Connect with us

ACTUALITATE

Arta, ca vaccin pentru suflet în vremuri de pandemie la Gura Ocniţei

Publicat

pe

Conform tradiţiei şi obiceiurilor înrădăcinate şi promovate cu har de primarul Sorin Vasile Ioniţă, astăzi – 20 iulie, la Gura Ocniţei, ar fi trebui să avem o mare sărbătoare a românismului, a valorilor culturale naţionale. Din păcate, „Zile comunei”, din cauza acestui virus năbădăios care a îngenunchiat întreaga omenire şi a sădit morbul groazei în lume, nu s-au mai organizat, aşa cum eram obişnuiţi, cu lume multă, cu muzică, spectacole artistice, vernisaje, seri de poezie şi câte altele ce ţin de spiritualitatea şi vâna românească.

“Cu toții am trăit și continuăm să conviețuim năprasnicului coronsvirus, care a îndoliat și a distrus echilibrul întregii omeniri! Ca urmare a normelor de protejare si protecție, anul acesta, nu putem sărbători Zilele comunei la fel cum am făcut în anii anteriori”, a scris Sorin Vasile Ioniţă pe pagina sa de Facebook.

Edilul face apoi un scurt istoric al Sfântului Prooroc Ilie, patronul şi ocrotitorul comunei Gura Ocniţei.

“Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, născut acum 800 de ani Î.H., fiul lui Sovac, preot al legii vechi, locuia în cetatea Tesve, Israel. La nașterea lui Ilie, lui Sovac i s-au arătat oameni îmbracați în veșminte albe care înveleau pe fiul său în haine de foc și dădeau să mănânce o flacară, ceea ce simboliza că a fost ales de Dumenzeu pentru slujirea profetică!

Vechiul Testament istorisește între faptele lui minunate și aceea că a prezis seceta în perioada împaratului Ahab care a durat trei ani și jumătate.

Este prigonit, se refugiază la pârâul Serit și aici va fi hrănit în chip minunat de corbi, care îi vor aduce dimineața pâine și seara carne din locurile de unde se aduceau jertfe pentru zeul Baal. Pâinea unită cu carnea preînchipuia Euharistia, adică trupul Domnului. Mai târziu ajunge la văduva Sarepta, îi învie fiul mort și îi înmulțește făina și uleiul fără a se sfârși.

Spre sfârșitul anilor de secetă, sfântul Ilie îi propune împaratului Ahab să ridice un jertfelnic pe muntele Carmel și cei 400 de preoți ai zeului Baal să facă minunea și să aducă ploaia, fără rezultat. Apoi s-a rugat el lui Dumnezeu și din cer s-a pogorât foc peste jertfa sa, astfel Dumnezeu a fost recunoscut ca forță supremă.

Proorocul Ilie după ce a lăsat ca urmaș pe Elisei, a fost luat de un car de foc și înălțat la ceruri fără a trece prin moarte, practic este chipul contemplației a răpirii de la materie.

Cinstea de care s-a bucurat sfântul Ilie înaintea lui Dumnezeu se vede în prezența sa pe muntele Taborului alături de Moise atunci cand s-a schimbat la față înaintea ucenicilor Lui.
Daca Moise a văzut doar spatele Lui Dumnezeu pe muntele Sinai, Ilie s-a retras într-o peșteră atunci când Dumenzeu a trecut în adiere de vânt, iar fața, amândoi au văzut-o când au fost prezenți la schimbarea la față de pe Tabor, în lumina lui Hristos.

Sfântul Ilie este cunoscut ca cel ce a adus seceta poporului din Istrael prin rugăciune și apoi ploaia care a salvat poporul de la moarte dupa trei ani și jumăte”.

Astăzi, pentru a păstra totuşi vie sămânţa acestei sărbători, pentru a o pregăti pentru anul viitor, edilul Sorin Vasile Ioniţă a mers, împreună cu colegii din Primărie, şi a depus coroane de flori la toate monumentele eroilor din localitate “în semn de recunoştinţă față de eroii care s-au sacrificat pentru comunitatea noastră. Ne înclinăm, cu respect, în fața lor, pentru că, prin sacrificiul acestora, am ajuns azi, aici, iar noi avem obligația de a duce mai departe, prin muncă, educație și omenie, comuna Gura Ocniței”.

În centrul civic, în aer liber, respectându-se distanţarea socială și obligativitatea purtării măştii de protecţie, pentru a păstra o respiraţie plăcută a culturii şi artei, a respectului pentru valorile spirituale, a fost vernisată o expoziţie a unor artişti plastici consacraţi putem spune noi, desfăşurată sub semnul „Arta, ca vaccin pentru suflet”.

Primarul Sorin Vasile Ioniţă este optimist şi convins că vom scăpă din tentacolele hidoase ale acestei molime care încearcă să ne înstrăineze şi să ne convertească speranţele în deznădejde. Este convins că anul viitor tot ceea ce nu s-a putut înfăptui astăzi la “Zilele comunei” va fi de zece ori sporit. Va fi un semn al izbândei.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

6 august, ultima zi de înscriere în programul „Vacanță la muzeu”, organizat la Târgoviște

Publicat

pe

de

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște organizează, în perioada 9 – 20 august 2021, programul “Vacanță la muzeu”, organizat sub forma unor activități independente, în fiecare zi copiii având posibilitatea să descopere ceva nou alături de specialiștii muzeului.

Activitățile din prima săptămână, 9 – 13 august 2021, se vor desfășura în curtea Muzeului Scriitorilor Dâmbovițeni, după următoarea tematică:

Luni, Marți, Miercuri, între orele 09.00 – 12.00: „Meşteşuguri şi obiceiuri tradiţionale”.

Atelierul îşi propune să îi introducă pe copii în fascinanta lume a etnografiei. În prima zi vorbim despre locuinţa tradiţională ţărănească şi realizăm o căsuţă din lut. A doua zi vom experimenta un meşteşug casnic tradiţional – ţesutul. Ultima zi a atelierului este dedicată costumului popular şi vom coase motive tradiţionale pe o mini ie din etamină.

Joi, între orele 09.00 – 12.00: ”Țesături tradiționale”.

În cadrul acestui atelier, copiii vor afla informații despre modul cum se realizau diverse țesături în gospodăria țărănească și vor realiza un preș din materiale textile reciclate.

Vineri, între orele 09.00 – 12.00: 2 teme: „Potcoava norocoasă” şi „Brățara prieteniei”.

Atelierul ”Potcoava norocoasă” este dedicat unor superstiții mai noi sau mai vechi ale poporului român.

În cadrul atelierului ”Brățara prieteniei” copiii vor afla despre tipurile de culori și vopselurile naturale folosite pentru colorarea fibrelor textile și vor realiza brățări din fire de diverse culori.

A doua săptămână a programului, 16-20 august 2021, va avea ca loc de desfășurare atât curtea Muzeului de Istorie (16-18 august), cât şi curtea Muzeului Scriitorilor Dâmboviţeni (19-20 august), iar activitățile propuse sunt următoarele:

Luni, 16 august, între orele 09.00 – 12.00, vor fi abordate două teme:
– „La curtea lui Mircea cel Bătrân”
– „Din tainele muzeului”

Descrierea atelierului ”La curtea lui Mircea cel Bătrân”: Cum se scriau și se sigilau documentele medievale, ce limbă era folosită în scris și multe alte întrebări își vor găsi răspuns în cadrul atelierului. Copiii vor picura cu ceară roșie și vor sigila, exact ca în evul mediu, propriul document, își vor scrie numele cu ajutorul alfabetului chirilic și vor învăța mai multe despre istoria orașului Târgoviște.

Descrierea atelierului ”Din tainele muzeului”: După restaurare, obiectele sunt protejate, iar cele mici, cum ar fi monedele sau medaliile, sunt depozitate în plicuri individuale, realizate pe măsura lor. Pentru că încurajăm lectura, fluturele cititor va lua naștere din mâinile copiilor și îi va acompania acasă. Așadar, participanții vor învăța să confecționeze plicuri și semne de carte.

Marți, între orele 09.00 – 12.00: „Primul meu film de animaţie”.

Atelierul reprezintă o modalitate inedită prin care cei interesaţi vor deprinde tehnica realizării filmelor de animaţie, folosind scene inspirate din activităţile specifice unei curţi domneşti.

Miercuri, între orele 09.00 – 12.00: „Tehnici artistice impresioniste”.

În cadrul atelierului, copiii vor afla despre impresionism în arta românească și tehnicile după care pot recunoaște cu ușurință stilul (amestecul optic și tușa fragmentată), precum și aplicarea acestor tehnici în realizarea unor obiecte distractive.

Activitățile de Joi și Vineri (19-20 august), respectiv, „Lada de zestre” și „Crucea de lemn”, orele 09.00-12.00, se vor desfășura în curtea Muzeului Scriitorilor Dâmboviţeni.

În cadrul acestor ateliere tematico-creative participanţii vor afla informaţii despre obiectele traditionale din lemn, aparţinând colecţiei etnografice de lemn-metal a muzeului.

Întrucât organizatorii şi-au propus să ofere fiecărui copil șansa de a petrece timpul într-un mod activ, prietenos și educativ, participarea este liberă.

Programul se desfășoară de luni până vineri, între orele 09.00 și 12.00, și se adresează copiilor cu vârste între 6 și 13 ani, în limita a 25 de locuri pentru fiecare zi, cu rugămintea ca un participant să nu aleagă mai mult de 5 activități din cele 10 propuse.

Înscrierile se fac la numărul de telefon 0736.394.086, în perioada 3 – 6 august 2021, între orele 8:00-15:30.

Atelierele se desfășoară în concordanță cu regulile privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-COV -2.

Biroul Relații Publice al Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște

Citește în continuare

ACTUALITATE

Serviciile de transport și închiriere Bolt, acum și la Târgoviște!

Publicat

pe

Bolt, cea mai mare platformă europeană de mobilitate, a lansat, astăzi – 5 august 2021, serviciile de ride-hailing în Târgoviște. Compania este prezentă acum în 16 orașe: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Iași, Oradea, Arad, Craiova, Galați, Pitești, Ploiești, Sibiu, Bacău, Buzău și Târgoviște.

Bolt oferă servicii de transport la cerere, dar și de închiriere de trotinete electrice sau de transport de mâncare, prin Bolt Food

Utilizatorii trebuie să instaleze aplicația Bolt, pe care o pot descărca de pe Google Play sau App Store.

Prețul curselor Bolt din Târgoviște începe de la 7 lei, iar pe perioada lansării, pasagerii beneficiază de reduceri de până la 50%. Atât pasagerii, cât și șoferii au obligația legală de a purta permanent masca de protecție. Bolt le recomandă șoferilor săi parteneri să dezinfecteze mașinile după fiecare călătorie, iar pasagerilor să respecte regulile de distanțare socială și de igienă conform reglementărilor în vigoare.

În plus, lansarea acestui serviciu este și o oportunitate pentru cei care doresc un program flexibil și o sursă de venit suplimentară. Persoanele interesate se pot înscrie contactând partenerii oficiali Bolt.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT