Conectați-vă cu noi

Dâmboviţa

Liberalii din Târgovişte propun after school gratuit în fiecare școală din municipiu

Publicat

pe

Președintele PNL Târgovişte, Aurelian Cotinescu, a prezentat, astăzi – 26 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, o primă componentă a programului echipei sale pentru modernizarea învățământului în municipiu, intitulată „After school în școli, after school pentru fiecare copil”.

Ideea a venit de la târgoviștenii cu care liberalii au stat de vorbă înainte de declanșarea pandemiei de COVID-19 și va fi transpusă într-un proiect de hotărâre ce va fi supus votului Consiliului Local Municipal în perioada imediat următoare, chiar dacă, spune Cotinescu, sunt puține șanse ca majoritatea PSD să-l aprobe sau, dacă o va face, nu există nicio garanție că va fi și pus în practică. Chiar și în aceste condiții, PNL nu va aștepta alegerile locale ce se preconizează a fi organizate în 27 septembrie, fiindcă, afirmă Aurelian Cotinescu, este esențial ca sistemul de învățământ târgoviștean să fie reformat chiar de la începutul anului școlar 2020-2020.

„S-au construit școli, s-au renovat școli. Este foarte bine, dar, dacă nu găsim o utilitate corectă a acestor spații, atunci le-am construit degeaba. Știți bine că sunt școli care s-au renovat sau care s-au construit și care au mărit capacitatea, dar, din păcate, nu au suficienți copii. Componenta de after school pe care o vrem implementată poate folosi aceste spații”.

Practic, PNL Târgovişte propune dezvoltarea de activități after school pe lângă fiecare școală din municipiu, cu finanțare europeană nerambursabilă în primii 3 ani, urmând ca apoi fie să se aloce fonduri din bugetul local, fie să se identifice alte axe de finanţare. Proiectul, care se va adresa tuturor copiilor din ciclul primar de învățământ, inclusiv celor din clasa pregătitoare (aproximativ 4.500 de elevi), va avea 3 componente: masă caldă gratuit, activități școlare și activități recreative.

„Componenta principală, cea de masă caldă, se poate realiza prin cantina Primăriei. Dacă sunt școli care nu pot fi deservite de către cantina Primăriei, putem să apelăm la zona privată a restaurantelor, care pot îndeplini condițiile necesare de distribuţie a hranei către școli. Acest proiect asigură copiilor un avantaj, prin faptul că, după cursuri, rămân în incinta școlii, vor primi o masă caldă și, până la ora 17:00, când părinții vin să îi ia acasă, ei vor avea parte de educație, precum și de activități școlare și recreative.

Activitățile școlare vor fi organizate astfel încât copiii să aibă posibilitatea să-și facă temele în timpul acesta de 4-5 ore. Pe de altă parte, se pot organiza grupe de excelență cu elevii care vor să învețe suplimentar sau grupe de recuperare pentru cei care au lacune și vor să se pună la punct și să progreseze în materia școlară.

Activitățile recreative vor avea în componență sport, pictură, artă, dans, balet etc., activități care dezvoltă copiii. În general, se vor asigura profesori care vor ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile și să aibă parte de momente recreative cât mai plăcute”, a explicat Aurelian Cotinescu.

Conform inițiativei PNL Târgovişte, la început de an, părinții vor anunța la școală dacă doresc să-și înscrie copiii în programul after school, iar grupele se vor organiza, evident, în funcție de aceste solicitări. Activitățile vor fi susținute de profesorii din fiecare unitate de învățământ, iar, dacă numarul acestora va fi insuficient, Inspectoratul Școlar va asigura cadre didactice din alte zone.

„Am identificat încă două componente care să completeze acest aspect de after school:
– Transportul public, o componentă pe care am promovat-o în Consiliul Local, a fost votată inclusiv de PSD, primarul și-a luat angajamentul că va susține proiectul liberal, de a asigura transport public gratuit pentru elevi și studenți și de asigurare a patru linii de autobuz pentru elevi și studenți. Aceste linii trebuiau să deservească școlile, astfel încât copiii să poată merge cu autobuzele, poate nu cei de la clasa pregătitoare la clasa a IV-a, dar ceilalți cu siguranţă pot merge cu autobuzul. Sunt linii speciale concepute pentru ei, pot merge în siguranţă, astfel încât părinții să nu mai fie nevoiți ca, în fiecare dimineață, să meargă către școli să lase copiii, să întârzie la programul de muncă, să aglomereze orașul și să creeze fel de fel de probleme. Pe de altă parte, faptul că elevii vor avea posibilitatea să se întoarcă acasă în siguranță, la fel, cu transportul public, degrevează orașul de ore aglomerate, nervi, stres etc. Din păcate, proiectul depus de noi acum un an de zile a fost abandonat de actuala conducere a Primăriei. Noi nu l-am abandonat, îl propunem în continuare și promitem că se va face. Dacă nu în această perioadă, atunci când vom prelua conducerea Primăriei.
– Posibilitatea de a folosi infrastructura școlară, și mă refer la terenurile de sport din incinta curților școlilor, care, în momentul de față, nu sunt puse la dispoziția tinerilor. Aceștia au nevoie de spațiu, au nevoie să facă sport, trebuie ghidați către aceste activități. Este foarte important să ne organizăm astfel încât aceste terenuri de sport să fie folosite eficient de către elevi și tineri. Pentru siguranță, putem să montăm un sistem de camere video, care să fie monitorizate de Poliția Locală. Cred că este o normalitate. Trebuie să încurajăm sportul. Trebuie să-i rupem pe copii din fața calculatorului, tabletei, telefonului”, a declarat Aurelian Cotinescu – preşedintele PNL Târgovişte.

ACTUALITATE

Lista unităților de învățământ din Dâmbovița care funcționează după scenariul roșu

Publicat

pe

Foto arhivă

35 de unități de învățământ din județul Dâmbovița funcționează, de astăzi – 19 octombrie 2029, în scenariul roșu (online). De asemenea, 106 sunt incluse în scenariul galben (jumătate la școală, jumătate online).

VEZI LISTA ȘCOLILOR AICI

În scenariul verde, au mai rămas doar 38 de unități de învățământ din Dâmbovița. Și anul școlar nu a început decât de o lună!

Citește în continuare

Dâmboviţa

Tânăr muncitor a murit sub un mal de pământ la Cojasca

Publicat

pe

Un bărbat care lucra la rețeaua de canalizare în comuna Cojasca, județul Dâmbovița, a fost surprins în timpul activității de un mal de pământ. La fața locului au intervenit pompierii de la Garda Cornești. După mai multe minute de efort, militarii au reușit să extragă de sub maldărul de pământ trupul bărbatului de 32 de ani. Acesta se afla în stare de inconștiență.

Echipajul medical sosit de urgență a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-l readuce pe tânărul muncitor la viață. Din păcate, eforturile medicilor au fost zadarnice. Poliția efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate cauzele care au dus la producerea acestei tragedii. Cazul intră și sub jurisdicția ITM, fiind vorba despre un accident de muncă.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!