Connect with us

ACTUALITATE

Măști, absențe nemotivate și îndemnuri la reconciliere la ședința festivă a CLM Târgovişte

Publicat

pe

Zilele Cetăţii Târgovişte s-au consumat anul acesta cu acelaşi imbold al firescului, al lucrului bine făcut, al dorinţei de a frământa şi coace pâinea culturii şi spiritualităţii locale care, aici, ca în nicio altă parte a ţării are un gust şi o savoare deosebite. Se întâmplă aşa fiindcă încă mai avem meşteri care pun suflet, talent şi dăruire în tot ceea ce întreprind. Fiindcă aici încă mai trudec şlefuitorii cuvântului scris şi rostit.

Pademia și starea de alertă au închis anumite canale ale comunicării, ne-au distanţat trupeşte, dar de Zilele Cetăţii s-a putut intercacţiona sufleteşte. Evenimentele derulate poate că nu au mai strâns mii de oameni la un loc, dar au întărit credinţa, dorinţa noastră de a ieşi mai repede la liman, de a rezista acestei urgii planetare care vrea cu tot dinadinsul să ne înstrăineze.

Autorităţile târgoviştene, poate criticate pe nedrept fiindcă s-au încăpâţnat să ţină întreg lanţul tradiţiilor şi obiceiurilor locale, au dat un semnal pozitiv, au arătat că nu trebuie să ne lăsăm învinşi, copleşiţi în totalitate de coronavirus şi, respectând normele esenţiale, să ne hrănim un pic sufletul şi cutezanţa de a ne încadra în portalul viitorului.

Şedinţa festivă a Consiliului Local nu s-a mai ţinut în Sala Tronului ca în alţii ani, din lipsă de spaţiu, ci în incinta Teatrului de Vară din Parcul Chindia. Alături de primarul Cristian Daniel Stan, viceprimarii Monica Ilie, Cătălin Rădulescu şi city managerul Gabriel Boriga şi o parte a consilierilor locali, ca gazde a evenimentului, s-au aflat în spaţiul teatrului de vară deputaţii Claudia Gilia, Carmen Holban, Marian Ţachianu, Corneliu Ştefan – preşedintele PSD Dâmboviţa şi Oana Vlăducă de la PRO România. Nu au lipsit nici senatorul Titus Corlăţean – preşedintele executiv al PSD Dâmboviţa, Radu Popa – vicepreşedinte PSD, Alexandru Oprea- președinte CJ Dâmboviţa şi vicepreşedinta Luciana Cristea. Arhiepiscopia Târgoviştei a fost reprezentată de preotul Ionuţ Ghibanu – vicar eparhial. De faţă au mai fost şefi de instituţii, consilieri judeţeni și oameni de cultură.

Gust amar, a lehamite, a lăsat lipsa reprezentanţilor Instituţiei Prefectului Dâmboviţa. Aurelian Popa, mai marele peste acest important desant guvernamental în teritoriu, nu a onorat cu prezenţa evenimentul tuturor târgoviştenilor, dar nu a catadicsit să trimită nici măcar suprefectul sau pe vreunul din droaia de consilieri ori directori care, de când cu pandemia asta, nu ştim cum le mai arată chipul. O sfidare injustă şi nepoliticoasă. Culmea, au lipsit şi aleşii locali ai PNL. Gestul este greu de catalogat, contabilizat şi analizat, ţinându-se cont că ne aflăm în pandemie şi probabil consilierii liberali au vrut să evite locurile aglomerate. Sau, pur şi simplu, este vorba de un boicot generat de vraja electorală în care ne aflăm. Oricum, măsura nu a fost chiar una inteligentă şi bine calculată.

Şedinţa a fost deschisă de preşedinţele de şedinţă – consilierul local prof. Ion Cucui. A urmat la cuvânt primarul Cristian Daniel Stan, care a mulţumit tuturor celor de faţă pentru faptul că au venit să participe la un asemenea moment de sărbătoare.

„Această pandemie nefericită ne-a resetat modul de viaţă în anumite privinţe, dar pe undeva eu am învăţat să culeg doar ce este bun din orice experienţă şi cred că putem întoarce această limitare de a ne exprima în favoarea noastră. „Zilele Cetăţii” pot fi o sărbătoare pe care ne-o dorim, ba chiar mai mult decât atât. Mai personală, mai specială, alături de prietenii buni, alături de părinţi şi de copii, alături de bunici şi de nepoţi, putem face zeci şi sute de sărbători ale noastre sub cupola generoasă a Zilelor Cetăţii. În ceea ce ne priveşte, vom fi ca de fiecare dată în mijlocul oamenilor şi le vom mulţumi pentru încrederea pe care ne-au acordat-o şi pe care ne-o acordă în continuare. Oraşul s-a transformat în ultimii ani şi fenomenul va continua. Iar târgoviştenii sunt complicii noştri la aceste fapte bune. Fără suportul lor, fără încrederea lor, nu am fi reuşit. Îi asigur că ceea ce va urma va fi mai spectaculos”, a spus Cristian Daniel Stan.

Preotul Ionuţ Ghibanu a insistat în discursul său pe lăsatul deoparte a urii şi a dezbinării, remarcând trist că aleşii locali liberali au lipsit de la şedinţa festivă „ca să nu mai vorbesc de ceilalţi care nu şi-au motivat în vreun fel prezenţa sau absenţa”, cu batere direct spre reprezentanţii Prefecturii.

Inalt Prea Sfinţia Sa Nifon, arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei, a mărturisit vicarul eparhial, a binecuvântat ca icoana Maicii Domnului „să fie adusă aici, alături de noi, la şedinţa Consiliului Local, pentru a invoca milostivirea lui Dumnezeu şi ocrotirea şi înţelepciunea pentru toţi aleşii noştri locali”.

A citit apoi preotul Ionuţ Ghibanu mesajului adresat edililor de către IPS Nifon, text care a avut ca substanţă rolul important pe care îl au aleşii târgoviştenilor, menirea lor, truda lor pentru binele comunităţii. Nu în ultimul rând, ca de fiecare dată, IPS Nifon a insistat pe îndepărtarea urii şi dezbinării. Rugămintea denotă că la noi aceste stări există din belşug, conservate şi înmulţite de orgolii, ambiţii şi alte tare de natură politică.

Au mai susţinut alocţiuni senatorul Titus Corlăţean şi Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

După consumarea acestor momente, primarul Cristian Daniel Stan a acordat două titluri de cetăţean de onoare al Târgoviştei. A fost recompensat cu această înaltă distincţie locală generalul Pavel Babeu şi post mortem profesorul Mihai Iugulescu. Placheta a fost ridicată de fiul marelui dispărut, Mihnea.

Evenimentul s-a încheiat cu lansarea a două lucrări de excepţie, sub patronajul editurii târgoviştene Bibliotheca. Culegerea de texte „Mari Voievozi Ctitori de Istorie în Cetatea Milenară a Târgoviştei” şi cartea unică în spaţiul cultural, istoric şi literar românesc „Istoria Steagului Românesc”, scrisă de colonelul Gheorghe Şerban. A vorbit cu har despre cele două cărţi profesorul doctor George Coandă.

ACTUALITATE

Sărbătoarea pastorală „Răvășitul oilor” de la Runcu, mai căutată ca niciodată anul acesta!

Publicat

pe

Suntem aproape de miezul toamnei. Tradiționala sărbătoare „Răvășitul oilor” organizată la Runcu, în județul Dâmbovița, reprezintă practic poteca pregătitoare a anotimpului rece, perioada scurtă în care turmele de mioare sunt coborâre de la munte și pregătite de iernat. Dar, înainte de acest lucru, conform obiceiului, ovinele care s-au aflat peste vară în grija păstorilor sunt răvășite, adică întoarse la proprietari. Odată, acest eveniment se consuma cu un pic de sărbătoare, de petrecere mocănească, cu muzică și mese îndestulate. Apoi, din cauza conjuncturilor socio-politice, obiceiul a amorțit.

Tradiția a fost reluată acum 30 de ani, sărbătoarea „Răvășitul oilor” desfășurându-se în locații diferite, până ce, de câțiva ani, primarul Gheorghe Brebeanu a găsit locul prielnic care rezonează cu acest obicei păstrat din străbuni: „În vârf la In”, un deal semeț, frate cu muntele, ce stă cu privirea larg ațintită spre Leaota. Alegere bună pentru sărbătoarea și târgul care se consumă aici două zile pe an și unde vin, pentru a-și vinde produsele, crescători de animale, meșteșugari și comercianți din aproape toate zonele țării.

În ciuda vremurilor de pandemie pe care le traversăm și care ne-au cam pus capac entuziasmului, anul acesta, târgul de pe „Vârful lui In” a fost vizitat de zeci de mii de oameni. Cu toții dornici să se rupă din monotonia și stresul generate de această erupție a coronavirusului, de data asta varianta Delta, dar și pentru a-și cumpăra, fiecare după buget, produsele tradiționale ale oierilor, diferite sortimente de brânză și pastramă, dar alte lucruri de trebuință în gospodărie.

Autoritățile locale au reușit să îmbine plăcut conceptul de târg sau bâlci, cum încă mai numesc românii acest tip de manifestare, cu o suită de manifestări artistice și sportive, cu demonstrații de dresaj de cai de rasă, asigurat de reprezentanții pensiunilor turistice din zonă.

Prin târgul de la Runcu a trecut astăzi și președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan. Șeful administrației județene și liderul PSD Dâmbovița a fost însoțit de vicepreședinta CJD – Luciana Cristea, de administratorul public Cristian Avanu și de parlamentarii social-democrați Carmen Holban, Titus Corlățean și Radu Popa. Așa cum este obiceiul, invitații sau urcat pe scena din inima târgului alături de primarul Gheorghe Brebeanu, pentru a aduce salutul lor cetățenilor comunei Runcu și tuturor celor prezenți la „Răvășitul oilor”.

„După cum se cunoaște, am ajuns la cea de-a 29 ediție a sărbătorii „Răvășitul Oilor”. Trebuia să fie ediția 30, dar anul trecut nu s-a putut din cauza pandemiei. Noi, ca în fiecare an, am organizat un târg bogat, cu produse de origine animală. Am făcut tot ceea ce ne-a stat în putință pentru a-l îmbunătăți, pentru a-l face cât mai atractiv pentru producători, pentru crescătorii de animale, dar, în mod special, pentru cumpărători”, a spus primarul Gheorghe Brebeanu.

Un scurt istoric al acestei tradiții runcene, una dintre cele mai vechi din țară, a fost prezentat de secretara Primăriei – Mihaela Marica.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, l-a felicitat pe edilul Gheorghe Brebeanu pentru modul în care a pregătit acest festival tradițional al prosperității.

„După un an și jumătate de pandemie, ne întâlnim cu toții la „Răvășitul oilor”, cea mai frumoasă sărbătoare organizată în mediul rural. Felicit producătorii care au venit în această zonă superbă, aici, în județul Dâmbovița, la Runcu. Vă felicit pe dumneavoastră, pe dâmbovițeni, pe toți cei care sunteți alături de noi la Runcu”, a fost mesajul președintelui Corneliu Ștefan.

Câteva cuvinte simple, din inimă, ieșite din tipologia politicianului, le-a adresat celor prezenți la „Răvășitul oilor” și senatorul Titus Corlățean – președintele executiv al PSD Dâmbovița.

„Este o mare bucurie ca, după un an și jumătate, să ne putem întâlni din nou în aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu. Mulțumim domnului primar și echipei sale pentru organizare, pentru spectacolul folcloric. Mulțumim producătorilor care au făcut eforturi pentru ca oamenii care au venit aici, din Dâmbovița dar și din alte județe ale țării, să se simtă bine. Este bine să fim împreună când este bine, dar mai ales când este greu. Să fim împreună și în credință. Să credem că va fi mai bine pentru țară”, a transmis oamenilor Titus Corlățean.

Sărbătoarea s-a încheiat pe întuneric, cu foc de tabără în jurul căruia s-a cântat și s-a dansat. Semnalul de final a fost tras de un superb foc de artificii, care a luminat cerul până departe, spre culmile Leaotei.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Programul lucrărilor la infrastructura rutieră din județul Dâmbovița, 20 – 24 septembrie 2021

Publicat

pe

de

FOTO ARHIVĂ

Consiliul Judeţean Dâmboviţa informează participanţii la traficul rutier că, în perioada 20 – 24 septembrie 2021, va efectua, prin societățile comerciale de profil, următoarele activități la infrastructura rutieră:
1. Montare de indicatoare de semnalizare rutieră și alte dotări pentru siguranța circulației
2. Covor bituminos pe DJ 710 Miculești – Bezdead, L = 2,457 km
3. Covor bituminos pe DJ 702E Făgetu – Gura Foii
4. Întreținere îmbrăcăminte asfaltică pe DJ 720A, sectorul Finta – Postârnacu, acostament și marcaj rutier
5. Îmbrăcăminte bituminoasă ușoară pe DJ 702D, sectorul Mogoșești – Râncaciov
6. Șanțuri și drumuri de acces către proprietăți pe DJ 702M, Gheboieni – Tătărani
7. Tratament bituminos pe DJ 711B, DN 71 – Racoviță
8. Estetică rutieră pe DJ 722, Săvești – Boteni – Mircea Vodă
9. Refacere DJ 714, în zona Cheile Tătarului
10. Preluare denivelări DJ 718A, Mănăstirea Dealu
11. Reabilitarea / modernizarea DJ 503, pe traseul limită județ Teleorman – Șelaru – Fierbinți, km 87+070 – 95+532 (8,462 km), și DJ 611, pe traseul Fierbinți – Vișina – Petrești, km 22+000 – 41+694 (19,694 km)
12. Asfaltare de străzi în comuna Corbii Mari
13. Modernizarea DC 501 în comuna Comișani, sat Lazuri
14. Reabilitare și modernizare de străzi în comuna Șotânga
15. Covor bituminos pe DJ 714 Glod – Sanatoriul Moroeni, pe o lungime de 2 km
16. Modernizarea DJ 711, sectorul Băleni – Dobra – Bilciurești – Cojasca, km 16+000 –
35+135, L = 19,350 km
17. Modernizarea DJ 711, Cojasca – Bujoreanca (DN 1A), km 35+350 – 40+830, L = 5,48 km
18. Modernizarea DJ 720B, Ulmi – Nisipuri – Gura Ocniței, km 0+572 – 6+384, L = 5,812 km
19. Modernizarea DJ 720, Gura Ocniței – Moreni
20. Modernizarea DJ 711 Târgoviște – Comișani – Băleni, km 0+000 – 16+000, L = 16 km
21. Punerea în siguranță a podului peste Argeș, pe DJ 711A, km 36+698, la Potlogi
22. Modernizare de drumuri de interes local în comuna Pietrari
23. Modernizarea şi reabilitarea drumurilor comunale, cu o lungime totală de 2.677,96 m, în comuna Văleni-Dâmbovița
24. Modernizarea drumului de legătură Bărbulețu – Valea Tisei – Malu cu Flori
25. Covoare bituminoase pe Lotul 2 – DJ 702B, acostamente
26. Covoare bituminoase, etapa II, lot 1 – DJ 702F, DJ 702H, DJ 721A (decolmatare șanțuri)
27. Reabilitarea imobilului pentru arhiva Consiliului Județean Dâmbovița
28. Iluminatul public pe DJ 714 Zănoaga – Bolboci – Cheile Tătarului – Peștera – Padina
29. Reabilitarea și înființarea filialei bibliotecii și a spațiului de depozitare a fondului documentar (Târgoviște, Str. Dragomirescu Liviu, Micro III)

ATENŢIE! BULETIN RUTIER

1. Pe DJ 711 Ulmi – Băleni – Bujoreanca, circulația rutieră este închisă temporar (în perioada 21.06 – 31.10.2021), la km 16+050, pe raza comunei Băleni, în scopul dezafectării podului existent și construirii unui pod nou. Varianta ocolitoare de circulație este DJ 711 (Racoviță) – DJ 711B (Bucșani) – DJ 720A (intersecție DC 28) – DC 28 (intersecție DJ 711).

2. Circulația rutieră pe podul pe DJ 711, la km 34+414, localitatea Cojasca, este închisă temporar (în perioada 2.08.2021 – 20.12.2021). Devierea circulației se face în funcție de categoria vehiculelor, astfel:
a. Vehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mică de 7,5 t – pe DC 43A, prin satul Iazu, traversând podul în aval
b. Vehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t – pe DJ 711E Bilciurești – DC 31 – DJ 720A, Finta Mare – DN 1A Postârnacu

3. Podul pe DJ 701, peste râul Argeș, situat la km 31+040, la Ungureni – Corbii Mari, este închis circulației publice încă din data de 1.06.2021, pentru o perioadă de 4 luni. Varianta ocolitoare de circulație este traseul Crovu – Zidurile – Potlogi – Corbii Mari – Ungureni (DJ 701 – DJ 401A – DJ 711A – DJ 701)

4. Circulația vehiculelor cu masă mai mare de 7,5 t este restricționată pe DJ 719, pe sectorul intersecție DN 72 – Răzvad și sectorul intersecție cu str. Magrinii, Târgoviște.

5. Drumul județean DJ 714, în zona Cheile Tătarului, este închis pentru circulația publică din data de 22.07.2021, deoarece a fost afectat de calamitățile naturale din perioada 19 – 20.07.2021.

6. Drumul județean DJ 720, sectorul Gura Ocniței (intersecție cu DJ 720C) – Gura Ocniței (intersecție cu DJ 720A), km 2+335 – 4+020 este închis circulației rutiere în perioada 1.09 – 15.11.2021. Varianta ocolitoare de circulație este DJ 720C (intersecție cu DJ 720 – intersecție cu DJ 720A) – DJ 720A (intersecție cu DJ 720C – intersecție cu DJ 720).

7. Podul pe DJ 702A, peste râul Argeş, la Pătroaia, este închis pentru circulaţia publică. Variantele ocolitoare sunt drumurile locale.

8. Sectoarele de drumuri judeţene care prezintă degradări şi alte pericole:
DJ 503, sectorul Fierbinți – limită județ Argeș
DJ 611, sectorul Glogoveanu – Fierbinți (sector pietruit)
DJ 710 Pucioasa – Bezdead, sectoare cu drum îngustat și avariat în zona Miculești – Măgura – Costișata
DJ 720A, sectorul Gheboaia – Finta
DJ 722, pod îngust Mircea Vodă, comuna Sălcioara
DJ 712A Fieni – Bădeni – Runcu
DJ 710 Bezdead – Costișata
DJ 716 Priboiu – Glodeni
DJ 711A sectorul podul peste Argeș – autostrada A1

Facem următoarele recomandări participanţilor la trafic:

Se va circula cu viteză redusă și cu atenție în special în zonele semnalizate cu indicatoare rutiere ce au semnificaţia „drum cu denivelări”, viteza trebuind adaptată la starea părţii carosabile.

Recomandăm ca deplasările pe traseele montane să se realizeze cu autovehicule echipate corespunzător. Se va circula cu atenţie sporită în zonele cu drum îngustat, zonele cu alunecări de teren şi acolo unde există posibilitatea de dislocare a anrocamentelor.

Vă rugăm să vă informați, în prealabil, în legătură cu condițiile meteorologice din zonă, mai ales în perioadele în care Administrația Națională de Meteorologie (ANM) emite atenționări de vreme rea.

Se vor respecta cu strictețe semnificațiile indicatoarelor rutiere de informare, semnalizare și reglementare.

Detalii suplimentare privind situaţia sectoarelor de drum menționate se pot obţine de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa – Direcţia Tehnică, tel: +40 245 207600 / +40 245 207625, de luni până vineri, între orele 08:00 și 16:00.

Compartimentul Imagine, Relații Externe – Consiliul Județean Dâmbovița

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT