Conectați-vă cu noi

ADMINISTRAŢIE

Contract semnat. Școala Răzvad va fi reabilitată și modernizată

Publicat

pe

Primarul comunei Răzvad, județul Dâmbovița, Emanuel Spătaru, a semnat, astăzi – 29 decembrie 2020, contractul de finanțare pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea școlii de centru. Urmează acum să fie demarată procedura de licitație pentru proiectare și construcție.

Investiția depășește 8,3 milioane de lei și va fi suportată în proporție de 98% din fonduri europene nerambursabile – 8.180.380,60. Administrație de la Răzvad are o cotă de cofinanțare de 2%, respectiv 163.607,61 lei.

ADMINISTRAŢIE

Primar Târgovişte, informare privind lucrările la șoseaua de centură a orașului

Publicat

pe

Lucrările de reabilitare a centurii municipiului Târgoviște sunt aproape gata. Potrivit primarului Daniel Cristian Stan, cel mai important proiect de modernizare a infrastructurii rutiere din Târgoviște va fi finalizat în această primăvară.

✅ Zilele trecute, a fost turnat stratul final de asfalt pe podul nou de la Teiș, iar astăzi au debutat și lucrările la rosturile de dilatație.

✅ Se lucrează la cel de-al doilea sens al pasajului de pe strada Petru Cercel, fiind deja finalizată hidroizolația, urmând a se trece la etapa de turnare a asfaltului.

✅ A fost turnat primul strat de asfalt și pe pasarela de acces de pe strada Cornel Popa pe strada Mihai Bravu.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Investițiile demarate de Primăria Băleni țin pasul cu prosperitatea locuitorilor comunei

Publicat

pe

Cine nu a auzit de comuna Băleni din judeţul Dâmboviţa şi de oamenii gospodari din această localitate, legumicultori din tată-n fiu, continuatori ai tradiţiei grădinăritului care se păstrează pe aceste locuri de mulţi, mulţi ani? În Băleni miroase tot timpul a proaspăt, a pământ frământat cu mâinile gospodarilor, copt la soare şi stropit cu multă sudoare.

Satul seamănă cu o insulă plină de acareturi bogate, înconjurată de o mare albă de solarii, care strălucesc în soare şi freamătă, atunci când bate vântul, aidoma unei mări. Comuna înfloreşte, în ciuda perioadelor de criză prin care a trecut ţara în câteva rânduri. Nici acum, cu pandemia asta care ne tot ţine încorsetaţi sub norme, sub resticţii severe, lucrurile nu au mers tocmai bine pentru bălenari. Au întâmpinat mari greutăţi cu livrarea legumelor, cu accesul în pieţe, cu deplasarea în ţară. Dar localnicii sunt tari, căliţi. Găsesc soluţii pentru a ieşi din orice situaţie. Asta le este gena de legumicultori şi nu se pot abate de la această cale, indiferent câte obstacole le-ar sta în cale!

Edilul Florea Muşat este alături de ei, atât cât îi permit legea, atribuţiile. Îi ajută pe oameni, le crează condiţii mai bune în ceea ce priveşte infrastructura locală, de la instituţii de educaţie, medicale, culturale şi până la drumuri comunale şi de exploatare agricolă, iluminat public, supraveghere video. Primarul s-a zbătut să ducă la capăt o serie de proiecte edilitare care să îmbunătăţească confortul concetăţenilor săi, să contribuie la educaţia copiilor, la deprinderea unor meserii, la siguranţa lor medicală.

La Băleni a fost construit un dispensar medical cum puţine sunt în judeţul Dâmboviţa. De fapt, ceea ce noi numim dispensar medical, denumire ce vine de undeva din vremuri mai vechi, este puţin spus. Administraţia locală a ridicat un adevărat centru de sănătate, bine compartimentat. O unitate medicală care va avea mai multe cabinete de consultaţii, de tratament şi investigaţii. Lucrările au fost realizate în procent de 95%.

Tot în inima comunei, în curtea a ceea ce a fost odată conacul boierilor Băleanu, se lucrează intens la edificarea unei grădiniţe cu program prelungit cum numai în mediul urban găseşti. Și tot în acest perimetru unde trecutul se îmbină armonios cu prezentul şi viitorul sunt construite şi atelierele Liceului Tehnologic din localitate. În aceste spaţii, elevii vor deprinde tainele unor meserii indispensabile. În halelele care vor fi amenajate la standarde europene vor fi montate strunguri, freze, instalaţii mecanice moderne. Toate aceste utilaje au fost ţinute la ţiplă, la vaselină – cum îi place primarului Muşat să spună. Asta fiindcă nu existau până acum spaţii adecvate pentru punerea lor în funcţiune.

„Suntem interesaţi să-i pregătim pe copiii noştri pentru ziua de mâine, să le asigurăm un viitor sigur, o meserie bună. Avem nevoie de strungari, de mecanici agricoli, de frezori, de electricieni. Sunt profesiuni necesare într-o comunitate normală, într-un mediu în care tehnica a pătruns adânc. În comuna noastră, legumicultura este profesiunea de bază, dar uneltele, tractoarele, instalaţiile pe care le folosim se și strică, se mai rupe o piesă… Atunci avem nevoie de intervenţia celor care stăpânesc mecanica, strungul, avem nevoie de electricieni”, ne-a spus primarul Florea Muşat.

Comuna Băleni va benefica în următorii ani şi de reţele de apă şi canalizare. În curând vor începe lucrările de execuţie. Proiectul este finanţat prin AFIR şi are o valoare de 2,5 milioane de euro. Pentru început, se va merge de-a lungul drumului judeţean, pe o lungime de 5 km – pentru apă potabilă şi 10 km – pentru canalizare. Celelalte străzi şi uliţe vor fi racordate la reţeaua de apă şi canalizare prin POIM sau, spune edilul, o să găsească alte soluţii, fie prin forţe proprii, de la bugetul local, fie contractând împrumuturi sau pe alte programe de finanţare care permit realizarea unor astfel de obiective. Pentru întreaga comună ar fi nevoie de aproximativ 13,3 milioane de euro.

Fiindcă Băleni este o comună de agricultori, evident, autorităţile locale s-au preocupat şi de amenajarea şi întreţinerea drumurilor agricole, a căilor de acces dintre solarii. Tot pe aceste trasee ale rodniciei au fost instalate şi reţele de iluminat public și vor fi montate camere de luat vedere, pentru a-i descuraja pe cei care, nu de puţine ori, atentează la munca şi la avutul legumicultorilor.

„Avem o suprafaţă de circa 500 de hectare acoperite cu solarii. Oamenii au avut nevoie de căi de acces facile către locurile unde produc legume, au avut nevoie de reţele electrice pentru alimentarea pompelor și instalaţiilor de irigat. Vom mări și capacitatea de supraveghere video a localităţii. Vom monta camere de luat vederi chiar şi în câmp, la cele mai importante intersecţii. Acum, avem instalate 56 de camere, dar în viitorul apropiat vom avea 120. Avuţia comunei, munca oamenilor trebuie protejate”, ne-a declarat primarul Florea Muşat.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!