ACTUALITATE
Se redeschid muzeele din Dâmboviţa. Program şi reguli de vizitare

Marţi – 26 mai 2020, se vor redeschide pentru public primele muzee din judeţul Dâmboviţa, după perioada de stare de urgenţă impusă de pandemia de COVID-19, respectiv: Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”, Peştera Ialomiţei şi Ansamblul Brâncovenesc Potlogi
Începând cu data de 1 iunie, îşi vor relua programul de vizitare Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni, Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, Muzeul de Istorie, Muzeul „Vasile Blendea”, Muzeul de Artă, Casa Atelier “Gheorghe Petraşcu”, Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa, Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, Casa Atelier “Gabriel Popescu” din Vulcana Pandele, Casa Memorială I. L. Caragiale, Muzeul „Casa Romanţei”, Expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România” şi Muzeul Etnografic „Prof. Dumitru Ulieru” Pietroşiţa.
PROGRAM VIZITARE
– Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”: programul de vizitare este de Marţi până Duminică, de la 09:00 – 13:00 și de la 14:00 – 18:30.
– Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, Muzeul Tiparului şi al Cărţii Româneşti Vechi, Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni, Muzeul ”Vasile Blendea”, Muzeul „Casa Romanţei”, Casa – Atelier Gheorghe Petraşcu, Expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei”, Casa Atelier ”Gabriel Popescu” din localitatea Vulcana Pandele: programul de vizitare este de Marţi până Duminică, de la 09:00 – 13:00 și de la 14:00 – 17:00.
– Casa Memorială ”Ion Luca Caragiale”, Muzeul de Etnografie Pucioasa, Muzeul etnografic ”Dumitru Ulieru” Pietroşiţa: programul de vizitare este de Miercuri până Duminică, de la 09:00 – 13:00 și de la 14:00 – 17:00.
– Ansamblul Brâncovenesc Potlogi: programul de vizitare este de Marţi până Duminică, de la 09:00 – 13:00 și de la 14:00 – 18:00.
– Pestera Ialomitei: programul de vizitare este de Luni până Duminică, de la 09:00 – 13:00 și de la 14:00 – 18:00.
REGULI DE VIZITARE
– La intrarea în muzeu se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree);
– Purtarea măştii care să acopere nasul şi gura este obligatorie atât pentru vizitatori, cât şi pentru personalul muzeului. Un reprezentant al muzeului va verifica temperatura vizitatorilor. Persoanele care refuză aceste măsuri nu le va fi permis accesul în muzeu;
– Vizitatorii își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în muzeu;
– Vizitatorii nu pot forma grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepţia familiilor care au doi sau mai mulţi copii;
– Accesul grupurilor (maximum 3 persoane) se face la un interval de 5 minute;
– Accesul în muzeu se face cu respectarea de către participanți a distanțării fizice de minimum 2 m;
– În cazul în care numărul de persoane din muzeu depăşeşte 50% din capacitatea sa, curtea de onoare a muzeului va servi drept spaţiu de aşteptare pentru vizitatori;
– Căile de acces, precum și sensul de circulație în interiorul muzeului au fost diferențiate conform semnalizărilor de separare a fluxurilor: intrare/ieșire, iar spațiul expozițional delimitat prin realizarea unor trasee pe care publicul este rugat să îl urmeze. De asemenea vizitatorii sunt sfătuiți să respecte instrucțiunile personalului;
– Vizita va fi limitată la un interval de timp de cel mult o oră;
– În spațiul expozițional se pot afla concomitent 50 de persoane. Accesul de noi vizitatori va fi permis gradual și progresiv, pe măsură ce persoanele care au vizitat expozițiile au părăsit muzeul;
– În intervalul orar 13:00-14:00 se va realiza igienizarea spațiului expozițional;
– Vizitatorii vor utiliza covoarele cu dezinfectant pentru încălțăminte aflate la intrarea în muzeu;
– Utilizarea plății cu cardul cât mai des posibil;
– În perioada stării de alertă sunt restricționate grupurile de vizitatori, tururile ghidate și organizarea de evenimente culturale cu participarea publicului, de tipul: vernisaje, lansări de carte, proiecții de filme documentare etc.
ACTUALITATE
Târgoviște: „Dinastia Nicolaeștilor -150 ani de viețuire”. O frumoasă poveste a orașului, istoria uneia dintre marile familii liberale

Deputatul PNL de Dâmbovița, Aurelian Cotinescu, a participat la lansarea unei cărți de excepție despre istoria unei familii liberale celebre a Târgoviștei, istoria unui crez politic, a dăruirii totale pentru comunitate.
„Din funcțiile publice pe care le-au deținut, prefect, senator, președintele Senatului, Nicolaeștii au avut ca priorități dezvoltarea economiei orașului, dezvoltarea urbană,dezvoltarea infrastructurii, a societății și, nu în ultimul rând, a culturii.
Atunci când mergeți pe Bulevardul Carol I, spre Gară, să știți că terenul a fost donat Primăriei de către familia Nicolaeștilor. Liceul nr. 2 a fost construit pe terenul donat de aceeași familie liberală. De asemenea, au înființat Muzeul de Istorie.
Vă invit să citiți această carte în care normalitatea este reprezentată de faptele concrete ale unei mari familii liberale în slujba orașului natal și a României”, a precizat deputatul Aurelian Cotinescu – secretar general al Grupului parlamentar PNL.
Istoricul și profesorul universitar Silviu Miloiu scrie în prefața cărții că „de-a lungul a patru generații, Nicolaeștii au întruchipat idealurile modernizatoare ale liberalismului, fiind un exemplu de integritate, devotament și implicare activă în evoluţia comunității și a statului. Cartea aduce în prim-plan nu doar realizările remarcabile ale membrilor acestei dinastii de avocați, ci și spiritul vibrant al epocii în care au trăit – o perioadă marcată de transformări profunde, consolidarea statului modern și eforturi neobosite pentru occidentalizarea României”.
Lucrarea a fost documentată și scrisă de Catrinel Lăzărescu Tănase, Mihai Oproiu și Corina Andrei.
ACTUALITATE
Elev din Târgoviște, performanță remarcabilă la informatică

Vlad Alexandru Duțu, elev în clasa a VI-a B la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Târgoviște, s-a calificat la Olimpiada Națională de Informatică. Determinarea, curiozitatea și dorința de autodepășire l-au propulsat printre cei mai buni elevi din țară la informatică.
Vlad se pregătește la Centrul de Excelență Dâmbovița, sub îndrumarea prof. Rafira Anca Mihaela, iar la clasă este coordonat de prof. Badea Camelia.
„Felicităm atât elevul, cât și profesorii săi pentru această realizare de excepție și îi dorim mult succes la faza națională! Suntem convinși că va face o figură frumoasă și va demonstra, încă o dată, că perseverența și excelența merg mână în mână”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Târgoviște.
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Doliu la Spitalul Județean din Târgoviște. A trecut în neființă medicul pediatru Mihaela Pohoață. Dumnezeu să o odihnească în pace!
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Informare Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița
-
Giurgiuacum o zi
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Jandarm, împușcat în cap din greșeală în timpul unui exercițiu de noapte la Centrul de la Ochiuri
-
Dâmboviţaacum 9 ore
Un mort și trei răniți într-un accident rutier pe DJ 701, în comuna Corbii Mari
-
ADMINISTRAŢIEacum 6 zile
Malu cu Flori: Proiectele pentru dezvoltarea comunei se bazează pe finanțările nerambursabile
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Filozoful George Bondor a pășit dincolo brusc și violent. Dumnezeu să-l odihnească!
-
Argeșacum 4 zile
Accident cu cinci victime în Dârmănești, la intersecția cu Drumul Morii