Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Deputata Claudia Gilia, mesaj-semnal cu prilejul Zilei internaționale a drepturilor copilului

Publicat

pe

Claudia Gilia, deputat PSD de Dâmboviţa, a transmis, astăzi – 20 noiembrie, când este sărbătorită „Ziua internațională a drepturilor copilului”, un mesaj-semnal. Parlamentara a punctat cu regret faptul că avertismentul UNICEF cu privire la consecințele grave ale pandemiei de COVID-19 asupra copiilor nu a stârnit, din păcate, nicio reacție din partea guvernanților liberali din „România lucrului bine făcut a lui Iohannis”.

„Confruntați cu o lipsă a serviciilor medicale (absența unor vaccinuri esențiale), a serviciilor sociale, limitarea accesului la educație, mai ales pentru copii care provin din familii defavorizate, drepturile copiilor din România au fost grav afectate în ultimul timp.

Cred cu tărie că fiecare copil trebuie să fie sprijinit prin programe cu finanțare europeană care să vizeze următoarele aspecte:

– Trusa bebelușului pe care să o primească fiecare copil din familii defavorizate la naștere (pătuț, medicamente/vitamine, hăinuțe, consilier pentru părinți, asistență medicală, bani pentru hrana lunară etc.);

– Consiliere medicală, socială, educațională și de carieră pentru fiecare copil și familie din comunitățile sărace.

Acest tip de serviciu, pe care l-am și votat în luna octombrie 2020, devenit între timp lege (Legea nr.231/2020) – Pachet Minim Garantat – trebuie să fie pus în aplicare de urgență. Pachetul minimal de servicii sociale pentru copil și familie, aflat în sarcina autorităților administrației publice centrale și locale, are ca scop asigurarea dreptului fiecărui copil la supraviețuire, dezvoltare, protecție, precum și la combaterea sărăciei.

Pachetul minimal de servicii include servicii de bază și de informare în domeniul sănătății, educației și protecției sociale precum: identificarea situațiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială, evaluarea acestora, furnizarea de informații, consiliere, însoțire, asistență și monitorizare.

Pachetul minimal de servicii se acordă în cadrul unui program național, iar finanțarea sa se face din bugetul de stat, prin transferuri către bugetele locale în baza solicitărilor autorităților administrației publice locale, precum și din fonduri europene nerambursabile sau Granturile Spațiului Economic European (SEE) și Norvegiene.

– Fiecare copil va trebui să fie încurajat să meargă la școală prin punerea în practică a două proiecte importante – Masă Caldă și Școală după Școală.

– Implementarea unui program național de sprijin al elevilor și încurajarea educației inclusive (“bursa de asistenţă socială” în cuantum de 1000 RON/lunar pentru copiii care provin din sistemul de protecție, instituționalizați, cu condiția ca aceștia să fie înscriși într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat).

Orice guvernare responsabilă trebuie să aibă în vedere politicile adresate copilului din domeniile educației, sănătății și protecției sociale, dar și promovarea incluziunii sociale şi combaterea sărăciei.

În calitatea mea de parlamentar am susținut și voi susține orice reglementare care să le asigure copiilor noștri siguranța unui trai mai bun”.

ACTUALITATE

A mai plecat un OM al muntelui: nea Mirică. Dumnezeu să-l odihnească!

Publicat

pe

de

Zilele acestea a murit un adevărat veteran a mișcării turistice dâmbovițene, cunoscut mai mult ca „nea Mirică” decât pe numele real (Gheorghe – Gigiu – Mirică).

Născut pe 7 octombrie 1936, la Văleni-Dâmbovița, frumoasa localitate de sub poalele Munților Orașului (e vorba de vechea capitală, Câmpulung – Mușcel), nea Mirică și-a desfășurat cariera profesională ca asistent medical în județul Dâmbovița. Fiind un tip sportiv, a practicat drumeția montană, în toate sezoanele, dar și schiul, în sezonul de iarnă sau orientarea sportivă, mai ales vara. Pasiunea pentru călătorii l-a îndrumat spre școala de ghizi a OJT Dâmbovița, acolo unde a condus multe grupuri de autocar, atât în țară, cât și în străinătate. Din colaborarea profesională cu nea Costică Avramescu (fondatorul formației Salvamont Dâmbovița) a rezultat, logic, natural, și o colaborare pe linie de Salvamont. Vreme de ani buni, nea Mirică era cunoscut ca „doctorul” formației Salvamont DB, dar nu numai un doctor de răni, de plăgi, de fracturi, ci și un doctor de suflete. Era Omul care te primea cu inima deschisă, atât la sediul vechi (din fața hotelului Peștera), dar și la cel nou (din zona telecabinei). Dacă nu erai din zonă, îți explica detalii despre trasee, timpi de parcurgere, sfaturi de drumeție. Un salvamontist adevărat!

În anii 80 a fost cooptat, tot ca și cadru medical, la Școala de ghizi a B.T.T. Dâmbovița, acolo unde a format, alături de alți ghizi-instructori, adevărate generații de montaniarzi. A fost membru fondator al Clubului de turism Chindia, a fost un mentor și un exemplu de camaraderie montană. La celebrele Revelioane ale ghizilor (și nu numai) era „omul cu muzica”: trăia o a doua tinerețe alături de noi. A urcat, alături de noi, la vârsta de 70 de ani, pe vârful Moldoveanu (2544 m), cel mai înalt vârf din România.

Este Membru de onoare al Asociației Chindia Jurasic Park. Periodic, ne întâlneam la o bere în oraș sau îl vizitam acasă, unde beam o țuică mică și răsfoiam zeci de albume de fotografii.

A murit Omul, a rămas amintirea lui. Astăzi au sosit mesaje de la majoritatea formațiilor Salvamont din zona Bucegilor, toți au avut cuvinte frumoase despre acest om.

Înmormântarea se va desfășura, în cadru restrâns, în comuna natală, joi, 28 ianuarie 2021, în jurul orei 12.

Nea Mirică, te vom simți alături de noi, de acolo, din tăria cerului!

Nicu Posta
Pur și simplu, un prieten de munte

P.S. Iată ce mi-a scris astăzi un alt bun prieten al lui nea Mirică, pictorul Valentin Iordănescu.

„S-a împuținat lumea, Nene, căci mulți dintre cei cu care am schimbat surâsuri sau lacrimi, au plecat încet, încet, dar sigur, spre alte zări…

S-a micșorat lumea Nene…și nu mai găsești încet, încet, Oameni…

Acum a plecat și nea Mirică. Discret, tăcut și curat, așa cum a știut să trăiasca și să ajute oamenii pe munte…”

Citește în continuare

ACTUALITATE

Percheziții la persoane care se pregătiseră să pună în circulație 50.000 de euro falși

Publicat

pe

Polițiștii BCCO și procurorii DIICOT din Brașov au efectuat, astăzi – 27 ianuarie, 28 de percheziții în Brașov, Craiova, Ploiești și Alba, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru constituirea unui grup infracțional organizat, falsificare de monede, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori și trafic de droguri de risc și de mare risc. 21 de persoane au fost aduse la audieri.

„În fapt, în cursul lunii iulie 2020, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în județul Brașov, s-ar fi constituit o grupare infracțională organizată, ai căror membri ar fi implicați în falsificarea de monedă străină, respectiv euro, de diferite cupiuri.

În urma colaborării cu EUROPOL, s-a stabilit faptul că falsurile produse de membrii acestei grupări au fost semnalate pe teritoriul a 10 state din cadrul Uniunii Europene.

Din investigații a reieșit faptul că o parte a membrilor grupării ar fi întrevăzut o oportunitate și din contrafacerea de bancnote emise de statul român, respectiv bancnote din cupiura de 100 de lei, sens în care ar fi efectuat mai multe activități, în vederea obținerii unei calități a bancnotei cât mai apropiată de original.

Un alt palier abordat ar fi fost reprezentat de implicarea în activități de trafic de droguri de risc și de mare risc, sens în care ar fi oferit/vândut droguri de risc și de mare risc (cannabis și cocaină) mai multor persoane.

În perioada 25 – 31 ianuarie 2021, membrii grupării ar fi intenționat să pună în circulație 50.000 de euro, compusă din bancnote din cupiura de 50 de euro falsificate.

În urma perchezițiilor, a fost identificată aparatura folosită în activitățile de falsificare (imprimante, scanere, calculatoare, cerneluri speciale), documente de identitate ce par a fi contrafăcute, suma de 445.770 de euro, formată din bancnote de diferite cupiuri, susceptibile a fi falsificate, aproximativ 1.250 de grame de cannabis, 10 grame de cocaină, precum și 11.670 de euro, 800 de dolari și 42.780 de lei”, se arată într-un comunicat remis de IGPR.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!