Connect with us

ACTUALITATE

200 de români care lucrau într-un abator din Germania, infectaţi cu COVID-19

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Digi FM)

O veste înfricoşătoare s-a răspândit printre municitorii români care lucrează în industria cărnii din Germania. Mai mult de 200 de conaţionali care lucrau în abatorul de bovine al Companiei „ Mulller Fleisch” din Birkenfeld, în landul Badden-Wurttemberg, din sud-vestul Germaniei, au fost depistaţi pozitiv la testul pentru coronavirus.

Muncitorii sunt angajaţi ai subcontactanţilor firmei nemţeşti. La unitatea din Birkenfeld muncesc circa 500 de români. Nu se cunosc încă date că printre ei sunt şi dâmboviţeni.

Potrivit informaţiilor transmise de media germană, toate persoanele infectate cu COVID-19 au fost băgate în carantină. Suspiciunea a apărut în data de 7 aprilie când unui lucrător care locuia într-o cameră cu mai muţi tovarăşi i s-a făcut rău. Bărbatul a fost internat în spital, iar două zile mai târziu i-a venit rezultatul pozitiv la testul pentru coronavirus.

Colegii de cameră au fost şi ei confirmaţi a fi infectaţi cu coronavirus. În presa germană a fost prezentat comunicatul firmei, în care se relatează clar problema cu care se confruntă şi modul în care decurg lucrurile în momentul de faţă.

„Suntem în continuă legătură cu angajații noștri și cu maeștrii lucrătorilor contractuali care transmit informații despre respectarea acestor măsuri”, explică conducerea. În plus, pliante au fost distribuite în toate limbile naționale. Cu toate acestea, când vine vorba de respectarea regulilor stricte de carantină, în special în rândul lucrătorilor contractuți infectați, compania își atinge limitele legale: „De asemenea, ne-am coordonat cu consilierii legali. Decretul general este o măsură de securitate pe care statul este singurul responsabil cu executarea. Ca companie, nu avem cum să facem acest lucru, mai mult: delegarea acestei sarcini către companii ar fi neconstituțională. Din acest motiv, ne concentrăm mai ales pe creșterea gradului de conștientizare a angajaților și colaborarea strânsă cu oficiile raionale. Compania și-a sensibilizat în mod repetat angajații să respecte, de asemenea, măsurile de carantină în privat.

Compania monitorizează foarte îndeaproape situația și evaluează de câteva ori pe zi dacă trebuie luate măsuri suplimentare. Măsurile luate până acum depășesc cu mult liniile directoare de calitate și igienă deja foarte stricte în industria alimentară: De exemplu, angajații din producție poartă așa-numitele „hote astro” cu protecție intensă la gură și nas, care sunt înlocuite în mod regulat. Compania oferă angajaților săi îngrijire completă, astfel încât să fie bine aprovizionate cu alimente și mese calde. Pe lângă mesele de la cantina companiei, compania vinde în prezent produse din magazinul fabricii, care este în prezent închis publicului, către persoanele afectate gratuit.

Măsurile suplimentare luate includ:

Planuri întârziate pentru schimburi și pauze, astfel încât schimburile să nu fie îndeplinite
Măsuri suplimentare de dezinfectare, cum ar fi personal suplimentar pentru curățarea intermediară și specială (de exemplu, curățarea sporită a balustanelor și mânerelor ușilor), instalarea suplimentară a distribuitoarelor de dezinfectare etc.

În situația actuală, Müller Fleisch sprijină, de asemenea, furnizorii de servicii ale lucrătorilor contractuali, oferind protecție a gurii și dezinfectanți.

În plus, suntem în strânsă legătură cu furnizorii noștri de servicii externe pentru a îmbunătăți situația de viață a lucrătorilor contractuali în ceea ce privește controlul infecțiilor și, dacă este posibil, pentru a oferi cazare suplimentară în această situație din partea noastră
Angajații au posibilitatea de a lucra la biroul de acasă, în măsura în care activitățile le permit
Produsele din carne produse pe șantier sunt pe deplin comercializate și pot fi consumate în siguranță. Compania a ajustat cantitățile de sacrificare și procesare la numărul mai mic de personal. În prezent putem continua să ne respectăm angajamentele de livrare și vom face tot ce putem pentru a le menține. Ca o companie relevantă sistemic, contribuim la asigurarea alimentației populației. Continuăm să fim dedicați acestei sarcini”, se precizează în comunicatul Companiei “Muller Fleisch”.

Autorităţile locale au aflat de situaţie şi au acţionat conform protocoalelor instituite ca urmare a pandemii de coronavirus. Deocamdată nu s-a luat în discuţie închiderea abatorului unde lucrează 1.100 de oameni dintre care 550 provin din statele din Estul Europei, cei mai mulţi din România.

Muncitorii locuiesc în spaţii comune din imobile aflate în mai multe localităţi din jurul abatorului.În aceste condiţii autorităţile germane a trebuit să asigure cazarea externă pentru 200 de angajaţi. Costurile generate de carantină vor fi asigurate de administraţile din Pforzheim, Enzkreis şi Calw. „Muller Fleisch” va acoperi costurile generate de întreţinere.

Au apărut evident şi contradicţii, opinii diferite în ceea ce priveşte pe cei care se fac vinovaţi de apariţia acestui focar dar şi despre cine ar trebui să suporte chetuielile cu carantinaţii.

Presa germana regională relatează pe larg aceste aspecte tensionante.

Grupul consiliului comunitar din Pforzheim / Die Linke a denunțat „condițiile de muncă și de viață inumane” ale celor aproximativ 500 de lucrători și contractori” care au lucrat pentru Müller Fleisch și care au jucat un rol cheie în succesul companiei.

“Ne așteptăm ca conducerea companiei Müller-Fleisch să își asume responsabilitatea pentru angajații lor, fără de care compania nu ar putea funcționa. Considerăm participarea companiei Müller-Fleisch la costurile pentru cazarea acelor angajați aflați în carantină ca fiind necesară și să le îndemnăm puternic ”, au spus consilierii orașului.

De asemenea tot ei au susţinut că fiind inacceptabil ca „Fleisch-Müller să recruteze acum și să angajeze lucrători suplimentari din străinătate sau în Germania, posibil pentru ca ulterior să fie nevoiți să îi plasați în costuri de carantină”.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Dotări în pas cu noile tehnologii pentru pompierii din județul Argeș

Publicat

pe

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeș a primit, în ultimii doi ani, prin implicarea Consiliului Județean Argeș, tehnică nouă de intervenție, în valoare de 1.816.725 lei. Au fost achiziționate:

– În anul 2024: autospsecială suport logistic 3,5 tone, cisternă pentru transport apă 5000 l, platformă transport vehicule avariate 3,5 tone, UTV șenilată cu remorcă proprie, sonar subacvatic digital, corturi 8×4 m, pături ignifuge auto, dispozitive punere în siguranță autovehicule electrice, lance stingere acumulatori vehicul electric, stații de lucru tip desktop, monitoare pentru stații de lucru tip desktop, trei detectoare metal, echipamente voluntari (formate din Nomex, cască protecție cu cagulă și lanternă, mănuși, centură siguranță, cizme scurte piele cu branț metalic), furtunuri tip B, C, D, bătător PSI cu placă cauciuc, lopeți, piese de schimb auto (anvelope, acumulatori), dar și alte dispozitive, precum motofierăstrău, mașină de găurit, fierăstrău sabie, telemetru electronic, șubler electronic, motocoasă, aparat de spălat cu presiune.

– În anul 2023: pătură ignifugă auto, dispozitiv punere în siguranță autovehicul electric, lance stingere acumulatori vehicul electric și detector mediu exploziv.

Ieri – 12 decembrie 2024, comanda unității i-a prezentat vicepreședintelui Consiliului Județean Adrian Bughiu toate echipamentele achiziționate, punctând evident, cu exemple concrete, utilitatea și eficiența acestora.

„Containerul de apă, cu o capacitate de 5000 l, a fost de un real ajutor în cadrul a numeroase incendii izbucnite în gospodăriile cetățenilor, la case, dar și la cel mai mare incendiu de vegetație uscată din județ, produs în comuna Stolnici, unde a fost afectată o suprafață de teren de aproximativ 100 ha. O altă misiune în care a fost utilizat acest container, a avut loc la Centrul de Îngrijire și Asistență Bascovele, unitate care a avut nevoie de asigurarea necesarului de apă timp de aproximativ o săptămână, situație în care, utilajul respectiv a fost lăsat la fața locului și alimentat periodic cu apă.

Un alt echipament necesar pentru formele de relief diversificate ale județului nostru este UTV cu șenile și remorcă. Amintim aici avalanșa produsă în luna februarie, anul trecut, în zona Capra, situație în care s-a apelat la sprijinul județelor vecine pentru a interveni cu un utilaj similar acestuia, observându-se astfel necesitatea unui astfel de echipament și în județul nostru. UTV-ul este un utilaj versatil, putând fi utilizat atât în zonele unde accesul este îngreunat, cât și în cele montane și înzăpezite, pentru transportul persoanelor și materialelor necesare în scopul gestionării situațiilor de urgență.

Totodată, una dintre investițiile majore este service-ul mobil. Acesta este utilizat pentru a remedia defecțiunile apărute la autoturismele și autospecialele din dotare, care se pot rezolva cu ușurință, fără a mai fi necesar transportul la o unitate specializată în acest sens.

În ultimii ani, numărul autoturismelor electrice a crescut semnificativ, ceea ce presupune, din punct de vedere al siguranței, un alt tip de risc. Aici fac referire la incendiile care sunt generate, în unele situații, chiar de acumulatorii acestor tipuri de vehicule. Astfel, printre echipamente achiziționate, se numără și cele care vizează intervențiile la incendiile izbucnite la vehiculele electrice. Este vorba despre un dispozitiv pentru punerea în siguranță a acestor tipuri de vehicule, blocând orice posibilă acțiune accidentală, impusă de erorile date de componentele electronice, dar și pătura ignifugă care permite stingerea incendiului unui autoturism, extrem de rapid. Această prelată de incendiu are mai multe avantaje în raport cu alte sisteme de incendiu pentru stingerea flăcărilor la o mașină, iar de când a fost achiziționată a fost utilizată pe parcursul a cinci misiuni. Un alt dispozitiv eficient în astfel de situații este lancea, cu care se intervine pentru stingerea acumulatorilor vehiculelor electrice. Acest echipament, este singurul mijloc care se poate acționa asupra acumulatorilor. Printre numeroasele incendii, amintim două dintre cele mai recente, petrecute pe Autostrada A1 și în orașul Mioveni”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Moș Crăciun sosește sâmbăta aceasta la Târgoviște. Hai și tu la paradă!

Publicat

pe

Foto arhivă

Mâine – 14 decembrie 2024, Moș Crăciun și spiridușii săi sosesc la Târgoviște. Locuitorii orașului, de la cei mici până la vârstnici, sunt invitați să se alăture tradiționalei parade pe străzile din centru. Atmosfera va fi una de poveste, chiar dacă lipsește zăpada.

Evenimentul va începe la ora 17:00, în fața Teatrului Tony Bulandra, după care va continua pe traseul Bulevardul Regele „Carol I” – Bulevardul „Mircea cel Bătrân” – Str. „Calea Domnească” – Bulevardul „Libertății” – Piața Tricolorului.

Moș Crăciun va rămâne la Târgoviște pentru două zile, respectiv 14 și 15 decembrie, și le va împărți daruri copiilor în Piața Tricolorului.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite