Scurgerile de apă la terase și balcoane nu sunt numai neplăcute din cauza daunelor pe care acestea le pot produce zidăriei, ci și pentru că pot cauza degradarea ireparabilă a structurii, dacă nu se acționează la timp.
Remedierea acestor tipuri de problemele trebuie efectuată de către o echipă de specialiști și nu de către o firmă de construcții care se ocupă cu „de toate”, întrucât în ceea ce privește impermeabilizarea, fiecare milimetru contează.
De multe ori, o singură scăpare este suficientă pentru ca întreaga lucrare să fie compromisă. Așa că indiferent dacă este vorba despre un bloc nou sau unul vechi, este esențial ca hidroizolației să i se acorde o atenție deosebită la detalii și să se folosească materiale moderne și fiabile.
Impermeabilizarea terasei – Etape importante
Dacă se apelează la specialiști, sunt șanse mari ca lucrările de impermeabilizare ale terasei să fie reușite. Inițial, se va face o evaluare a zonei, a stării suprafeței terasei și a condițiilor externe.
Se va inspecta starea pardoselii, elementele componente (unele trebuie supuse impermeabilizării, iar altele nu) și eventualele daune – fisuri, crăpături, alte puncte de infiltrare a apei.

Dacă există deja un sistem vechi de hidroizolație, acesta poate fi reparat și deci se aplică anumite tehnici în funcție de nivelul lucrării existente. Dacă este o construcție nouă (cu balcon, terasă), atunci se face o impermeabilizare completă.
Etapele de impermeabilizare la terasă sunt:
– Dacă terasa este cu suport de beton atunci se aplică șapa din beton semiumedă pe planșeu, apoi șapa nearmată cu panta de 1-2%; se face amorsarea stratului suport cu bitum tip solvent și aplicarea stratului din membrana bituminoasă, ce are perforații pentru ventilarea vaporilor
– Se aplică stratul din membrana bituminoasă din poliester, apoi stratul de termoizolație din polistiren extrudat și două straturi de șapă – unul semiumed de grosime 6-10 cm și unul armat cu fibre polipropilenice
– Se face amorsarea stratului suport cu bitum de tip solvent, apoi se aplică hidroizolația bituminoasă elastomerică din poliester și un strat de hidroizolație la final, care este din membrană bituminoasă elastomerică din poliester cu ardezie.
Evitarea scurgerilor de apă de pe terasă sau balcon

Pentru a preveni scurgerile de apă de pe terasă sau balcon, echipa trebuie să acorde atenție deosebită la detalii: praguri, îmbinări, canale de scurgere, tipul de pardoseală, îmbinarea materialelor folosite și așa mai departe. Uneori poate fi necesară și folosirea unor sisteme de impermeabilizare suplimentare, deoarece doar așa se pot elimina toate problemele existente.
Sistemul ideal de hidroizolații terase trebuie să asigure un strat sigur și eficient, care să nu permită pătrunderea umidității. Specialiștii respectă toate etapele unor lucrări profesionale, care sunt adecvate pentru terase și balcoane.
Pe lângă asta, specialistul are deja ochiul format și va putea descoperi și alte probleme ale imobilului. La blocuri se pot face numeroase lucrări de impermeabilizări și termoizolații.
Există tehnici moderne cu membrane de impermeabilizare care sunt realizate cu tehnologii inovatoare. Prin folosirea lor se asigură o barieră eficientă împotriva apei și umidității. (P)