Connect with us

ACTUALITATE

Pucioasa nu este o pușcărie! Primarul explică situația de la spital, devenit suport pentru COVID-19

Publicat

pe

Sursa foto: Facebook

Primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, a postat pe pagina sa de Facebook câteva precizări, urmare materialului în care publicația noastră a prezentat mărturiile unor pacienți COVID-19 internați în spitalul din localitate.

„Decizia de a deveni spital suport Covid a fost luată fără ca noi, Primăria Orașului Pucioasa – în subordinea careia se afla spitalul, sau cei din conducerea spitalului orășenesc să fim consultați;

Din acel moment am realizat că indiferent de voința noastră suntem cei care trebuie să ducem alături de sectia de boli infectioase / pneumologie a Spitalului Județean, greul luptei COVID în acest județ, în timp ce restul spitalelor din Dâmbovița respirau ușurate – și vă rog să priviți toată această poveste prin filtrul spaimei pe care o trăiam cu toții la începutul lunii martie, sub această amenințare nouă.

Nu au contat faptul că abia am înființat secția nouă de pediatrie, nu au contat nici proiectele europene aflate în implementare sau faptul că 80.000 de oameni rămân fără spitalul pe care se bazau!

Din acel moment, spitalul a ieșit din circuitul normal, fiind nevoit să-și abandoneze pacienții și a intrat într-o logică de transformare a lui într-o unitate cu circuite foarte precise pentru siguranța pacienților, a cadrelor medicale, dar și a comunității noastre!

Acest lucru s-a realizat greu, cu eforturi imense umane și materiale, pentru că Ministerul Sănătății a contribuit la acest proces cu circa 600 de combinezoane, iar Consiliul Județean Dâmbovița ne-a sprijinit cu 200.000 lei, greul fiind dus de noi – Primăria Pucioasa, care a renunțat la mai multe proiecte bugetate din fonduri proprii pentru a susține un spital care până în acest moment nu a avut nici măcar un pacient din Pucioasa!

Cât despre personal, mă simt dator să vă reamintesc câteva lucruri.

La momentul în care toți jubilau prin spitalele din județ că au scăpat de tratarea unui inamic nevăzut, echipa de la Spitalul Orășenesc Pucioasa și-a asumat cu profesionalism și fără șovăială această misiune dificilă: tratarea pacienților bolnavi de COVID!

Și atunci a fost greu! Și atunci am văzut oameni speriați, familii separate în cazul celor care au ales pentru siguranța tuturor să accepte condițiile de cazare instituționalizată de la Ceres!

Și am văzut atunci mame despărțite de familie, oameni speriați și triști, dar ei au ales să facă asta pentru liniștea familiilor și a societății în timp ce-i tratau pe pacienții de la Pucioasa!

Ma mir acum văzând cât de scurt este drumul de la respect și admirație (la începutul pandemiei) la jigniri și apostrofări astăzi! Cum s-a ajuns aici?! Simplu…

Datorită unui sistem rigid, nefuncțional, care nu se adapteaza realității, sistem care a adus poate cu nervii la pământ atât cadrele medicale, cât și pacienții!

Revenind la materialul din Incomod mai vreau să fac câteva precizări.

În spitalul din Pucioasa au fost tratați în cele două luni de zile ce au trecut de la primirea primului pacient 190 de persoane infectate cu COVID (repet, niciuna din Pucioasa), dintre care 143 de persoane au fost vindecate, 47 fiind astăzi internați în spital.

Cât timp petrec în spital pacienții? Nimeni nu poate ști, de aceea sunt convins că niciun cadru medical nu și-ar permite să „dea de înțeles unui pacient că nu va părăsi spitalul prea curând”.

Regulile sunt simple și cred că le știm cu toții: după ce vin două rezultate negative consecutive la testele prelevate, pacientul este externat! Dar asta nu depinde de nimeni și drept dovadă au fost pacienți care au plecat la 7 zile de la intrarea pe poarta spitalului Pucioasa și sunt pacienți care au stat peste 30 de zile, cu toate că testele au fost refăcute la 2, 3 zile, iar ei sunt asimptomatici.

Acestora din urmă le înțeleg durerea și empatizez cu ei fiind nu o dată în contact telefonic cu pacienți ai spitalului veniți din toate colțurile județului, cărora personal le-am rezolvat mici doleanțe!

Însă, durerea, supărarea dânșilor, oricât ar fi de întemeiată nu le dă dreptul să jignească oameni sau să împroaște cu noroi o instituție!

Că rezultatele la teste nu vin atât de repede cum își doresc ei – este firesc să le genereze o frustrare, dar nu este vina noastră. Iar de pierdut, nu s-a pierdut niciun test, aceasta fiind o mare gogorița, acest lucru fiind IMPOSIBIL!

Că sunt internați în spital, deși sunt asimptomatici, iarăși nu este vina noastră!

Însă, singura vină pe care aș putea să mi-o imput într-o zi, ar fi dacă nu aș striga în numele lor si pentru nevoile lor, nevoi pe care de astazi le constientizez total!

De aceea, pe fondul discuțiilor pornite, o să cerem permanent Ministerului Sănătății și organelor abilitate să modifice regulamentele acestea rigide, să permită pacienților asimptomatici să fie tratați la domiciliu (ca în toată Europa).

Am cerut deja și o să o fac pe un ton și mai apasat, ca Direcția de Sănătate Publică să elibereze spitalul din Pucioasa de statutul de spital suport COVID și să îl redăm comunității care are atât de multă nevoie de el!

Cât despre teste, insist la Consiliul Județean și la Spitalul Județean să finalizeze cât mai urgent achiziția de Real Time PCR, pentru care există bani alocați de mai bine de două luni de zile, pentru a avea un răspuns mult mai prompt la testele pe care le facem!

Oricum, cadrele medicale de la Pucioasa poate nu sunt perfecte, dar au marele merit de a fi lucrat impecabil! Poate ca nu au avut de fiecare data raspunsul pe care il asteptau pacientii, dar nu îi putem banui de indolență!!!

Cu această presiune imensă care a existat și încă mai există asupra lor, au lucrat fără să se contamineze niciunul, ținând virusul în spital, izolandu-l perfect de comunitate!

Am văzut astăzi că au apărut din nou cârcotașii de serviciu, mai noi sau mai vechi, care analizează totul prin prisma banilor! Și îi întreb: pe ce sumă de bani ar fi acceptat ei, mai ales la începutul lunii martie, să lucreze într-un spital COVID?! Știți vorba aceea românească: „După război…”. În rest, sănătate multă tuturor”.

ACTUALITATE

IMM-urile vor beneficia de compensarea energiei electrice și a gazelor naturale

Publicat

pe

Deputatul PSD de Dâmbovița Radu Popa îi anunță, într-o postare pe pagina sa de Facebook, pe reprezentanții Întreprinderilor Mici și Mijlocii că, începând de astăzi -28 noiembrie, pot depune cereri pentru compensarea consumului de energie electrică și gaze naturale.

Mai precizează parlamentarul, membru în Comisia pentru Industrii a Camerei Deputaților, că este absolut obligatoriu ca IMM-urile să adreseze solicitări în acest sens furnizorilor de energie electrică sau gaze naturale. În caz contrar, nu vor putea beneficia de măsurile compensatorii.

Pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022, se compensează următoarele cantități de energie electrică și gaze naturale: 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică și echivalentul în kWh a 1000 mc de gaze naturale.

„Plafonarea prețurilor se va aplica la toți consumatorii casnici, spitale publice și private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice și private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creșe, organizaţii neguvernamentale, unitățile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 și furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

Pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022. Aici va fi luat un preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv un preţ de referinţă al gazului natural de 125 lei/Mwh. Mai trebuie reținut faptul că se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%”, a precizat deputatul PSD Radu Popa.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ministrul de Interne l-a demis pe șeful Poliției Rutiere Giurgiu după scandalul „porcul de Crăciun”

Publicat

pe

Lucian Bode - ministrul de Interne (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Șeful Poliției Rutiere Giurgiu a fost demis din funcție, iar un ofițer și cinci subofițeri din subordinea acestuia vor fi cercetați disciplinar după scandalul „porcul de Crăciun”, iscat ca urmare a unei glume pe care un polițist a luat-o de bună și a înaintat raport către comandant, să i se repartizeze un porc de Crăciun.

Decizia a fost luat de ministrul de Interne, Lucian Bode, care a declarat că „este nedrept pentru zecile de mii de polițiști care sunt zi de zi la datorie să fie subiect de glume pe seama unor nefericiți de la Serviciul Rutier Giurgiu”.

„Până o zbura porcul, am decis să-i zbor eu pe câțiva din funcție. Am decis încetarea împuternicirii șefului Serviciului rutier din cadrul IPJ Giurgiu, începând cu data de 26 noiembrie, și am decis declanșarea cercetării prealabile în conformitate cu statutul polițistului față de un ofițer și 5 agenți de poliție pentru a stabili existența sau inexistența unor abateri disciplinare”, a mai spus ministrul de Interne.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT