Connect with us

ACTUALITATE

Starea de urgenţă în România a fost prelungită cu 30 de zile

Publicat

pe

Sursa foto: Digi 24

Şedinţa celor două camere reunite ale Parlamentului, chiar dacă s-a consumat în spaţiul virtual, a fost cât se poate de tensionată şi cu luări de poziţie pertinente din partea reprezentanţilor opoziţiei, care îşi doresc să scăpăm cât mai repede de coronavirus, dar nu admit nici derapajele de la democraţie, de la respectul faţă de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Din punctul meu de vedere, este pentru prima dată în cei 30 de ani de democraţie când opziţia trebuie să facă faţă unei asemenea provocări periculoase.

Victor Ponta, liderul PRO România şi fost preşedinte al PSD, i-a criticat pe foştii colegi social-democraţi pentru faptul că nu sunt consecvenţi şi că una spun şi alta fac, în ceea ce priveşte relaţia cu PNL şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Ne-am săturat să auzim politicieni care nu sunt de acord cu Guvernul, cu președintele, dar totuși votează, e o chestie ilogică de derutare a oamenilor. Noi suntem consecvenți, vom fi singurii care avem logică în discursul ăsta critic că votăm împotrivă. Ordonanțele militare sunt neclare și lasă loc la abuzuri.

Deși sprijinim măsurile sanitare, Guvernul și președintele refuză să atașeze la acest decret un plan de repornire a economiei românești, criza economică ne va afecta de 100 de ori mai mult. 1 mai era o dată simbolică pentru reîntoarcerea la muncă. România are nevoie de conducători cu viziune, nu de un paznic care să îi țină închiși în casă și să dea amenzi”, a spus Victor Ponta.

PRO România şi ALDE nu au votat pentru prelungirea stării de urgenţă. PSD a votat doar cu condiţia introducerii unor articole, care, după cum s-a pronunţat senatorul Titus Corlăţean, reprezintă nişte clauze democratice de siguranţă.

„Parlamentul va încuviința această măsură deoarece este necesară, dar Parlamentul își confirmă rolul de unică autoritate legiuitoare. Parlamentul era obligat să introducă niște clauze democratice de siguranță, obligația de a respecta convenția drepturilor omului, iar restrângerea drepturilor și libertăților să nu se facă în orice condiții. Trebuie să guvernați fără aroganță, prin transparență și corectitudine, cu respect pentru națiune”, a vorbit Titus Corlăţean.

Evident, poziţia PSD a fost dezavuată de liberali şi de şeful statului, asta chiar dacă PSD-iştii au votat în favoarea Decretului 240. Nu le-au convenit amendamentele social-democraţilor, care au avut ca scop limitarea atribuţiilor Guvernului.

„Ați schimbat regulile contituționale peste noapte și ați introdus alte patru articole în proiectul de Hotărâre. Solicităm adoptarea decretului privind instituirea stării de urgenţă în forma transmisă de preşedintele Klaus Iohannis, să procedăm în mod similar ca la primul decret. Atunci aţi acceptat că decretul nu poate fi modificat, acum aţi schimbat regulile constituţionale peste noapte”, a sărit, indignat, deputatul PNL Florin Roman.

Reprezentanţii USR au votat şi ei pentru prelungirea stării de urgenţă, dar preşedintele acestei formaţiuni, Dan Barna, le-a atras atenţia celor de la PNL că trebuie să aibă grijă. Nu le dă un cec în alb!

„Avertizez guvernul să nu mai ia aceste voturi ca niște cecuri în alb, cabinetul se comportă de parcă tocmai a descoperit că a intrat la guvernare. Un guvern înțelept ar trebui să facă acum planul pentru ce urmează după starea de urgență, vedem doar reacții, dar nu vedem nici un fel de strategie, nu sunt planuri concrete, nu există o viziune dincolo de azi, nu facem să recuperăm sumele pierdute din pensii speciale, nu încurajăm antreprenorii. Statul pare că nu mișcă nici un deget pentru oameni. Vorbim doar de solidaritate doar pentru mediul privat, factura parcă vine întotdeauna cei care în vremuri bune erau motoarele economiei, singura direcție e să înlocuiască starea de urgență cu starea de faliment”, a precizat Dan Barna.

Au votat pentru prelungirea stării de urgenţă 404 parlamentari. 29 de voturi au fost împotrivă, 5 abţineri, iar un demnitar nu a dorit să-şi exprime votul.

ACTUALITATE

Expoziție comemorativă preot Gheorghe I. Cotenescu în satul Izvoarele, comuna Voinești

Publicat

pe

La Căminul Cultural Izvoarele, comuna Voinești, a fost vernisată, în acest weekend, expoziția itinerantă de fotografie documentară „135 de ani de la nașterea preotului profesor dâmbovițeano-muscelean Gheorghe Cotenescu”. Evenimentul a fost organizat de nepotul celui dispărut – Radu Petrescu Muscel, cu sprijinul Arhiepiscopiei Târgoviște. Manifestările comemorative au debutat cu săvârșirea slujbei parastasului, în biserica parohială din sat.

Publicistul Radu Petrescu-Muscel a demarat acest proiect anul trecut, în plină pandemie de coronavirus, și până acum expoziția a fost vernisată la Câmpulung Muscel, Curtea de Argeș, Pitești, București, Iași, Oradea și Râmnicu Vâlcea.

„Preotul Gheorghe Cotenescu s-a născut și și-a petrecut prima treime a vieții sale în județul Dâmbovița, desfășurând o activitate intensă pe plan cultural, ca student, la îndemnul și alături de Nicolae Iorga, în Liga Culturală și ca militant politic (co-fondator al Partidului acestuia, în 1910), apoi în asociatiile studentesti, ca jurnalist (secretar de redacție al revistei „Cultura”, organul de presa al Asociatiei Cântăreților Bisericești din România), ori ca animator cultural în cadrul renumitelor Societăți Corale „Carmen” (D. G. KIRIAC) și „Hora” (Juarez Movila), precum și Societatea culturală „Miron Costin”, ca elev preferat al marilor profesori universitari I. Popescu-Pasărea, Ioan Mihălcescu (viitorul Mitropolit Irineu al Moldovei) și George Stephanescu (fondatorul Operei Române).

Preotul Gheorghe I. Cotenescu a luat parte la întreaga campanie militară (1916–1919) și a fost decorat cu ordinul militar „Coroana României”.

În peste 20 de ani de profesorat la şcolile din Stoeneşti şi la seminariile din Câmpulung-Muscel, Curtea de Argeş şi Cernica-Ilfov, a fost dascălul unor personalități de seamă: Patriarhii Teoctist Arăpaşu şi Iustin Moisescu, Episcopii Gherasim Cristea, Eftimie Luca şi Roman Stanciu, arhimandriţii Sofian Boghiu, Roman Braga, Felix Dubneac, Grigorie Băbuş, Ioasaf Popa, Ioasaf Ganea, Atanasie Gladcovschi, Tănase Petroniu, Iustin Pârvu, profesorii universitari Ioan Pulpea-Rămureanu şi Anton Uncu. După preluarea puterii de către regimul comunist a fost arestat în primul lot de muşceleni, fiind condamnat după 14 luni de anchetă îngrozitoare”, se precizează într-un comunicat remis de Arhiepiscopia Târgoviștei.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Decizia Primăriei Ulmi în legătură cu locul de joacă din satul Viișoara

Publicat

pe

Primarul comunei Ulmi, Bogdan Tița, a reacționat rapid la semnalul tras de publicația noastră, la solicitarea unor locuitori ai satului Viișoara, și a decis, după verificări la fața locului, să închidă temporar spațiul de joacă situat pe strada învățător Ion Mihăescu.

De asemenea, edilul ne informează că administrația locală are deja demarată procedura de întocmire a documentației necesare în vederea amenajării, în locația respectivă, a unui parc de joacă la fel ca cele din satele Ulmi, Dimoiu, Colanu și Matraca.

Cât privește locul de joacă închis, acesta a fost construit, cu mai mulți ani în urmă, de un fiu al satului Viișoara – spune primarul Bogdan Tița.

Reamintim că oamenii au cerut modernizarea respectivului spațiu sau, dacă nu se poate altfel, închiderea acestuia, considerând că îi pune în pericol pe copii din cauza gradului avansat de uzură a echipamentelor de joacă.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT