Connect with us

ACTUALITATE

Mănușile de unică folosință pot ajuta împotriva răspândirii coronavirusului?

Publicat

pe

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Îngrijorările legate de extinderea epidemiei cu Sars-CoV-2 în România au determinat autoritățile să ia măsuri drastice. Acestea au rolul de a stopa răspândirea virusului corona. În țara noastră, oamenii sunt obligați să poarte mască și mănuși de protecție.

Protejarea mâinilor cu mănuși scade riscul de infecție

În clinici și spitale, folosirea mănușilor de protecție este unul dintre standardele de igienă obișnuite. În această perioadă a epidemiei, mănușile sunt un instrument indispensabil, având în vedere rolul lor de a proteja mâinile de virus și infecții.

Specialiștii spun că mănușile trebuie purtate de oameni, pentru că ele ar putea ajuta la oprirea răspândirii Covid-19, dar trebuie igienizate constant cu dezinfectant de mâini și schimbate destul de des. Oamenii trebuie să fie conștienți că virusul este foarte contagios, că este necesar să aibă mâinile protejate deoarece infecția poate pătrunde în organism prin mici crăpături sau răni de pe piele. Un lucru este sigur: germenii rămân pe mâini și de aceea nu trebuie să se atingă cu degetele zona feței, gura, nasul și ochii.

Este indicat ca mănușile să fie dezinfectate de mai multe ori, când este cazul, mai ales pentru a stopa răspândirea coronavirusului. Durata de folosire a mănușilor este scurtă, ele se schimbă frecvent.

Oamenii trebuie să fie foarte atenți în această perioadă a epidemiei și sunt sfătuiți să-și protejeze neapărat mâinile deoarece astfel pot reduce la minimum riscul de intrare al agenților patogeni în corp. Mănușile pot reduce riscul de infecție. Ele trebuie dezinfectate aproape constant și schimbate imediat dacă se deteriorează.

Nu atingeți fața cu mâinile când purtați mănuși!

Un lucru important este ca oamenii ce portă mănuși să nu atingă fața cu acestea. Dacă ei ating o suprafață care este contaminată cu Covid-19, germenii ajung pe mănuși. În cazul în care ating fața, gura sau ochii cu mănușile contaminate, se poate transmite și virusul. Prin urmare, trebuie să se evite atingerea feței cu mâinile și atunci când se poartă mănuși, iar dezinfectarea lor ori spălarea cu apă și săpun sau cu gel cu alcool trebuie să se facă în mod constant.

Mănușile au și rolul de a proteja mâinile de acțiunea dezinfectantului, care dacă s-ar folosi în mod frecvent direct pe piele ar putea provoca iritații după o perioadă de timp. Dezinfectantul de mâini este util în situații când nu avem la dispoziție o sursă de apă și săpun.

O singură pereche de mănuși de unică folosință nu este suficientă într-o zi

Acest lucru este adevărat. De exemplu, dacă un om merge la cumpărături ar trebui să utilizeze câte o pereche de mănuși pentru fiecare locație. De pildă, dacă merge la două magazine diferite, ar avea nevoie de două perechi de mănuși unică folosință. Sunt oameni care țin cont de acest lucru și pentru asta au cumpărat mai multe perechi de mănuși, pentru a avea suficiente în această perioadă a epidemiei.

Nu aruncați mănușile folosite oriunde!


Pentru a preveni răspândirea virusului corona, mănușile trebuie folosite și aruncate corect. Ce înseamnă asta? Mănușile nu se aruncă oriunde, pentru că astfel mediul în care ele ajung poate fi contaminat, iar din mediul respectiv, virusul poate fi transferat altei persoane care este sănătoasă.

Deseori, în ultima perioadă, poți vedea în parcarea unor supermarket-uri mănuși de unică folosință aruncate pe jos. Acești oameni care au făcut asta sunt inconștienți, ei nu fac decât să agraveze situația. În mod normal, mănușile se scot de pe mâini cu atenție, se pun într-o pungă, se leagă la gură și apoi se aruncă punga la coșul de gunoi. Ideal ar fi ca mănușile să fie aruncate în containere de deșeuri periculoase, cum se procedează la spitale.

În orice caz, oamenii să nu creadă că aceste reguli sunt o joacă. Mănușile nu se aruncă aiurea și nu se mai folosesc în altă zi, chiar dacă sunt dezinfectate. Ele trebuie schimbate cu altă pereche de mănuși curate.

Există diferite tipuri de astfel de produse pentru protecția mâinilor:
• Mănuși de unică folosință
• Mănuși din latex
• Mănuși din nitril
• Mănuși rezistente la tăiere.

Toate sunt bune pentru a fi folosite pentru protecția mâinilor în perioada epidemiei de coronavirus. Nu uitați că mănușile împiedică germenii, bacteriile, virusurile să ajungă pe mâini și reprezintă un echipament de protecție bun, care scade riscul de a fi infectat. (P)

ACTUALITATE

Guvernul Cîțu a lăsat toți elevii din România fără transport gratuit

Publicat

pe

Coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR le-a făcut o „bucurie” elevilor din România. Acum, când trebuie să vină la cursuri, ieşind din pseudo-şcoala desfășurată online, copiii nu mai beneficiază de gratuitate pe mijloacele de transport în comun.

Actualii guvernanţi, în plină pandemie, au modificat Legea Educaţiei Naţionale, stabilind că decontarea sumelor folosite pentru asigurarea gratuităţii transportului elevilor se va realiza de la bugetul de stat, prin transfer către autorităţile administrativ-teritoriale. Zis, dar nu şi făcut!

Profitând de situaţia de pandemie şi de faptul că procesul de învăţământ s-a desfăşurat din 2020 încoace numai în sistemul online, reprezentanţii Guvernului Cîţu, oricum prost gestionari ai banului public, au uitat să prevadă în bugetul de stat sumele destinate acestui scop.

„Am primit foarte multe semnale de la părinţii nemulţumiţi, de la copii, legate de acest subiect. Nu se poate asigura transportul gratuit al elevilor, în contextul în care Guvernul modifică cadrul legal, dar uită să-l definitiveze, în sensul că nu emite şi normele, uită să prevadă în buget cheltuielile necesare decontării transportului gratuit al elevilor. Am tot aşteptat să rezolve situaţia. Am iniţiat demersuri prin Asociaţia Municipiilor din România. Actualul Guvern nu manifestă niciun fel de preocupare faţă de aceste probleme extrem de importante, în contextul reluării cursurilor şcolare fizic”, a declarat primarul Târgoviștei – Cristian Daniel Stan, membru în Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România.

Grav este faptul că Guvernul Cîţu recunoaşte acest aspect, dar nu face nimic pentru a îndrepta lucrurile. Trage de timp, probabil în ideea de a mai economisi bani la buget sau, probabil, aşteaptă alte restricţii pandemice, implicit încă o tură de învăţământ online care, se vede treaba, le-a priit prin faptul că nu au mai fost nevoiţi să plătească bani pentru transportul elevilor de la domiciliu la şcoală. Aşa după cum a precizat edilul municipiului Târgovişte, este vorba de cinism şi indiferenţă. Neacordarea de fonduri pentru transportul gratuit al elevilor reprezintă un atac asupra dreptului la educaţie al copiilor din România.

Citește în continuare

ACTUALITATE

A vrut să vândă un scaun pe internet și a fost la un pas să rămână fără banii de pe card!

Publicat

pe

Un bărbat din Iași a povestit, într-o postare pe pagina sa de Facebook, modul în care era să fie păcălit atunci când a scos la vânzare pe internet un scaun – scrie DC News.

„Novice în ale vânzării pe internet, dorind să-mi vând scaunul second-hand, iată, chiar azi, am fost la limită să ofer datele cardului bancar unui anume Ursu BRAWL (ce nume!) din satul Dopca, Jud. Brașov (e bine să ai un județ „serios” în spate) care m-a contactat pe Whatsapp.

A evitat mult să ofere numele și adresa, insistând să introduc datele cardului meu la un link aparent serios (inclusiv codul de 3 cifre, de pe spate, specific unei cumpărări de pe site-uri verificate, nu unei vânzări, cum era cazul meu)”, a povestit ieșeanul pe pagina sa de Facebook.

Modul de operare al atacatorilor

Aceştia contactează un utilizator care a publicat un anunț de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesaţi și la scurt timp, cu un anumit pretext, cer să mute conversația pe un alt canal de comunicare, de regulă pe Whatsapp. Apoi susțin că au efectuat plata.

Pentru ca vânzătorul să intre în posesia plății i se trimite un link pe care trebuie să-l acceseze și să introducă datele card-ului. Aceasta este o capcană pentru că atacatorii, după ce primesc datele card-ului, sistează orice conversație cu victimele și retrag bani din contul lor.

Deși pagina web la care ne direcționează link-ul folosește identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate dacă analizăm denumirea domeniului din link putem observa că nu ne mai aflăm pe pagina oficială.

În cazul în care ați căzut într-o astfel de capcană, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să contactați banca pentru a bloca card-ul și eventualele tranzacții ilicite din cont. Ulterior, dacă ați suferit pagube materiale, depuneți o plângere la cea mai apropiată secție de poliție, pentru a deschide o investigație în acest sens.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT