Connect with us

ACTUALITATE

Starea de urgenţă în România a fost prelungită cu 30 de zile

Publicat

pe

Sursa foto: Digi 24

Şedinţa celor două camere reunite ale Parlamentului, chiar dacă s-a consumat în spaţiul virtual, a fost cât se poate de tensionată şi cu luări de poziţie pertinente din partea reprezentanţilor opoziţiei, care îşi doresc să scăpăm cât mai repede de coronavirus, dar nu admit nici derapajele de la democraţie, de la respectul faţă de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Din punctul meu de vedere, este pentru prima dată în cei 30 de ani de democraţie când opziţia trebuie să facă faţă unei asemenea provocări periculoase.

Victor Ponta, liderul PRO România şi fost preşedinte al PSD, i-a criticat pe foştii colegi social-democraţi pentru faptul că nu sunt consecvenţi şi că una spun şi alta fac, în ceea ce priveşte relaţia cu PNL şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Ne-am săturat să auzim politicieni care nu sunt de acord cu Guvernul, cu președintele, dar totuși votează, e o chestie ilogică de derutare a oamenilor. Noi suntem consecvenți, vom fi singurii care avem logică în discursul ăsta critic că votăm împotrivă. Ordonanțele militare sunt neclare și lasă loc la abuzuri.

Deși sprijinim măsurile sanitare, Guvernul și președintele refuză să atașeze la acest decret un plan de repornire a economiei românești, criza economică ne va afecta de 100 de ori mai mult. 1 mai era o dată simbolică pentru reîntoarcerea la muncă. România are nevoie de conducători cu viziune, nu de un paznic care să îi țină închiși în casă și să dea amenzi”, a spus Victor Ponta.

PRO România şi ALDE nu au votat pentru prelungirea stării de urgenţă. PSD a votat doar cu condiţia introducerii unor articole, care, după cum s-a pronunţat senatorul Titus Corlăţean, reprezintă nişte clauze democratice de siguranţă.

„Parlamentul va încuviința această măsură deoarece este necesară, dar Parlamentul își confirmă rolul de unică autoritate legiuitoare. Parlamentul era obligat să introducă niște clauze democratice de siguranță, obligația de a respecta convenția drepturilor omului, iar restrângerea drepturilor și libertăților să nu se facă în orice condiții. Trebuie să guvernați fără aroganță, prin transparență și corectitudine, cu respect pentru națiune”, a vorbit Titus Corlăţean.

Evident, poziţia PSD a fost dezavuată de liberali şi de şeful statului, asta chiar dacă PSD-iştii au votat în favoarea Decretului 240. Nu le-au convenit amendamentele social-democraţilor, care au avut ca scop limitarea atribuţiilor Guvernului.

„Ați schimbat regulile contituționale peste noapte și ați introdus alte patru articole în proiectul de Hotărâre. Solicităm adoptarea decretului privind instituirea stării de urgenţă în forma transmisă de preşedintele Klaus Iohannis, să procedăm în mod similar ca la primul decret. Atunci aţi acceptat că decretul nu poate fi modificat, acum aţi schimbat regulile constituţionale peste noapte”, a sărit, indignat, deputatul PNL Florin Roman.

Reprezentanţii USR au votat şi ei pentru prelungirea stării de urgenţă, dar preşedintele acestei formaţiuni, Dan Barna, le-a atras atenţia celor de la PNL că trebuie să aibă grijă. Nu le dă un cec în alb!

„Avertizez guvernul să nu mai ia aceste voturi ca niște cecuri în alb, cabinetul se comportă de parcă tocmai a descoperit că a intrat la guvernare. Un guvern înțelept ar trebui să facă acum planul pentru ce urmează după starea de urgență, vedem doar reacții, dar nu vedem nici un fel de strategie, nu sunt planuri concrete, nu există o viziune dincolo de azi, nu facem să recuperăm sumele pierdute din pensii speciale, nu încurajăm antreprenorii. Statul pare că nu mișcă nici un deget pentru oameni. Vorbim doar de solidaritate doar pentru mediul privat, factura parcă vine întotdeauna cei care în vremuri bune erau motoarele economiei, singura direcție e să înlocuiască starea de urgență cu starea de faliment”, a precizat Dan Barna.

Au votat pentru prelungirea stării de urgenţă 404 parlamentari. 29 de voturi au fost împotrivă, 5 abţineri, iar un demnitar nu a dorit să-şi exprime votul.

ACTUALITATE

Județul Dâmbovița nu boicotează „Noaptea Muzeelor 2024”. Programul aici!

Publicat

pe

Astăzi – 18 mai 2024, în intervalul orar 18:00-24:00, se va organiza și în județul Dâmbovița evenimentul cultural „Noaptea Muzeelor”, ajuns la ediția cu numărul 20 – ne informează Consiliul Județean.

Reamintim că, la nivel de țară, sunt multe instituții, unele dintre ele printre cele mai cunoscute din România, care au anunțat că nu mai participă la „Noaptea Muzeelor”, ca protest în primul rând față de salariile mici cu care sunt plătiți cei ce lucrează în acest domeniu.

În județul Dâmbovița vor putea fi vizitate gratuit, în această seară, începând cu ora 18:00, atât expoziţiile permanente ale muzeelor, cât şi pe cele temporare, astfel:

– expoziția „ReNaștere și Rânduială”, deschisă la Muzeul de Istorie din Târgoviște
– expoziția de cahle „Cavaleri de Târgoviște” – Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești
– expoziția de pictură comparată „Tema”, semnată de pictorii Horea Paștina și Cristian Dițoiu, deschisă la Muzeul de Artă din Târgoviște
– expoziția de pictură „Atestat”, ce cuprinde lucrările elevilor clasei a XII-a din cadrul Liceului de Arte „Bălașa Doamna”, aflată la Muzeul de Istorie din Târgoviște

Muzeele din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, deschise cu ocazia acestui eveniment, sunt:

– Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”. Din motive de siguranță pentru public, accesul în Turnul Chindiei nu va fi permis.
– Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Românești
– Muzeul de Artă
– Muzeul de Istorie
– Muzeul Evoluției Omului şi Tehnologiei în Paleolitic
– Casa-Atelier „Gheorghe Petraşcu”
– Muzeul „Vasile Blendea”
– Muzeul „Casa Romanţei”
– Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni

„Noaptea Muzeelor este un eveniment european iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM)”, se mai precizează în comunicatul CJ Dâmbovița transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Babel FAST 2024. Conexiuni. 30 de țări, 30 de spectacole, 300 de artiști și invitați

Publicat

pe

Încă un pic de răbdare și începe, la Târgoviște, Babelul, a 12 ediție a Festivalului Artelor Spectacolului organizat de Teatrul „Tony Bulandra” sub excelenta îndrumare a maestrului Mc Ranin, directorul instituției de artă dramatică din Târgoviște. Perioada de desfășurare 10 – 16 iunie 2024.

Festivalul Babel de anul acesta se va desfășura sub deviza „Conexiuni”. Fain. Arta teatrală nu va intra în conexiune cu scrutinul electoral, care se va desfășura pe 9 iunie.

La evenimentul artistic maraton, care se întinde pe o perioadă de 7 zile, vor participa echipe și formații de teatru și de dansatori din 30 de țări ale lumii. Va fi din nou o simbioză plăcută, caldă, prietenească, profesională, cu har actoricesc, a tradițiilor și conceptelor teatrale de pe patru continente.

Babel nu mai reprezintă un experiment, ci este deja un format de artă, de comunicare, o școală de teatru modern, în ton cu vremurile repezi în care trăim. Vor fi oferite iubitorilor de teatru, de gest și mișcare artistică 30 de spectacole. Pasionații de film vor putea viziona, în premieră la Târgoviște, 10 filme din categoria artă. Pe lângă toate acestea, vor mai fi la Babel 2024 expoziții, lansări de carte, ateliere și conferințe tematice.

Astăzi – 17 mai 2024, la întâlnirea cu ziariștii, premergătoare deschiderii Festivalului, s-au aflat Mc Ranin, Liviu Cheloiu – producătorul Festivalului, Eva Berciu – asistent președinte Festival și Mircea Silaghi – directorul artistic al Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște.

Maestrul Ranin, în binecunoscutu-i stil discursiv, cult, ușor ironic și cu stropi de umor bine temperat, a vorbit despre ceea ce se va întâmpla pe parcursul a șapte zile la Târgoviște. A tradus termenul și conceptul de „conexiune” și care este valoarea sa în teatru, în Festivalul Babel. Am aflat că vor veni, pentru prima dată, artiștii Operei din Pekin, China. O prezență inedită va fi, de asemenea, Teatrul Odin, din Danemarca, fondat de Eugenio Barba, considerat de Mc Ranin ultimul supraviețuitor dintre oamenii mari de teatru ai lumii.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite