ACTUALITATE
Centrul de recuperare pentru veterani de la Mănăstirea Dealu a primit o nouă porție de speranțe și promisiuni
Astăzi, în Dâmbovița, înainte de a se trece la faza a doua a stării de alertă, cea de o lună de zile sau de două săptămâni, cum a decretat PSD, a descins o puternică delegație guvernamentală și mult popor liberal din județ. Nu știm clar dacă vizita înalților demnitari a fost una de lucru, cum s-a menționat în comunicatul tip informare transmis presei, sau a fost vorba de o incursiune preelectorală, așa cum se practică în politica românească. Totuși, după cum s-a exprimat un ilustru participant, „este bine că s-a întâmplat”.
Delegația, din care au făcut parte Raluca Turcan – vicepremier al Guvernului, Gen. Nicolae Ciucă- ministrul Apărării și Ioan Marcel Boloș -ministrul Fondurilor Europene, a descins mai întâi la Centrul de Recuperare Medicală a Veteranilor și Militarilor răniți de la Mănăstirea Dealu. Aici, au mai fost prezenți, mai mult în calitate de gazde, consilierul guvernamental Virgil Guran- preşedintele PNL Dâmbovița, deputatul Dumitru Lupescu – președintele USR Dâmbovița și membru în Comisia de Apărare a Parlamentului României, Aurelian Cotinescu – președintele PNL Târgoviște, prefectul Aurelian Popa, subprefectul Cătălin Chiru Cristea, reprezentanți ai PNL din teritoriu, ba chiar și un primar liberal, respectiv Marius Caravețeanu, cu un look proaspăt, tineresc.
I-am remarcat și pe cei doi Gabrieli ai PNL Dâmbovița, dar parcă un pic mai crispați și necomunicativi – Gabriel Plăiașu și Gabriel Grozavu. Oficiile de gazdă i-au revenit liderului Virgil Guran, de fapt, cel care vrea să-și solidifice poziția, prin organizarea unor astfel de evenimente prin care dorește să demonstreze că are un cuvânt greu de spus la București în această etapă politică și că se zbate pentru acest județ care l-a adoptat vremelnic.
Centrul de la Mănăstirea Dealu încă nu este definitivat. Lucrările sunt blocate pe undeva pe la jumătate sau poate mai mult, din cauza lipsei de finanțare. Acum, președintele Guran a spus că trebuie văzut ce se poate face pentru a realiza „acest rai pentru colegii noștri care s-au sacrificat și pentru ceilalți care nu sunt prezenți”. Liderul liberal este convins că, printr-un efort conjugat, se va reuși construirea unei zone frumoase, unde să se odihnească și să se trateze militarii care au luptat pe teatrele de operații.
A urmat la cuvânt vicepremierul Raluca Turcan. A vorbit, evident politic, despre importanța centrului și despre rolul acestei instituții în viața militarilor răniți pe câmpurile de luptă. Raluca Turcan a promis că acest vis preaslăvit de mulți politicieni va deveni realitate. Asta fiindcă, a precizat lidera PNL, face parte dintr-o echipă de oamenii care vorbesc mai puțin, dar aduc rezultate.
A mai vorbit ministrul Apărării – Nicolae Ciucă, pe care președintele Guran l-a prezentat ca fiind fostul său coleg de școală și singurul general român care, după 1945, a participat la o luptă reală. Nu a luat cuvântul Ministerul Ciucă înainte de a mai interveni pe modulul expres Raluca Turcan cu o mică laudă adusă lui Virgil Guran.
„Domnule general, vreau să vă mai spun două cuvinte. Acest proiect mai are un mare avantaj. Se numește Virgil Guran, secretar de stat în Guvernul României, dar și consilier al premierului Ludovic Orban. A avea în apropierea unui proiect atât de important pentru societate un consilier al premierului, dar și un secretar de stat pe probleme de apărare și ordine publică cred că merită luat în considerare, urmărit și valorificat la maximum”, a completat Raluca Turcan.
Ministrul Apărării a felicitat Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor Răniți în Teatrele de Operații pentru dăruirea și eforturile susținute pentru materializarea acestui proiect unic.
„Prin prezența noastră aici, precum și prin angajamentul nostru în fața asociației, sper să reușim ca la nivel guvernamental, instituțional, să acordăm tot sprijinul necesar, astfel încât ceea ce vom realiza acum să poată să dăinuiască în timp”, a declarat în fața audienței prezente în curtea Centrului de la Mănăstirea Dealu ministrul Apărării.
A mai îndemnat pe cei implicați generalul Nicolae Ciucă la răbdare și efort pentru a putea duce lucrurile cu bine până la capăt.
Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a spus că se va implica pentru sprijinirea acestui centru, pentru asigurarea de fonduri necesare finalizării proiectului.
„Este o datorie a României față de cei care au luptat și au militat pentru integritatea teritorială a României, să avem o minimă recunoștință și e necesar ca astfel de proiecte să fie puse în practică. Astăzi este o zi istorică, în care punem bazele acestui proiect”.
După expozeurile miniștrilor invitați, a urmat o scurtă confruntare în întrebări și răspunsuri cu reprezentanții presei, pe probleme ce vizau industria de apărare dâmbovițeană care este încă fără azimut, despre linia tehnologică de la uzina Dragomirești pentru producerea bunului la modă în vreme de pandemie și anume măștile de protecție și, bineînțeles, despre Centrul veteranilor de la Mănăstirea Dealu. Răspunsurile nu au fost mulțumitoare. Au fost pur și simplu în ton cu vremurile pe care le trăim și cu tehnicile persuasive ale politicienilor, acelea de a obloji rănile cu speranțe și promisiuni.
Înainte de a părăsi curtea instituției militare de la Mănăstirea Dealu, vicepremierul Raluca Turcan s-a apropiat de un cățel pripășit prin ograda centrului, pe care l-a mângâiat duios. Cei din preajma sa nu au pierdut prilejul de a transforma momentul într-o ședință foto.
Reprezentanții Guvernului Orban aflați în vizită de lucru în județul Dâmbovița, înainte de a porni spre Titu, unde aveau programate alte întâlniri, au intrat pentru o scurtă reculegere la Mănăstirea Dealu.
ACTUALITATE
Pucioasa: Nu rata proiecția celui mai premiat film românesc al momentului! ENESCU, jupuit de viu
Pe 28 ianuarie 2025, de la ora 17:30, Centrul Cultural European Pucioasa prezintă protecția celui mai premiat film românesc al anului 2024 – „ENESCU, jupuit de viu”, în prezența regizorului Toma Enache, a unora dintre actori și a producătorului, care vor răspunde întrebărilor publicului.
„ENESCU, jupuit de viu” este singurul film românesc selectat în programul oficial al celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Jaipur, India (17 – 22 ianuarie 2025), în competiția pentru cel mai bun lungmetraj.
În țară, filmul a fost vizionat până acum de peste 25.000 de spectatori, în 54 de premiere de gală. Începând cu 25 ianuarie 2025, la Ateneul Român din București, va debuta seria de proiecții speciale dedicate aniversării a 70 de ani de la plecarea în stele a compozitorului George Enescu. Această serie va continua pe tot parcursul anului 2025, în toată țara și în întreaga lume, aducând un omagiu unuia dintre cei mai mari artiști români.
„Am avut parte de reacții extrem de puternice și sincere din partea spectatorilor, care nu doar că au fost emoționați de povestea de viață a lui Enescu, dar au simțit și nevoia de a discuta despre temele atinse în film. Reacțiile spectatorilor, atât la nivel local, cât și internațional, ne confirmă că am reușit să dăm naștere unei povești care rezonează profund cu experiențele și trăirile oamenilor de pretutindeni. Aceasta este, pentru noi, dovada clară că <ENESCU, jupuit de viu>, nu este doar un film, ci și o invitație la o discuție mai amplă despre pasiune și iubire, dar și despre artă și sacrificiu”, spune regizorul Toma Enache.
„ENESCU, jupuit de viu” a reușit să ajungă la inima unui public divers, provocând nu doar o reacție emoțională, dar și o dorință de a căuta răspunsuri și de a-l înțelege mai bine pe omul și geniul Enescu. Succesul la festivaluri și premiile obținute sunt o recunoaștere a acestui impact.
Premiere și recunoașteri internaționale
De la lansarea sa, filmul a parcurs un traseu impresionant, astfel:
– Premiera mondială la a 17-a ediție a International Sound & Film Music Festival – ISFMF Croația, unde a câștigat trofeul pentru Cea mai bună muzică originală de film semnată de Sebastian Androne Nakanishi.
– Premiera americană la Los Angeles, în cadrul celei de-a 27-a ediții a ARPA International Film Festival, unde regizorul Toma Enache a fost distins cu premiul Outstanding Achievement in Filmmaking ( Realizari Remarcabile in Cinematografie).
– Premiat în Veneția, unde regizorului Toma Enache si lui Stefano Nicolao, cel care a semnat costumele, li s-a decernat „Premio Cultura”, in cadrul evenimentului cultural „Leoni, Gattopardi di Sicilia”, organizat sub patronajul Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților din Italia și al Consiliului Internațional al Dansului UNESCO.
– Premiera franceză la Monaco, unde filmul a câștigat Tofeul Angel Film Awards pentru Cel mai bun film.
Premii internaționale
Filmul a fost selectat și a câștigat peste 37 de premii la festivaluri de prestigiu, printre care:
– ARPA International Film Awards (Los Angeles)
– Angel Film Awards (Monaco)
– Festivalul Internațional de Film de la Girona (Spania)
– Festivalul Internațional de Film de la Salerno (Italia)
– Festivalul Internațional de Film – Premiile Afrodita de Aur (Cipru)
– Five Continents International Film Festival (Venezuela)
– Festivalul Rome Prisma Film Awards (Italia)
– Festivalul Internațional de Film de Artă de la Atena (Grecia)
– European Cinematography Awards (Olanda)
– Festivalul de Film de la Florența (Italia)
– Festivalul Internațional de Film BRIDGES, Corinthia Peloponnese (Grecia)
– British Film Awards (Marea Britanie).
ACTUALITATE
Comunitatea din Titu sărbătorește Mica Unire în Parcul Orășenesc
Primăria și Consiliul Local Titu invită comunitatea locală în Parcul Orășenesc, lângă bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, să sărbătorească 166 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri (1859). Vineri – 24 ianuarie 2025, de la ora 10:00.
Evenimentul este realizat cu sprijinul următoarele instituții cultural-educative:
– Biblioteca Orășenească Titu
– Casa de Cultură Titu
– Școala Gimnazială „Pictor Nicolae Grigorescu”
– Școala Gimnazială Nr. 2 Titu Târg
– Liceul Tehnologic „Goga Ionescu”
– Liceul Teoretic „Iancu C. Vissarion”.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Două mașini s-au făcut praf la intrare în Târgoviște, pe Calea București
-
Argeșacum 5 zile
Două case s-au făcut scrum azi-noapte în județul Argeș
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Un bărbat din Lăculețe, județul Dâmbovița, își duce traiul într-o troiță în mijlocul pădurii
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Șoferiță băută, implicată într-un accident rutier în Dărmănești
-
Argeșacum 4 zile
Trei răniți într-un accident rutier în Țițești, Argeș. Șoferul vinovat era băut
-
Prahovaacum o zi
Un tânăr motocliclist a decedat într-un accident rutier în Prahova. Alte patru persoane au fost rănite
-
SOCIALacum 2 zile
Bătrân de 90 de ani, găsit decedat într-o casă cuprinsă de foc!
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Primăria Târgoviște subvenționează taxa de habitat. Populația va plăti 35 de lei, nu 62 de lei