ACTUALITATE
Țigările mentolate sunt interzise în România, începând cu 20 mai 2020!

Țigările mentolate sunt interzise în România, începând cu data de 20 mai 2020! Așadar, toate țigările mentolate vor fi retrase de pe rafturi, comercializarea lor fiind complet interzisă , începând de luna viitoare. Această decizie a fost luată de Direcția Europeană a Tutunului și a fost adoptată de legislația din România deoarece țigările mentolate tind să fie mult mai atractive în rândul minorilor. Țigările mentolate vor dispărea de pe rafturile magazinelor și benzinăriilor începând cu data de 20 mai a acestui an, pentru că scopul acestei măsuri este de a reduce fumatul în rândul tinerilor cu vârste sub 18 ani.
Mentolul va continua să se regăsească în țigările electronice și în dispozitivele care încălzesc tutunul sau melasa, așa cum sunt și narghilele. Această decizie alternativă de a menține totuși, pe piața din România, aroma de mentol a fost luată deoarece legislația din România recunoaște faptul că dispozitivele care încălzesc tutunul sunt diferite de țigările obișnuite și mult mai puțin nocive.
În concluzie, începând cu 20 mai 2020, vom regăsi mentolul doar în țigările electronice și în narghilele. Ba chiar mai mult decât atât, numărul de locații narghilele Bucuresti a început să crească de când această măsură legislativă a fost anunțată în presa din România. Astfel, patronii de restaurante, terase și cafenele au stabilit parteneriate strategice cu comercianții de narghilele, pentru a oferi fumătorilor care preferă mentolul o alternativă mai sănătoasă pentru consumul de tutun mentolat: melasa dulce ca mierea, mentolata.
Conform statisticilor British American Tobacco, în România sunt aproximativ 500.000 de fumători de țigări mentolate. Majoritatea acestor fumători nu pot fuma altceva decât țigări sau produse electronice cu tutun pe bază de mentol. Deși trecerea de la țigarea clasică mentolată la cea electronică este, probabil, alternativa cea mai rapidă pentru ca oamenii să se bucure în continuare de aroma de mentol favorită, narghileaua rămâne, totuși, alternativa cea mai indicată.
Putem folosi această lege ca pe un prilej nemaipomenit pentru a nu mai fuma zilnic, reducând acest obicei la fumatul ocazional, la evenimentele speciale, atunci când ne aflăm într-un restaurant narghilea, de exemplu.
Principalele arome de melasă care se regăsesc în narghilele sunt: afine și mentă, struguri și mentă, ciocolată și mentă, lămâie și mentă, pepene galben sau măr. Narghileaua este un fel de pipă cu apă, venită tocmai din Orientul Mijlociu, cu ajutorul căreia putem fuma melasă aromatizată. Astfel, melasa este încălzită cu ajutorul unor cărbuni speciali, iar filtrul introdus în apa din narghilea răcește fumul, oferind fumătorului o experiență nemaipomentă.
Narghileaua cauzează dependență?
Narghileaua NU cauzează dependență, însă provoacă o plăcere deosebită, fapt pentru care evenimentele speciale pot părea complete doar dacă sunt însoțite și de farmecul fumatului de narghilea în compania celor dragi! Șansele de a deveni dependenți de narghilea sunt inexistente.
Narghileaua conține substanțe halucinogene?
Narghilele din restaurantele, barurile, cafenelele și terasele din România NU conțin substanțe halucinogene, ci melasa aromatizată, dulce ca mierea. Substanțele halucinogene sunt interzise în România, iar narghileaua este un instrument pe care îl putem utiliza pentru a ne oferi o mică plăcere a vieții, nu pentru a fugi de realitate.
Narghileaua cauzează cancer la gât?
Șansele de a dezvolta cancer la gât sunt mult mai mici decât în cazul țigărilor obișnuite în primul rând pentru că narghileaua filtrează melasa într-o perioadă mai lungă de timp, fapt care ajută la răcirea fumului care intră în organism și, în al doilea rând, pentru că fumăm narghilea doar ocazional. În cazul țigărilor obișnuite, fumul inhalat este fierbinte și afectează gâtul, filtrul scurt neajutând prea mult la răcirea fumului.
Narghileaua conține nicotină?
Melasa din narghilea NU conține nicotină, iar fumul trece prin numeroase filtre înainte să ajungă în plămâni. În narghilea fumul este filtrat cu ajutorul apei și a suprafețelor metalice, din plastic și textile. Pe când fumul din țigară este filtrat doar de plasticul din care este fabricat filtrul țigretei. Așadar, narghileaua minimizează riscurile de îmbolnăvire sau de dependență.
Narghileaua conține gudron?
Narghileaua conține urme infime de gudron, iar acest lucru se întâmplă atunci când melasa este încălzită în exces, până când se arde. Totuși, când melasa este arsă, aceasta are un gust neplăcut, fapt care determină schimbarea melasei și împiedicarea intrării în corpul fumătorilor a gudronului.
Fumăm mai mult din narghilea decât din țigări?
În cazul narghilelelor cantitatea de melasă fumată este posibil mai mare decât cantitatea de tutun fumată în cazul țigărilor, însă fumatul de narghilea este mult mai puțin nociv datorită sistemului de filtrare, dar și pentru că fumăm narghilea doar la evenimente speciale.
Având în vedere informațiile menționate mai sus, începând cu 20 mai 2020 avem ocazia de a renunța definitiv la fumatul clasic, zilnic, înlocuindu-l cu o alternativă ocazională și mult mai sănătoasă: narghileaua pe bază de melasă mentolată! (P)
ACTUALITATE
Gratuit, analize medicale pentru locuitorii comunei Dragomirești

Locuitorii comunei Dragomirești, județul Dâmbovița, pot efectua analize medicale gratuite fără să plece din localitate – anunță primarul Dragoș Vlădulescu.
Administrația publică locală a facilitat venirea unei echipe de specialiști din București, iar oamenii nu vor achita decât o taxă de 20 de lei pentru interpretarea rezultatelor. Programările se fac la numărul de telefon 0720.309.694.
ACTUALITATE
Cosmonautul Dumitru Prunariu, invitat special la două evenimente organizate în Pucioasa

Cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, general locotenent, a fost, în data de 15 martie 2025, invitatul special al Simpozionului Național Traian Vuia – 119 ani de la primul zbor în lume cu mijloace proprii de zbor, organizat la Centrul Cultural European Pucioasa și al evenimentului aeromodelistic „44 de ani de la zborul cosmic al românului Dumitru-Dorin Prunariu”, care a avut loc la Clubul Copiilor Pucioasa.
Cele două activități au fost coordonate de profesorii Nicolae și Sandu Diaconescu, alături de Maria Alexandra Diaconescu și Simon Andrei – membri ai clubului de aeromodele și de directorul Clubul Copiilor Pucioasa – prof. Roxana Mateoiu.
Au participat: secretarul de stat în Ministerul Educației și Cercetarii – Ion Sorin, primarul orașului Pucioasa – Constantin Ana, prefectul județului Dâmbovița – Tănase Marian și directorul Școlii de Aviație Tuzla – Dorin Ivașcu.
Dumitru Dorin Prunariu este singurul cosmonaut român. La 14 mai 1981, a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic.
-
Dâmboviţaacum 7 zile
Un mort și trei răniți într-un accident rutier pe DJ 701, în comuna Corbii Mari
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Elev din Târgoviște, performanță remarcabilă la informatică
-
Giurgiuacum o săptămână
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Atenție! Se trece la radierea din oficiu a mașinilor cu ITP expirat. Detalii aici!
-
Dâmboviţaacum 5 zile
Târgoviște. Nu a fost jaf la firma de creditare. Un bărbat a vrut să se răzbune pe iubită, fiindcă l-a părăsit
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Clarvăzătoarea Georgeta Florea spune că trebuie să ne pregătim pentru 3 zile de întuneric! VIDEO
-
Giurgiuacum 6 zile
Copil de 3 ani a murit zdrobit de caldarâm. Micuțul a căzut în gol de la etajul 7!
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Forajul problemă de la Doicești, județul Dâmbovița, după 4 luni. S-a reluat circulația trenurilor de marfă