Connect with us

ACTUALITATE

Dâmboviţa: Megaproiectul de apă și canalizare a intrat în linie dreaptă

Publicat

pe

În ciuda tuturor critilor şi a scenariilor alarmiste lansate în spaţiul public de o serie de lideri politici, cum că cel mai mare proiect derulat vreodată în judeţul Dâmboviţa se va prăbuşi, lucrurile par să se fi echilibrat, iar procesul de implementare a intrat în linie dreaptă. Tocmai despre acest lucru a vrut să ne comunice astăzi directorul Campaniei de Apă Târgovişte Dâmboviţa, Adrian Dumitru. Pentru a-şi solidifica afirmaţiile şi a garanta despre reuşita acestui proiect, domnia sa i-a avut alături pe Corneliu Ştefan – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi pe Cristian Daniel Stan – primarul municipiului Târgovişte.

Prin intermediul presei, dâmboviţenii au putut afla că documentaţiile pentru primele două loturi ale acestui megaproiect de infrastructură de apă şi canalizare din judeţul Dâmboviţa vor fi încărcate în Sistemul Informatic de Achiziţii Publice SICAP, începând de mâine – 27 noiembrie 2020. Următorul pas va fi reprezentat de licitarea de către firmele de specialitate în proiectarea şi execuţia unor astfel de lucrări.

„Primul contract (CL01), în valoare de peste 6 milioane euro, vizează localitățile: Târgoviște, Aninoasa, Șotânga, Vulcana Băi, Dragomirești, Tătărani, Văcărești și Perșinari și prevede lucrări în Gospodăria de Apă Priseaca, stație nouă de pompare la Teiș, în incinta Stației de Pompare în Gospodăria de Apă Vulcana Băi, reabilitări foraj și Stație Pompare în Gospodăria de Apă Dragomirești Sud, Gospodăria de Apă Lazuri, reabilitare foraj și Gospodăria de Apă Gheboieni (Tătărani) și conducte de aducțiune.

În ceea ce privește cel de-al doilea contract de lucrări, în valoare de aproximativ 10 milioane euro, localitățile beneficiare sunt: Titu, Conțești, Răcari, Lungulețu, Potlogi, Odobești, Ciocănești și Slobozia Moară.

Contractul presupune lucrări de extindere și reabilitare front captare Titu – Braniștea; reabilitare gospodării de apă existene la Titu, Lungulețu, Conțești, Răcari, Colacu, Pitaru, Slobozia Moară, Produlești; construcția unei noi gospodării de apă la Ciocănești și conducte de aducțiune”, se precizează într-un comunicat transmis presei de către CJ Dâmboviţa.

Primul la cuvânt a fost directorul Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa, Adrian Dumitru, care a vorbit despre situaţia financiară în care se află unitatea, una deosebit de bună şi despre importanţa acestui megaproiect de infrastructură pentru judeţul Dâmboviţa, pentru localităţile unde se va implementa, pentru civilizaţia şi confortul cetăţenilor.

Primarul municipiului Târgovişte a menţionat că astăzi, practic, se marchează debutul ultimei etape, respectiv scoaterea la licitaţie publică a contractului de proiectare şi execuţie pentru două secţiuni importante al acestui proiect de infrastructură.

„Este un proiect foarte important pentru județul nostru, pentru comunitățile locale, un proiect de natură să schimbe într-o măsură importantă ceea ce înseamnă confortul în multe unități administrativ – teritoriale în contextul în care, după implementarea cu succes a acestui proiect, avem rezolvată într-o proporție importantă problema apei şi a canalizării în județul Dâmbovița.

Compania de Apă are o responsabilitate deosebită cu implementarea acestui proiect, nu există ca şi variantă pierderea banilor sau alte impedimente de natură să conducă la neimplementarea acestui proiect, pentru că este mult prea important pentru locuitorii judeţului Dâmboviţa, chiar dacă pe municipiul Târgovişte proiectul vizează numai o anumită zonă, restrânsă. Dincolo de aceste discuţii, dincolo de complexitatea proiectului, eu spun, încă o dată, că acest proiect va fi dus la bun sfârşit chiar dacă nu este simplu. Având în vedere valoarea, este cel mai complex proiect care a fost vreodată implementat la nivelul judeţului Dâmboviţa, atât ca număr de unităţi administrativ teritoriale beneficiare, cât şi ca lucrări care sunt preconizate a fi executate. Eu sper să vină nişte constructori care să facă treabă.

Finanţare există, bună intenţie există, dar este foarte important ca şi constructorii care vor participa la aceste licitaţii să fie serioşi. Eu am încredere că acest proiect se va finaliza cu succes indiferent de ceea ce spun unii sau alţii care îşi aduc aminte de Compania de Apă şi de proiectele pe care le are aceasta fix cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare”, a declarat Cristian Daniel Stan.

Corneliu Ştefan, preşedintele Consiliului Judeţean, a spus că ziua de azi reprezintă un moment istoric pentru judeţul Dâmboviţa. Practic, astăzi, Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa, lansează Caietele de Sarcini pentru primele două loturi ce vizeză execuţia de lucrări la proiectul care, odată finalizat, va transforma judeţul Dâmboviţa, fiecare localitate, într-un spaţiu civilizat, confortabil, european. Este un vis vechi al cetăţenilor dâmboviţeni de a beneficia de reţele de apă şi canalizare moderne, punându-se astfel capăt unui nivel rudimentar, arhaic, dificil de trai.

„Este un moment important, pe care dâmbovițenii îl așteaptă de multă vreme. Este un moment important în care atât eu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, cât și primarul Municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, și, nu în ultimul rând, conducerea Companiei de Apă, am avut un singur obiectiv, acela de a demara acest proiect, de a debloca anumite probleme. O să vedem în perioada următoare foarte multe diversiuni legate de acest proiect, dar vă spun că atât eu cât şi colegii mei îl vom duce la bun sfârşit. Felicit conducerea Companiei de Apă, pentru modul în care a gestionat, în această perioadă grea, acest proiect. Îi asigur că voi fi alături de dumnealor și de toți angajații, pentru a demara lucrările și bineînțeles, pentru a le finaliza”, a precizat Corneliu Ştefan, preşedintele CJ Dâmboviţa.

ACTUALITATE

Centre de vaccinare anti-COVID în fabricile Arctic din Găești și Ulmi

Publicat

pe

Arctic a deschis un centru de vaccinare împotriva Covid-19 în cadrul fabricii sale de frigidere din Găești și urmează să extindă campania de imunizare și în unitatea de la Ulmi, unde sunt produse mașini de spălat rufe. Acțiunea este desfășurată în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița și Regina Maria.

„La centrele de vaccinare organizate de Arctic se vor putea imuniza angajații companiei, familiile acestora, inclusiv partenerii și subcontractorii. Toate persoanele cărora li se va administra vaccinul vor fi înregistrate în Registrul Electronic Național de Vaccinări. Serul cu care se va face imunizarea este Pfizer, iar rapelul va fi organizat tot de către companie, în aceleași condiții, peste 21 de zile calendaristice”, se precizează într-un comunicat remis de Arctic.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Președinții Curților de Apel răspund atacurilor fără precedent lansate de ministrul Justiției

Publicat

pe

Ion Stelian - ministrul Justiției (Sursa foto: g4media.ro)

Situație fără de precedent în România, cauzată de actualul ministru al Justiției USR-istul Stelian Ion. Președinții Curților de Apel din România au luat poziție împotriva acestui demnitar al Guvernului care, ca și colegii săi de la Economie și Transporturi, se cred buricul pământului și vor să revoluționeze ei societatea românească.

Ministrul Stelian din cabinetul coaliției PNL – USR PLUS – UDMR a comis-o rău de tot când și-a permis să amenințe cu pușcăria un magistrat, șeful unei entități importante din Justiție.

„Președinții Curților de Apel condamnă ferm presiunile inadmisibile pe care Ministrul Justiției, Stelian Ion, le face pentru ca hotărâri judecătorești definitive să nu fie puse în executare și își exprimă deplina solidaritate cu președintele Curții de Apel Timișoara, față de răspunsul revoltător transmis acestuia, de Ministrul Justitiei, cu referire la acest subiect.

În adresa publicată de presă ieri, 10 mai 2021, Ministrul Justiției amenință pur si simplu cu răspunderea penală un președinte al curții de apel dintr-o țară membră a Uniunii Europene pentru că a îndrăznit că informeze ordonatorul principal de credite despre obligațiile ce îi revin în temeiul unor hotărâri judecătorești executorii de drept.

Președintele Curții de Apel Timișoara a informat Ministerul Justiției că există cereri având ca obiect punerea de îndată în executare a unor hotărâri judecătorești, prin care s-au admis acțiunile și s-a dispus uniformizarea modului de calcul al salariilor personalului auxiliar de specialitate, pentru desfășurarea activității în același condiții de vechime în muncă și funcție.

În răspunsul trimis, Ministerul Justiției, uzitând de calitatea de ordonator principal de credite pentru instanțele judecătorești și făcând referire la dreptul său de a emite „norme și instrucțiuni obligatorii”, a transmis nu doar că aceste hotărâri nu trebuie executate, ci și că o astfel de punere în executare a hotărârilor ar echivala cu săvârșirea unei fapte penale.

Îi reamintim Ministrului Justitiei, Stelian Ion, că Statul Român este cel care a dispus plata eșalonată a sumelor derivate din hotărâri judecătorești, prin OUG nr. 114/2018, act normativ obligatoriu, inclusiv pentru Guvernul României.

Președinții Curților de Apel din Romania sunt, înainte de toate, judecători și, inclusiv pentru ei, respectarea hotărârilor judecătorești nu este o opţiune. Curtea Constituţională a statuat în mod clar, în Decizia 972/2012: „Hotărârea judecătorească, având autoritate de lucru judecat, răspunde nevoii de securitate juridică, părţile având obligaţia să se supună efectelor obligatorii ale actului jurisdicţional, fără posibilitatea de a mai pune în discuţie ceea ce s-a stabilit deja pe calea judecăţii. Prin urmare, hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă se situează în sfera actelor de autoritate publică, fiind învestită cu o eficienţă specifică de către ordinea normativă constituţională. Pe de altă parte, un efect intrinsec al hotărârii judecătoreşti îl constituie forţa executorie a acesteia, care trebuie respectată şi executată atât de către cetăţeni, cât şi de autorităţile publice. Or, a lipsi o hotărâre definitivă şi irevocabilă de caracterul ei executoriu reprezintă o încălcare a ordinii juridice a statului de drept şi o obstrucţionare a bunei funcţionări a justiţiei”.

Amenințarea președinților curților de apel cu plângeri penale pentru punerea în executare a unor hotărâri judecătorești este de o gravitate fără precedent și reprezintă un atac direct atât asupra independenței instanțelor, cât și asupra reputației profesionale a președinților curților de apel, la care nu intenționăm să rămânem pasivi. Acţiunea Ministrului Justiţiei, Stelian Ion, scoate efectiv Romania din ordinea de drept europeană, arătând ca opiniile unui om politic aflat într-o funcţie publică au mai mare greutate decât legi şi hotărâri judecătoreşti definitive.

Respectarea și aplicarea hotărârilor judecătorești reprezintă nu numai o obligație legala pentru celelalte puteri in stat, printre care și cea executivă, dar constituie chiar esența unei democrații. Mai mult, în materia dreptului muncii, constituie infracțiune tocmai neexecutarea hotărârii judecătorești privind plata salariilor, în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată, conform art. 287 alin.1 lit. e din Codul penal.

Presiunile inadmisibile ale Ministrului Justiției asupra instanţelor reprezintă o nouă dovadă că independența instanțelor depinde direct de independența lor financiară și că situația gestionării bugetului instanțelor de judecată trebuie urgent mutată în competența Înaltei Curți de Casație și Justiție sau a Consiliului Superior al Magistraturii – prin punerea în aplicare a Hotărârii Plenului CSM nr. 227/2019.

Față de gravitatea fără precedent a acestei situații, președinții Curților de Apel semnatari ai acestei scrisori vor sesiza Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii in vederea apărării independenţei puterii judecătorești în ansamblul său”, se precizează în scrisoarea a magistraților președinți a 12 Curți de Apel din România.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT