilor montani.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Tu știi ce trebuie să urmărești când cumperi măști de protecție? Sfaturi InfoCons

Publicat

pe

de

Foto arhivă

La achiziția măștilor atât din farmacie sau din alte puncte de comercializare trebuie să fim atenți să identificăm următoarele informații pe eticheta produselor, informații ce trebuie să fie în limba română:

– Instructiuni de utilizare;

– Compozitia materialului utilizat;

– Elementele de identificare si caracterizare: denumirea producatorului / importatorului / dstribuitorului și adresa sediului în România;

– Existența marcajului CE;

– Declarație de conformitate;

– Informații privind depozitarea;

– Lotul sau numarul seriei ori alt element care sa permita identificarea mastii;

– Menționarea mărimi măștii;

– Riscul impotriva careia sunt destinate sa protejeze;

– Mastile care sunt depozitate in cutii trebuie sa fie ambalate la set sau individual;

– Adresa de internet la care poate fi accesata declaratia de conformitate.

Cea mai simpla modalitate de a ne asigura ca o masca este conforma este verificarea cutiei de ambalare a acesteia pe care este obligatoriu a fi inscriptionat marcajul CE care asigura coformitatea cu standardul european SR EN 149:2001insotit de clasa FFP, sau marcajul N95 care asigura conformitatea cu standardul US National for Occupational Safety and Health (NIOSH) si orienteaza asupra capacitatii de filtrare.

De asemenea pe cutie mai trebuie inscriptionat pentru ce particule microbiene a fost testata masca, inclusiv existenta protectiei antivirale, dimensiunea particulelor filtrate si optional standardul de testare pentru verificarea eficientei de filtrare antibacteriena (SR-EN 14683/2019).

Pentru mastile chirurgicale, consumatorul poate verifica direct daca este alcatuita din trei straturi.

Sursa: InfoCons

Citește în continuare

Promovare electorală

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT



error: Conținutul este protejat!!