Connect with us

ACTUALITATE

Pavilionul Ortopedie de la Spitalul din Târgovişte a devenit secţie pentru COVID-19

Publicat

pe

Secţia Ortopedie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte a fost organizată ca spaţiu de primire a pacienţilor infectaţi cu COVID-19. Practic, pavilionul respectiv a fost modernizat și organizat pe trei circuite care să răspundă normelor de protecție și igienă pentru personalul medical, dar și în ce privește tratamentul aplicat pacienților infectați cu Coronavirus.

În plus, această secție a fost echipată cu panouri de comandă și control, care permit personalului medical să supravegheze și să asiste pacienții, la cele mai înalte standarde de siguranță.

„Pavilionul este dispus pe două nivele și conține în total 36 paturi, din care 6 paturi de terapie intensivă. Circuitul personalului a fost gândit în așa fel încât să se încadreze în zone diferite de risc, de la mic la mare, atunci când se face accesul, și invers, la ieșire, zonele fiind marcate în culorile verde, galben și roșu. La etajul întâi, s-a înființat și un spațiu de odihnă pentru personal”, se arată într-un comunicat remis de Consiliul Judeţean Dâmboviţa.

Managerul Spitalului Judeţean din Târgovişte, dr. Claudiu Dumitrescu, a explicat că Secţia Ortopedie va funcţiona ca o unitate medicală de sine stătătoare, aproape independent de restul spitalului.

„Felicit epidemiologii spitalului pentru modul în care au gândit acest spațiu. A fost o muncă de aproximativ 3 săptămâni, dar ne mândrim cu ceea ce am reușit să facem. Investiția nu a fost mică. Nu pot prezenta suma exactă la acest moment, dar aici o contribuție majoră au avut-o donațiile pe care le-am primit, urmare a apelului făcut de președintele consiliului județean și ca atare, rezultatele au fost deosebite. Am modernizat cele trei săli de operație existente, am organizat două saloane de terapie intensivă cu șase paturi ultramoderne – cu ventilatoare, monitoare, stații și centrale de monitorizare a parametrilor, centrale de vizualizare a pacienților. Am schimbat ușile cu unele transparente, astfel încât personalul să nu intre de foarte multe ori la pacienți, iar gradul de expunere să se reducă, întrucât protecția personalului este prioritară în aceeași măsură ca îngrijirea pacientului”, a declarat dr. Claudiu Dumitrescu.

Astăzi – 17 aprilie 2020, preşedintele CJ Dâmboviţa – Alexandru Oprea, managerul Claudiu Dumitrescu, directorul medical – dr. Andrei Tomescu şi medicul epidemiolog Răzvan Berechet au au analizat astăzi modul în care a fost organizată Secţia Ortopedie drept spaţiu pentru primirea pacienţilor COVID-19.

„Circuitele au fost gândite pe trei zone: o zonă verde, cu risc scăzut, în care se va face accesul personalului direct de afară, pentru echipare; o zonă galbenă, intermediară, cu risc mediu, între zona verde și zona roșie, cu pacienți. În această zonă galbenă, personalul se dezechipează când vine din zona roșie, după ce a îngrijit pacienți COVID-19 pozitivi și, respectiv, zona roșie – zonă cu risc crescut, în care se află pacienții și unde sunt și alte cabinete ale personalului; în aceste locații din zona roșie, tot personalul va purta echipament de protecție complet.

Dacă ar trebui să rămână în echipamentul de spital, personalul va urma obligatoriu circuitul invers, adică: zonă roșie, zonă galbenă (dezechipare și rămânere în echipament de spital), iar apoi trecerea în zona verde. La parter avem 6 paturi de terapie intensivă, destinate pacienților cu afecțiuni severe și critice, care au nevoie de ventilație mecanică și intubație. De asemenea, sunt prevăzute rezerve cu câte un pat și cu două paturi atât la parter, cât și la etaj. În rest, celelalte paturi sunt în număr de 30 pentru pacienții care au COVID-19 și care sunt și urgențe medico-chirurgicale. Practic, sunt 30 de paturi și 6 ATI”, a precizat dr. epidemiolog Răzvan Berechet.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa a felicitat conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte pentru ceea ce s-a realizat la Secţia Ortopedie. De asemenea, Alexandru Oprea le-a mulţumit tuturor celor care au donat bani, aparatură şi echipamente pentru Spitalul Judeţean.

„Am gândit acest circuit împreună cu colegii de la spitalul județean tocmai pentru că ne-am așteptat să avem o incidență a cazurilor de Coronavirus, dacă nu mare, cel puțin la un nivel mediu în Județul Dâmbovița, iar colegii de la SJUT au întreprins această acțiune, și anume au gândit un circuit autonom, complet separat”, a declarat Alexandru Oprea.

Reamintim faptul că, ieri, au fost confirmate pozitiv la testul pentru COVID-19 nu mai puţin de 42 de persoane, angajaţi şi bătrâni din Centrul de Asistenţă Medico-Socială Ghergani (oraş Răcari), astfel că, în prezent, în judeţ există 73 de pacienţi infectaţi.

ACTUALITATE

Județul Dâmbovița nu boicotează „Noaptea Muzeelor 2024”. Programul aici!

Publicat

pe

Astăzi – 18 mai 2024, în intervalul orar 18:00-24:00, se va organiza și în județul Dâmbovița evenimentul cultural „Noaptea Muzeelor”, ajuns la ediția cu numărul 20 – ne informează Consiliul Județean.

Reamintim că, la nivel de țară, sunt multe instituții, unele dintre ele printre cele mai cunoscute din România, care au anunțat că nu mai participă la „Noaptea Muzeelor”, ca protest în primul rând față de salariile mici cu care sunt plătiți cei ce lucrează în acest domeniu.

În județul Dâmbovița vor putea fi vizitate gratuit, în această seară, începând cu ora 18:00, atât expoziţiile permanente ale muzeelor, cât şi pe cele temporare, astfel:

– expoziția „ReNaștere și Rânduială”, deschisă la Muzeul de Istorie din Târgoviște
– expoziția de cahle „Cavaleri de Târgoviște” – Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești
– expoziția de pictură comparată „Tema”, semnată de pictorii Horea Paștina și Cristian Dițoiu, deschisă la Muzeul de Artă din Târgoviște
– expoziția de pictură „Atestat”, ce cuprinde lucrările elevilor clasei a XII-a din cadrul Liceului de Arte „Bălașa Doamna”, aflată la Muzeul de Istorie din Târgoviște

Muzeele din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, deschise cu ocazia acestui eveniment, sunt:

– Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”. Din motive de siguranță pentru public, accesul în Turnul Chindiei nu va fi permis.
– Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Românești
– Muzeul de Artă
– Muzeul de Istorie
– Muzeul Evoluției Omului şi Tehnologiei în Paleolitic
– Casa-Atelier „Gheorghe Petraşcu”
– Muzeul „Vasile Blendea”
– Muzeul „Casa Romanţei”
– Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni

„Noaptea Muzeelor este un eveniment european iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM)”, se mai precizează în comunicatul CJ Dâmbovița transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Babel FAST 2024. Conexiuni. 30 de țări, 30 de spectacole, 300 de artiști și invitați

Publicat

pe

Încă un pic de răbdare și începe, la Târgoviște, Babelul, a 12 ediție a Festivalului Artelor Spectacolului organizat de Teatrul „Tony Bulandra” sub excelenta îndrumare a maestrului Mc Ranin, directorul instituției de artă dramatică din Târgoviște. Perioada de desfășurare 10 – 16 iunie 2024.

Festivalul Babel de anul acesta se va desfășura sub deviza „Conexiuni”. Fain. Arta teatrală nu va intra în conexiune cu scrutinul electoral, care se va desfășura pe 9 iunie.

La evenimentul artistic maraton, care se întinde pe o perioadă de 7 zile, vor participa echipe și formații de teatru și de dansatori din 30 de țări ale lumii. Va fi din nou o simbioză plăcută, caldă, prietenească, profesională, cu har actoricesc, a tradițiilor și conceptelor teatrale de pe patru continente.

Babel nu mai reprezintă un experiment, ci este deja un format de artă, de comunicare, o școală de teatru modern, în ton cu vremurile repezi în care trăim. Vor fi oferite iubitorilor de teatru, de gest și mișcare artistică 30 de spectacole. Pasionații de film vor putea viziona, în premieră la Târgoviște, 10 filme din categoria artă. Pe lângă toate acestea, vor mai fi la Babel 2024 expoziții, lansări de carte, ateliere și conferințe tematice.

Astăzi – 17 mai 2024, la întâlnirea cu ziariștii, premergătoare deschiderii Festivalului, s-au aflat Mc Ranin, Liviu Cheloiu – producătorul Festivalului, Eva Berciu – asistent președinte Festival și Mircea Silaghi – directorul artistic al Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște.

Maestrul Ranin, în binecunoscutu-i stil discursiv, cult, ușor ironic și cu stropi de umor bine temperat, a vorbit despre ceea ce se va întâmpla pe parcursul a șapte zile la Târgoviște. A tradus termenul și conceptul de „conexiune” și care este valoarea sa în teatru, în Festivalul Babel. Am aflat că vor veni, pentru prima dată, artiștii Operei din Pekin, China. O prezență inedită va fi, de asemenea, Teatrul Odin, din Danemarca, fondat de Eugenio Barba, considerat de Mc Ranin ultimul supraviețuitor dintre oamenii mari de teatru ai lumii.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite