Connect with us

INFO UTIL

Pot refolosi declaraţia pe propria răspundere necesară deplasării, prin modificarea datei?

Publicat

pe

Sursa foto: https://evz.ro/

Grupul de Comunicare Strategică a răspuns la o serie de întrebări referitoare la situaţii punctuale privind respectarea măsurilor de distanțare socială.

Întrebare: Având în vedere că din cauza restricțiilor este dificil să găsim foi pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere, mai ales pentru persoanele în vârstă sau din mediul rural, este permis să refolosim declarația prin modificare datei, în cazul deplasărilor pentru tratamente medicale frecvente sau pentru deplasări la magazinul din apropierea casei ori la farmacie? În funcție de posibilități, se poate tăia cu pixul sau cu pastă corectoare?

Răspuns: Da, în măsura în care este evidentă data pentru care este completată declarația respectivă, iar motivele deplasării și traseul rămân neschimbate.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

ITM Dâmbovița nu eliberează adeverințe privind vechimea în muncă la Romlux şi COS Târgovişte!

Publicat

pe

În contextul în care urmează o nouă recalculare a pensiilor, foarte multe persoane s-au prezentat la ghișeele Inspectoratului Teritorial de Muncă, în căutarea de documente cu care să facă dovada vechimii în muncă. Sunt necesare așadar precizări suplimentare, astfel încât oamenii să nu mai facă drumuri inutile.

Vechimea în muncă se probează cu carnetul de muncă doar pentru perioada lucrată înainte de 31 decembrie 2010. Începând cu anul 2011, s-a trecut la evidența informatizată a angajaților, în REVISAL.

La data de 1 aprilie 2024, ITM Dâmbovița mai avea în arhivă 6.400 de carnete de muncă neridicate de titulari. Vorbim despre persoane care au lucrat pe teritoriul județului Dâmbovița, la unități economice private, fiindcă doar acestea țineau carnetele de muncă la ITM.

Cât privește persoanele care nu au avut carnet de muncă, l-au pierdut sau au perioade lipsă din acesta, ITM Dâmboviţa poate elibera adeverinţe de vechime însă numai pentru perioade lucrate anterior datei de 31.12.2010, la angajatori cu sediul social în județul Dâmboviţa, cu capital privat, cu activitate depusă după iunie 1990.

„Persoanele pentru care găsim în bazele de date aceste dovezi de vechime, pot solicita, cu buletinul, prin completarea unei cereri tip și achitarea unei taxe de 20 de lei, respectivele adeverințe. Menționăm că acestea pot fi eliberate doar după ce titularii carnetelor de munca declară la Monitorul Oficial pierderea acestora.

ITM Dâmboviţa nu deține în arhivă documente necesare eliberării adeverințelor de vechime pentru perioade lucrate la unitățile de stat, indiferent de perioadă. În această situaţie se află și Romlux SA Târgovişte şi Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte.

Doar pentru UPET SA Târgovişte, în arhiva ITM Dâmboviţa, există documete privind calcularea drepturilor salariale (state de plată), în format electronic, DOAR pentru perioada noiembrie 1998 – decembrie 2010 (dar fără dovezi care să ateste plata contribuţiilor)”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Pentru perioadele lucrate după data de 01.01.2011, ridicarea adeverinţelor de vechime se face doar de la angajatori sau de la detinătorii legali ai arhivelor acestora. În cazul încetării activității societății, au obligația de a elibera astfel de acte deţinătorii documentelor ori succesorii în drepturi ai acestora.

„Inspectoratele teritoriale de muncă pot elibera, pentru perioade lucrate după data de 01.01.2011, în urma unor solicitări prealabile, care constau în depunerea unei cereri tip, prezentarea documentului de identitate și a plății unei taxe de 20 de lei, doar un extras din baza de date electronică, privind registrul general de evidență a salariaților. Din respectivul Extras de REVISAL rezultă calitatea de salariat a unei persoane, dar fără ca acest document să aibă valoarea unei adeverințe de vechime”, precizează Marius Lixandru – inspector șef ITM Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Informare CNAS privind obligațiile furnizorilor de servicii medicale în raport cu sistemul e-Factura

Publicat

pe

De

Conform prevederilor legislației referitoare la sistemul naţional privind factura electronică [1], intrate în vigoare la începutul acestui an, în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA – au obligaţia să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia cu instituţiile publice.

Această prevedere se aplică și furnizorilor de servicii medicale, medicamente și dispozitive aflate în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, pentru facturile emise în baza acestor relații contractuale.

Pentru utilizarea și accesarea sistemului RO e-Factura, operatorii economici trebuie să fie înregistrați în Spațiul Privat Virtual (SPV). Informațiile referitoare la înregistrarea în SPV sunt disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), linkul direct fiind: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/inreg_inrol_pf_pj_spv .

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise în sistemul RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România. De la 1 aprilie 2024, nerespectarea acestui termen se va sancționa cu amendă.

Într-o a doua etapă, începând cu data de 1 iulie 2024, transmiterea facturilor electronice de la emitenți către destinatari se va face obligatoriu prin intermediul sistemului RO e-Factura.

Casele de asigurări de sănătate nu vor accepta la plată facturile netransmise prin intermediul sistemului menționat. Totodată, atenționăm furnizorii că netransmiterea de către emitent a facturii în sistemul RO e-Factura, precum și primirea și înregistrarea de către destinatar a unei facturi netransmise prin acest sistem, în relațiile dintre ei sau cu alți operatori economici constituie contravenție și se sancționează cu o amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii.

Accesul la aplicația de generare a facturii în format XML, pusă la dispoziție de Ministerul Finanțelor, nu necesită autentificare, aceasta putând fi astfel utilizată la scară largă. Aplicația menționată se găsește pe portalul Ministerului Finanțelor, linkul direct fiind: https://mfinante.gov.ro/ro/web/efactura/aplicatii-web-ro-efactura .

În situaţia în care sistemul RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere a facturii se suspendă până la repunerea în funcţiune a sistemului.

Pe perioada în care sistemul RO e-Factura nu este funcțional, emitentul facturii aplică în mod corespunzător prevederile art. 319 din Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu condiția transmiterii ulterioare în sistem a facturilor electronice emise.

Perioadele de nefuncţionare a sistemului RO e-Factura vor fi publicate pe paginile de Internet ale ANAF şi Ministerului Finanţelor.

Informații detaliate pe această temă se pot afla accesând Ghidul privind utilizarea sistemului naţional de facturare electronică RO e-factura de pe site-ul Ministerului Finanțelor, linkul direct către acest document fiind: https://mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/ghidE-FACTURA.pdf .

Biroul de presă

[1] Ordonanţa de Urgenţă nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piaţă, punerii la dispoziţie pe piaţă, înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi supravegherea pieţei pentru acestea, cu modificările și completările ulterioare.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite