Connect with us

OPINII

Jocuri de societate!

Publicat

pe

Mă roade ceva. Au apărut câteva elemente de filtrat cu atenție în agitația declanșată de prelungirea stării de alertă. Urmărind evoluția lucrurilor, te gândești dacă nu cumva la orizont era prefigurat un blat și noi nu l-am văzut. Gândurile mă duc acolo, fiindcă Marcel Ciolacu, președintele PSD, pe care, în ciuda moleșelii sale afișate pe sticlă, uneori enervantă, este un politician abil, calculat, dispus să facă concesii pentru a ieși din situații limită.

A spus liderul social-democrat, într-o primă fază, că PSD nu va vota în ruptul capului prelungirea stării de alertă. Au curs șuvoi astfel de texte. Se întâmpla înainte de ieșirea la rampă a președintelui Iohannis și a completării imediate a lui Ludovic Orban, care dădeau ca sigură continuarea programului național de restricții COVID-19. Gestul celor doi nu a fost unul tulburător pentru PSD. S-a acționat schematic. Ciolacu s-a întâlnit imediat cu doi grei în coordonarea stărilor de urgență și alertă, cunoscători ai coronavirusului, prieteni buni de-ai săi. După aceea, declarațiile președintelui PSD s-au mai îndulcit. A lucrat deștept. A găsit o motivație, argumentele pentru decizia ce urma să o ia. Adică, să lanseze în spațiul public ideea că PSD, mai mult de două săptămâni, nu mai acceptă starea de alertă. Asta după ce a spus că nu o voia deloc!

La o ședință a mai-marilor PSD, s-a hotărât ca parlamentarii social-democrați să voteze ceea ce gândise Ciolacu, doar pentru prelungirea cu două săptămâni a stării de alertă și nu oricum. Existau condiții. Orban, atenționat de decizia PSD, schimbă tactica. Trimite la Parlament doar o informare că starea de alertă va fi sporită cu încă 30 de zile. Probabil să evite dezbaterile și votul.

Subit, apare și o informație nouă, care să detensioneze oarecum populația. Se deschid bisericile! Bucurie mare pe preoți și enoriași! Măsura, inteligentă, lasă să treacă la liber starea de alertă. PSD, prin vocea lui Marcel Ciolacu, iese la atac. Se supără șeful social-democrstilor sau cel putin așa a arătat, pentru faptul că Guvernul și-a propus să sfideze Parlamentul, și aruncă bomba, ce-i drept nu prea credibilă, cu pregătirea unei moțiuni de cenzură. Acum vine surpriza! Imediat după ce se termină starea de alertă! Adică, după cele 30 de zile de stare de restricții, decretate de Orban. Cu alte cuvinte, s-a dat liber Guvernului.

Și, uite așa, PSD mai scapă o stare de alertă convenabil, politicos, printr-un tertip politic. Acum, îmi este greu să cred că după consumarea stării de alertă o să avem moțiune de cenzură. Doar se apropie campania electorală, alegerile. O moțiune de cenzură în perioada asta nu știu pe cine avantajează. Așa că totul miroase a ceva nedefinit pentru omul de rând, dar prins în manuale pentru politicieni.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Păcatul, ca o entorsă a sufletului…

Publicat

pe

S-a întors lumea cu fundul în sus. Și cred că nu este de ieri, de azi, ci dintotdeauna. Ne-am făcut că nu vedem multe dintre neajunsurile și slăbiciunile firii umane. Le-am adăpostit la umbra nepăsării și a ignoranței sau poate a bunului simț. Le-am îndurat în momentele esențiale ale existenței. Am închis ochii și am făcut sfânta cruce.

Ne doare când observăm credința dusă la nivel de surogat, de obicei, de tradiție, fără să apară acea străfulgerare a purității și încrederii în Divinitate în sufletul și în mintea noastră. Nu mai luptăm cu slăbiciunile noastre. Doar mimăm acest lucru. Mergem după turmă. Atât. Sărbătoarea, pentru marea majoritatea, atunci când se apropie, înseamnă îndestulare materială, goană după asigurarea unei mese bogate, mațul plin și sintagme spuse din complezență. Automatisme de factură spirituală.

Am aflat în aceste zile, cu multă stupoare și indignare (poate era mai bine dacă nu ne otrăveam mintea și sufletul cu astfel de informații), că un preot de prin Teleorman a fost arestat pentru 30 de zile pentru săvârșirea infracțiunii de întreținerea de relații sexuale cu un minor. A fost prins în fapt! Asemenea știri acum, în pragul Sfintelor Sărbători de Paște, numai bine nu fac. Agită și mai mult societatea timorată și stresată de vremurile pandemice pe care le trăim.

Preotul de prin Videle a comis-o rău de tot. O fi singurul cu astfel de apucături păcătoase? Culmea, în comunitatea în care slujea, enoriașii, de obicei supuși, umili, încrezători și adepți ai mesajului de echilibrare psihologică „să faci ce zice popa, nu ce face”, aveau mare încredere în darul său. Îl apreciau. Uite că totul s-a spulberat! Rămânem cu gustul amar al unei greșeli imense care cutremură clar un sistem în care credem cu tărie. Cineva a vrut să se întâmple și asta. Și a rostogolit mizeria taman acum, când ne pregătim de Paște.

Noi, românii nu prea suntem obișnuiți cu astfel de greșeli, mai ales săvârșite de slujitorii bisericii. Ținem la firesc. La reguli. Înghițim și trecem cu vederea multe, dar asta e prea de tot. Ne-a împlântat în suflet un pumnal! Considerăm că face parte deja din normalitate când vedem preoți implicați în afaceri mari. Patroni de restaurante, magazine, shaormerii, hoteluri. Nu ne mai pasă când observăm pe cel care propovăduiește în biserică și spune „fericiți cei săraci cu duhul” cum se plimbă în Mercedes-uri și BMW-uri de sute de mii de euro. Este obișnuință. Stil de viață. O stare pe care am adoptat-o din mers. Așa sunt vremurile! Fiecare trebuie să trăiască. Să-și asigure confortul. Că nu mai știm ce ne facem cu menirea, cu harul, cu sacrificiul, e altă poveste. Rămâne teologie și filozofie sacră. Subiecte de dialog la ceas de seară.

Mare păcat că, din cauza unui preot de tipul celui de la Videle, au de suferit biserica străbună, credința, toți cei care sunt cu adevărat slujitorii lui Dumnezeu, care se luptă pentru binele comunităților, al oamenilor. O pată care se șterge greu. Se va întâmpla și asta. Românul este iertător. Biserica Ortodoxă va ieși biruitoare. Neghina este totdeauna dată la o parte, chiar dacă nu știm cu precizie când. Să fim încrezători! Dumnezeu are grijă de toate.

Citește în continuare

OPINII

Renașterea, ca o fantomă…

Publicat

pe

Se aude că ALDE, partidul copt de Călin Popescu Tăriceanu într-un cuptor unde mai păstrase fumegând ceva cenușă liberală, vrea să renască precum binecunoscuta pasăre legendară. Deocamdată, au apărut fulgii, două-trei voci care încearcă să reintre pe pista de alergare politică. Sunt câțiva oameni care au început să-și facă simțită prezența pe rețelele de socializare și pe la prietenii din media, sperând că așa, bătând timid din aripioarele plăpânde, vor fi din nou reperați de electorat. Slabe șanse!

Mortul politic cu greu se va mai întoarce de la groapă. Asta și în cazul PRO România. Poate vom putea vedea doar ceva de tip zombi bălăbănindu-se a disperare, încercând să atragă atenția asupra sa. În rest, slabe șanse de reușită. Fostul lider ALDE Dâmbovița, Ionel Petre, am auzit că a fost ales vicepreședinte ALDE la nivel național. E ca și cum ai fi numit împărat într-un apartament. Politicianul are vervă, verb, știe când să atace, cu ce, pe cine. Se chinuie să revină în cercul atenției, dar e greu să o faci de pe o bicicletă omorâtă de alții.

ALDE a pierdut. Revenirea pare imposibilă. Zbaterile unor lideri sunt de apreciat, dar nu au consistență electorală, nu mișcă masele. Simple valuri care se pierd în neant imediat ce vectorii se opresc din suflat! Partidul a pierdut din cauza inconsecvenței și a tuturor jocurilor și păcatelor lui Tăriceanu. Nici alianța cu Ponta și PRO România nu i-a făcut bine. Și invers e valabil! Partidele micuțe nu au șanse să crească în actuala conjunctură. Poate doar dacă apare vreun lider mesianic…

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT