Connect with us

ACTUALITATE

Țigările mentolate sunt interzise în România, începând cu 20 mai 2020!

Publicat

pe

Țigările mentolate sunt interzise în România, începând cu data de 20 mai 2020! Așadar, toate țigările mentolate vor fi retrase de pe rafturi, comercializarea lor fiind complet interzisă , începând de luna viitoare. Această decizie a fost luată de Direcția Europeană a Tutunului și a fost adoptată de legislația din România deoarece țigările mentolate tind să fie mult mai atractive în rândul minorilor. Țigările mentolate vor dispărea de pe rafturile magazinelor și benzinăriilor începând cu data de 20 mai a acestui an, pentru că scopul acestei măsuri este de a reduce fumatul în rândul tinerilor cu vârste sub 18 ani.

Mentolul va continua să se regăsească în țigările electronice și în dispozitivele care încălzesc tutunul sau melasa, așa cum sunt și narghilele. Această decizie alternativă de a menține totuși, pe piața din România, aroma de mentol a fost luată deoarece legislația din România recunoaște faptul că dispozitivele care încălzesc tutunul sunt diferite de țigările obișnuite și mult mai puțin nocive.

În concluzie, începând cu 20 mai 2020, vom regăsi mentolul doar în țigările electronice și în narghilele. Ba chiar mai mult decât atât, numărul de locații narghilele Bucuresti a început să crească de când această măsură legislativă a fost anunțată în presa din România. Astfel, patronii de restaurante, terase și cafenele au stabilit parteneriate strategice cu comercianții de narghilele, pentru a oferi fumătorilor care preferă mentolul o alternativă mai sănătoasă pentru consumul de tutun mentolat: melasa dulce ca mierea, mentolata.

Conform statisticilor British American Tobacco, în România sunt aproximativ 500.000 de fumători de țigări mentolate. Majoritatea acestor fumători nu pot fuma altceva decât țigări sau produse electronice cu tutun pe bază de mentol. Deși trecerea de la țigarea clasică mentolată la cea electronică este, probabil, alternativa cea mai rapidă pentru ca oamenii să se bucure în continuare de aroma de mentol favorită, narghileaua rămâne, totuși, alternativa cea mai indicată.

Putem folosi această lege ca pe un prilej nemaipomenit pentru a nu mai fuma zilnic, reducând acest obicei la fumatul ocazional, la evenimentele speciale, atunci când ne aflăm într-un restaurant narghilea, de exemplu.

Principalele arome de melasă care se regăsesc în narghilele sunt: afine și mentă, struguri și mentă, ciocolată și mentă, lămâie și mentă, pepene galben sau măr. Narghileaua este un fel de pipă cu apă, venită tocmai din Orientul Mijlociu, cu ajutorul căreia putem fuma melasă aromatizată. Astfel, melasa este încălzită cu ajutorul unor cărbuni speciali, iar filtrul introdus în apa din narghilea răcește fumul, oferind fumătorului o experiență nemaipomentă.

Narghileaua cauzează dependență?

Narghileaua NU cauzează dependență, însă provoacă o plăcere deosebită, fapt pentru care evenimentele speciale pot părea complete doar dacă sunt însoțite și de farmecul fumatului de narghilea în compania celor dragi! Șansele de a deveni dependenți de narghilea sunt inexistente.

Narghileaua conține substanțe halucinogene?

Narghilele din restaurantele, barurile, cafenelele și terasele din România NU conțin substanțe halucinogene, ci melasa aromatizată, dulce ca mierea. Substanțele halucinogene sunt interzise în România, iar narghileaua este un instrument pe care îl putem utiliza pentru a ne oferi o mică plăcere a vieții, nu pentru a fugi de realitate.

Narghileaua cauzează cancer la gât?

Șansele de a dezvolta cancer la gât sunt mult mai mici decât în cazul țigărilor obișnuite în primul rând pentru că narghileaua filtrează melasa într-o perioadă mai lungă de timp, fapt care ajută la răcirea fumului care intră în organism și, în al doilea rând, pentru că fumăm narghilea doar ocazional. În cazul țigărilor obișnuite, fumul inhalat este fierbinte și afectează gâtul, filtrul scurt neajutând prea mult la răcirea fumului.

Narghileaua conține nicotină?

Melasa din narghilea NU conține nicotină, iar fumul trece prin numeroase filtre înainte să ajungă în plămâni. În narghilea fumul este filtrat cu ajutorul apei și a suprafețelor metalice, din plastic și textile. Pe când fumul din țigară este filtrat doar de plasticul din care este fabricat filtrul țigretei. Așadar, narghileaua minimizează riscurile de îmbolnăvire sau de dependență.

Narghileaua conține gudron?

Narghileaua conține urme infime de gudron, iar acest lucru se întâmplă atunci când melasa este încălzită în exces, până când se arde. Totuși, când melasa este arsă, aceasta are un gust neplăcut, fapt care determină schimbarea melasei și împiedicarea intrării în corpul fumătorilor a gudronului.

Fumăm mai mult din narghilea decât din țigări?

În cazul narghilelelor cantitatea de melasă fumată este posibil mai mare decât cantitatea de tutun fumată în cazul țigărilor, însă fumatul de narghilea este mult mai puțin nociv datorită sistemului de filtrare, dar și pentru că fumăm narghilea doar la evenimente speciale.

Având în vedere informațiile menționate mai sus, începând cu 20 mai 2020 avem ocazia de a renunța definitiv la fumatul clasic, zilnic, înlocuindu-l cu o alternativă ocazională și mult mai sănătoasă: narghileaua pe bază de melasă mentolată! (P)

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Sărbătorim astăzi materializarea unui vis, a unei speranțe

Publicat

pe

de

Am fost și suntem dintotdeauna în Europa. Rezonăm cu valorile culturale ale bătrânului continent. Am fost, poate, despărțiți vremelnic, din cauza unor conjuncturi istorice, de această familie, dar niciodată nu am uitat de Europa, de democrație, de economia, cultura, tradițiile și civilizația care au contribuit pe deplin la schimbarea globală a societății, a aprecierii depline a omului, a drepturilor sale.

Astăzi – 9 Mai, sărbătorim Marea Europă, cel mai elocvent și puternic exemplu al unității întru binele cetățeanului, al colaborării al prosperității, al prieteniei și dorinței de mai bine. Sărbătorim materializarea unui vis, a unei speranțe. Trăim cu toții într-un spațiu mai democratic, mai liber, mai liniștit ca niciodată. Ceea ce s-a realizat pentru Europa Unită din 1950 încoace este un rezultat al diplomației, al consecvenței și al dorinței de unitate economică, socială și culturală.

La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!

Marian Ţachianu,
Deputat PSD de Dâmbovița

Citește în continuare

ACTUALITATE

Adrian Țuțuianu: 9 Mai – 1877, 1945, 1950 – O zi cât o istorie

Publicat

pe

de

1877, 1945, 1950 – o zi cât o istorie. Îmi doresc să reținem aceste momente determinante și să învățăm din ele. Demnitatea, curajul și viziunea au trasat istoria unei țări, unui continent și unei lumi. România este parte a acestei lumi, cu identitate și destin proprii.

📌 „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare” (Kogălniceanu) / Pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independența României a însemnat sacrificiul și jertfa a peste 10.000 de ostaşi.

📌 La 9 mai 1945, capitula cel de-al treilea Reich, luând, astfel, sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european. Victoria Coaliției Națiunilor Unite!

📌 „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice…. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie” (Robert Schuman).

La 9 mai 1950, ministrul de Externe al Franței propunea Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii. Pe 18 aprilie 1951, şase state – Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda – au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului. Ulterior, cele şase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor şi, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi.

La mulți ani, români! La mulți ani, Europa! La mulți ani, familie europeană!

Adrian Țuțuianu,
Vicepreședinte PRO România
Președinte PRO România Dâmboviţa
Fost ministru al Apărării

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT