Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Investițiile demarate de Primăria Băleni țin pasul cu prosperitatea locuitorilor comunei

Publicat

pe

Cine nu a auzit de comuna Băleni din judeţul Dâmboviţa şi de oamenii gospodari din această localitate, legumicultori din tată-n fiu, continuatori ai tradiţiei grădinăritului care se păstrează pe aceste locuri de mulţi, mulţi ani? În Băleni miroase tot timpul a proaspăt, a pământ frământat cu mâinile gospodarilor, copt la soare şi stropit cu multă sudoare.

Satul seamănă cu o insulă plină de acareturi bogate, înconjurată de o mare albă de solarii, care strălucesc în soare şi freamătă, atunci când bate vântul, aidoma unei mări. Comuna înfloreşte, în ciuda perioadelor de criză prin care a trecut ţara în câteva rânduri. Nici acum, cu pandemia asta care ne tot ţine încorsetaţi sub norme, sub resticţii severe, lucrurile nu au mers tocmai bine pentru bălenari. Au întâmpinat mari greutăţi cu livrarea legumelor, cu accesul în pieţe, cu deplasarea în ţară. Dar localnicii sunt tari, căliţi. Găsesc soluţii pentru a ieşi din orice situaţie. Asta le este gena de legumicultori şi nu se pot abate de la această cale, indiferent câte obstacole le-ar sta în cale!

Edilul Florea Muşat este alături de ei, atât cât îi permit legea, atribuţiile. Îi ajută pe oameni, le crează condiţii mai bune în ceea ce priveşte infrastructura locală, de la instituţii de educaţie, medicale, culturale şi până la drumuri comunale şi de exploatare agricolă, iluminat public, supraveghere video. Primarul s-a zbătut să ducă la capăt o serie de proiecte edilitare care să îmbunătăţească confortul concetăţenilor săi, să contribuie la educaţia copiilor, la deprinderea unor meserii, la siguranţa lor medicală.

La Băleni a fost construit un dispensar medical cum puţine sunt în judeţul Dâmboviţa. De fapt, ceea ce noi numim dispensar medical, denumire ce vine de undeva din vremuri mai vechi, este puţin spus. Administraţia locală a ridicat un adevărat centru de sănătate, bine compartimentat. O unitate medicală care va avea mai multe cabinete de consultaţii, de tratament şi investigaţii. Lucrările au fost realizate în procent de 95%.

Tot în inima comunei, în curtea a ceea ce a fost odată conacul boierilor Băleanu, se lucrează intens la edificarea unei grădiniţe cu program prelungit cum numai în mediul urban găseşti. Și tot în acest perimetru unde trecutul se îmbină armonios cu prezentul şi viitorul sunt construite şi atelierele Liceului Tehnologic din localitate. În aceste spaţii, elevii vor deprinde tainele unor meserii indispensabile. În halelele care vor fi amenajate la standarde europene vor fi montate strunguri, freze, instalaţii mecanice moderne. Toate aceste utilaje au fost ţinute la ţiplă, la vaselină – cum îi place primarului Muşat să spună. Asta fiindcă nu existau până acum spaţii adecvate pentru punerea lor în funcţiune.

„Suntem interesaţi să-i pregătim pe copiii noştri pentru ziua de mâine, să le asigurăm un viitor sigur, o meserie bună. Avem nevoie de strungari, de mecanici agricoli, de frezori, de electricieni. Sunt profesiuni necesare într-o comunitate normală, într-un mediu în care tehnica a pătruns adânc. În comuna noastră, legumicultura este profesiunea de bază, dar uneltele, tractoarele, instalaţiile pe care le folosim se și strică, se mai rupe o piesă… Atunci avem nevoie de intervenţia celor care stăpânesc mecanica, strungul, avem nevoie de electricieni”, ne-a spus primarul Florea Muşat.

Comuna Băleni va benefica în următorii ani şi de reţele de apă şi canalizare. În curând vor începe lucrările de execuţie. Proiectul este finanţat prin AFIR şi are o valoare de 2,5 milioane de euro. Pentru început, se va merge de-a lungul drumului judeţean, pe o lungime de 5 km – pentru apă potabilă şi 10 km – pentru canalizare. Celelalte străzi şi uliţe vor fi racordate la reţeaua de apă şi canalizare prin POIM sau, spune edilul, o să găsească alte soluţii, fie prin forţe proprii, de la bugetul local, fie contractând împrumuturi sau pe alte programe de finanţare care permit realizarea unor astfel de obiective. Pentru întreaga comună ar fi nevoie de aproximativ 13,3 milioane de euro.

Fiindcă Băleni este o comună de agricultori, evident, autorităţile locale s-au preocupat şi de amenajarea şi întreţinerea drumurilor agricole, a căilor de acces dintre solarii. Tot pe aceste trasee ale rodniciei au fost instalate şi reţele de iluminat public și vor fi montate camere de luat vedere, pentru a-i descuraja pe cei care, nu de puţine ori, atentează la munca şi la avutul legumicultorilor.

„Avem o suprafaţă de circa 500 de hectare acoperite cu solarii. Oamenii au avut nevoie de căi de acces facile către locurile unde produc legume, au avut nevoie de reţele electrice pentru alimentarea pompelor și instalaţiilor de irigat. Vom mări și capacitatea de supraveghere video a localităţii. Vom monta camere de luat vederi chiar şi în câmp, la cele mai importante intersecţii. Acum, avem instalate 56 de camere, dar în viitorul apropiat vom avea 120. Avuţia comunei, munca oamenilor trebuie protejate”, ne-a declarat primarul Florea Muşat.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Dragomirești: Asfaltarea rețelei de drumuri comunale, aproape de finalizare

Publicat

pe

Primarul comunei Dragomirești, Dragoș Vlădulescu, are în permanentă atenție infrastructura rutieră a comunei. Și acest lucru nu este tocmai ușor. Vorbim de peste 40 de kilometri de drumuri comunale și străzi laterale, ulițe, cum încă le numesc oamenii de la țară.

Una dintre ultimele investiții în rețeaua stradală a fost definitivată de curând. Este vorba despre reabilitarea și asfaltarea unui segment din strada Bisericii, care leagă acea zonă de sat cu DN 72, Târgoviște-Câmpulung. Pusă la punct a fost și porțiunea de drum spre punctul de lucru al Companiei de Apă Târgoviște-Dâmbovița. Acest important proiect s-a putut materializa cu sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița, care a acordat finanțare prin Programul Județean de Dezvoltare Locală, inițiat de președintele Corneliu Ștefan.

Edilul Dragoș Vlădulescu va continua colaborarea cu CJ Dâmboviţa, urmând ca, în cel mai scurt timp, să modernizeze ultimele străzi din rețeaua rutieră a comunei Dragomirești. Este vorba despre străduțe cu o lungime de circa doi kilometri, care vor fi reabilitate și asfaltate anul acesta. Mai rămâne o porțiune care leagă satele Geangoești și Mogoșești.

„Acest sector de drum, care face legătura între DJ 702 D, DN 72 Târgoviște-Găești și DJ 702 B, va fi modernizat prin implicarea autorităților județene. Suntem în faza finală de predare a acestui segment de drum la Consiliul Județean și am toată convingerea că va fi modernizat așa cum scrie la carte”, ne-a precizat primarul Dragoș Vlădulescu.

De remarcat și faptul că, săptămâna trecută, au început lucrările de modernizare a DJ 702D – portiunea de la intrarea în localitate.

„Îi mulțumesc, în numele locuitorilor comunei Dragomirești, pentru promisiunea onorată, domnului presedinte al Consiliului Județean Dâmbovița, domnul Corneliu Stefan”, este mesajul transmis de primarul Dragoș Vlădulescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Noul parc din orașul Titu a prins contur. Punctul forte: amfiteatrul

Publicat

pe

În această perioadă, se derulează în orașul Titu, din județul Dâmbovița, ample lucrări de extindere a spațiilor verzi, mai precis un parc. Proiectul, în valoare de peste 7,8 milioane de lei, este implementat cu fonduri nerambursabile, europene și guvernamentale.

Investiția vizează o suprafață de 30.235 mp și cuprinde: gradene, gazon, arbori și arbuști, flori, pergole, plante agățătoare, garduri vii, mobilier urban, alei, sisteme de iluminat public, parcare și instalații de irigare.

Principala atracție a parcului va fi amfiteatrul a cărui scenă este proiectată pentru a găzdui spectacole și diverse activități formale și informale pe timp de vară, iar în timpul iernii va fi transformată în patinoar în aer liber.

De asemenea, va fi construită o fântână arteziană cu jeturi care tâșnesc direct din pavaj și vor fi montate jardiniere cu locuri de ședere ce vor fi plantate cu exemplare de arbore de mătase, ale cărui flori alb-rozalii vor asigura un decor de lungă durată pe timpul verii.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Sursa foto: Gazeta de Titu

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT