Connect with us

ACTUALITATE

Măști, absențe nemotivate și îndemnuri la reconciliere la ședința festivă a CLM Târgovişte

Publicat

pe

Zilele Cetăţii Târgovişte s-au consumat anul acesta cu acelaşi imbold al firescului, al lucrului bine făcut, al dorinţei de a frământa şi coace pâinea culturii şi spiritualităţii locale care, aici, ca în nicio altă parte a ţării are un gust şi o savoare deosebite. Se întâmplă aşa fiindcă încă mai avem meşteri care pun suflet, talent şi dăruire în tot ceea ce întreprind. Fiindcă aici încă mai trudec şlefuitorii cuvântului scris şi rostit.

Pademia și starea de alertă au închis anumite canale ale comunicării, ne-au distanţat trupeşte, dar de Zilele Cetăţii s-a putut intercacţiona sufleteşte. Evenimentele derulate poate că nu au mai strâns mii de oameni la un loc, dar au întărit credinţa, dorinţa noastră de a ieşi mai repede la liman, de a rezista acestei urgii planetare care vrea cu tot dinadinsul să ne înstrăineze.

Autorităţile târgoviştene, poate criticate pe nedrept fiindcă s-au încăpâţnat să ţină întreg lanţul tradiţiilor şi obiceiurilor locale, au dat un semnal pozitiv, au arătat că nu trebuie să ne lăsăm învinşi, copleşiţi în totalitate de coronavirus şi, respectând normele esenţiale, să ne hrănim un pic sufletul şi cutezanţa de a ne încadra în portalul viitorului.

Şedinţa festivă a Consiliului Local nu s-a mai ţinut în Sala Tronului ca în alţii ani, din lipsă de spaţiu, ci în incinta Teatrului de Vară din Parcul Chindia. Alături de primarul Cristian Daniel Stan, viceprimarii Monica Ilie, Cătălin Rădulescu şi city managerul Gabriel Boriga şi o parte a consilierilor locali, ca gazde a evenimentului, s-au aflat în spaţiul teatrului de vară deputaţii Claudia Gilia, Carmen Holban, Marian Ţachianu, Corneliu Ştefan – preşedintele PSD Dâmboviţa şi Oana Vlăducă de la PRO România. Nu au lipsit nici senatorul Titus Corlăţean – preşedintele executiv al PSD Dâmboviţa, Radu Popa – vicepreşedinte PSD, Alexandru Oprea- președinte CJ Dâmboviţa şi vicepreşedinta Luciana Cristea. Arhiepiscopia Târgoviştei a fost reprezentată de preotul Ionuţ Ghibanu – vicar eparhial. De faţă au mai fost şefi de instituţii, consilieri judeţeni și oameni de cultură.

Gust amar, a lehamite, a lăsat lipsa reprezentanţilor Instituţiei Prefectului Dâmboviţa. Aurelian Popa, mai marele peste acest important desant guvernamental în teritoriu, nu a onorat cu prezenţa evenimentul tuturor târgoviştenilor, dar nu a catadicsit să trimită nici măcar suprefectul sau pe vreunul din droaia de consilieri ori directori care, de când cu pandemia asta, nu ştim cum le mai arată chipul. O sfidare injustă şi nepoliticoasă. Culmea, au lipsit şi aleşii locali ai PNL. Gestul este greu de catalogat, contabilizat şi analizat, ţinându-se cont că ne aflăm în pandemie şi probabil consilierii liberali au vrut să evite locurile aglomerate. Sau, pur şi simplu, este vorba de un boicot generat de vraja electorală în care ne aflăm. Oricum, măsura nu a fost chiar una inteligentă şi bine calculată.

Şedinţa a fost deschisă de preşedinţele de şedinţă – consilierul local prof. Ion Cucui. A urmat la cuvânt primarul Cristian Daniel Stan, care a mulţumit tuturor celor de faţă pentru faptul că au venit să participe la un asemenea moment de sărbătoare.

„Această pandemie nefericită ne-a resetat modul de viaţă în anumite privinţe, dar pe undeva eu am învăţat să culeg doar ce este bun din orice experienţă şi cred că putem întoarce această limitare de a ne exprima în favoarea noastră. „Zilele Cetăţii” pot fi o sărbătoare pe care ne-o dorim, ba chiar mai mult decât atât. Mai personală, mai specială, alături de prietenii buni, alături de părinţi şi de copii, alături de bunici şi de nepoţi, putem face zeci şi sute de sărbători ale noastre sub cupola generoasă a Zilelor Cetăţii. În ceea ce ne priveşte, vom fi ca de fiecare dată în mijlocul oamenilor şi le vom mulţumi pentru încrederea pe care ne-au acordat-o şi pe care ne-o acordă în continuare. Oraşul s-a transformat în ultimii ani şi fenomenul va continua. Iar târgoviştenii sunt complicii noştri la aceste fapte bune. Fără suportul lor, fără încrederea lor, nu am fi reuşit. Îi asigur că ceea ce va urma va fi mai spectaculos”, a spus Cristian Daniel Stan.

Preotul Ionuţ Ghibanu a insistat în discursul său pe lăsatul deoparte a urii şi a dezbinării, remarcând trist că aleşii locali liberali au lipsit de la şedinţa festivă „ca să nu mai vorbesc de ceilalţi care nu şi-au motivat în vreun fel prezenţa sau absenţa”, cu batere direct spre reprezentanţii Prefecturii.

Inalt Prea Sfinţia Sa Nifon, arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei, a mărturisit vicarul eparhial, a binecuvântat ca icoana Maicii Domnului „să fie adusă aici, alături de noi, la şedinţa Consiliului Local, pentru a invoca milostivirea lui Dumnezeu şi ocrotirea şi înţelepciunea pentru toţi aleşii noştri locali”.

A citit apoi preotul Ionuţ Ghibanu mesajului adresat edililor de către IPS Nifon, text care a avut ca substanţă rolul important pe care îl au aleşii târgoviştenilor, menirea lor, truda lor pentru binele comunităţii. Nu în ultimul rând, ca de fiecare dată, IPS Nifon a insistat pe îndepărtarea urii şi dezbinării. Rugămintea denotă că la noi aceste stări există din belşug, conservate şi înmulţite de orgolii, ambiţii şi alte tare de natură politică.

Au mai susţinut alocţiuni senatorul Titus Corlăţean şi Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

După consumarea acestor momente, primarul Cristian Daniel Stan a acordat două titluri de cetăţean de onoare al Târgoviştei. A fost recompensat cu această înaltă distincţie locală generalul Pavel Babeu şi post mortem profesorul Mihai Iugulescu. Placheta a fost ridicată de fiul marelui dispărut, Mihnea.

Evenimentul s-a încheiat cu lansarea a două lucrări de excepţie, sub patronajul editurii târgoviştene Bibliotheca. Culegerea de texte „Mari Voievozi Ctitori de Istorie în Cetatea Milenară a Târgoviştei” şi cartea unică în spaţiul cultural, istoric şi literar românesc „Istoria Steagului Românesc”, scrisă de colonelul Gheorghe Şerban. A vorbit cu har despre cele două cărţi profesorul doctor George Coandă.

ACTUALITATE

Urs semnalat în zona comunei Pucheni, județul Dâmbovița. Află ce au decis autoritățile!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Ca urmare a numeroase sesizări privind apariția unui urs brun în zona comunei Pucheni, prefectul județului Dâmbovița, Aurelian Popa, a organizat, astăzi – 11 mai 2021, la sediul primăriei din localitate, o întâlnire a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia a fost adoptat un plan de acțiune care va fi aplicat în perioada următoare.

Măsuri dispuse:
– Monitorizarea situației de către Comitetului Local pentru Situații de Urgență și de informare de îndată a instituțiilor cu atribuții în gestionarea acesteia;
– Prevenire, prin folosirea semnalelor acustice și luminoase pentru îndepărtarea ursului din zonele locuite sau utilizate de către populație;
– Patrulare de către efectivele de jandarmi și poliție în zona unde a fost semnalată prezența ursului și există pericolul unei posibile agresiuni;
– Informare a cetățenilor cu privire la existența unui potențial pericol determinat de prezența ursului, modul acestora de comportare, restricțiile și obligația de respectare a recomandărilor reprezentanților instituțiilor cu atribuții în gestionarea evenimentelor ( IJJ Dâmbovița, IPJ Dâmbovița, Primăria Comunei Pucheni).

Citește în continuare

ACTUALITATE

Alegeri locale parțiale pentru funcția de primar în 30 de localități din România

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a propus Ministerului Afacerilor Interne organizarea, în data de 20 iunie 2021, a alegerilor locale parțiale pentru primari în 30 de localități din țară. Lista nu este definitivă, ea putând fi actualizată până la apariția Hotărârii de Guvern.

Conform propunerii AEP, candidaturile vor putea fi depuse în perioada 21 – 31 mai 2021, iar campania electorală va începe în data de 5 iunie 2021.

Lista localităților unde se vor organiza alegeri locale parțiale

Judeţul Alba
1. Comuna Ciuruleasa
2. Comuna Meteş

Judeţul Arad
3. Comuna Zăbrani

Județul Argeș
4. Comuna Aninoasa
5. Comuna Rociu

Judeţul Bacău
6. Comuna Tamaşi

Judeţul Braşov
7. Comuna Şinca Nouă

Judeţul Caraş-Severin
8. Oraşul Bocşa

Județul Călărași
9. Comuna Cuza Vodă
10. Comuna Frumuşani

Județul Covasna
11. Comuna Mereni

Judeţul Dâmboviţa
12. Comuna Braniştea

Judeţul Dolj
13. Comuna Catane
14. Comuna Sadova
15. Comuna Terpeziţa

Judeţul Galaţi
16. Oraşul Târgu Bujor

Județul Hunedoara
17. Comuna Burjuc
18. Comuna Romos
19. Comuna Sarmizegetusa

Județul Ialomița
20. Comuna Gura Ialomiţei
21. Comuna Ion Roată

Judeţul Ilfov
22. Oraşul Bragadiru
23. Comuna Găneasa

Județul Mehedinți
24. Comuna Obârşia de Câmp

Județul Olt
25. Comuna Deveselu

Judeţul Prahova
26. Comuna Șotrile

Judeţul Sălaj
27. Oraşul Şimleu Silvaniei

Judeţul Suceava
28. Oraşul Vicovul de Sus

Judeţul Timiş
29. Comuna Voiteg

Judeţul Vâlcea
30. Comuna Scundu

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT