Connect with us

Dâmboviţa

Economia ţării a intrat în derivă, în cele 3 luni de pandemie

Publicat

pe

Senatorul Adrian Ţuţuianu atrage atenţia asupra faptului că, în mediul public, există foarte multe dezbateri pe diferite teme de actualitate, pe diferite aspecte sociale, dar foarte puţine legate de evoluţiile economice, de criza care ne pândeşte şi care ne va cotropi în perioada imediat următoare.

Preşedintele PRO România Dâmboviţa a spus că ceea ce susţinea în urmă cu două luni, privitor la căderea economică, este acum recunoscut, ba chiar publicat într-o prognoză a Ministerului de Finanţe. Practic, „România va înregistra o scădere economică abruptă, şi vom avea probleme majore cu şomajul. Probabil, ne vor trebui ani de zile ca să revenim doar la situaţia de dinainte de data de 17 martie 2020”.

Economia românească, conform aceluiaşi docment comentat de Adrian Ţuţuianu, va înregistra o reducere severă a activităţii în trimestrul al doilea a anului în curs. Vor fi afectate societăţile din industria prelucrătoare, serviciile, pe segmentele de tranzacţii imobliare, hoteluri şi restaurante, activităţile creative, transporturi, servicii de întreţinere. Exportul şi importul, afirmă senatorul PRO România, vor înregistra dinamici negative, comparativ cu anul 2019 – de 6,7 %, respectiv 5,6%.

„Deficitul bugetar acceptat de Guvern în această criză este de 6,7% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă că ne vom împrumuta cu circa 15 miliarde de euro pentru a acoperi acest deficit. După părerea mea şi a reprezentanţilor PRO România, deficitul va fi mult mai mare şi, probabil, că ne vom împrumuta mai mult de 20 miliarde de euro.

Este evident că vom asista la o majorare a cheltuielilor la 39,5% din PIB şi la o reducere a veniturilor la 32,7% din PIB, potrivit programului de convergenţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice”, a arătat Adrian Ţuţuianu.

Aceasta susţine că analiza guvernanţilor este insuficientă şi că, în următoarele două-trei luni, Ministerul de Finanţe va trebui să vină cu altă rectificare a prognozelor pentru că situaţia de pe piaţa muncii şi starea economiei sunt mult mai grave.

Din 17 martie 2020 şi până astăzi, au mai apărut 411 mii de şomeri. PRO România, spune Adrian Ţuţuianu, estimează că, în următoarea lună, în România vom avea circa 1 milion de şomeri. 600 de mii de oameni se află în şomaj tehnic. Numai de la începutul luni mai şi până astăzi, peste 100 de mii de români au rămas fără locuri de muncă.

Microîntreprinderile au fost obligate de criza generată de pandemie să trimită în şomaj 262 de mii de oameni, iar întreprinderile mici 267 de mii. Afirmă senatorul PRO România că toate firmele cu capital românesc au fost afectate de această criză majoră şi că, pentru a fi salvate, este nevoie de o intervenţie rapidă a statului. Ar fi vorba, conform analiştilor economici, de o infuzie de 30 miliarde de euro.

Liderul PRO România Dâmbovița susţine că, pentru depăşirea acestei situaţii deosebit de grave, mai este nevoie de digitalizarea administraţiei publice, de continuarea procesului de debirocratizare şi dezvoltarea unor proiecte de guvernare.

„Trebuie schimbat, de asemenea, modul în care este derulat programul IMM Invest, pentru că, la aproximativ 2 luni de la demararea acestuia, doar 0,85% din solicitări au fost aprobate”.

Cauzele care au condus la eşecul acestui program pornesc de la numărul mare de dosare, timpul scurt necesar derulării lor, volumul exagerat al documentaţiei. Acte cerute prin lege, dar şi, suplimentar, altele pe care le solicitră băncile. Dosare multe respinse fiindcă băncile nu îşi asumă finanţarea unor IMM-uri dacă din analiza financiară nu rezultă capacitate reală şi completă de rambursare la timp a creditelor acordate. Sunt cerute de către bănci garanţii suplimentare, pe lângă cele acordate de Fondul de Garantare. Instituţiile creditoare invocă şi faptul că sursa de câştig este prea mică la acordarea acestor împrumuturi.

A constatat senatorul Ţuţuianu că pierderile suferite de economia reală, în această perioadă de 3 luni de pandemie, sunt de circa 35 miliarde de euro.

„România s-a împrumutat, în perioada noiembrie 2019 – mai 2020, cu 74,4 miliarde de lei. Una spuneau liberalii când erau în opoziţie şi criticau la greu Guvernul Dăncilă alta fac acum.

Iată că ce făceau guvernele PSD face astăzi Guvernul PNL, cu precizarea că dobânzile sunt mai mari, cele mai mari din toate statele Uniunii Europene”, a mai precizat Adrian Ţuţuianu.

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. SS

    mai 27, 2020 at 6:43 pm

    Economia romaneasca ati distrus-o voi in 30 ani nu covid in 3 lui!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

S-a făcut dreptate după 10 ani! Tâlharii de la Mătăsaru au ajuns după gratii

Publicat

pe

Sursa foto: Cronica de Găeşti

Cinci bărbați din Mătăsaru, județul Dâmbovița, cu vârste între 30 și 37 de ani, au ajuns astăzi după gratii, la 10 ani de la săvârșirea infracțiunii de tâlhărie, urmată de moartea uneia dintre victime.

În anul 2011, aceștia au bătut cu bestialitate și au jefuit trei ciobani din Argeș, care se deplasau cu oile către stână. Una dintre victime a decedat la puțin timp după ce a fost dus la spital.

Cei cinci agresori și de executat între 6 ani și 8 luni și 8 ani de închisoare. Bărbații au fost duși la Penitenciarul Mărgineni.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Patru candidați pentru șefia CJAS Dâmbovița

Publicat

pe

Astăzi – 6 mai 2021, s-a dat startul la schimbarea, prin concurs, a managerilor Caselor Județene de Asigurări de Sănătate. Din cei 60 de candidați admiși după selecția dosarelor, doar 33 au intrat în examen, de la ora 10:00. Acesta s-a desfășurat în amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgență din București.

Sunt județe unde au fost înscriși mai mulți candidați pentru postul de director CJAS. Dâmbovița reprezintă o surpriză în acest sens, fiind reprezentată la această primă etapă a concursului de patru candidați. După testul scris, în termen de patru zile lucrătoare, concurenții vor susține la sediul CNAS un interviu. Președintele acestei instituții, Adrian Gheorghe, ne asigură că a fost organizat un concurs transparent, fără discriminare pe criterii politice sau de altă natură.

Conducerea CNAS susține că vor fi promovați doar acei candidați care au abilități de planificare, organizare, coordonare și control.

În Dâmbovița, la concurs s-au înscris: Cristina Sima – fost șef Compartiment juridic și patrimoniu în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, Niculina Sandu – fost manager general CJAS Dâmbovița, Liliana Temergan – angajat CJAS Dâmbovița și Zamfira Ana Maria Dragotă – farmacistă, fiica patronului de la Popasul turistic Șipot din Moroeni, membră în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT