Connect with us

ACTUALITATE

DN71, Bâldana-Târgoviște-Sinaia, sub zodia blestemului!

Publicat

pe

Modernizarea DN 71, Bâldana-Târgoviște-Pucioasa-Sinaia, este parcă intrată sub zodia blestemului. Toate demersurile inițiate de politicienii dâmbovițeni de-a lungul timpului, aproximativ 20 de ani, indiferent de culoarea politică, au fost încununate de insucces. Exact în momentul în care exista siguranța și premisa că proiectul va intra în linie dreaptă apare ceva care îl oprește brusc. Acest fapt ne face să credem că, de fapt, pe undeva, nu se vrea modernizarea acestei importante căi rutiere pentru economia și viața socială a acestui județ. Probabil nu există fonduri pentru această investiție, sunt alte reguli neștiute de noi, muritorii de rând, și suntem duși cu zăhărelul până în ultima clipă, când totul se prăbușește ca un castel de nisip.

A fost bine, prolific, pentru actualii guvernanți de la PNL să acuze PSD, în campania electorală pentru parlamentare, că nu a realizat acest drum, să se laude că vin ei și pun lucrurile în ordine. Ludovic Orban a fost la Târgoviște și a vorbit, sigur pe el, de încheierea procedurilor și de pornirea lucrărilor. Actualul lider al liberalilor dâmbovițeni, senatorul Virgil Guran, anunța cu mare fală în Piața Tricolorului, pe 27 noiembrie 2020, că s-a semnat contractul de proiectare și execuție a DN 71. Ce mai, emoții, tensiune înaltă! Și, din nou, aflăm că totul s-a transformat într-o petardă fâsâită.

La finele anului 2020 a fost semnat contractul cu asocierea Aqua Parc SRL – Mavgo Holding SRL –HydrostroY AD – VDH AD (Vodstroi 98 AD) – Bdu Maxi Construct SRL, pentru lotul 1- Modernizare DN71 Bâldana – Târgoviște – Sinaia, km. 0+000 – km. 44+130 lărgire la 4 benzi de circulatie și km. 51+041 – km. 109+905 drum la 2 benzi : Sector 1: Bâldana – Târgoviște km. 0+000 – km. 44+130 – Drum la 2 benzi) . Valoarea contractului este de 587.664.162 de lei (fără TVA), valoarea totală estimată a contractului fiind în prima fază de 670.351.901 de lei (fără TVA). Inițial, proiectul avea două loturi, dar Lotul 2 a fost anulat administrativ. Până când, nu se știe. Este vorba despre tronsonul Târgoviște – Sinaia km. 51+041 – km. 109+905, drum la 2 benzi. Valoarea estimată a contractului pentru Lotul 2 a fost de 896.679.930 de lei, fără TVA.

„Pentru primul lot atribuit există posibilitatea de subcontractare pentru următoarele activități:
– elaborare documentații tehnice, verificare tehnică de calitate a proiectului tehnic si a detaliilor de execuție, elaborare proiect tehnic și detalii de execuție, asistență tehnică din partea proiectantului;
– relocare rețele electrice, rețele iluminat public, rețele transport și distribuție gaze naturale, rețele transport țiței și motorină, rețele de telecomunicatii, rețele de apă și canalizare
– relocare, mutare, protejare cabluri CF și lucrări îmbunătățiri funciare;
– realizare studiu geotehnic;
– identificare și curățare teren de muniții neexplodate;
– realizare studii topografice;
– activități de execuție piloți forați;
– servicii arheologice;
– realizare de marcaje rutiere;
– sistem de drenare/scurgere ape pluviale, acces proprietăți, podețe, parcări. Proiectul va fi finanțat din fonduri europene, prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM”, precizează publicația Arena Construct.

Iată ce scria în luna august 2020 pe pagina sa de Facebook deputatul Cătălin Drulă de la USR-PLUS, actualul ministru al Transporturilor. Demnitarul înfiera, mânios, modul în care decurg lucrurile la acest proiect. Ba chiar dădea soluții.

„Licitația pentru sectorul Târgoviște-Sinaia tocmai a fost anulată pentru că nu a depus nicio firmă ofertă. Pentru sectorul Bâldana-Târgoviște a fost depusă o singură ofertă, de către o firmă (AQUA PARK SRL) care potrivit presei este apropiată de Ionel Arsene (PSD Neamț) și al cărei patron e trimis în judecată pentru aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la spălare de bani.

Licitația a fost lansată în februarie 2019. După 18 luni, acesta este REZULTATUL! Au fost interesate în total zeci de firme de această licitație (45 de companii înscrise inițial), dar nu au depus oferte. De ce? Pentru că documentația acestui proiect și condițiile CNAIR sunt atât de proaste încât nicio firmă serioasă nu e interesată!

Jale. Dezastru. Bătaie de joc. Sunt cuvinte prea slabe ca să descrie ce face CNAIR și Ministerul Transporturilor cu legătura București-Târgoviște și Târgoviște-Sinaia. Cât de incompetent și de lipsit de viziune să fii ca în 2020 să nu construiești sectoare de drum nou care să ocolească localitățile de pe traseu și în schimb să lățești drumul ca o pistă pentru avioane prin mijlocul satelor? În condițiile în care e relief ca în palmă pe Bâldana-Târgoviște (sector pe care e prevăzută dublarea) și loc berechet să construiești în afara localităților.

Practica nocivă a lărgirii drumurilor naționale PRIN LOCALITĂȚI în zone de șes, trebuie să se oprească! E mai scump de construit prin localități pentru că ai utilități de relocat, accese în curți, exproprieri mai scumpe, execuție a drumului sub trafic, deci cu limitări. Nu mai vorbim de efectul asupra oamenilor din acele sate și pierderile de vieți inevitabile (accidente cu pietoni).

Cât de încuiat la minte să fii să construiești așa ceva în 2020 în loc să faci bypass-uri la localități (pentru cine știe, așa cum e la DN5 Adunații Copăceni, de exemplu?). Istoria acestui proiect este pe cât de tristă, pe atât de revoltătoare.

În 2008 Consilier Construct SRL face un Studiu de Fezabilitate pentru modernizarea DN71 Bâldana-Târgoviște-Sinaia pentru 1 milion de lei. În 2011 se semnează un contract de modernizare pe drumul existent: o reasfaltare de fapt, pentru 138 de milioane de lei cu UMB, contract reziliat ulterior fără să înceapă vreodată.

În 2015 insistă în prostie CNAIR și actualizează studiul de fezabilitate pentru încă 1,2 milioane de lei cu CONSITRANS+SEARCH. Tema de proiectare este aceeași: modernizare pe amplasamentul existent, dar apare lărgirea (dublarea) pe Bâldana-Târgoviște.

În februarie 2019 se licitează (pe baza acestui SF din 2015) proiectarea și execuția cu valoare estimată: Bâldana-Târgoviște 670 milioane lei, Târgoviște-Sinaia 900 milioane lei.

Deznodământ după 18 luni, săptămâna aceasta: se anulează Târgoviște-Sinaia din lipsă de oferte și Bâldana-Târgoviște primește o singură ofertă de la o firmă cu probleme de integritate, conform presei.

Soluțiile sunt clare și înseamnă așezarea proiectului pe baze solide:
– Proiectarea cu o firmă serioasă, pentru o valoare corectă, a unui drum expres cu ocolirea localităților de pe traseu, pe sectorul cu relief ușor.
– Finanțarea europeană există, de altfel proiectul este prins în Master Plan ca drumul „Trans Regio Chindia”, cu punctaj mare. Nu-i așa că Trans Regio sună a drum nou/european, nu chinuiala asta de anii ’50 pe care și așa nu e în stare CNAIR s-o facă?
– Licitarea execuției lucrărilor pe baza proiectului tehnic serios, detaliat (conform pct. 1). Atunci vom avea și oferte, va fi și concurență și vom obține un preț corect și un drum modern pentru România”, spunea, pe 20 august 2020, Cătălin Drulă.

Acum, văzând cum stau lucrurile cu acest drum a cărei modernizare pare a fi pusă sub semnul blestemului, ministrul Transporturilor care, în perioada cât a stat în Opoziție, tot a criticat derularea acestui proiect, a trimis Corpul de Control la Compania Națională de Autostrăzi (CNAIR) pentru a verifica atribuirea contractului de 120 de milioane de euro la finalul anului 2020 către o firmă înființata de un om de afaceri care este trimis în judecată pentru evaziune fiscală și participare la un grup infracțional organizat . Norocul acestui județ să pice numai între niște clinciuri ciudate. Se pare că, în urma acestui control dispus de ministrul Cătălin Drulă, Compania Națională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră a dispus rezilierea contractului de modernizare a DN 71 Bâldana-Târgoviște.

„Joi, 14.01.2021, CNAIR a notificat Antreprenorul Asocierea SC Aqua Parc SRL – SC Mavgo Holding SRL – Hydrostroy AD – VDH AD (Vodstroi 98 AD) – SC BDU Maxi Construct SRL., în vederea rezilierii contractului “Modernizare DN71 Bâldana – Târgoviște – Sinaia, km. 0+000 – km. 44+130 lărgire la 4 benzi de circulație și km. 51+041 – km. 109+905 drum la 2 benzi : Lot 1 (Sector 1) : Bâldana – Târgoviște km. 0+000 – km. 44+130 lărgire la 4 benzi de circulație“.

Decizia rezilierii acestui contract este consecința faptului că Antreprenorul nu a respectat termenul legal de 5 zile lucrătoare de la data semnării contractului de constituire a Garanției de Bună Execuție aferentă Acordului Contractual. Astfel, CNAIR a decis executarea sumei de 6.300.000 lei aferentă Scrisorii de Garanție de participare și rezilierea contractului. Precizăm că rezilierea efectivă intră în vigoare în 15 zile de la notificarea Antreprenorului”, se arată în comunicatul CNAIR.

Fostul deputat PSD Ionuț Săvoiu, unul dintre politicienii dâmbovițeni care a luptat pentru materializarea acestui proiect și care cunoaște în amănunt toate dedesubturile și chichițele, spune că Dâmbovița a primit o nouă lovitură prin stoparea, încă o dată, a acestei importante investiții… Ba mai mult, precizează Ionuț Săvoiu, refacerea proiectului cu ocolirea localităților, așa cum ar dori ministrul Transporturilor, „înseamnă reluarea avizelor și aprobărilor, înseamnă clar pierderea finanțării europene prin POIM și întârzierea cu încă cel puțin 3 ani, dacă nu 5 ani”.

În aceste condiții, consideră fostul deputat social democrat că este imperios necesar să se reia procedurile de achiziție pe ambele tronsoane de drum Bâldana-Târgoviște, Târgoviște-Sinaia dacă vrem într-adevăr să vedem acest obiectiv realizat.

„Alte discuții teoretice privind proiectul deja aprobat sunt inutile si înseamnă pierderea finanțării europene, nerespectaraea angajamentelor din masterplanului de transport. Este grav ca un proiect matur sa nu se execute iar banii europeni sa nu fie absorbitii în economia românească. Problema ocolirii localităților poate fi discutata în cadrul unui proiect complementar realizat de autoritățile locale și județene în asociere cu CNAIR”, a mai declarat, pentru Incomod-Media, Ionuț Săvoiu.

Cititi mai mult
Reclamă
1 Comment

1 Comment

  1. Gogu Polonezu

    15 ianuarie 2021 at 10:43

    Daca e vorba de blestem,sa ne fereasca Dumnezeu sa de diagnosticul”comunicatorului” galben care s-a infoiat electoral cu „binefacerea” guvernamentala! TOT INAINTE!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Muzeele din județul Dâmbovița nu se închid în minivacanța de Mica Unire 24 – 26 ianuarie 2025)

Publicat

pe

De

Muzeele din județul Dâmbovița sunt deschise pentru vizitare în minivacanța prilejuită de sărbătorirea Unirii Principatelor sau Mica Unire, moment de o însemnătate crucială în istoria României – ne informează Consiliul Județean Dâmboviţa.

Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”, Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni, Muzeul „Casa Romanţei”, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, Muzeul „Vasile Blendea”, Casa-Atelier „Gheorghe Petraşcu” și Ansamblul Brâncovenesc Potlogi vor fi deschise spre vizitare, conform programului obișnuit, între orele 09:00 – 17:00 (ultimul acces la ora 16:30)

Peștera Ialomiței poate fi vizitată în intervalul orar 09:00 – 17:00 (ultimul acces la ora 16:00)

Casa-Atelier „Gabriel Popescu” din comuna Vulcana-Pandele, Casa Memorială „Ion Luca Caragiale”, Muzeul de Etnografie Pucioasa, Muzeul Etnografic „Dumitru Ulieru” Pietroşiţa vor fi deschise între orele 8:00 – 16:00 (ultimul acces la ora 15:30).

Preţul unui bilet este:
– 20 lei – Ansamblul Monumental „Curtea Domnească” Târgovişte, Ansamblul Brâncovenesc Potlogi, Peștera Ialomiței;
– 12 lei – Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic);
– 10 lei – Muzeul „Vasile Blendea”, Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni, Muzeul „Casa Romanței” Târgoviște, Casa-Atelier „Gheorghe Petraşcu”, Casa-Atelier „Gabriel Popescu” din comuna Vulcana-Pandele, Casa Memorială „Ion Luca Caragiale”, Muzeul de Etnografie Pucioasa, Muzeul Etnografic „Dumitru Ulieru” Pietroşiţa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Percheziții la Primăria Sinaia și la locuința edilului Vlad Oprea

Publicat

pe

Percheziții, în această dimineață, la Primăria Sinaia și la locuința edilului Vlad Oprea, într-un dosar DNA în care se fac cercetări pentru trafic de influență și luare de mită. Vlad Oprea este vizat în legătură cu proprietățile sale imobiliare, printre care și o vilă de vacanță la Sinaia.

Potrivit Adevărul, care citează surse judiciare, percheziţii au loc şi la un apropiat al edilului, dar şi la şefa Poliţiei Locale Sinaia. Ancheta vizează fapte de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă în legătură cu emiterea unor autorizaţii de construcţie.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite