ADMINISTRAŢIE
Școala 6 Târgoviște intră într-un amplu program de reabilitare și modernizare
Şcoala nr. 6 „Tudor Vladimirescu” din Târgovişte, amplasată în microraionul 6, de mai bine de 20 de ani aşteaptă să fie scoasă la lumină, aşa cum s-a întâmplat și cu celelalte instituţii educaţionale din municipiu. Iată că acum, sub administraţia Cristian Daniel Stan, i-a venit rândul la reînnoire. Printr-un proiect finanțat prin Programul Operaţional Regional derulat prin Agenţia de Dezvoltare Sud Muntenia, Şcoala Tudor Vladimirescu va intra într-un amplu proces de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare. Valoarea investiţiei, care se va întinde pe o perioadă de 24 de luni, este de 20 de milioane de lei. Primarul Cristian Daniel Stan vrea ca acest termen să fie mult mai scurt, însă depinde de modul în care se va mobiliza constructorul.
Astăzi – 24 februarie 2021, în sala de sport a şcolii, un soi de monument al unui timp trecut, a fost semnat contractul de finanţare. S-a făcut primul pas în ceea ce înseamnă reprimenirea, aproape de la zero, a acestei instituţii. Alături de primarul Cristian Daniel Stan şi de directorul şcoli – Nela Badea, au fost prezenţi Liviu Muşat – directorul Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia, Corneliu Ştefan – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, viceprimarii Monica Ilie şi Cătălin Rădulescu şi city mangerul Gabriel Boriga.
„Este vorba de un proiect de 20 milioane de lei care va schimba radical această unitate de învăţământ. Vom interveni pe toate planurile, la structura de rezistenţă, vom executa lucrări de reabilitare, de schimbare a reţelelor, tâmplărie, instalaţie electrică, sistem de supraveghere video. Se va construi și un nou corp de clădire. Vom avea şi o sală de festivităţi cu peste 600 de locuri, unde vor putea fi organizate diferite evenimente cultural-artistice. Vor mai fi construite două baze sportive, cu două terenuri de baschet și un teren de minifotbal cu nocturnă. Se vor amenaja spaţii verzi. Totul va fi transformat”, a precizat primarul Cristian Daniel Stan.
Edilul spune că lucrările de execuţie vor începe cel mai probabil luna viitoare, întrucât licitația este aproape finalizată. Cât privește, replicarea celor 623 de elevi, deocamdată, nu este necesară fiindcă se vor aborda mai întâi lucrările care vizează sala de sport și baza sportivă.
Liviu Muşat, directorul Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia, i-a felicitat pe reprezentanţii administratiei județene și a municipiului Târgoviște, care sunt fruntaşi în ceea ce înseamnă absorţia de fonduri europene destinate infrastructurii educaţionale şi nu numai.
„Sunt exemplele cele mai de succes din Regiunea Sud Muntenia. Aproape 40% din banii pentu infrastructura de educaţie alocaţi Regiunii Sud Muntenia sunt dirijaţi, sunt accesaţi, sunt câştigaţi de proiectele din judeţul Dâmboviţa şi din municipiul Târgovişte”, a mărturisit Liviu Muşat.
A mai spus directorul Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia că aici, în Dâmboviţa, există o preocupare pentru lucrul bine făcut, pentru realizarea unor investiţii de calitate. Asta în condiţiile în care, în alte localităţi şi judeţe din regiune, proiectele sunt mai mult de suprafaţă, fiind alese variante de intervenţii superficiale.
Liviu Muşat a mai precizat că sunt judeţe care, pe parcursul întregului program de finanţare 2014-2020, nu au depus proiecte care să se apropie măcar ca valoare de cele două semnate astăzi la Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi la Primăria Târgovişte, adică 30 de milione de lei.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, i-a mulțumit, în mod desosebit, directorului Liviu Muşat pentru sprijinul pe care l-a acordat autorităţilor din Dâmboviţa în derularea tuturor proiectelor care au fost implementate în acest judeţ. A spus Corneliu Ştefan că proiectul care se va derula la Şcoala Tudor Vadimirescu este unul deosebit de important pentru infrastructura educaţională târgovişteană, pentru cea a judeţului Dâmboviţa.
Prof. Nela Badea, directorul Şcolii Tudor Vladimirescu, a declarat că este puternic emoţionată şi această stare pleacă de la faptul că este pentru prima dată în existenţa acestei instituţii de învățământ când sunt deschise porţile pentru un astfel de proiect de anvergură, care creează largi oportunităţi educaţionale copiilor dar şi dascălilor ce profesează în această unitate care va fi modernizată şi dotată de la zero.
ADMINISTRAŢIE
Încep lucrările de reabilitare și modernizare a două pavilioane de la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște
Președintele Consiliului Județean Dâmboviţa a semnat, ieri – 9 octombrie 2024, contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare și modernizare a Secției Recuperare și a clădirii Pavilionului Administrativ din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște.
Este vorba despre un proiect în valoare de 7,6 milioane de lei, fonduri nerambursabile accesate prin Programul Național de Redresare și Reziliență – precizează Corneliu Ștefan, președintele CJ Dâmbovița.
Cele două clădiri, Secția Tratamente Recuperatorii, cu o suprafață construită desfășurată de 3.091 mp, și Pavilionul Administrativ, cu o suprafață construită desfășurată de 877 mp, vor beneficia de următoarele lucrări:
– Reabilitare termică;
– Instalare, reabilitare și modernizare a sistemelor de încălzire;
– Reabilitare și modernizare a sistemului de iluminat;
– Îmbunătățirea sistemelor de climatizare și ventilare pentru a asigura o mai bună calitate a aerului din interior;
– Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu.
„Totodată, se vor amenaja și două stații electrice de reîncărcare a automobilelor electrice. În ultimii patru ani, proiectele Consiliului Județean Dâmbovița la Spitalul Județean de Urgență s-au ridicat la 100.000.000 de lei. Nu ne oprim însă aici. Vom investi în continuare pentru a îmbunătăți infrastructura medicală și pentru a oferi cele mai bune servicii pacienților din județul Dâmbovița”, a declarat Corneliu Ștefan – președintele CJ Dâmbovița.
ADMINISTRAŢIE
Malu cu Flori, în ciuda bugetului local precar, merge cu fruntea sus pe drumul dezvoltării
Să mergi la Malu cu Flori toamna este minunat! Natura își schimbă veșmintele. Ușor, inspirată la un soi de nesupunere de soarele care încă dogoare pe cer a vară. Verdele încă rezistă, picurat fin cu nuanțe de ruginiu. De data aceasta nu am mers în frumoasa localitate de pe Valea Dâmboviței pentru a descrie pitorescul și farmecul locurilor în mijloc de toamnă. Altul a fost scopul nostru. Acela de a afla ce a mai făcut bun în localitate și ce urmează să mai realizeze pentru comunitate primarul Ion Constantin, Onișor cum îl știu oamenii. Știm că efortul pe care îl depune nu este unul tocmai ușor.
Comuna Malu cu Flori nu dispune de resurse financiare nebănuite. Bugetul local se formează greu. Doar din taxe și impozite colectate de la cetățeni. Agenții economici sunt puțini și mititei. Investitori care să se lipească de Malu cu Flori nu prea sunt, deși localitatea ar putea să ofere resurse pentru cei care ar dori să dezvolte agroturismul, dar și alte activități. Edilul speră ca, până la urmă, să se deschidă și această poartă. Până atunci, vrea să pună la punct întreaga infrastructură de utilități. Trăim vremuri în care civilizația și confortul sunt cele mai importante elemente existențiale, așa că mai este de lucrat pentru execuția totală a rețelelor de apă și canalizare. Se vrea la Malu cu Flori și sistem de alimentare cu gaze naturale, însă acest proiect este mai greu de implementat. Tocmai de aceea pentru realizarea sa s-au înhămat mai multe localități din această zonă, inclusiv din Argeș.
Cu toate greutățile existente, primarul Ion Constantin nu a disperat. Cu calm și răbdare, cu încredere și multă implicare, a reușit să depășească multe obstacole, să ducă la capăt unele investiții pe care alții nu le-ar mai fi crezut finalizate. Evident, sprijinul a venit și prin finanțarea nerambursabilă obținută prin diferite programe europene, guvernamentale sau de la Consiliul Județean Dâmbovița, prin Programul Județean de Dezvoltare Locală pus în practică de președintele Corneliu Ștefan. Vorbim despre Școala din centrul localității. Proiectul de reabilitare, extindere, modernizare și dotare a acestei instituții a primit finanțare prin Programul Operațional Regional derulat prin Agenția de Dezvoltare Sud Muntenia.
A mai reușit edilul de la Malu cu Flori să achiziționeze pentru comunitate un tractor și utilajele aferente, absolut necesare pentru efectuarea unor lucrări de interes gospodăresc sau pentru a interveni în cazuri de urgentă necesitate, vorbim despre zăpezi abundente, reparații de drumuri, alunecări de teren, inundații etc. A fost pus la punct și iluminatul public stradal printr-un proiect de creștere a eficienței energetice derulat cu bani de la Autoritatea Fondului de Mediu.
O altă prioritate a primarului Ion Constantin au reprezentat-o drumurile de interes comunal. Într-o zonă de deal, căile de comunicație, din cauza geografiei locului, necesită maximă atenție atunci când sunt reabilitate și modernizate. De obicei, asfaltarea trebuie să fie însoțită de o serie de amenajări hidrotehnice, șanțuri dalate, podețe etc.
Primăria Malu cu Flori, printr-un proiect derulat prin PJDL, modernizează circa 4 km de drum în Micloșanii Mari. Finanțarea provine 50% de la Consiliul Județean Dâmbovița, iar cealaltă jumătate trebuie asigurată de administrația publică locală. Valoarea acestei investiții este de 3 milioane de lei. Lucrările au fost executate într-un procent de 70%. Ion Constantin dorește ca, anul viitor, drumul să fie gata. Ar mai rămâne circa 2 km de asfaltat să se ajungă până la granița cu comuna Bărbulețu. Pe Programul Național vde Investiții „Anghel Saligny” la Malu cu Flori se vor mai moderniza încă 3,5 km de drumuri sătești. Vorbim despre 24 de străduțe în toate satele. Proiectul, ne-a spus primarul Ion Constantin, se află în faza de licitație. Odată definitivate și aceste lucrări, administrația publică locală de la Malu cu Flori se va putea lăuda că drumurile au fost modernizate în proporție de 85%. Ne-a precizat primarul că acest proces va mai dura totuși. Edilul vrea să încheie mai întâi lucrările de montare a conductelor rețelelor de apă și de canalizare și abia apoi să continue programul de modernizare a drumurilor.
Malu cu Flori beneficiază de o rețea de canalizare funcțională pe o lungime de 7 km. Pentru a fi acoperită întreaga comună, ar fi nevoie de circa 40 de km. Printr-un proiect realizat prin Programul Național „Anghel Saligny”, se vor mai executa 20 de km de rețea de canalizare și 15 km rețea de apă potabilă. Proiectul este în faza de licitație.
„Noi sperăm ca anul viitor să începem lucrările pentru ambele proiecte. Vrem să introducem mai întâi apa și canalizarea și apoi să continuăm cu asfaltarea, să nu mai facem greșeala din trecut, să modernizăm drumul după care să-l stricăm”, ne-a spus primarul Ion Constantin.
Nu a fost uitat nici proiectul privind introducerea rețelei de gaze naturale. Pentru ca investiția să reușească, s-au asociat mai multe comune, respectiv: Stoenești și Cetățeni din Argeș, Văleni și Malu cu Flori din Dâmbovița. Deocamdată, pentru această investiție, s-a alocat, prin „Anghel Saligny”, suma de 10 milioane de lei. Banii se pare că ajung doar pentru a fi făcute conexiunile la conducta magistrală care trece prin Stoenești.
„Vrem să ajungem măcar să ne legăm de conductă. Apoi, putem dezvolta singuri un proiect, să obținem finanțare pentru execuția lucrărilor în comuna noastră”, precizează edilul de la Malu cu Flori.
Un alt proiect important privește componenta de digitalizare. Este vorba despre o investiție de 2 milioane de lei, fonduri obținute prin PNRR pentru achiziționarea de computere, softuri pentru Primărie și montarea a 120 de camere video de supraveghere stradală. În program este inclusă realizarea unei stații de încărcare electrică, plus achiziționarea unui microbuz școlar electric.
Mai dorește primarul de la Malu cu Flori să transforme fosta școală de la Micloșanii Mici într-un cămin de bătrâni. Proiectul speră să îl pună în practică prin asociere cu un partener privat. De asemenea, ne-a spus că urmează reabilitarea, modernizarea și dotarea dispensarului medical. Totodată, a fost depus un proiect la Compania Națională de Investiții (CNI), pentru construirea unei săli de sport în vecinătatea școlii.
Un alt proiect care ar urma să primească finanțare prin Programul Operațional Regional are în vedere construirea unei grădinițe noi. Unitatea de învățământ preșcolar ar urma să fie ridicată în zona Capul Coastei, pe amplasamentul unei foste școli. Grădinița va dispune de două săli de grupă, sală de mese și o incintă multifuncțională pentru organizarea diferitelor evenimente.
„Un alt proiect pe care așteptăm să îl semnăm vizează realizarea unei platforme pentru depozitarea gunoiului de grajd. Tot pe PNRR. Avem deja locația pregătită pentru execuția acestui obiectiv, undeva pe islazul comunal, ca să putem folosi ulterior îngrășământul rezultat. Depozitul va fi unul de o capacitate mai mică, în conformitate cu numărul de animale care mai sunt deținute de gospodarii noștri. Pe lângă fondurile pentru construcția platformei de gunoi de grajd, vom primi un buldoexcavator, un tractor cu vidanjă, dar și o remorcă. Suntem acum în faza de semnare a contractului. În 6 luni cred că vom fi gata”, ne-a mai informat primarul de la Malu cu Flori.
Tot în cadrul acestui proiect vor fi amenajate, în vecinătatea gospodăriilor celor care cresc animale, și 12 mini platforme de depozitare a gunoiului de grajd.
Și nu a epuizat lista cu proiecte primarul de la Malu cu Flori! Ne-a spus că vrea întâi să le ducă la bun sfârșit pe cele enumerate mai sus. Dar, nu a exclus posibilitatea apariției unor oportunități, așa, pe rapid. Ion Constantin este pregătit să acceseze orice proiect de interes comunitar cu finanțare nerambursabilă. Pentru o localitate ca Malu cu Flori, care are un buget local destul de mic, proiectele cu finanțare nerambursabilă, europeană sau guvernamentală, sunt aur curat.
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Conducerea PSD Râul Alb a fost demisă. Vicepreședintele Mihai Istrate preia frâiele organizației
-
ADMINISTRAŢIEacum 2 zile
Malu cu Flori, în ciuda bugetului local precar, merge cu fruntea sus pe drumul dezvoltării
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Eveniment religios important la Biserica Târgului din Târgoviște (Centrul Vechi)
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Baschetbalista de la CSM Târgoviște s-ar fi sinucis din cauza unei decepții în dragoste
-
Dâmboviţaacum 7 zile
Grav accident rutier la Potlogi. Un bărbat de 28 de ani a fost preluat cu elicopterul SMURD
-
ADMINISTRAŢIEacum 3 zile
Încă un obiectiv de importanță pentru comuna Voinești este aproape la gata!
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Candidații PSD Dâmbovița pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Școala Gimnazială Telești Ludești a marcat „Ziua Educației” împreună cu dascălii pensionari