Connect with us

SOCIAL

Măsuri îmbunătăţite privind migraţia şi azilul la nivelul Uniunii Europene

Publicat

pe

Sursa foto: https://europolitics.ro/

Comisia Europeană a apropus, în data de 23 septembrie, un nou pact privind migraţia şi azilul, care stabileşte măsuri îmbunătăţite şi asigură echilibrul între principiile partajării echitabile a responsabilității și solidarității – informează Centrul Europe Direct Târgovişte.

„Propunem astăzi o soluție europeană, care să restabilească încrederea între statele membre și încrederea cetățenilor în capacitatea noastră de a gestiona migrația ca o Uniune. UE a dovedit deja în alte domenii că poate lua măsuri extraordinare pentru a reconcilia perspective divergente. Am creat o piață internă complexă, o monedă comună și un plan de redresare fără precedent pentru a ne reconstrui economiile. Acum este momentul să abordăm provocarea pe care o reprezintă gestionarea în comun a migrației, asigurând echilibrul între solidaritate și responsabilitate”, a declarat Ursula von der Leyen – preşedinta Comisiei Europene.

Urmează ca Parlamentul European și Consiliul să examineze și să adopte întregul set de acte legislative necesare pentru ca politica UE cu adevărat comună în domeniul migrației și azilului să devină realitate.

Încredere sporită, bazată pe proceduri mai bune și mai eficiente

Primul pilon al abordării Comisiei privind consolidarea încrederii constă în proceduri mai eficiente și mai rapide. În special, Comisia propune introducerea unei proceduri integrate la frontieră, care include, pentru prima dată, o verificare premergătoare intrării, care implică stabilirea identității tuturor persoanelor care trec fără permisiune frontierele externe ale UE sau care au fost debarcate în urma unor acțiuni de căutare și salvare.

Această procedură va presupune, de asemenea, efectuarea de controale medicale și de securitate, prelevarea amprentelor digitale și înregistrarea în baza de date Eurodac. În urma verificării premergătoare intrării, persoanele pot fi direcționate către procedura adecvată: fie procedura la frontieră pentru anumite categorii de solicitanți, fie procedura obișnuită de azil. În cadrul acestei proceduri la frontieră se vor lua decizii prompte în materie de azil sau returnare, oferindu-se astfel fără întârziere un cadru predictibil persoanelor ale căror cazuri pot fi examinate rapid.

În același timp, toate celelalte proceduri vor fi îmbunătățite, vor face obiectul unei monitorizări mai stricte și vor primi un sprijin operațional sporit din partea agențiilor UE. Infrastructura digitală a UE pentru gestionarea migrației va fi modernizată pentru a reflecta și a sprijini aceste proceduri.

Partajarea echitabilă a responsabilității și solidaritate

Cel de al doilea pilon al pactului constă în partajarea echitabilă a responsabilității și solidaritate.Statele membre vor avea obligația să acționeze în mod responsabil și solidar. Fără excepție, fiecare stat membru trebuie să contribuie în mod solidar în momente de criză, să ajute la stabilizarea întregului sistem, să sprijine statele membre care se confruntă cu presiuni exercitate de migrație și să se asigure că Uniunea își îndeplinește obligațiile umanitare.

În ceea ce privește diferitele situații cu care se confruntă statele membre și presiunea fluctuantă exercitată de migrație, Comisia propune un sistem de contribuții flexibile din partea statelor membre. Aceste contribuții pot varia de la transferul solicitanților de azil din țara de primă intrare la asumarea responsabilității pentru returnarea persoanelor care nu au drept de ședere sau la diverse forme de sprijin operațional.

Noul sistem se bazează pe cooperare și pe tipuri flexibile de sprijin, care iau la început forma unor contribuții voluntare, contribuții mai stricte fiind însă obligatorii în perioadele în care statele membre se confruntă cu o presiune importantă exercitată de migrație, pe baza unei plase de siguranță.

Mecanismul de solidaritate va acoperi diverse situații, printre care și debarcarea persoanelor în urma unor acțiuni de căutare și salvare, presiunea exercitată de migrație, situațiile de criză sau alte circumstanțe specifice.

Schimbarea de paradigmă în cooperarea cu țările terțe

UE va urmări să promoveze parteneriate adaptate și reciproc avantajoase cu țările terțe.Acestea vor contribui la abordarea provocărilor comune, cum ar fi introducerea ilegală de migranți, și la dezvoltarea căilor de migrație legală și vor aborda chestiunea punerii în aplicare cu eficacitate a acordurilor și a mecanismelor de readmisie. UE și statele sale membre vor acționa în mod unitar, utilizând o gamă largă de instrumente pentru a sprijini cooperarea cu țările terțe în materie de readmisie.

Pachetul prezentat va urmări, de asemenea, să impulsioneze un sistem european comun de returnare, pentru ca normele UE în domeniul migrației să devină mai credibile. Acest sistem va include un cadru juridic mai eficace, un rol mai important al poliției de frontieră și gărzii de coastă la nivel european și al nou-numitului coordonator al UE în materie de returnare, o rețea de reprezentanți naționali urmând să asigure coerența la nivelul UE.

Sistemul propus va include, de asemenea, o guvernanță comună pentru migrație, cu o mai bună planificare strategică pentru a se asigura alinierea politicilor UE și a celor naționale, precum și o monitorizare sporită a gestionării migrației pe teren, pentru a consolida încrederea reciprocă.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Incendiu într-un apartament din centrul municipiului Târgoviște

Publicat

pe

Incendiu, în această după-amiază, în jurul orei 17:30, într-un apartament din centrul municipiului Târgoviște, dintr-un bloc situat pe Bulevardul Mircea cel Bătrân. Pompierii sosiți la fața locului au constatat că focul se manifesta în interiorul unui dormitor. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.

S-a acționat cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțimi. De asemenea, a fost alocat și un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

Dâmboviţa

308 locuri de muncă disponibile prin AJOFM Dâmboviţa

Publicat

pe

De

AJOFM Dâmbovița anunță persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, că astăzi sunt disponibile 308 locuri de muncă, din care 279 sunt pentru persoanele calificate în diverse meserii.

Dintre acestea enumerăm: ajutor bucătar, ambalator manual, agent securitate, agent curățenie, brutar, croitor, confecționer articole textile, factor poștal, femeie de serviciu, lucrător comercial, gaterist la tăiat bușteni, îngrjitor clădiri, sudor, funcționar administrativ, mecanic utilaj, responsabil mediu, vânzător, sculer -matrițer, manichiurist, administrator hotel, cameristă hotel, casier încasator, șofer, manipulant mărfuri, acoperitor – învelitor tablă/țiglă, operator calculator, operator la mașini unelte semiautomate și automate, crescător – îngrijitor animale domestice, recepționer hotel, electrician întreținere – reparații, factor poștal, bucătar, mecanic întreținere-reparații, lăcătuș mecanic, paznic, preparator mase plastice și rectificator universal.

Pentru persoanele cu studii superioare sunt ofertate următoarele posturi: analist calitate, ofițer conformitate, ofițer bancar credite, administrator, director hotel, economist, director de program, contabil, inginer tehnolog metalurg și inginer mecanic.

Muncitorii necalificati au la dispoziție locuri de muncă în domenii precum: agricultură, construcții, confecții textile și ambalare produse.

Detalii suplimentare se pot obţine consultând site-ul AJOFM Dâmboviţa (www.anofm.ro – ajofm dambovita – rubrica persoane fizice – locuri de muncă vacante) sau la numărul de telefon 0245.620.635.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite