Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Sistemul hibrid de învățământ este imposibil de pus în practică în avantajul elevilor

Publicat

pe

Claudia Gilia - deputat PSD de Dâmbovița

”România educată” atât de trâmbițată de președintele Klaus Johannis este dată pe mâna unui Minister care nu este în stare de nimic! Aceasta este concluzia la care a ajuns Claudia Gilia, deputat PSD de Dâmbovița, după gafele și bâlbele din ultimele luni, care au dovedit fără putință de tăgadă că totul se face la întâmplare.

„Sunt cele mai tragice momente pe care le trăiește învățământul românesc, în vremuri de o dificultate sporită pentru toți românii. Tocmai din cauza caracterului special al acestor vremuri, este inadmisibil ca educația, cea care asigură resursa umană pentru viitorul țării, să fie pe mână unor persoane incapabile să gestioneze un asemenea domeniu.

Tocmai ce s-a încheiat Evaluarea Națională. Am auzit foarte multe păreri despre examen, dar am reținut-o pe cea a secretarului de stat în Ministerul Educației, care spune că un elev care a învățat constant la școală poate promova cu nota 5, poate 6. Am simțit că pledoaria pentru 5-ul salvator este de fapt o pledoarie pentru învățământul particular.

Dacă astăzi ministerul spune că elevii nu pot obține performanță decât cu pregătire în afara școlii, mâine ne așteptăm să spună că cei care vor să învețe mai mult să se pregătească în instituții de învățământ particulare. Să fie vorba oare de o privatizare mascată a educației, pe repede înainte, care va genera o ruptură adâncă în societatea românească pentru generațiile viitoare? O ruptură care îi va afecta pe copii și părinți, împărțiți între cei care își permit educație pe bani mulți și cei care nu își permit, dar și între cadrele didactice, în condițiile în care Constituția României garantează accesul gratuit la educație”, a declarat Claudia Gilia.

Spune parlamentara PSD că responsabilii din Ministerul Educației se comportă de parcă ar fi normal ca elevii să nu aibă șanse egale la educație, situație experimentată deja în condițiile învățământului la distanță.

„Copii care nu au avut tabletă sau computer și nici internet au rămas în afara sistemului. Nici până la acest moment nu au fost cumpărate dispozitive pentru ca toți cei înscriși la școală să poată învăța de acasă, în eventualitatea unei situații de criză. Vă reamintesc că, în noiembrie anul trecut, ministrul Anisie spunea că  “Nu am ce să fac cu banii, dacă se alocă 6% din PIB Educației”. Dacă doamna ministru ar fi militat mai mult pentru creșterea bugetului educației sunt sigură că ar fi putut cumpăra dispozitive pe care să le utilizeze elevii și profesorii, în așa fel încât dreptul la educație să le fie respectat tuturor copiilor.

Am văzut propunerile pentru reluarea cursurilor din toamnă. Acest sistem hibrid de care se vorbește, în care jumătate din elevi învață în clasă iar jumătate acasă, on line, este, în opinia mea, imposibil de pus în practică în avantajul elevului. Nu o spun eu, o spun toți profesorii cu care am stat de vorbă. Cum se vor desfășura în concret orele? Care sunt regulile de predare? Vor fi instruite cadrele didactice pentru acest mod de derulare a procesului de educație? Cum va fi gestionată o materie, și așa stufoasă, într-un interval de doar 30 de minute? Sunt doar câteva din întrebările care îi frământă pe părinți și pe cadrele didactice.

În timp ce România vrea să ia niște măsuri care nu au nici o legătură cu realitatea, state precum UK, Germania sau Franța, în care situația epidemiologică a fost mai grea decât la noi, au anunțat că redeschid școlile complet, în forma anterioară pandemiei.

Mai sunt două luni până la reluarea cursurilor, iar în sistemul de învățământ românesc este o uriașă gaura neagră care pare să înghită în necunoscut absolut tot. Nici elevii, nici profesorii și nici părinții nu știu ce îi așteaptă”, a punctat deputata Claudia Gilia.

La finalul expunerii sale, parlamentara a prezentat propunerile legislative inițiate de PSD, în vederea dotării cu echipamente electronice. Prin completarea articolelor 70 şi 94 din Legea educaţiei naţionale, se instituie obligativitatea ca Ministerul Educaţiei şi Cercetării să asigure elevilor care îndeplinesc condiţiile pentru a primi bursă socială şi cadrelor didactice dispozitive conectate la Internet care pot fi utilizate şi de acasă. O altă inițiativă vizează modificarea Legii nr. 269 din 16 iunie 2004, în sensul majorării de la 200 de euro la 300 de euro a ajutorului financiar acordat în vederea stimulării achiziționării de calculatoare pentru familiile cu elevi şi/sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani.

ACTUALITATE

Românii pot vota chiar dacă în sistemul informatic apare o alertă că au votat deja

Publicat

pe

Sursa foto: ziarmm

Biroul Electoral Central a decis să permită românilor să voteze chiar dacă în sistemul informatic apare, în momentul introducerii CNP-ului, o alertă că persoana respectivă şi-ar mai fi exprimat opţiunea la o altă secţie.

Conform procedurii adoptate, preşedintele secţiei de votare trebuie să-i aducă la cunoştinţă respectivului alegător faptul că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

În cazul în care persoana în cauză insistă să voteze, preşedintele secţiei de votare trebuie să sune la secţia unde apare că ar mai fi votat. Dacă este informat că în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze. Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces verbal, al cărui model a fost stabilit de către BEC.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Concert de jazz în Peștera Ialomiței din Bucegi

Publicat

pe

Peștera Ialomiței din Bucegi va găzdui, în data de 03 octombrie 2020, între orele 11:00-17:00, un concert organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – UCIMR.

Printre artiştii prezenți se vor regăsi: Ana Galea & New Landscapes, A-C Leonte & Alex Arcuș, Sorin Zlat Band, invitat special Ovi.

Concertul face parte din proiectul „Jazz Cave Festival” şi se doreşte a fi un eveniment-pilot pentru festivalul ce va fi organizat anul viitor – se arată într-un comunicat remis de Consiliul Judeţean Dâmboviţa.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!