Connect with us

ACTUALITATE

Expoziție itinerantă la Iași, în memoria preotului muscelean Gheorghe I. Cotenescu

Publicat

pe

Publicistul Radu Petrescu Muscel va vernisa, luni – 23 noiembrie, o nouă expoziție itinerantă de fotografie istorică, de această dată la Muzeul Mitropolitan din Iași. Evenimentul este dedicat preotului Gheorghe I. Cotenescu, cetățean de onoare al municipiului Iași, și se bucură de sprijinul mitropolitului Moldovei.

Preotul muscelean Gheorghe I. Cotenescu este singurul cleric român care a primit titlul de cetățean de onoare post-mortem în patru localități din trei județe diferite: Câmpulung și Stoenești (Argeș), Beiuș (Bihor) și Iași (Iași). A fost profesor al patriarhilor României Iustin Moisescu și Teoctist Arăpașu, compozitor, publicist, redactor, secretar și prieten apropiat al lui Nicolae Iorga, preot-militar pe front în Primul Război Mondial, participant în nu mai puțin de 54 de bătălii. Între 1931-1932, a fost deputat de Muscel, iar în 1949 a fost arestat și anchetat dur, timp de 14 luni, la Pitești, unde se practica experimentul „Reeducare prin tortură”, pentru că și-a ajutat nepotul, Traian Marinescu Geagu, din Izvoarele-Dâmbovița, să ajungă în munți la mișcarea de rezistență anticomunistă „Haiducii Muscelului”.

Reamintim că, în aceste vremuri de pandemie, publicistul Radu Petrescu Muscel a reușit să organizeze, începând cu luna iulie, mai multe expoziții în București și mai multe localități din Argeș, cu scopul de a aduce în atenția publicului oameni și evenimente ignorate de manualele de istorie. Ne-a mărturisit că dorința sa cea mai mare este să poată aduce o astfel de expoziție și în Dâmbovița, județul unde s-a născut preotul Gheorghe Cotenescu.

De la stânga la dreapta: General Gheorghe Dabija / General Gheorghe Rasoviceanu / Preot Capitan Gheorghe Cotenescu

ACTUALITATE

„Istorii Antisovietice”, o carte despre propagandă și manipulare

Publicat

pe

O lansare de carte inedită s-a consumat, astăzi – 20 septembrie 2021, la Muzeul de Artă din Târgoviște. Spunem inedită pentru că nu ai ocazia să vezi mereu în orașul nostru un dizident rus, un om care și-a ales ca vocație curajul, lupta împotriva minciunii și manipulării instituite de un regim politic care, de-a lungul istoriei, s-a tot recreat, dar și-a păstrat esența.

Oleg Panfilov este un cercetător al unei istorii dure, un publicist de renume care, în anul 2009, a fost expulzat din Rusia din cauza concepțiilor sale despre viață, libertate și democrație. Georgianul prin adopție Oleg Panfilov a venit la Târgoviște pentru a prezenta cartea sa – „Istorii Antisovietice”, o lucrare în care analizează dur, fără menajamente, sistemul opresiv sovietic, istoria falsă pe care au tot prezentat-o sovieticii. Această propagandă continuă și în zilele noastre.

Oleg Panfilov nu este deloc un iubitor al Marii Rusii și a istoriei sale, pe care o consideră falsă, o istorie a propagandei sovietice creată pentru a menține viu imperiul, pentru a răspândi teamă în sânul celor 194 de popoare care au fost introduse și menținute în structura acestui stat mamut prin forță și o ideologie a minciunii. Fostul jurnalist de la Europa Libera consideră că Rusia este un stat artificial, un imperiu care nu va rezista o veșnicie oricăt s-ar chinui conducătorii săi să-l mențină.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cercetare a Istoriei și Patrimoniului Cultural „Grigore Gafencu” și Muzeul de Artă din Târgoviște. Amfitrionii acestei lansări care a avut, din păcate, o participare săracă, probabil și din cauza pandemiei, au fost dr. Silviu Miloiu – profesor la Universitatea Valahia din Târgoviște și dr. Octavian Țîcu – profesor la Institutul de Istorie din Chișinău, Republica Moldova.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Fiul primarului PNL de la Jegălia a fost numit șef al Gărzii Naționale de Mediu

Publicat

pe

Premierul Florin Cîțu l-a numit șef al Gărzii de Mediu pe Alexandru Lucian Vasile, președintele Organizației de Tineret a PNL Călărași, după ce l-a demis pe Octavian Berceanu, de la USRPLUS.

Alexandru Vasile este fiul primarului comunei Jegălia și a lucrat la firma înființată de tatăl său până în februarie 2020, când a primit funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

Apoi, în martie 2021, a fost numit comisar general adjunct la Garda de Mediu, instituție pe care a ajuns acum să o conducă. Tânărul liberal a absolvit în 2012 Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității Transilvania.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT