Connect with us

ACTUALITATE

Comisia Europeană solicită luarea de măsuri privind protecția lucrătorilor sezonieri

Publicat

pe

Comisia Europeană a prezentat, săptămâna trecută, o serie de orientări pentru autoritățile naționale din statele membre ale UE, menite să asigure protecția lucrătorilor sezonieri în UE în contextul pandemiei de COVID-19. S-a plecat de la ideea că, având în vedere caracterul temporar al activității lor, aceștia pot fi expuși într-o mai mare măsură la condiții de muncă și de trai precare.

„Pandemia de COVID-19 a scos la lumină condițiile de trai și de muncă dificile cu care se confruntă acești lucrători. Acest aspect trebuie abordat. Orientările noastre sunt un semnal de alarmă adresat statelor membre și întreprinderilor pentru ca acestea să se asigure că își îndeplinesc obligațiile care le revin în ceea ce privește protecția lucrătorilor indispensabili, care sunt, totuși, vulnerabili”, a declarat Nicolas Schmit – comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

Orientările acoperă o serie de aspecte, cum ar fi:
– dreptul lucrătorilor sezonieri de a lucra într-un stat membru UE indiferent dacă sunt cetățeni UE sau dacă vin din țări din afara UE
– condițiile de viață și de muncă adecvate, inclusiv distanțarea fizică și măsurile de igienă corespunzătoare
– informarea clară a lucrătorilor cu privire la drepturilor lor
– munca nedeclarată
– aspecte în materie de asigurări sociale

„Orientările invită autoritățile naționale și partenerii sociali să depună eforturi reînnoite pentru a-și îndeplini rolul de garantare a aplicării corespunzătoare a normelor și de asigurare a respectării acestora. Ele includ recomandări concrete și sugestii privind activitățile care urmează să fie întreprinse la nivel național sau la nivelul UE, precum:
– lansarea unui apel către statele membre să ia toate măsurile necesare pentru a asigura condiții decente de muncă și de trai pentru lucrătorii sezonieri
– lansarea unui apel către statele membre în scopul sensibilizării cu privire la cerințele în materie de securitate și sănătate în muncă (SSM) care afectează lucrătorii sezonieri, ajutând angajatorii să pună în aplicare cerințele juridice relevante și furnizând informații clare lucrătorilor într-o limbă pe care aceștia o înțeleg
– invitarea statelor membre să ofere orientări practice întreprinderilor mai mici
– solicitarea adresată statelor membre de a consolida inspecțiile pe teren pentru a asigura aplicarea corespunzătoare a normelor SSM pentru lucrătorii sezonieri”, se precizează într-un comunicat remis de Centrul Europe Direct Târgovişte.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Comunicat important cu privire la autorizațiile integrate de mediu

Publicat

pe

de

Având în vedere că, în data de 08.06.2022, a expirat termenul de 90 de zile de la data încetării stării de alertă (08.03.2022), conform art. 4. alin 5 din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița reamintește titularilor / deținătorilor de autorizații de mediu / autorizații integrate de mediu, despre reglementările Ordinului 1150 din 27 mai 2020 privind aprobarea Procedurii de aplicare a vizei anuale a autorizației de mediu și autorizației integrate de mediu:

Art. 5, alin (4)
Termenul în care titularul activității solicită aplicarea vizei anuale este de maximum 90 de zile și de minimum 60 de zile înainte de ziua și luna corespunzătoare zilei și lunii în care a fost emisă autorizația pe care acesta o deține. În cazul în care autorizația pe care acesta o deține a fost revizuită, termenul de 60 de zile se va calcula în funcție de ziua și luna în care a fost emisă autorizația inițială.

Precizăm că pentru solicitarea de aplicare a vizei anuale se percepe un tarif în cuantum de 100 lei pentru autorizațiile de mediu și 300 lei pentru autorizațiile integrate de mediu.

Pe site-ul oficial al instituției, http://apmdb.anpm.ro/, se regăsesc următoarele documente de interes pentru operatorii economici din județ:

– Ordin 1150/27.05.2020 privind aprobarea Procedurii de aplicare a vizei anuale a autorizației de mediu și autorizației integrate de mediu;

– Procedură din 27 mai 2020 de aplicare a vizei anuale a autorizației de mediu și autorizației integrate de mediu;

– Cerere viza anuala conform OM 1150/2020;

– Declarație pe proprie răspundere conform OM 1150/2020.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

„Gala Excelenței în Educație”, un regal dedicat elevilor merituoși din Târgoviște

Publicat

pe

În sala de spectacole a Cinematografului Independența din Târgoviște s-a consumat, astăzi – 1 iulie 2022, cea de-a VI-a ediție a „Galei Excelenței în Educație”, manifestare organizată de Primăria municipiului și Consiliul Local.
Alături de edilul Cristian Daniel Stan, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu și administratorul public Gabriel Boriga s-au aflat: Carmen Holban- deputat, prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia, subprefectul Corneliu Sălișteanu, secretarul general al Consiliului Județean – Dănuț Popa, inspectorul școlar general – Ileana Nicolaescu, cadre didactice, consilieri locali, consilieri județeni și, bineînțeles, copiii, elevii merituoși ai Târgoviștei, cei pentru care s-a născut această „Gală a Excelenței”.

„Celebrăm excelența în educație, prin care oferim aprecierea noastră celor care fac cinste municipiului Târgoviște, educației târgoviștene. Copii, profesori, părinți. Pentru că, deși formal părinții nu primesc premii, aprecierea și recunoștința noastră se îndrepta și către părinți. Vă mulțumim pentru ceea ce ați făcut, pentru ceea ce faceți. Ne oferiți un sentiment foarte stabil de încredere în viitor”, a precizat primarul Cristian Daniel Stan.

A mai spus edilul Târgoviștei că unul dintre cele mai importante ingrediente care se află în această compoziție a succesului este munca.

Prefectul Claudia Gilia a adresat elevilor un mesaj de suflet, insistând pe aceiași idee a muncii, a eforturilor depuse pentru depășirea unor bariere, pentru atingerea unor performanțe la diferite discipline educaționale sau în sport, la care a mai adăugat pasiunea.

„Îi felicit pe profesorii care vă îndrumă. Pentru că sigur au pus acolo foarte multă muncă. Au pus foarte multă dăruire, foarte multă răbdare, pentru a putea ajunge la asemenea rezultate. Am spus întotdeauna că educația pentru societate este foarte importantă. Cu cât gradul de performanță, gradul crescut al educației fiecărui om din societate este mai ridicat, cu atât societatea este mai dezvoltată”, a adăugat prefectul Claudia Gilia.

Deputata PSD Carmen Holban a comparat copilul, destul de stilat, dintr-un unghi filozofic, cu o oglindă.

„Oglinda familiei, oglinda școlii din care face parte, oglinda profesorilor și, de ce nu, oglinda acestui oraș. Mi-am dat seama că două lucruri sunt extrem de importante în viața unui copil. Rădăcina și aripile. Iar astăzi voi, toți, copiii, ați demonstrat că aveți aripi cu care puteți zbura către viitor. Mulțumesc profesorilor pentru efortul depus pentru ca astăzi voi să ajungeți aici”, a fost mesajul parlamentarei Carmen Holban.

După consumarea momentului de alocuțiuni, a urmat un scurt program muzical susținut de Orchestra Simfonică de Tineret „Andante”. Muzicienii au interpretat admirabil, echilibrat, cu ritm și profunzime, trei piese excepționale, liniile melodice ale unor filme de succes.

A sosit și premierea. Această sarcină plăcută a fost dusă la capăt cu succes de primarul Cristian Daniel Stan, sprijinit de viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu și de administratorul public Gabriel Boriga.

S-a început ușor cu stângul, dar s-a recuperat rapid și a fost ștearsă secvența de penibilitate datorată lipsei chiar a primului premiant, a unui cadru didactic de reprezentare sau a părintelui. Este vorba despre singurul absolvent de liceu din Târgoviște care a obținut nota 10 la examenul de bacalaureat: Andra Alexia Mihai de la Colegiul Național Ienachiță Văcărescu. Motivația absenței nu s-a comunicat.

Aproape 200 de elevi și profesorii îndrumători au fost premiați la „Gala Excelenței în Educație”, ediția a VI-a 2022. Copii care au obținut rezultate redutabile la olimpiadele naționale, sportivi care au câștigat titluri de glorie la diferitele competiții.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT