Connect with us

ACTUALITATE

Citiți legislația! Viceprimarul Monica Ilie face praf inițiativa electorală a PNL Târgovişte

Publicat

pe

Monica Ilie, membră a Partidului Social Democrat, a răspuns astăzi pe Facebook liberalilor târgovişteni care, după cum spune viceprimăriţa municipiului Târgovişte, au aruncat în spaţiul public aşa-zise proiecte în sfera educaţiei. Asta se întâmplă, conchide Monica Ilie, după atâţia ani de tăcere, timp în care nu au venit cu nicio propunere, cu nicio iniţiativă locală.

„Propun domniile lor, prezentând ca o poveste frumoasă totul, un proiect care presupune realizarea de programe After School în toate școlile din municipiu, pentru elevii din ciclul primar, program care să aibă trei componente: masă caldă, activități școlare și activități de recreere. Nimic mai frumos, discurs cursiv, doar că ”trezirea” este cam târzie, ca să nu mai vorbesc de superficialitate și necunoașterea legislației în domeniu!

Pentru a informa corect opinia publică și pentru a da răgaz domnilor de la PNL să se documenteze, este necesar să facem câteva precizări la obiect și să lăsăm poveștile cu… vom face, vom găsi, vom vedea, ne dorim”.

Monica Ilie le comunică liderilor liberali cadrul normativ în baza căruia se organizează programul „Şcoală după școală”, metodologie, ordine şi tot ceea de ţine de acest sistem educativ. Adică, nimic nu se face la întâmplare, doar printr-un impuls cu conotaţii electorale.

„În perioada ianuarie-februarie a fiecărui an şcolar, Consiliul de Administraţie al şcolii realizează analiza de nevoi pentru organizarea programului în anul şcolar următor, apoi desemnează o Comisie care elaborează până la 1 martie oferta pentru Programul „Școală după Școală”, sub formă de pachete educaţionale. Oferta pentru „Școala după școală” este discutată şi aprobată de Consiliul Profesoral până pe 20 martie și, cu avizul Inspectoratului Școlar, dacă sunt îndeplinite condițiile legale, se pune în aplicare proiectul. Nu pot să nu mă întreb unde era grija pentru copii la începutul anului când trebuiau demarate aceste lucruri și găsite soluții de finanțare, sau era prea devreme pentru campania electorală?

Vorbesc liderii liberalilor târgovișteni de un program „Școală după școală” pentru toți copiii din ciclul primar, prin accesarea fondurilor europene, prin proiecte POCU (și ca o paranteză, ascultând emisiunea TV la care spuneau de accesarea acestor programe, mi-am dat seama că nu știau bine denumirea, noroc cu moderatorul). Vă informez că ultimul apel s-a închis în 2018, iar următorul nu se știe când va apărea, iar aceste programe se adresează în special Ministerului Educației, iar autoritățile publice locale pot veni ca parteneri, este drept.

Neașteptând vreo campanie electorală, Primăria Târgoviște a accesat fonduri în cadrul POCU, pentru un proiect care se desfășoară deja, cu valoare de peste 17 milioane de lei, derulat în parteneriat cu Grădinița nr. 15, Colegiul Național Constantin Cantacuzino și alți parteneri, proiect care vizează zona marginalizată „Romlux”. Prin acest proiect, timp de 2 ani, 96 de copii au primit pachete educaționale suport, au fost plecați în excursii și în tabere. De asemenea, 160 de copii au beneficiat de transport de acasă la școală, de servicii de catering, de programul „Școală după școală”, de consiliere, de asistență medicală și multe altele, tocmai pentru a preveni abandonul școlar.

Acestea sunt fapte, nu povești cu „ne dorim și altfel”! Adaug aici și programele educaționale derulate la Centrul de zi Arlechino, unde copiii își fac temele sau au activități de recreere, mănâncă apoi sunt duși la școală, în funcție de orar. Așa că, toate se întâmplă deja la Târgoviște, iar programele After School în masă, sunt foarte greu de realizat cu fonduri europene, și ar fi trebuit să știți și să vă documentați, pentru că finanțarea europeană există, în special, pentru grupuri dezavantajate și nu oferă o susținere permanentă sau pe termen lung și nu poate cuprinde un număr semnificativ de copiii.

În altă ordine de idei, pentru că tot există persoane care vă pot consilia, luați în calcul că, la momentul actual, cadrul legal fragmentat și neclar limitează posibilitatea școlilor de a organiza programul „Școală după școală” cu finanțare de la bugetul de stat, iar, pe de altă parte, vulnerabilizează școlile și cadrele didactice care organizează programe „Școală după școală” finanțate din surse extrabugetare. Nu vă spun mai multe, dar vă îndemn să citiți legislația.

Oricum, noi vom continua să extindem și să reabilităm creșele, grădinițele și școlile, vom susține în continuare copiii cu rezultate, atât prin acordarea de burse, dar și prin premierea olimpicilor și a celor care obțin media 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, vom desfășura în continuare programe de „Școală după Școală” prin POCU sau de la bugetul local, vom face tot ce putem ca educația să fie o prioritate, ca și până acum. Ne-ar prinde bine și niște bani de la Guvern și, poate, ar fi fost benefic să demareze proiectul național, pilot, de „Școală după școală”, anunțat cu surle și trâmbițe de Guvern și, poate, discutați cu doamna ministru să cuprindă și școlile din Dâmbovița”, a scris viceprimarul municipiului Târgoviște, Monica Ilie, pe pagina sa de Facebook.

ACTUALITATE

Gratuit, analize medicale pentru locuitorii comunei Dragomirești

Publicat

pe

Locuitorii comunei Dragomirești, județul Dâmbovița, pot efectua analize medicale gratuite fără să plece din localitate – anunță primarul Dragoș Vlădulescu.

Administrația publică locală a facilitat venirea unei echipe de specialiști din București, iar oamenii nu vor achita decât o taxă de 20 de lei pentru interpretarea rezultatelor. Programările se fac la numărul de telefon 0720.309.694.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Cosmonautul Dumitru Prunariu, invitat special la două evenimente organizate în Pucioasa

Publicat

pe

Cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, general locotenent, a fost, în data de 15 martie 2025, invitatul special al Simpozionului Național Traian Vuia – 119 ani de la primul zbor în lume cu mijloace proprii de zbor, organizat la Centrul Cultural European Pucioasa și al evenimentului aeromodelistic „44 de ani de la zborul cosmic al românului Dumitru-Dorin Prunariu”, care a avut loc la Clubul Copiilor Pucioasa.

Cele două activități au fost coordonate de profesorii Nicolae și Sandu Diaconescu, alături de Maria Alexandra Diaconescu și Simon Andrei – membri ai clubului de aeromodele și de directorul Clubul Copiilor Pucioasa – prof. Roxana Mateoiu.

Au participat: secretarul de stat în Ministerul Educației și Cercetarii – Ion Sorin, primarul orașului Pucioasa – Constantin Ana, prefectul județului Dâmbovița – Tănase Marian și directorul Școlii de Aviație Tuzla – Dorin Ivașcu.

Dumitru Dorin Prunariu este singurul cosmonaut român. La 14 mai 1981, a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite