Connect with us

Dâmboviţa

Liberalii se laudă cu personalul din linia întâi, dar nu le-au dat ce li s-a promis!

Publicat

pe

Deputata PSD de Dâmboviţa, Carmen Holban, membră în Comisia pentru Sănătate şi Familie, a trecut în revistă situaţia medicală generată de pandemia de coronavirus în România şi în mod special în judeţul Dâmboviţa. Parlamentara trage un semnal de alarmă şi ne îndeamnă la precauţie şi la respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a coronaviruslui, ţinând cont de faptul că evoluţia acestei pandemii este una în creştere.

Afirmă Carmen Holban că, în momentul de faţă, în România avem peste 16.000 de cazuri confirmate, din care declarate vindecate un număr de 7.916 persoane. Alţi 14.313 românii sunt în stare de carantină, iar 18.880 se află în izolare. Din păcate, numărul deceselor a depăşit 1.040.

Carmen Holban a făcut o statistică şi a cazurilor de coronavirus înregistrate în Dâmboviţa. Practic, în judeţ, avem înregistraţi 157 de pacienţi bolnavi de coronavirus. 11 oameni, pe fondul unor afecţiuni preexistente sau al vârstei înaintate, au pierdut lupta cu COVID-19. Deputata şi-a arătat nemulţumirea faţă de numărul mic de teste efectuate în judeţ. 1.600 la o populaţie de peste 400.000 de locuitori! Spune parlamentara PSD că, de mai multe ori, a cerut factorilor responsabili, ministrului Sănătăţii, testarea masivă a populaţiei şi, în primul rând, a cadrelor sanitare, medici, asistenţi, infirmieri, personalul de la ambulanţă şi farmacişti.

A vorbit parlamentara şi despre focarele existente în judeţul Dâmboviţa, despre cel de la Corbii Mari apărut în urma infectării a trei cetăţeni dializaţi care au fost infectaţi într-o clinică din Bucureşti, numărul de cazuri ajungând în final la 20. S-au înregistrat şi trei decese, respectiv pacienţii care efectuau dializă.

Carmen Holban l-a felicitat pe primarul Ionuţ Bănică pentru că nu s-a piedut cu firea, s-a ţinut tare pe poziţie şi a gestionat aşa cum trebuie, deşi mai mult singur, această criză locală. Parlamentara i-a criticat pe reprezentanţii puterii liberale care, în loc să sară în sprijinul edilului de la Corbii Mari, să-l ajute să controleze situaţia, aceştia au apărut public şi l-au ameninţat cu controale.

„Primarul nostru a fost implicat total în această situaţie, a putut localiza focarul, a reuşit să inhibe apariţia altor cazuri, care puteau pune în pericol comunitatea. Nu am auzit însă să spună liderii PNL de alte localităţi unde există primari liberali, să vorbească de modul în care a fost gestionată această problemă. Mă refer la Răcari, unde ştiţi că, în Centrul rezidenţial pentru persoanele vârstnice de la Ghergani, au fost înregistrate 72 de cazuri de coronavirus, soldate şi cu 3 decese. Acolo, nu am auzit să fie acuzat primarul de modul în care a fost gestionată situaţia”, a precizat Carmen Holban.

Îngrijorător, crede deputata PSD, este faptul că mai multe cadre de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, care lucrau la Secţia de Boli Infecţioase – dedicată total tratării cazurilor de COVID 19, au fost infectate cu temutul virus asiatic. Tocmai pe fondul apariţiei unor situaţii de acest gen, când cei din prima linie sunt contaminaţi, se impune, spune Carmen Holban, testarea tuturor cadrelor medicale.

„De fiecare dată, cerem acest lucru, dar nu suntem auziţi. Am văzut că acest Guvern se tot laudă cu medicii şi cu asistenţii care sunt în prima linie, dar niciodată nu li s-a dat ceea ce li s-a promis. Noi, PSD, am tratat cu seriozitate acest domeniu deosebit de important, am mărit salariile cadrelor medicale, ne-am preocupat în permanenţă de soarta lor. Liberalii doar vorbesc. Iar acum, când trebuie să aplice reguli clare, nu le aplică.

Colegii noştri îşi cer bonusurile şi nu le primesc, îşi cer sporurile şi nu le primesc. Degeaba încercăm noi să luăm măsuri, dacă cei care guvernează nu fac nimic. În astfel de situaţii, de pandemie, nu se poate lucra cu frâna trasă. Tot timpul trebuie să fii în stare de alertă, să acţionezi în timp real”, a mai spus Carmen Holban.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Guvernul Cîțu a lăsat toți elevii din România fără transport gratuit

Publicat

pe

Coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR le-a făcut o „bucurie” elevilor din România. Acum, când trebuie să vină la cursuri, ieşind din pseudo-şcoala desfășurată online, copiii nu mai beneficiază de gratuitate pe mijloacele de transport în comun.

Actualii guvernanţi, în plină pandemie, au modificat Legea Educaţiei Naţionale, stabilind că decontarea sumelor folosite pentru asigurarea gratuităţii transportului elevilor se va realiza de la bugetul de stat, prin transfer către autorităţile administrativ-teritoriale. Zis, dar nu şi făcut!

Profitând de situaţia de pandemie şi de faptul că procesul de învăţământ s-a desfăşurat din 2020 încoace numai în sistemul online, reprezentanţii Guvernului Cîţu, oricum prost gestionari ai banului public, au uitat să prevadă în bugetul de stat sumele destinate acestui scop.

„Am primit foarte multe semnale de la părinţii nemulţumiţi, de la copii, legate de acest subiect. Nu se poate asigura transportul gratuit al elevilor, în contextul în care Guvernul modifică cadrul legal, dar uită să-l definitiveze, în sensul că nu emite şi normele, uită să prevadă în buget cheltuielile necesare decontării transportului gratuit al elevilor. Am tot aşteptat să rezolve situaţia. Am iniţiat demersuri prin Asociaţia Municipiilor din România. Actualul Guvern nu manifestă niciun fel de preocupare faţă de aceste probleme extrem de importante, în contextul reluării cursurilor şcolare fizic”, a declarat primarul Târgoviștei – Cristian Daniel Stan, membru în Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România.

Grav este faptul că Guvernul Cîţu recunoaşte acest aspect, dar nu face nimic pentru a îndrepta lucrurile. Trage de timp, probabil în ideea de a mai economisi bani la buget sau, probabil, aşteaptă alte restricţii pandemice, implicit încă o tură de învăţământ online care, se vede treaba, le-a priit prin faptul că nu au mai fost nevoiţi să plătească bani pentru transportul elevilor de la domiciliu la şcoală. Aşa după cum a precizat edilul municipiului Târgovişte, este vorba de cinism şi indiferenţă. Neacordarea de fonduri pentru transportul gratuit al elevilor reprezintă un atac asupra dreptului la educaţie al copiilor din România.

Citește în continuare

Dâmboviţa

Coaliția de Centru-Noapte stinge lumina pentru 4,6 milioane de români. VIDEO

Publicat

pe

Deputatul PSD de Dâmbovița Radu Popa este atent la toate manevrele legislative pe care le tot face actualul Guvern al Coaliției PNL – USR PLUS UDMR, pe care el o numește „de Centru-Noapte”. Scopul vădit al puterii este acela de a manipula și induce în eroare, în plan concret neîntâmplându-se nimic. Așa se pune pe tapet acum ideea cu consumatorul vulnerabil și intenția falsă că va fi sprijinit de Guvernul Cîțu.

Radu Popa demontează toată această făcătură pusă la cale de ministrul Muncii, Raluca Turcan, care zice că ar găsi bani pentru acestă categorie socială defavorizată, inventând o supraimpozitare. Textul publicat de deputatul social democrat este bine articulat, demască lucrătura și dă totodată soluții pertinente pentru rezolvarea adevărată a acestei situații.

„Cu o inconștiență veselă, Coaliția de Centru-Noapte se grăbește cu adoptarea unei Legi care reglementează consumatorul vulnerabil, chiar dacă această sentință socială era previzibilă încă de anul trecut când a apărut necesitatea transpunerii Directivei EU 944/2019, având ca termen 01.01.2021.

Din păcate, la data adoptării Legii Bugetului, sumele prevăzute pentru sprijinirea acestor categorii sociale lipseau cu desăvârșire. Astăzi, mintea Ralucăi Turcan crede le ia din supraimpozitarea altor sectoare de parcă problema socială a consumatorului vulnerabil ar fi o temă a companiilor din pieței de energie și așa devalizate și chinuite de lipsa de viziune a Ministrului Energiei.

Efectele principale ale acestei abordări sunt două: categorii largi de populație continuă să se zbată la limita sărăciei energetice și RĂMÂN vulnerabili într-o piață liberă. ADICĂ LEGEA NU ÎȘI ATINGE OBIECTIVELE!

Însă, în mod brutal, Guvernul vrea să facă abstracție de o mare parte dintre acești oameni-se observă că numărul cosumatorilor vulnerabili pe consumul de energie electrică imaginați de legea Turcan este extrem de mic.

Această abordare este inacceptabilă atât pentru că numărul de oameni în situația de vulnerabilitate este îngrijorător de mare dar și pentru că astfel de abordări ne-ar scoate din condiția umană.

Conform statisticilor ANRE realizate pe baza analizei comparate a facturilor, în România 4,6 milioane de români nu consumă mai mult de 55kwh/lună, consumul mediul lunar însumat, în medie, al unui bec și al unui frigider.

În acest moment doar 35% din cele 8,5 milioane de locuinţe din România sunt conectate la gaz metan și am citit un studiu ACER care arată că 11% din populația României se încadrează în definiția ”consumatorului vulnerabil”. Ori masa aceasta de populație e înspăimântător de mare, dacă facem o comparație cu Polonia și cu Ungaria care au doar 0,8%-0,9% dintre consumatori considerați vulnerabili.

Guvernele PSD au lucrat la o formă a legii și o definiție a consumatorului vulnerabil era pregătită. Azi au venit specialiștii în aria cercului și au distrus tot.

În legea Turcan, definiția consumatorului vulnerabil este greșită pentru că suprapune conceptul de ”sărăcie energetică” cu cel de “consumator vulnerabil”.
“Proiectul de lege are ca obiect stabilirea criteriilor de incadrare in categoria consumatorilor vulnerabili de energie și reglementarea masurilor de protectie sociala pentru aceștia și, în special, accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenfiale ale gospodăriei in scopul prevenirii și combaterii saraciei energetice.” Acest fapt a devenit posibil pentru că nu există criterii clare de definire a consumatorului vulnerabil și asta e foarte grav pentru că îngreunează rezolvarea problemei.

Guvernele PSD au lucrat la soluția problemei. Exista o propunere în Legea Energiei care definea consumatorul vulnerabil ca fiind ”clientul final aparţinând unei categorii de clienţi casnici care, din motive de vârstă, sănătate sau venituri reduse se află în risc de marginalizare socială şi tocmai pentru prevenirea acestui risc, beneficiază de măsuri de protecţie socială de natură financiară şi de alte facilităţi. Măsurile de protecţie socială, precum şi criteriile de eligibilitate pentru acestea se stabilesc prin legi speciale, iar facilităţile se stabilesc prin reglementări ANRE”

Totodată pentru aplicarea facilităţilor, e nevoie de stabilirea şi a altor categorii de clienţi vulnerabili: consumatorii a căror viaţă sau sănătate este în pericol iminent în cazul deconectării de la alimentarea cu energie electrică, consumatorii cu dizabilităţi sau deficienţe fizice sau mentale sau cu boli grave, consumatorii în vârstă de peste 65 ani care locuiesc singuri sau împreună cu persoane din aceeaşi categorie de vârstă”

Azi pentru 4,6 milioane de oameni, Coaliția de Centru-Noapte stinge lumina.

CE AR FI TREBUIT FĂCUT:

1. Să renunțăm la politicianism și să apelăm la specialiști.
În interiorul comisiei comune a Parlamentului/Industrie,Servicii+Economie/ trebuie să constituim un grup de lucru compus din specialiști din toate partidele,Min. Finanțelor și ANAF-care să livreze datele despre venituri, INS-baza centralizată de date, Min. Muncii-bugetările pe venituri și asistență socială, MAI-să susțină prin prefecturi și IPJ, ANRE-baza de date pe consum, TLE-date tehnice despre rețele și capacități. Aceștia să livreze și să asume datele statistice din interiorul viitoarei legi. Ulterior, acest cadru de lucru interinstituțional configurează profilul cosumatorului vulnerabil și îl face criteriu pentru acordarea sprijinului financiar.

2. Pe baza datelor rezultate mai sus, instituim un standard anual de consum al populației prin care sa fie determinat caracterul vulnerabil al consumatorului.

Înainte de orice trebuie definite clar și predictibil criteriile pentru consumatorii vulnerabili, apoi trebuie estimat numărul acestora, apoi trebuie asigurată resursa bugetară. Orice. ANRE a analizat consumul populației pe baza facturilor distribuitorilor și a rezultat că 4.3 milioane de oameni consumă >50 kWh. Aceste persoane identificate pot fi reanalizate prin anchete sociale făcute de UAT’urile de reședința ale beneficiarilor și astfel va fi determinat caracterul social al beneficiarului.
3. Apoi, sumele acordate drept suport financiar ar trebui să ajungă direct la distribuitorii de utilități și aceștia să le compenseze în factura clientului, prin norme acceptate de ANRE-practica europeană.
4. BUCUREȘTI-caz-școală pentru sistemul de energie termică cu multiplicări periculoase și în alte municipii.
În forma actuală, legea este imposibil de aplicat în București și în alte orașe unde încălzirea centralizată încă acoperă un număr mare de consumatori, datorită dezastrului din sistemul de termoficare. Dacă dăm ajutor financiar populației și consumatorul eventual, alege, să se mute pe furnizori de energie electrică, eventuala renunțare a 50% dintre clienții ELCen la branșamente și intrarea lor in rețeaua TransElectrica (TLE) va duce la prăbușirea rețelelor electrice din cauza gradului lor de uzură morală și tehnică. Rețeaua TLE din București a fost construită în anii 60-70 atunci când consumatorii casnici de energie electrică erau de 10x mai puțini iar capacitatea de transport era dimensionată pentru acest volum de consum. În ultimii 20 de ani, investitițiile în retehnologizarea rețelelor au fost la 30% din necesar și consecința acestei inconștiențe criminale e că astăzi Bucureștiul pare un european așezat pe un fundament medieval”.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT