Conectați-vă cu noi

Dâmboviţa

Economia ţării a intrat în derivă, în cele 3 luni de pandemie

Publicat

pe

Senatorul Adrian Ţuţuianu atrage atenţia asupra faptului că, în mediul public, există foarte multe dezbateri pe diferite teme de actualitate, pe diferite aspecte sociale, dar foarte puţine legate de evoluţiile economice, de criza care ne pândeşte şi care ne va cotropi în perioada imediat următoare.

Preşedintele PRO România Dâmboviţa a spus că ceea ce susţinea în urmă cu două luni, privitor la căderea economică, este acum recunoscut, ba chiar publicat într-o prognoză a Ministerului de Finanţe. Practic, „România va înregistra o scădere economică abruptă, şi vom avea probleme majore cu şomajul. Probabil, ne vor trebui ani de zile ca să revenim doar la situaţia de dinainte de data de 17 martie 2020”.

Economia românească, conform aceluiaşi docment comentat de Adrian Ţuţuianu, va înregistra o reducere severă a activităţii în trimestrul al doilea a anului în curs. Vor fi afectate societăţile din industria prelucrătoare, serviciile, pe segmentele de tranzacţii imobliare, hoteluri şi restaurante, activităţile creative, transporturi, servicii de întreţinere. Exportul şi importul, afirmă senatorul PRO România, vor înregistra dinamici negative, comparativ cu anul 2019 – de 6,7 %, respectiv 5,6%.

„Deficitul bugetar acceptat de Guvern în această criză este de 6,7% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă că ne vom împrumuta cu circa 15 miliarde de euro pentru a acoperi acest deficit. După părerea mea şi a reprezentanţilor PRO România, deficitul va fi mult mai mare şi, probabil, că ne vom împrumuta mai mult de 20 miliarde de euro.

Este evident că vom asista la o majorare a cheltuielilor la 39,5% din PIB şi la o reducere a veniturilor la 32,7% din PIB, potrivit programului de convergenţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice”, a arătat Adrian Ţuţuianu.

Aceasta susţine că analiza guvernanţilor este insuficientă şi că, în următoarele două-trei luni, Ministerul de Finanţe va trebui să vină cu altă rectificare a prognozelor pentru că situaţia de pe piaţa muncii şi starea economiei sunt mult mai grave.

Din 17 martie 2020 şi până astăzi, au mai apărut 411 mii de şomeri. PRO România, spune Adrian Ţuţuianu, estimează că, în următoarea lună, în România vom avea circa 1 milion de şomeri. 600 de mii de oameni se află în şomaj tehnic. Numai de la începutul luni mai şi până astăzi, peste 100 de mii de români au rămas fără locuri de muncă.

Microîntreprinderile au fost obligate de criza generată de pandemie să trimită în şomaj 262 de mii de oameni, iar întreprinderile mici 267 de mii. Afirmă senatorul PRO România că toate firmele cu capital românesc au fost afectate de această criză majoră şi că, pentru a fi salvate, este nevoie de o intervenţie rapidă a statului. Ar fi vorba, conform analiştilor economici, de o infuzie de 30 miliarde de euro.

Liderul PRO România Dâmbovița susţine că, pentru depăşirea acestei situaţii deosebit de grave, mai este nevoie de digitalizarea administraţiei publice, de continuarea procesului de debirocratizare şi dezvoltarea unor proiecte de guvernare.

„Trebuie schimbat, de asemenea, modul în care este derulat programul IMM Invest, pentru că, la aproximativ 2 luni de la demararea acestuia, doar 0,85% din solicitări au fost aprobate”.

Cauzele care au condus la eşecul acestui program pornesc de la numărul mare de dosare, timpul scurt necesar derulării lor, volumul exagerat al documentaţiei. Acte cerute prin lege, dar şi, suplimentar, altele pe care le solicitră băncile. Dosare multe respinse fiindcă băncile nu îşi asumă finanţarea unor IMM-uri dacă din analiza financiară nu rezultă capacitate reală şi completă de rambursare la timp a creditelor acordate. Sunt cerute de către bănci garanţii suplimentare, pe lângă cele acordate de Fondul de Garantare. Instituţiile creditoare invocă şi faptul că sursa de câştig este prea mică la acordarea acestor împrumuturi.

A constatat senatorul Ţuţuianu că pierderile suferite de economia reală, în această perioadă de 3 luni de pandemie, sunt de circa 35 miliarde de euro.

„România s-a împrumutat, în perioada noiembrie 2019 – mai 2020, cu 74,4 miliarde de lei. Una spuneau liberalii când erau în opoziţie şi criticau la greu Guvernul Dăncilă alta fac acum.

Iată că ce făceau guvernele PSD face astăzi Guvernul PNL, cu precizarea că dobânzile sunt mai mari, cele mai mari din toate statele Uniunii Europene”, a mai precizat Adrian Ţuţuianu.

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. SS

    mai 27, 2020 at 6:43 pm

    Economia romaneasca ati distrus-o voi in 30 ani nu covid in 3 lui!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Două cazuri COVID-19, confirmate la Penitenciarul Mărgineni (județul Dâmbovița)

Publicat

pe

Foto arhivă

Alarmă la Penitenciarul de Maximă Siguranță Margineni, județul Dâmbovița. Încă un angajat al instituției a fost depistat cu coronavirus. Vestea a fost dată aseară printr-un comunicat al Agenției Naționale a Penitenciarelor.

„Vă informăm că, astăzi, 10.07.2020, un al doilea angajat al Penitenciarului Mărgineni a fost confirmat pozitiv la testul efectuat pentru SARS-CoV-2. Acesta a exercitat atribuții de serviciu în sectorul operativ, cu purtarea, în permanență, a echipamentului de protecție. În continuare, administrația locului de deținere aplică recomandările Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița și măsurile de intervenție adoptate la nivel de sistem. Până la acest moment, cu excepția celor două cazuri de angajați confirmați COVID-19, nu se înregistrează nicio altă infectare cu virusul SARS-CoV-2 la Penitenciarul Mărgineni”, se precizează în comunicatul transmis de ANP.

Citește în continuare

Dâmboviţa

Se cere demisia prefectului judeţului Dâmboviţa, Aurelian Popa

Publicat

pe

Corneliu Ștefan - președinte PSD Dâmboviţa

Preşedintele PSD Dâmboviţa, deputatul Corneliu Ştefan, a cerut demisia prefectului judeţului, Aurelian Popa, pentru faptul că s-a transformat în „agent electoral al PNL”.

„Îi atrag atenţia prefectului judeţului Dâmboviţa, să înceteze discuțiile cu primarii PSD, să îi lase în pace, să nu îi mai cheme la dânsul acasă, în vila de la Titu, unde se negociază trecerea de la Partidul Social Democrat la PNL.

Îi cer demisia prefectului Aurelian Popa pentru că, brusc, a devenit agentul electoral al PNL Dâmboviţa şi încalcă orice lege din România, dânsul fiind înalt funcţionar public. Lăsaţi colegii mei în pace şi nu mai acţionaţi la impulsurile celor din Partidul Naţional Liberal”, a fost mesajul preşedintelui PSD Dâmboviţa către prefectul Aurelian Popa.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!