Conectați-vă cu noi

Dâmboviţa

Liberalii din Târgovişte propun after school gratuit în fiecare școală din municipiu

Publicat

pe

Președintele PNL Târgovişte, Aurelian Cotinescu, a prezentat, astăzi – 26 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, o primă componentă a programului echipei sale pentru modernizarea învățământului în municipiu, intitulată „After school în școli, after school pentru fiecare copil”.

Ideea a venit de la târgoviștenii cu care liberalii au stat de vorbă înainte de declanșarea pandemiei de COVID-19 și va fi transpusă într-un proiect de hotărâre ce va fi supus votului Consiliului Local Municipal în perioada imediat următoare, chiar dacă, spune Cotinescu, sunt puține șanse ca majoritatea PSD să-l aprobe sau, dacă o va face, nu există nicio garanție că va fi și pus în practică. Chiar și în aceste condiții, PNL nu va aștepta alegerile locale ce se preconizează a fi organizate în 27 septembrie, fiindcă, afirmă Aurelian Cotinescu, este esențial ca sistemul de învățământ târgoviștean să fie reformat chiar de la începutul anului școlar 2020-2020.

„S-au construit școli, s-au renovat școli. Este foarte bine, dar, dacă nu găsim o utilitate corectă a acestor spații, atunci le-am construit degeaba. Știți bine că sunt școli care s-au renovat sau care s-au construit și care au mărit capacitatea, dar, din păcate, nu au suficienți copii. Componenta de after school pe care o vrem implementată poate folosi aceste spații”.

Practic, PNL Târgovişte propune dezvoltarea de activități after school pe lângă fiecare școală din municipiu, cu finanțare europeană nerambursabilă în primii 3 ani, urmând ca apoi fie să se aloce fonduri din bugetul local, fie să se identifice alte axe de finanţare. Proiectul, care se va adresa tuturor copiilor din ciclul primar de învățământ, inclusiv celor din clasa pregătitoare (aproximativ 4.500 de elevi), va avea 3 componente: masă caldă gratuit, activități școlare și activități recreative.

„Componenta principală, cea de masă caldă, se poate realiza prin cantina Primăriei. Dacă sunt școli care nu pot fi deservite de către cantina Primăriei, putem să apelăm la zona privată a restaurantelor, care pot îndeplini condițiile necesare de distribuţie a hranei către școli. Acest proiect asigură copiilor un avantaj, prin faptul că, după cursuri, rămân în incinta școlii, vor primi o masă caldă și, până la ora 17:00, când părinții vin să îi ia acasă, ei vor avea parte de educație, precum și de activități școlare și recreative.

Activitățile școlare vor fi organizate astfel încât copiii să aibă posibilitatea să-și facă temele în timpul acesta de 4-5 ore. Pe de altă parte, se pot organiza grupe de excelență cu elevii care vor să învețe suplimentar sau grupe de recuperare pentru cei care au lacune și vor să se pună la punct și să progreseze în materia școlară.

Activitățile recreative vor avea în componență sport, pictură, artă, dans, balet etc., activități care dezvoltă copiii. În general, se vor asigura profesori care vor ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile și să aibă parte de momente recreative cât mai plăcute”, a explicat Aurelian Cotinescu.

Conform inițiativei PNL Târgovişte, la început de an, părinții vor anunța la școală dacă doresc să-și înscrie copiii în programul after school, iar grupele se vor organiza, evident, în funcție de aceste solicitări. Activitățile vor fi susținute de profesorii din fiecare unitate de învățământ, iar, dacă numarul acestora va fi insuficient, Inspectoratul Școlar va asigura cadre didactice din alte zone.

„Am identificat încă două componente care să completeze acest aspect de after school:
– Transportul public, o componentă pe care am promovat-o în Consiliul Local, a fost votată inclusiv de PSD, primarul și-a luat angajamentul că va susține proiectul liberal, de a asigura transport public gratuit pentru elevi și studenți și de asigurare a patru linii de autobuz pentru elevi și studenți. Aceste linii trebuiau să deservească școlile, astfel încât copiii să poată merge cu autobuzele, poate nu cei de la clasa pregătitoare la clasa a IV-a, dar ceilalți cu siguranţă pot merge cu autobuzul. Sunt linii speciale concepute pentru ei, pot merge în siguranţă, astfel încât părinții să nu mai fie nevoiți ca, în fiecare dimineață, să meargă către școli să lase copiii, să întârzie la programul de muncă, să aglomereze orașul și să creeze fel de fel de probleme. Pe de altă parte, faptul că elevii vor avea posibilitatea să se întoarcă acasă în siguranță, la fel, cu transportul public, degrevează orașul de ore aglomerate, nervi, stres etc. Din păcate, proiectul depus de noi acum un an de zile a fost abandonat de actuala conducere a Primăriei. Noi nu l-am abandonat, îl propunem în continuare și promitem că se va face. Dacă nu în această perioadă, atunci când vom prelua conducerea Primăriei.
– Posibilitatea de a folosi infrastructura școlară, și mă refer la terenurile de sport din incinta curților școlilor, care, în momentul de față, nu sunt puse la dispoziția tinerilor. Aceștia au nevoie de spațiu, au nevoie să facă sport, trebuie ghidați către aceste activități. Este foarte important să ne organizăm astfel încât aceste terenuri de sport să fie folosite eficient de către elevi și tineri. Pentru siguranță, putem să montăm un sistem de camere video, care să fie monitorizate de Poliția Locală. Cred că este o normalitate. Trebuie să încurajăm sportul. Trebuie să-i rupem pe copii din fața calculatorului, tabletei, telefonului”, a declarat Aurelian Cotinescu – preşedintele PNL Târgovişte.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

USR Dâmboviţa a intensifică pregătirile pentru alegerile locale

Publicat

pe

Deputatul Dumitru Lupescu, președintele USR Dâmbovița, s-a aflat, ieri – 4 iulie, în comuna Văcărești, pentru a participa la ședința de alegeri a conducerii filialei locale. Parlamentarul a fost însoțit în această deplasare de mai mulți membri ai conducerii județene a USR.

Cu această ocazie, au fost discutate și o serie de aspecte ce țin de activitatea organizațională, de pregătirea campaniei electorale pentru alegerile locale. În scurt timp, USR Dâmbovița va prezenta lista de candidați, pentru postul de primar și de consilieri în comuna Văcărești.

Citește în continuare

ACTUALITATE

18 persoane cu COVID-19 din Dâmbovița au cerut externarea

Publicat

pe

Decizia Curții Constituționale a României prin care au fost declarate neconstituționale normele guvernamentale privind izolarea, carantinarea și internarea forțată a persoanelor infectate cu coronavirus bulverează opinia publică în aceste momente. Din punct de vedere democratic, constituțional, pare a fi o măsură bună, în ton cu drepturile și libertățile cetățenilor, care trebuie respectate, dar ne întrebăm cum va influența această decizie evoluția coronavirusului în România.

În aceste zile, constatăm cu tristețe dar și cu teamă că numărul de cazuri a crescut enorm, iar spitalele românești încep să nu mai facă față afluxului de persoane contaminate cu COVID-19. Presiunea cea mai mare se va pune pe secțiile de Terapie Intensivă. Și în această fază în care răspândirea virusului este una comunitară, practic nu mai știi de unde a-i putea contacta coronavirusul, a mai apărut și decizia CCR prin care bolnavii de coronavirus nu mai pot fi ținuți cu forța în spitale. În acest context vin semnale că zeci de pacienți, unii chiar într-o fază avansată a bolii, solicită externarea, vor să meargă acasă, invocând hotărârea Curții Constituționale.

Este grav ceea ce se întâmplă. Boala și răspândirea virusului pot scăpa de sub control. Cine mai poate ști cu precizie dacă în aceste condiții persoanele infectate, chiar prezentând evidente simptome, respectă indicațiile medicilor și normele protecție?

Ne confruntăm cu o asemenea situație chiar și în Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște unde mai mulți pacienți, care normal ar fi trebuit să rămână în unitate sub supraveghere medicală, au solicitat externarea. Pe surse am aflat că, până în momentul de față, 18 persoane infectate au solicitat externarea, iar 35 de cetățeni infectați refuză să fie internați în Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște.

Vă dați seama că este greu să urmărești dacă aceste persoane respectă regulile de izolare la domiciliu, tratamentul prescris, dacă sunt conștiente total că trebuie evitat contactul cu alți oameni și deplasările în mediile aglomerate.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!