Connect with us

ACTUALITATE

Sistemul hibrid de învățământ este imposibil de pus în practică în avantajul elevilor

Publicat

pe

Claudia Gilia - deputat PSD de Dâmbovița

”România educată” atât de trâmbițată de președintele Klaus Johannis este dată pe mâna unui Minister care nu este în stare de nimic! Aceasta este concluzia la care a ajuns Claudia Gilia, deputat PSD de Dâmbovița, după gafele și bâlbele din ultimele luni, care au dovedit fără putință de tăgadă că totul se face la întâmplare.

„Sunt cele mai tragice momente pe care le trăiește învățământul românesc, în vremuri de o dificultate sporită pentru toți românii. Tocmai din cauza caracterului special al acestor vremuri, este inadmisibil ca educația, cea care asigură resursa umană pentru viitorul țării, să fie pe mână unor persoane incapabile să gestioneze un asemenea domeniu.

Tocmai ce s-a încheiat Evaluarea Națională. Am auzit foarte multe păreri despre examen, dar am reținut-o pe cea a secretarului de stat în Ministerul Educației, care spune că un elev care a învățat constant la școală poate promova cu nota 5, poate 6. Am simțit că pledoaria pentru 5-ul salvator este de fapt o pledoarie pentru învățământul particular.

Dacă astăzi ministerul spune că elevii nu pot obține performanță decât cu pregătire în afara școlii, mâine ne așteptăm să spună că cei care vor să învețe mai mult să se pregătească în instituții de învățământ particulare. Să fie vorba oare de o privatizare mascată a educației, pe repede înainte, care va genera o ruptură adâncă în societatea românească pentru generațiile viitoare? O ruptură care îi va afecta pe copii și părinți, împărțiți între cei care își permit educație pe bani mulți și cei care nu își permit, dar și între cadrele didactice, în condițiile în care Constituția României garantează accesul gratuit la educație”, a declarat Claudia Gilia.

Spune parlamentara PSD că responsabilii din Ministerul Educației se comportă de parcă ar fi normal ca elevii să nu aibă șanse egale la educație, situație experimentată deja în condițiile învățământului la distanță.

„Copii care nu au avut tabletă sau computer și nici internet au rămas în afara sistemului. Nici până la acest moment nu au fost cumpărate dispozitive pentru ca toți cei înscriși la școală să poată învăța de acasă, în eventualitatea unei situații de criză. Vă reamintesc că, în noiembrie anul trecut, ministrul Anisie spunea că  “Nu am ce să fac cu banii, dacă se alocă 6% din PIB Educației”. Dacă doamna ministru ar fi militat mai mult pentru creșterea bugetului educației sunt sigură că ar fi putut cumpăra dispozitive pe care să le utilizeze elevii și profesorii, în așa fel încât dreptul la educație să le fie respectat tuturor copiilor.

Am văzut propunerile pentru reluarea cursurilor din toamnă. Acest sistem hibrid de care se vorbește, în care jumătate din elevi învață în clasă iar jumătate acasă, on line, este, în opinia mea, imposibil de pus în practică în avantajul elevului. Nu o spun eu, o spun toți profesorii cu care am stat de vorbă. Cum se vor desfășura în concret orele? Care sunt regulile de predare? Vor fi instruite cadrele didactice pentru acest mod de derulare a procesului de educație? Cum va fi gestionată o materie, și așa stufoasă, într-un interval de doar 30 de minute? Sunt doar câteva din întrebările care îi frământă pe părinți și pe cadrele didactice.

În timp ce România vrea să ia niște măsuri care nu au nici o legătură cu realitatea, state precum UK, Germania sau Franța, în care situația epidemiologică a fost mai grea decât la noi, au anunțat că redeschid școlile complet, în forma anterioară pandemiei.

Mai sunt două luni până la reluarea cursurilor, iar în sistemul de învățământ românesc este o uriașă gaura neagră care pare să înghită în necunoscut absolut tot. Nici elevii, nici profesorii și nici părinții nu știu ce îi așteaptă”, a punctat deputata Claudia Gilia.

La finalul expunerii sale, parlamentara a prezentat propunerile legislative inițiate de PSD, în vederea dotării cu echipamente electronice. Prin completarea articolelor 70 şi 94 din Legea educaţiei naţionale, se instituie obligativitatea ca Ministerul Educaţiei şi Cercetării să asigure elevilor care îndeplinesc condiţiile pentru a primi bursă socială şi cadrelor didactice dispozitive conectate la Internet care pot fi utilizate şi de acasă. O altă inițiativă vizează modificarea Legii nr. 269 din 16 iunie 2004, în sensul majorării de la 200 de euro la 300 de euro a ajutorului financiar acordat în vederea stimulării achiziționării de calculatoare pentru familiile cu elevi şi/sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani.

ACTUALITATE

Primele probe la instalația de nocturnă de la stadionul „Eugen Popescu” Târgoviște

Publicat

pe

În această seară, 14 mai 2021, s-au efectuat primele probe la instalația de nocturnă a stadionului „Eugen Popescu” din Târgoviște, aflat într-un amplu program de reabilitare și modernizare. Chiar dacă, din cauza resurselor financiare insuficiente, lucrările s-au execut mai greu decât au anticipat edilii, la finalizarea proiectului, municipiul Târgoviște va avea un stadion de Liga 1.

„Nocturna este de o calitate foarte bună, peste standardul pe care-l avem în prima ligă din România în acest moment. Sunt 160 de corpuri de iluminat, 40 pe fiecare stâlp. Despre celelalte intervenții la stadion… Se lucrează la fosta tribună 1, de asemenea, și la tribuna metalică. Mai sunt câțiva stâlpi care nu sunt ridicați în acest moment. În planul de sus, va fi montată și copertina.

De asemenea, pe zona din față a stadionului, se lucrează la stâlpii de susținere, iar intenția noastră este ca, în această vară, să finalizăm tribuna veche care a rămas în picioare și să determinăm Federația Română de Fotbal să avem o omologare provizorie a stadionului, astfel încât echipa să poată să joace cât mai rapid aici.

Gazonul este gata, inclusiv cu instalația de degivrare, aspersie.  De asemenea, urmează să achiziționăm și câteva containere unde să aibă loc conferințelede presă s.a.m.d. Intenția noastră este să putem să găzduim meciuri cât mai rapid”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

Citește în continuare

ACTUALITATE

6.000 de elevi din Târgoviște se încadrează să primească burse școlare

Publicat

pe

Dan Alexandru Tică, inspector școlar și consilier municipal PNL, a declarat astăzi că Guvernul Cîțu a alocat Primăriei Târgovişte 3.967 de mii de lei pentru plata burselor școlare.

A explicat alesul liberal că suma nu acoperă decât 40% din necesar, iar diferența ar fi trebuit să o acopere Primăria, potrivit Legii bugetului de stat.

„În bugetul Primăriei Târgovişte pentru 2021, a fost alocată doar această sumă de 3.967 de mii de lei primită din TVA, chiar dacă primăriile trebuie să aloce, conform legii, pe lângă această sumă, și sume din bugetele lor locale. La Târgoviște, nu s-a alocat niciun leu în plus”.

De reținut că, printr-o Hotărâre de Guvern din 2020, s-a stabilit un cuantum minim al burselor școlare de 100 lei lunar. Potrivit inspectorului școlar Dan Alexandru Tică, aproximativ 6.000 de elevi din Târgoviște se încadrează să primească burse, indiferent că vorbim de una din cele patru categorii stabilite prin lege, respectiv: burse de performanță, burse de merit, burse de studii și burse sociale.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT