Connect with us

ACTUALITATE

Firma acuzată că a îngropat Ploieștiul în gunoaie vrea să intre pe piață în Dâmbovița

Publicat

pe

Județul Dâmbovița, în ultimii ani, a reușit să câștige lupta cu gunoaiele, care, din cauza faptului că nu exista un sistem adevărat de colectare și transport al resturilor menajere, al deseurilor de tot felul, în special în mediul rural, suprasolicitau grav mediul ambiant. La țară, nu era crâng, margine de pădure, loc în afara satului, albiilor râurilor și pâraielor, unde să nu vezi aruncate, de-a valma, maldăre de gunoaie.

Putem spune, cu destulă obiectivitate, că, la acest capitol, indiferent de unele probleme inerente care s-au mai ivit, autoritățile și, în mod special, firma care s-a ocupat de colectarea de la populație a resturilor menajere, și-au făcut cu prisosință datoria.

Sincer, nu este tocmai ușor să dispui de o flotă de utilaje și de oameni pregătiți pentru astfel de activități, care să se deplaseze, după acele de ceasornic, în fiecare așezare de pe teritoriul județului pentru a ridica deșeurile. Tuturor celor din lumea satului le-au intrat deja în reflex, în obișnuința cotidiană, data și ora când mașinile gunoierilor, cum zic ei, descind pe ulițele satelor pentru a goli tomberoanele pe care oamenii nu trebuie decât să le scoată la porți. Și asta se întâmplă fie vară, fie iarnă, indiferent de capriciile vremii!

Iată că au trecut anii și, în conformitate cu legea, cu normele ce țin de echilibrul capitalismului în care trăim, a sosit timpul să se repete procedurile de selecție a ofertelor privind concesionarea, pentru încă o perioadă de timp, a serviciului de colectare și transport a deșeurilor, activitate de care s-a ocupat până acum SC Supercom SA, putem spune, trecând peste unele sincope și alte mici neajunsuri existente într-un astfel de sistem mamut, cu temeinicie.

Acțiunea de selecție a ofertelor s-a consumat în zilele de 9 și 10 iulie 2020. Din câte am aflat, au fost deschise ofertele și urmează să se treacă la analiza tehnico-economică. Așa cum am mai spus, regulile economiei de piață permit să intre în competiția pentru câștigarea unui asemenea serviciu deosebit de important, verigă solidă a unei vieți civilizate, în ton cu cerințele europene privind protejarea mediului natural, a vieții noastre până la urmă, cât mai mulți operatori din domeniu. Clar, suntem adepții concurenței, dar ne dorim ca toți actorii care intră într-un asemenea joc serios să fie responsabili, judicioși, sinceri și, mai ales, să dispună de bază materială solidă și de competențe specifice. Altfel, nu am făcut nimic! O luăm mereu de la început… Și, până la urmă, de asta există societate civilă, presă, pentru a sta cu ochii pe tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, atenți la toate acțiunile socio-economice ce țin, în primul rând, de comunitate.

În acest context larg și transparent, am aflat că a fost pornită procedura privind concesionarea serviciului de colectare și transport a deșeurilor în județul Dâmbovița. De această acțiune se ocupă Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, ADI Deșeuri, organism care, în ciuda unor critici inerente activității desfășurate de-a lungul timpului, s-a achitat cu brio de sarcinile primite.

În această competiție, haideți să o numim economică și socială, pe lângă firma care a derulat aproape impecabil acest serviciu în toate localitățile dâmbovițene, au mai apărut două societăți – ROSAL și grupul format din RER și Rebu. Lucru foarte bun, fiindcă, acolo unde există concurență, poți spune că se naște seriozitate, dar și abilitățile și tehnica prin care poți face față unor situații impuse de norme și de principiile cu care au fost obișnuiți beneficiarii, adică cetățenii acestui județ.

Am vrut și noi să aflăm câte ceva despre societățile care au intrat în acest concurs, cum am mai spus, normal. Să știm cine sunt cei care ar dori să se ocupe de acest serviciu strategic al județului Dâmbovița. Despre Supercom știam destule, au fost aici, aproape, și le-am scanat în permanență activitatea, ba chiar, atunci când am observat anumite deficiențe, le-am atras atenția și nu i-am slăbit până ce nu le-au remediat. Și am pornit să strângem și noi date, informații despre ROSAL. Nu ne-a fost dificil să facem acest lucru. A trebuit să aruncăm un ochi la vecini, în Prahova, unde de-a lungul timpului, în presa locală, au apărut o serie de articole referitoare la modul în care această firma s-a ocupat de gestionarea acestui serviciu. Sincer nu ne-a încântat ceea ce am aflat, tocmai de aceea ne-am mirat cum de au mai putut să intre într-o bătălie, când există o serie de „bubițe” ale ineficienței și nemulțumirii beneficiarilor. Redăm și noi ceea ce am aflat, este dreptul cetățeanului de a ști cine vrea să se ocupă de anumite activității și servicii care îl privesc în mod direct. Și să se supere și să ia atitudine!

Foto preluată din Ziarul Incomod Prahova

Și nu ne-am dus prea departe, cum zice românul, să scormonim în gunoaie, am rămas aproape și de județ, și de perioada în care ne aflăm. În Prahova, la Ploiești, au tot apărut nemulțumiri legate de modul în care societatea ROSAL s-a achitat de obligațiile ce îi reveneau. Nu o spunem noi, ci cetățenii și presa din acest județ care, nu de puține ori, în ultimele luni, au venit cu exemplificări și dovezi solide, așa cum îi șade bine mass-mediei când este vorba să relateze un fapt, să demaște un fapt incorect.

Anul trecut, pe pagina unui prodigios portal de știri cu impact național, a apărut un articol intitulat „Protest al USR Prahova față de activitatea Rosal – Pubelele golite în fața sediului societății”. Nu facem politică și nici nu aducem în acest mod în față activitatea respectivului partid. Treaba noastră este să relatăm care este esența acelei acțiuni difuzate la nivel național și să vedem și noi cine vrea să preia în Dâmbovița un serviciu absolut indispensabil unei existențe civilizate. Se vorbește în articolul respectiv despre „grave nereguli în derularea contractului de salubritate”, liderul USR Prahova „vorbind de șpăgi și mafie”. Spunea atunci Mihai Polițeanu că „Ploieștiul devenise un al doilea Napoli, un oraș îngropat în gunoaie. Pentru că Rosalul nu vine să ridice gunoiul ploieștenilor, am decis să aducem noi gunoiul la Rosal”.

Și continuăm să cităm din acest material, pentru informarea dâmbovițenilor și a autorităților care se ocupă de acest serviciu de colectare și transport a deșeurilor, că poate nu știu chiar toate lucrurile, iar rolul nostru, ca presă, este să îi ținem la curent cu ceea ce se întâmplă în lume.

„De ani de zile, în Ploiești plătim milioane de euro pe contractele cu Rosal, iar serviciile sunt absolut execrabile. Din nou Ploieștiului este îngropat în gunoaie. Rosal refuză să ridice gunoaiele ploieștenilor și cere șpagă pentru acesta”, am citat din materialul apărut pe „Știri pe Surse”. Și acuzele continuă în același ritm, în aceiași cadență…

Într-o altă publicație, în ziarul „Incomod”, au apărut frecvent fotoreportaje despre problemele generate de gunoaie în municipiul Ploiești. „Orașul Gunoaielor”, „E dezastru în zona de Sud”. Și, printre noianul de fotografii martor, apar și textulețe cu un profund caracter revoltător, de genul „oamenii ne trimit zilnic fotografii care surprind proporțiile dezastrului în Ploiești, iar zona de sud este printre cele mai afectate. Ploieștenii se plâng de faptul că angajații Rosal trec cu mașinile fără să ridice mormanele de gunoi, deși, conform contractului semnat cu Primăria Ploiești, operatorul de salubritate trebuie să colecteze tot de pe drum”.

Foto preluată din Ziarul Incomod Prahova

Sunt lucruri care ne înfioară și pe care nu le puteam trece cu vederea. Suntem cetățeni ai acestui județ, ai municipiului Târgoviște și nu vrem să se întâmple și la noi la fel. Tragem un semnal de alarmă, arătăm o parte a realității. Nu avem nimic cu nimeni. Aceste lucruri au existat și noi, pentru binele comun, le-am preluat și le diseminăm.

Într-un alt material de presă apărut recent, pe 10 iulie 2020, tot în „Incomod”, sub titlul „Gunoaie lăsate zile în șir pe stradă, la doi pași de laboratoarele DSP”. Alte valuri de fotografii, ca marturie a ineficientei, plus un text lămuritor.

„Ploieștiul n-a fost vreodată mai mizerabil ca acum. Cititorii ne trimit zilnic imagini cu munții de gunoaie din oraș care fac dovada modului în care Rosal înțelege să-și îndeplinească sarcinile din contract”.

Este doar o mică parte din informațiile pe care le-am adunat, rapid, fără un efort deosebit. Nu ne-am propus să scriem o epopee, să disecăm până la ultimele măruntaie acest organism și nici nu ne-am erijat în avocatul cuiva. Ne-am făcut datoria, obiectiv, de a prelua și relata ce s-a întâmplat pe la alții, să arătăm celor abilitați anumite aspecte. La o adică, să nu zică că nu au fost informați, că nu au știut că au existat pe la alții deficiențe și nemulțumiri. De restul, nu ne interesează. Procedurile legale trebuie să își urmeze parcursul. Suntem convinși că obiectiv și cu simț de responsabilitate.

Foto preluată din Ziarul Incomod Prahova

Am mai săpat un pic și am auzit că nici dosarele de participare nu ar fi tocmai complete, adică există anumite lipsuri și semne de întrebare. Datorii, executări silite, lipsă scrisori de asigurare a Planului pentru primele șase luni… Pentru corecta informare a publicului despre cum stau lucrurile cu această procedură de selecție, am discutat pentru a fi lămuriți și a-i asigura pe dâmbovițeni că serviciul de colectare și transport al deșeurilor menajere nu se duce pe apa sâmbetei, cu managerul ADI Deșeuri – avocatul Marin Antonescu. Domnia sa nu a vrut să comenteze aceste aspect. Are opinii proprii, dar nu vrea să inducă spre opinia publică nicio informație. Ne-a spus doar că există un consultant, o echipă care verifică documentația și că, în mod sigur, nimeni nu va trece peste cerințele caietului de sarcini. Procedura de concesionare a acestui serviciu se pare că va fi definitivată în luna septembrie.

Foto preluată din Ziarul Incomod Prahova

Despre cealaltă societate care a intrat în competiție la Dâmboviţa, Rebu, vom vorbi într-un episod viitor. Această societate a deținut monopolul colectării gunoiului în municipiul București și, dintr-o dată, a început să dispară din peisajul Capitalei. Este normal să fim informați despre tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru și, mai ales, despre cei care vor să se ocupe de servicii de care ține sănătatea noastră, protejarea mediului ambiant, civilizația, viața noastră de zi cu zi.

PS – Ieri, angajații Rosal au organizat un protest, ca urmare a faptului că nu și-au primit salariile de mai bine de o lună.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Istoria, în conexiune cu prezentul la Curtea Domnească din Târgoviște, de „Zilele Județului Dâmbovița”

Publicat

pe

O după-amiază de adevărată sărbătoare, astăzi, în incinta Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște. Târg al meșteșugarilor și făurarilor. Concursuri medievale. Tonete cu gustări, răcoritoare, înghețată și produse de patiserie. În imediata apropiere a secularului Turn al Chindiei, a fost instalată scena pe care, patru seri la rând, vor evolua soliști de primă mână ai muzicii românești. Prindem aici cam toate genurile.

Și, ca un element de noutate, ceva care să arate că noi, dâmbovițenii, ținem la comuniune, la relațiile interumane, la bună înțelegere, pe aleea centrală a Curții Domnești a fost așezată „masa prieteniei”. Vizitatorii, cu mic, cu mare, au fost invitați de organizatori să se așeze pentru câteva clipe și să guste din bucatele puse pe masă. Un gest mic, de început, dar cu mare semnificație. În târg, a susținut un recital formația „Trei Parale”, care are în componență cercetători de la Muzeul Țăranului Român din București.

La ora 19:00, a început spectacolul. Pe scenă dansatorii și actorii Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din București. Câteva sute de dâmbovițeni au aplaudat evoluția artiștilor și farmecul dansatoarelor.

Evenimentele cultural-artistice desfăşurate la Curtea Domnească din Târgoviște, aflate acum la cea de-a doua ediție, sunt apreciate de târgovișteni, de oamenii veniți din toate colțurile județului.

Sărbătorea a creat o conexiune puternică între trecut, prezent și viitor. Locuitorii județului Dâmbovița, cei interesați de istoria locurilir, pot parcurge în aceste zile cărările bătătorite de înaintași, pot cinsti și prețui valorile și vestigiile lăsate de aceștia moștenire și prin aceste forme de manifestări cultural-artistice și de divertisment, de fapt, noi căi de ancorare în istorie, în tradițiile și obiceiurile noastre românești.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Copiii din Târgoviște și Găești au fost „Polițist pentru o zi”, pe 1 iunie

Publicat

pe

Polițiștii din județul Dâmbovița au organizat, astăzi, de Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie, acțiuni distractiv-educative pentru cei mici, în Târgoviște, pe Bulevardul Libertății din centrul municipiului, și în parcul central din orașul Găești.

Copiii au fost încântați de autospecialele folosite zilnic de oamenii legii, precum și de tehnica din dotare, însă momentul culminant a fost cel al demonstrațiilor realizate de echipele mixte poliţist şi câine, folosite pentru prinderea şi imobilizarea infractorilor.

De asemenea, criminaliştii le-au explicat modul în care laboratorul mobil le permite descoperirea şi ridicarea amprentelor sau altor tipuri de urme, iar Serviciul pentru Acţiuni Speciale a organizat o activitate de prezentare a tehnicii și materialelor de intervenție.

La final, copiii au primit ecusonul “Polițist pentru o zi”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats