Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Citiți legislația! Viceprimarul Monica Ilie face praf inițiativa electorală a PNL Târgovişte

Publicat

pe

Monica Ilie, membră a Partidului Social Democrat, a răspuns astăzi pe Facebook liberalilor târgovişteni care, după cum spune viceprimăriţa municipiului Târgovişte, au aruncat în spaţiul public aşa-zise proiecte în sfera educaţiei. Asta se întâmplă, conchide Monica Ilie, după atâţia ani de tăcere, timp în care nu au venit cu nicio propunere, cu nicio iniţiativă locală.

„Propun domniile lor, prezentând ca o poveste frumoasă totul, un proiect care presupune realizarea de programe After School în toate școlile din municipiu, pentru elevii din ciclul primar, program care să aibă trei componente: masă caldă, activități școlare și activități de recreere. Nimic mai frumos, discurs cursiv, doar că ”trezirea” este cam târzie, ca să nu mai vorbesc de superficialitate și necunoașterea legislației în domeniu!

Pentru a informa corect opinia publică și pentru a da răgaz domnilor de la PNL să se documenteze, este necesar să facem câteva precizări la obiect și să lăsăm poveștile cu… vom face, vom găsi, vom vedea, ne dorim”.

Monica Ilie le comunică liderilor liberali cadrul normativ în baza căruia se organizează programul „Şcoală după școală”, metodologie, ordine şi tot ceea de ţine de acest sistem educativ. Adică, nimic nu se face la întâmplare, doar printr-un impuls cu conotaţii electorale.

„În perioada ianuarie-februarie a fiecărui an şcolar, Consiliul de Administraţie al şcolii realizează analiza de nevoi pentru organizarea programului în anul şcolar următor, apoi desemnează o Comisie care elaborează până la 1 martie oferta pentru Programul „Școală după Școală”, sub formă de pachete educaţionale. Oferta pentru „Școala după școală” este discutată şi aprobată de Consiliul Profesoral până pe 20 martie și, cu avizul Inspectoratului Școlar, dacă sunt îndeplinite condițiile legale, se pune în aplicare proiectul. Nu pot să nu mă întreb unde era grija pentru copii la începutul anului când trebuiau demarate aceste lucruri și găsite soluții de finanțare, sau era prea devreme pentru campania electorală?

Vorbesc liderii liberalilor târgovișteni de un program „Școală după școală” pentru toți copiii din ciclul primar, prin accesarea fondurilor europene, prin proiecte POCU (și ca o paranteză, ascultând emisiunea TV la care spuneau de accesarea acestor programe, mi-am dat seama că nu știau bine denumirea, noroc cu moderatorul). Vă informez că ultimul apel s-a închis în 2018, iar următorul nu se știe când va apărea, iar aceste programe se adresează în special Ministerului Educației, iar autoritățile publice locale pot veni ca parteneri, este drept.

Neașteptând vreo campanie electorală, Primăria Târgoviște a accesat fonduri în cadrul POCU, pentru un proiect care se desfășoară deja, cu valoare de peste 17 milioane de lei, derulat în parteneriat cu Grădinița nr. 15, Colegiul Național Constantin Cantacuzino și alți parteneri, proiect care vizează zona marginalizată „Romlux”. Prin acest proiect, timp de 2 ani, 96 de copii au primit pachete educaționale suport, au fost plecați în excursii și în tabere. De asemenea, 160 de copii au beneficiat de transport de acasă la școală, de servicii de catering, de programul „Școală după școală”, de consiliere, de asistență medicală și multe altele, tocmai pentru a preveni abandonul școlar.

Acestea sunt fapte, nu povești cu „ne dorim și altfel”! Adaug aici și programele educaționale derulate la Centrul de zi Arlechino, unde copiii își fac temele sau au activități de recreere, mănâncă apoi sunt duși la școală, în funcție de orar. Așa că, toate se întâmplă deja la Târgoviște, iar programele After School în masă, sunt foarte greu de realizat cu fonduri europene, și ar fi trebuit să știți și să vă documentați, pentru că finanțarea europeană există, în special, pentru grupuri dezavantajate și nu oferă o susținere permanentă sau pe termen lung și nu poate cuprinde un număr semnificativ de copiii.

În altă ordine de idei, pentru că tot există persoane care vă pot consilia, luați în calcul că, la momentul actual, cadrul legal fragmentat și neclar limitează posibilitatea școlilor de a organiza programul „Școală după școală” cu finanțare de la bugetul de stat, iar, pe de altă parte, vulnerabilizează școlile și cadrele didactice care organizează programe „Școală după școală” finanțate din surse extrabugetare. Nu vă spun mai multe, dar vă îndemn să citiți legislația.

Oricum, noi vom continua să extindem și să reabilităm creșele, grădinițele și școlile, vom susține în continuare copiii cu rezultate, atât prin acordarea de burse, dar și prin premierea olimpicilor și a celor care obțin media 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, vom desfășura în continuare programe de „Școală după Școală” prin POCU sau de la bugetul local, vom face tot ce putem ca educația să fie o prioritate, ca și până acum. Ne-ar prinde bine și niște bani de la Guvern și, poate, ar fi fost benefic să demareze proiectul național, pilot, de „Școală după școală”, anunțat cu surle și trâmbițe de Guvern și, poate, discutați cu doamna ministru să cuprindă și școlile din Dâmbovița”, a scris viceprimarul municipiului Târgoviște, Monica Ilie, pe pagina sa de Facebook.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

18 persoane cu COVID-19 din Dâmbovița au cerut externarea

Publicat

pe

Decizia Curții Constituționale a României prin care au fost declarate neconstituționale normele guvernamentale privind izolarea, carantinarea și internarea forțată a persoanelor infectate cu coronavirus bulverează opinia publică în aceste momente. Din punct de vedere democratic, constituțional, pare a fi o măsură bună, în ton cu drepturile și libertățile cetățenilor, care trebuie respectate, dar ne întrebăm cum va influența această decizie evoluția coronavirusului în România.

În aceste zile, constatăm cu tristețe dar și cu teamă că numărul de cazuri a crescut enorm, iar spitalele românești încep să nu mai facă față afluxului de persoane contaminate cu COVID-19. Presiunea cea mai mare se va pune pe secțiile de Terapie Intensivă. Și în această fază în care răspândirea virusului este una comunitară, practic nu mai știi de unde a-i putea contacta coronavirusul, a mai apărut și decizia CCR prin care bolnavii de coronavirus nu mai pot fi ținuți cu forța în spitale. În acest context vin semnale că zeci de pacienți, unii chiar într-o fază avansată a bolii, solicită externarea, vor să meargă acasă, invocând hotărârea Curții Constituționale.

Este grav ceea ce se întâmplă. Boala și răspândirea virusului pot scăpa de sub control. Cine mai poate ști cu precizie dacă în aceste condiții persoanele infectate, chiar prezentând evidente simptome, respectă indicațiile medicilor și normele protecție?

Ne confruntăm cu o asemenea situație chiar și în Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște unde mai mulți pacienți, care normal ar fi trebuit să rămână în unitate sub supraveghere medicală, au solicitat externarea. Pe surse am aflat că, până în momentul de față, 18 persoane infectate au solicitat externarea, iar 35 de cetățeni infectați refuză să fie internați în Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște.

Vă dați seama că este greu să urmărești dacă aceste persoane respectă regulile de izolare la domiciliu, tratamentul prescris, dacă sunt conștiente total că trebuie evitat contactul cu alți oameni și deplasările în mediile aglomerate.

Citește în continuare

ACTUALITATE

România, din nou sub cod de ploi torențiale!

Publicat

pe

de

Meteorologii au emis, din nou, o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică, valabilă până în această noapte la ora 23:00, conform hărții atașate.

În Oltenia, nordul și nord-vestul Munteniei, sudul Banatului, precum și în jumătatea de sud a Transilvaniei vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului, vijelii și grindină.În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!