Connect with us

Dâmboviţa

PSD Dâmbovița cere demisia ministrului Educației

Publicat

pe

Fostul deputat Radu Popa, vicepreşedinte al PSD Dâmboviţa, a solicitatat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, în numele organizaţiei judeţene, demisia ministrului Educaţiei, Monica Anisie, şi a prefectului judeţului Dâmboviţa – Aurelian Popa.

Sub motto-ul „nepăsarea este o moarte lentă”, spune Radu Popa că eliminarea celor doi demnitari este absolut necesară, deoarece au demonstrat cu vârf şi îndesat că au gestionat incompetent, fără pricepere, sistemul educaţional, în această perioadă de criză generată de pandemie.

„În acest context, ne aliniem unor voci importante profesionale din spațiul public care spun că este nevoie de redeschiderea unităților de învățământ și stoparea așa-zisei „şcoli online”.

Asumarea tuturor măsurilor pentru desfășurarea activității educaționale în școli în condiții de deplină siguranță pentru elevi și pentru profesori.

Modificarea cadrului legislativ, în așa fel încât posibilitatea trecerii la „școala online” să fie limitată strict la perioada stării de urgență.

Relațiile interumane nu se pot construi la distanță. Prin natura sa, mediul online este ideal pentru comunicarea în scop de schimb de informaţii. Însă, educaţia nu înseamnă doar informaţie, ci şi emoție, dialog și construirea unei relații interpersonale pedagog-elev, procesul de predare-însușire, presupunând în mod egal evaluarea de către cadrul didactic a întregii personalități și dezvoltări a copilului.

Asemenea relații nu se pot transmite la distanță. Pentru a construi o înțelegere profundă, conceptuală, și o gândire superioară este nevoie de interacțiuni intensive între profesori și elevi, iar tehnologia uneori distrage de la aceste valoroase legături umane”, a precizat Radu Popa.

De critica tânărului politician social-democrat nu a scăpat nici preşedintele Klaus Iohannis care, spune Popa, în ultimul timp, minte isteric şi aberază cum că PSD-ul ar fi responsabil pentru eşecul guvernului său de a stăpâni pandemia.

„Mai bine Iohannis ar fi cerut explicații guvernului său despre ce se întâmplă cu școala. Milioane de copii, părinți și profesori așteaptă o decizie pe care guvernul Orban se dovedește incapabil s-o ia și s-o comunice din timp.

În toată Europa s-au făcut planuri, s-au alocat fonduri și se fac pregătiri pentru ca școala să înceapă-n septembrie în condiții care să asigure o protecție maximum posibilă, în România puterea liberală tot imaginează scenarii și experimente care riscă să compromită grav educația actualelor generații.

Puterea liberală refuză să ia exemplu de la țările europene și să aplice soluții adecvate momentului, care să nu compromită educația copiilor. În loc să-și exercite atribuțiile constituționale și să facă un lucru util, respectiv să ceară guvernului său soluții coerente, în interesul elevilor, Iohannis, artizanul din gură al ”României Educate” continuă cu istericalele ridicole anti-PSD.

În teritoriu, prefecții, reprezentanții Guvernului PNL, sunt preocupați de elemente de campanie electorală, de racolări de primari și de alte combinații variabile.

Nici Iohannis și nici Orban nu realizează urgența unor decizii care să fie comunicate din timp, astfel încât atât cei din conducerea școlilor cât și profesorii, părinții ori copiii să știe ce urmează să se întâmple și să-și facă pregătirile necesare.

Miniștrii PNL incapabili au în fața lor proba care demonstrează că învățământul se poate relua în condiții aproape normale. În afterschool și în gradinițele deschise acum, nu sunt focare. În aceste condiții, a impune un sistem de pseudo educație online, înseamnă a distruge o generație.

Puterea nici măcar nu vrea să se inspire din exemplul ţărilor europene în privinţa sistemului de învăţământ pe timpul pandemiei și nici să ia în calcul studiile specialiștilor.

Studiile europene arată că școlile pot fi și ar trebui deschise pentru că beneficiile sunt mai multe decât riscurile”, a mai declarat Radu Popa.

Vicepreşedintele PSD Dâmboviţa a venit cu exemple din ţările din vestul Europei unde se insistă pe reamenajarea sălilor de curs conform condiţiilor impuse de pandemia de coronavirus, dar în nici un caz nu se susţine ideea ca aceste sanctuare ale educaţiei adevărate să rămână închise.

„Irlanda, de exemplu, a alocat 375 de milioane de euro pentru amenajările și modificările sălilor de clasă pentru revenirea elevilor la școală în condiții de siguranță.

Puterii actuale nu-i pasă nici măcar de studiile forurilor ştiințifice și academice române care evidențiază efectele nocive ale învățământului online, așa cum s-a experimentat în România în pandemie și cum ar vrea să continue, într-o formă hibridă, guvernarea PNL.

Academia Română avertizează, într-un punct de vedere oficial, dedicat educației online, că generalizarea învățământului online poate compromite întregul sistem de educație atât prin consecințe directe asupra calității, cât și prin cerințele legate de asigurarea echitabilă a accesului tuturor elevilor, profesorilor la infrastructura performantă (platforme, comunicare, tablete, calculatoare etc.), care, în acest moment, este, din păcate, deficitară.

Pentru ciclurile preșcolar și primar (3-11 ani) școala on-line este departe de a fi o opțiune; din contră, aceasta poate avea efecte dăunătoare pentru elevi, în sensul periclitării bunei lor dezvoltări psiho-sociale și intelectuale. Educația se face în interacțiune directă cu un educator, relația dintre elev și învățător/profesor fiind mai mult decât comunicare de sunete și imagini. Învățătorul,profesorul este model, ocrotitor, suport moral etc. și trebuie perceput în chip nemijlocit de elevi”.

Mai spune Radu Popa că PSD Dâmboviţa a decis să iniţieze un dialog cu părinţii şi cu cadrele didactice din sistemul de învăţământ din judeţ prin care să ceară sprijinul tuturor părinţilor dâmboviţeni pentru redeschiderea şcolii.

Vicepreşedintele PSD Dâmboviţa îl perpeleşte critic şi pe inspectorul şcolar general Sorin Ion, care, în această perioadă, este prins în vâltoarea precampaniei electorale, candidând din partea PNL pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

„Candidatul din Pucioasa la președinția Consiliului Judeţean este absorbit de aburii celebrității și s-a îndepărtat de obligațiile sale instituționale.

Domnule Sorin Ion, câte întâlniri cu administrația locală din teritoriu ați avut în care să discutați problema învățământului de la distanță? Zero!

Ce măsuri ați gândit și ce soluții ați propus pentru ca 15 septembrie să-i găsească pe copiii din Dâmboviţa în bănci iar pe învățători și profesori, la catedră? Zero!

Sunteți o gașcă preocupată doar de voturi, dintr-un partid fără proiecte care a dat un guvern fără soluții”, a mai adăugat Radu Popa.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Ionuț Vulpescu, deputat: De la tentația populistă la tentația totalitară nu este decât un pas!

Publicat

pe

Consecvent unor principii clare de a spune lucrurilor pe nume, ieșind din șabloane rutinei de partid, deputatul Ionuț Vulpescu a atras atenția celor care militează pe partea stângă a eșichierului politic că, în Europa, pe fondul crizelor de tot felul, care se completează reciproc, riscurile populismului și ale politicilor economice și sociale lipsite de alternative sunt reale. Deja se manifestă. A vorbit fostul ministru al Culturii despre fenomenul politic consumat recent în Italia, unde alegerile au fost câștigate de formațiunile de dreapta. Totul s-a produs pe fondul unor nemulțumiri, al unor stări de lucruri induse de criza energetică, explozia prețurilor de după, dar și al politicii confuze duse la nivel european.

„Dacă trecem dincolo de aparențe, în Italia nu s-a produs nicio schimbare de fond și nici nu se va produce. Este doar o supapă de siguranță, deschisă după trei ani de criză, care au dus la acumularea de tensiuni importante în societatea italiană. Așa cum se spunea despre Tony Blair că a fost adevăratul urmaș al Doamnei de Fier, așa se va spune despre Giorgia Meloni, că este adevăratul urmaș al lui Draghi”, a precizat deputatul Ionuț Vulpescu.

Mai susține parlamentarul social-democrat că, și la noi, tentația populistă este mare, dar România nu este Italia și nu își permite acest lux politic, „indiferent de faptul că suntem la stânga sau la dreapta, ideologic vorbind, sau că suntem la putere sau în opoziție. Avem, în contextul crizei, un spațiu tot mai redus de manevră în plan politic. Nu mă refer la funcționarea democratică a societății românești. Eu cred sincer că avem nevoie de o mai activă contraputere, care să amintească politicului de obligațiile sale. Iar această contraputere este cetățeanul. Numai că retragerea lui din spațiul public este o veste proastă. Locul cetățenilor este luat de tot felul de ”profeți”, care predică false soluții, ce adâncesc criza, în loc să o calmeze”, a mai menționat Ionuț Vulpescu.

Europa, spune deputatul PSD, se află într-un adevărat festival al populismului și spectacolele de acest tip nu sunt deloc în regulă.

„Este semn că politicul nu mai are ce propune societăților respective. Asta trebuie să ne preocupe în cel mai înalt grad. Pentru că, place sau nu acest adevăr, ne aflăm, practic, într-un regim cu ”partid unic”, de vreme ce oricine ar câștiga alegerile, oriunde în Europa, politicile economice și sociale sunt aceleași, de extracție neoliberală: tăieri de taxe și de impozite, privatizări în serviciile publice de educație, sănătate, transporturi, demontarea brutală a Statului Bunăstării. Construcția de alternative nu mai funcționează. Iar când cresc periculos frustrările cetățenilor, lor li se administrează o porție de populism, pe post de calmant. Schema asta nu are cum funcționa la nesfârșit. Nimeni nu are resurse financiare pentru a plăti eșecurile piețelor din bani publici”, a mai arătat deputatul PSD.

Ionuț Vulpescu a mai constatat un lucru pe care, cu siguranță, îl vedem mulți. Partidele europene de stânga sunt slabe, tocmai acum când ar trebui să fie pe scena dezbaterii publice și să ofere alternative.

„Din prea mult reformism, stânga nu mai are o adecvare la realitate, care e de așteptat din partea ei. Iar dreapta europeană nu are niciun interes să producă așa ceva. Că va guverna la extreme, că va guverna mai aproape de centru, știe că va guverna, indiferent de performanțe. Iar asta și din lipsă de competitori serioși la stânga.

Trebuie să ne gândim serios, pentru că de la tentația populistă la tentația totalitară nu este decât un pas. Și prea mulți, din spațiul politic european, par gata să-l facă. Dar când a fost totalitarismul o soluție, și pentru cine? Dacă vrem reforma clasei politice, atunci să începem cu reforma gândirii, și acțiunii, politice. Dacă nu facem asta, ne limităm la o ipocrizie ce ne va rupe și mai mult de cetățeni și de agenda lor. Și tentația totalitară poate face pasul la totalitarism fără să mai putem reacționa. Depinde de noi încotro se duce politicul, nu doar în România”, a concluzionat deputatul Ionuț Vulpescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Stagiari la Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Contractele de internship au fost semnate

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a semnat, în data de 29 septembrie 2022, contractele de internship cu cei șase tineri admiși în program, anul acesta, la finalul perioadei de selecție. În total, au fost 18 candidați, doi dintre ei depunând dosare pentru câte două direcții din cadrul administrației județene.

„Să știți că acest program de internship este unul important pentru instituția noastră. Din cei 7 tineri care, anul trecut, au lucrat alături de noi, în cadrul programului de intenship, 6 s-au angajat astfel: 4 în administrația publică și 2, în mediul privat. Acest lucru înseamnă că experiența celor 3 luni petrecute în direcțiile și serviciile Consiliului Județean Dâmbovița le-a fost de folos. Sunt sigur că la fel se va întâmpla cu cei 6 tineri care, din 3 octombrie, vor lucra cot la cot cu noi. Le va fi mult mai ușor să-și găsească un loc de muncă după cele trei luni de activitate în Consiliul Județean Dâmbovița. Ne vedem la serviciu!”, a spus președintele Corneliu Ștefan.

Cei șase stagiari admiși – Georgiana Alexandra Minciunescu, Carmen Vălu, Ioana Pastor, Alexandru Mihai Durlea, Ana Mihaela Radu și Elena Mădălina Stoica – își vor desfășura activitatea în structurile aparatului de lucru al Consiliului Județean Dâmbovița, astfel: Direcția Juridică, Contencios, Administrarea Patrimoniului – 2 posturi, Serviciul Tineret, Sport, Turism, Asociații, Fundații, Coordonare Societăți Comerciale – 1 post, Direcția Strategii, Programe și Investiții – 1 post și Direcția Economică – 2 posturi. Timpul de muncă va fi de 20 ore pe săptămână, 4 ore pe zi, pentru care vor beneficia de o indemnizație pentru internship, plătită de Consiliul Județean Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT