Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Arta, ca vaccin pentru suflet în vremuri de pandemie la Gura Ocniţei

Publicat

pe

Conform tradiţiei şi obiceiurilor înrădăcinate şi promovate cu har de primarul Sorin Vasile Ioniţă, astăzi – 20 iulie, la Gura Ocniţei, ar fi trebui să avem o mare sărbătoare a românismului, a valorilor culturale naţionale. Din păcate, „Zile comunei”, din cauza acestui virus năbădăios care a îngenunchiat întreaga omenire şi a sădit morbul groazei în lume, nu s-au mai organizat, aşa cum eram obişnuiţi, cu lume multă, cu muzică, spectacole artistice, vernisaje, seri de poezie şi câte altele ce ţin de spiritualitatea şi vâna românească.

“Cu toții am trăit și continuăm să conviețuim năprasnicului coronsvirus, care a îndoliat și a distrus echilibrul întregii omeniri! Ca urmare a normelor de protejare si protecție, anul acesta, nu putem sărbători Zilele comunei la fel cum am făcut în anii anteriori”, a scris Sorin Vasile Ioniţă pe pagina sa de Facebook.

Edilul face apoi un scurt istoric al Sfântului Prooroc Ilie, patronul şi ocrotitorul comunei Gura Ocniţei.

“Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, născut acum 800 de ani Î.H., fiul lui Sovac, preot al legii vechi, locuia în cetatea Tesve, Israel. La nașterea lui Ilie, lui Sovac i s-au arătat oameni îmbracați în veșminte albe care înveleau pe fiul său în haine de foc și dădeau să mănânce o flacară, ceea ce simboliza că a fost ales de Dumenzeu pentru slujirea profetică!

Vechiul Testament istorisește între faptele lui minunate și aceea că a prezis seceta în perioada împaratului Ahab care a durat trei ani și jumătate.

Este prigonit, se refugiază la pârâul Serit și aici va fi hrănit în chip minunat de corbi, care îi vor aduce dimineața pâine și seara carne din locurile de unde se aduceau jertfe pentru zeul Baal. Pâinea unită cu carnea preînchipuia Euharistia, adică trupul Domnului. Mai târziu ajunge la văduva Sarepta, îi învie fiul mort și îi înmulțește făina și uleiul fără a se sfârși.

Spre sfârșitul anilor de secetă, sfântul Ilie îi propune împaratului Ahab să ridice un jertfelnic pe muntele Carmel și cei 400 de preoți ai zeului Baal să facă minunea și să aducă ploaia, fără rezultat. Apoi s-a rugat el lui Dumnezeu și din cer s-a pogorât foc peste jertfa sa, astfel Dumnezeu a fost recunoscut ca forță supremă.

Proorocul Ilie după ce a lăsat ca urmaș pe Elisei, a fost luat de un car de foc și înălțat la ceruri fără a trece prin moarte, practic este chipul contemplației a răpirii de la materie.

Cinstea de care s-a bucurat sfântul Ilie înaintea lui Dumnezeu se vede în prezența sa pe muntele Taborului alături de Moise atunci cand s-a schimbat la față înaintea ucenicilor Lui.
Daca Moise a văzut doar spatele Lui Dumnezeu pe muntele Sinai, Ilie s-a retras într-o peșteră atunci când Dumenzeu a trecut în adiere de vânt, iar fața, amândoi au văzut-o când au fost prezenți la schimbarea la față de pe Tabor, în lumina lui Hristos.

Sfântul Ilie este cunoscut ca cel ce a adus seceta poporului din Istrael prin rugăciune și apoi ploaia care a salvat poporul de la moarte dupa trei ani și jumăte”.

Astăzi, pentru a păstra totuşi vie sămânţa acestei sărbători, pentru a o pregăti pentru anul viitor, edilul Sorin Vasile Ioniţă a mers, împreună cu colegii din Primărie, şi a depus coroane de flori la toate monumentele eroilor din localitate “în semn de recunoştinţă față de eroii care s-au sacrificat pentru comunitatea noastră. Ne înclinăm, cu respect, în fața lor, pentru că, prin sacrificiul acestora, am ajuns azi, aici, iar noi avem obligația de a duce mai departe, prin muncă, educație și omenie, comuna Gura Ocniței”.

În centrul civic, în aer liber, respectându-se distanţarea socială și obligativitatea purtării măştii de protecţie, pentru a păstra o respiraţie plăcută a culturii şi artei, a respectului pentru valorile spirituale, a fost vernisată o expoziţie a unor artişti plastici consacraţi putem spune noi, desfăşurată sub semnul „Arta, ca vaccin pentru suflet”.

Primarul Sorin Vasile Ioniţă este optimist şi convins că vom scăpă din tentacolele hidoase ale acestei molime care încearcă să ne înstrăineze şi să ne convertească speranţele în deznădejde. Este convins că anul viitor tot ceea ce nu s-a putut înfăptui astăzi la “Zilele comunei” va fi de zece ori sporit. Va fi un semn al izbândei.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Înfățișare nouă pentru magazinul Various Brands din Ploiești Shopping Center

Publicat

pe

Various Brands, retailer național cu capital 100% românesc, a investit 120.000 de euro pentru a reamenaja magazinul din incinta centrului comercial Ploiești Shopping Center. Spațiul de 110 mp are acum un design modern și primitor, dar și colecții exclusive.

Potrivit reprezentanților Various Brands, acesta este doar primul pas al planului de dezvoltare și expansiune pentru anul 2021.

„Ne propunem să ajungem în noi zone ale țării, pentru a le oferi pasionaților stilului athleisure posibilitatea de a proba outfit-urile preferate înainte de a le achiziționa. În plus, ne dorim să ne îndreptăm mai mult atenția asupra magazinelor deja existente, oferindu-le o nouă înfățișare care să pună în valoare produsele pe care le comercializăm”, a declarat Nicolae Popa, co-owner Various Brands.

Rețeaua Various Brands cuprinde 26 de magazine deschise la nivelul țării, cărora li se adaugă shop-ul online, www.various-brands.ro.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ești vaccinat? Poți să-ți faci vacanța în Cipru!

Publicat

pe

Este tot mai evident faptul că nu se va mai putea călători în alte țări, în scopuri turistice mai ales, dacă nu deți un „pașaport de vaccinare”.

Ministrul Turismului din Cipru, Savas Perdios, a anunțat deja că, de la 1 mai, țara sa va primi fără restricţii cetăţenii britanici care au primit și a doua doză a vaccinului anticoronavirus. A mai spus ministrul cipriot că, pentru siguranță, autoritățile vor mai efectua teste, aleatoriu.

Atenție! Niciun turist, chiar şi vaccinat, care intră în Cipru nu va scutit de respectarea regulilor antiepidemice, precum purtarea măştii sau păstrarea distanţei de siguranţă, a mai spus oficialul cipriot.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!