Conectați-vă cu noi

POLITIC

PSD a votat proiectul „Fără penali în funcții publice”

Publicat

pe

Camera Deputaților a votat, săptâmâna aceasta, propunerea legislativă privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției României, cunoscută în spațiul public sub denumirea „Fără penali în funcții publice”, în sensul completării art. 37 – Dreptul de a fi ales.

Practic, nu vor mai putea fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.

„Măsura se aplică numai persoanelor condamnate definitiv pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, nu din culpă. Această măsură nu se aplică pe întreaga durată a vieții persoanelor condamnate, fiind expres limitată până la intervenirea unei situații, care potrivit legii organice, înlătură această consecința extrapenală a condamnării (ex. reabilitarea, amnistia, dezincriminarea).

Această reglementare nu vizează o suprimare a dreptului de a fi ales sau a unei garanții a acestuia, ci o restrângere a acestui drept.

Precizez că reglementări asemănătoare, sunt consacrate la nivel constituțional și într-o serie de state europene. Cu titlu de exemplu:

Danemarca – art. 30 alin.(1) din Constituție – ”Este eligibilă pentru a fi aleasă în Parlament orice persoană care are drept de vot la alegerile pentru acesta, cu excepția celor care au fost condamnate pentru o infracțiune care în ochii opiniei publice, le face nedemne pentru a deveni membri în Parlament.”

Marele Ducat de Luxemburg – art. 53 din Constituție – ”Următoarele categorii de persoane nu pot exercita dreptul de a alege și nici nu au dreptul de a fi alese: 1. Persoanele condamnate la pedepse penale; 2. Peroanele care, pe cale corecțională, sunt private de dreptul de vot prin condamnare; 3. Persoanele majore aflate sub tutelă. Dreptul de vot poate fi restabilit prin grațiere pentru persoanele care l-au pierdut prin condamnare penală.

Polonia – art. 99 alin. (3) din Constituție – ”Nicio persoană condamnată la pedeapsa cu închisoare printr-o sentință definitivă pentru comiterea unei infracțiuni săvârșite cu intenție nu este eligibilă pe listele electorale (…)”.

Estonia – art. 58 din Constituție – ”Participarea la alegeri poate fi limitată prin lege în cazul cetățenilor estonieni care au fost condamnați de o instanță judecătorească și care exercită o pedeapsă într-un penitenciar”.

Curtea Constituțională s-a exprimat pe această inițiativă legislativă a cetățenilor prin Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019, decizând că ea îndeplinește condițiile prevăzute de art. 150 și art. 152 din Constituție.

Camera decizională este Senatul. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire”, a precizat Claudia Gilia – deputat PSD de Dâmbovița.

Prin această inițiativă se dorește consacrarea, la nivel constituțional, a unei condiții de integritate unitare, similară celei privind membrii Guvernului, mai spune parlamentara social democrată.

„Urmând exemplul statelor europene este important ca persoanele care doresc să ocupe o funcție care implică exercițiul autorității de stat să îndeplinească anumite condiții de integritate, corectitudine, care sunt menite să confere cetățenilor încrederea în autoritățile publice și să preîntâmpine eventualele derapaje de la principiile statului de drept.

Partidul Social Democrat a susținut introducerea pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a acestei inițiative și a votat proiectul parlamentarilor de la USR, fiind cel mai avansat proiect, care trecuse și de controlul de constituționalitate.

Considerăm că este un punct din care să putem începe să recâștigăm încrederea oamenilor că cei care aspiră sau ocupă demnități și funcții publice, îndeplinesc și condiții de integritate, moralitate, probitate”, a declarat deputata PSD Claudia Gilia.

Dâmboviţa

Fostul PSD-ist Alexandru Oprea vrea să facă din PMP a treia forță politică din Dâmbovița

Publicat

pe

Alexandru Oprea, fost vicepreşedinte PSD Dâmboviţa, secretar executiv şi preşedinte al Consiliului Judeţean va candida la alegerile parlamentare din partea PMP. A părăsit partidul și urmează acum să predea frâiele Consiliului Judeţean Dâmboviţa lui Corneliu Ştefan, liderul PSD, marele câştigător al alegerilor locale. Tocmai de aceea, astăzi, a dorit să aibă o ultimă întâlnire cu reprezentanţii media, în calitate de şef al judeţului. Intenţia lui Oprea a fost aceea de a trece în revistă realizările sale pe tărâmul investiţional din Dâmboviţa în cele două mandate de preşedinte şi, evident, să atace şi subiecte politice, mai ales că era prima sa ieşire publică după trecerea cu bagaje la Partidul Mişcarea Populară din parea căruia va candida pentru un mandat de senator.

Decizia de a trece rapid de pe partea stângă a eşicherului politic pe partea dreaptă a luat-o ca urmare a hotărârii conducerii PSD Dâmboviţa de a nu-l valida pentru un post de parlamentar, aşa cum, spune el, i se promisese. A mărturisit că a mai fost curtat de alte două partide politice. Este clar că Oprea intuia că va fi lăsat pe afară de PSD şi şi-a pregătit mai din timp trecerea la PMP. Nu este tocmai de colea pentru un politiciann, unul de stânga chiar, ca, în 48 de ore, să te muţi la altă formaţiune politică şi să primeşti, rapid, fără prea multe rezerve, primul loc pe lista de candidaţi la Senat.

Alexandru Oprea, acum din postura de proaspăt membru PMP, a precizat că partidul pe care îl reprezintă poate deveni a treia forţă politică din judeţul Dâmboviţa, după PSD şi PNL. Este convins că la acest rezultat va avea şi el un rol deosebit, fiind o personă cu notorietate, care a luptat pentru acest judeţ şi care va folosi ca argumente forte realizările sale în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean. Oprea nu a exclus faptul că va avea în campania electorală un discurs critic, mai ales la adresa foştilor colegi de la PSD.

Citește în continuare

Dâmboviţa

Ionel Petre: Am aflat din presă că nu mai sunt președintele ALDE Dâmboviţa

Publicat

pe

Ionel Petre nu a apucat să-și anunțe oficial demisia din funcția de președinte al ALDE Dâmbovița că s-a și trezit schimbat de conducerea de la București a partidului care se va dizolva în PRO România. Gestul este considerat de Ionel Petre unul neprincipial și neserios. Spune fostul lider ALDE Dâmbovița că a aflat din presă că nu mai conduce organizația, că altcineva a fost instalat la șefie. Prea mult prin noua formațiune politică nu ar mai fi stat, mărturisind încă de la lansarea primei informații cu privire la înglobarea ALDE în PRO România că nu acceptă o astfel de combinație politică.

„Dincolo de lipsa de transparență și bun simț manifestate față de mine, ca lider ALDE, am asistat la prima acțiune de forță și unică autoritate a reprezentanților Pro România. Eu nu sunt persoana care iese pe ușa din spate sau care poate fi aruncată pe fereastră. Colegii din ALDE mă cunosc foarte bine, sunt un politician asumat, mi-am susținut întotdeauna punctele de vedere. Este dovada respectului față de partid și față de cetățenii cărora le-am cerut întotdeauna să aibă încredere în noi.

Sunt un om politic sincer, un politician de echipă. Tot timpul am respectat partidul pe care l-am reprezentat cu demnitate. Le urez succes foștilor colegi în tot ceea ce vor face de acum înainte pe plan politic! În ALDE am cunoscut mulți oameni demni de respect și pentru acest lucru, mă simt un om privilegiat!

Rămân un politician atent și în permanență aproape de oameni, chiar dacă acum sunt dezamăgit de modul în care coechipierii mei și liderii ALDE au înțeles să își manifeste hotărârea de a mă exclude din rândurile lor. O manieră puerilă, lipsită de consistența deciziilor luate de oameni care doresc să conducă destinele unei nații. Acum este clar că drumul alături de ALDE este la final. Eu sunt un politician de dreapta și așa voi rămâne. Nu agreez deloc decizia ALDE de a merge mai departe alături de PRO România, aspect pe care l-am exprimat încă de la anunțarea fuziunii. Eu am viziuni liberale care, de altfel, m-au și condus acum câțiva ani spre ALDE ca formațiune politică.

Momentan, îmi voi continua activitatea în domeniul privat, ca antreprenor. Politic, voi continua să îmi susțin public opiniile, din respect pentru cetățenii care mi-au acordat timpul lor, ascultându-mă în acești ani, dar și votul lor, ca reprezentant ALDE. Voi cotinua activitatea politică, dacă proiectele și viziunea mea vor fi împărtășite de o altă formațiune politică cu viziuni de dreapta. Rămân deschis ca politician pentru că eu cred cu tărie în proiectul demarat anul acesta. Cred în politica pentru oameni”, a precizat Ionel Petre.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!