Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Simțurile și mișcarea joacă un rol esențial în dezvoltarea copiilor

Publicat

pe

Studii recente ale cercetătorilor arată că simțurile și mișcarea au un rol cheie în dezvoltarea copiilor. Părinții sunt sfătuiți de experți să facă activități sportive cu cei mici, cum ar fi de exemplu să danseze cu aceștia sau să meargă în drumeție, pentru a le stimula dezvoltarea cognitivă.

Cercetările demonstrează că oamenii învață să înțeleagă lumea prin stimularea anumitor căi nervoase din creier, dar și prin modul în care își folosesc simțurile și corpul.

Nevoia de mișcarea este o dorință naturală la copii

Învățarea are loc prin interacțiunea dintre corp, creier și mediu. Este suficient să observi un copil mic doar câteva minute și să realizezi că el încearcă să descopere capacitățile sale corporale prin mișcare. În funcție de mediul în care trăiește, această nevoie înnăscută de mișcare poate fi experimentată într-un mod mai mult sau mai puțin intens.

Pe parcursul dezvoltării, copilul învață abilități diferite, cum ar fi aceea de a se mișca sau de a se orienta în mediul în care trăiește. Copilul deprinde și conștientizarea corpului, iar dezvoltarea sa corporală este percepută și ca lucru important pentru dezvoltarea sa spirituală.

Activitatea fizică este o condiție și pentru dezvoltarea fizică, mentală și socială a copiilor. Specialiștii au observat că din ce în ce mai puțini copii vor să experimenteze o activitate fizică din propria inițiativă. Probabil că schimbările din structura societății au determinat cumva acest lucru.

În ultimii ani, lumea mișcării copiilor s-a schimbat foarte mult. Dacă în alte vremuri, copiii se urcau în copaci, mergeau frecvent cu bicicleta sau făceau baie în râurile din apropierea caselor, acum ei fac baie în piscine ori ștranduri și au o mare atracție pentru distracția oferită de gadget-uri.

Dezvoltarea tehnologiei a făcut ca ei să prefere jocurile pe calculator și telefoane mobile inteligente și să stea mai mult timp în casă. Limitarea spațiilor favorabile mișcării a avut ca rezultat o copilărie între patru pereți, care îi face să fie mai puțin activi fizic. Toate acestea au dus la o schimbare a atitudinii copiilor față de timpul liber. Mulți dintre ei au dobândit un comportament diferit, care are ca rezultat înlocuirea activității fizice cu distracția oferită de jocurile video sau filmele pe calculator. Copiii au devenit excesiv de pasivi, iar asta le afectează viața și sănătatea.

Există însă și oameni care se gândesc la dezavantajele acestei situații și care oferă oportunități de mișcare pentru copii, în aer liber, cum sunt cei de la WaterBoyz. Aceștia le sugerează părinților să le ofere copiilor posibilitatea de a se distra și de a face mișcare în locurile de joacă special amenajate.

Prin săriturile pe trambuline, copiii își pot redirecționa energia și beneficia de multe alte avantaje:
– se pot distra fără a se lovi (materialele din care sunt confecționate trambulinele sunt rezistente și acoperite cu texturi moi și pufoase)
– își pot dezvoltă funcțiile motorii, echilibrul și forma fizică
– fac mișcare și se simt bine
– au posibilitatea de a-și oxigena creierul și detoxifia organismul rapid
– își pot menține sănătatea inimii și a plămânilor
– își pot consolida mușchii și articulațiile.

Prin sărituri și mișcare, copiii se joacă și se bine dispun. Joaca și activitatea fizică sunt componente inseparabile ale vieții lor. Prin urmare, părinții ar trebui să creeze condiții de viață care să le permită copiilor să se distreze, să experimenteze și să-și consume energia.

Mișcarea, indiferent de natura ei, contribuie la dezvoltarea copiilor și îi ajută să-și exprime dragostea de viață. Prin mișcare, copiii au la dispoziție și un mod de comunicare și de experimentare independentă. Corpul are nevoie de cât mai multă mișcare pentru a funcționa corect și acest obicei – de a face activități fizice – trebuie deprins din copilărie. În caz contrar, lipsa de activitate fizică poate avea consecințe grave mai târziu, în sensul că ar putea duce, printre altele, la tulburări posturale, obezitate, slăbiciune musculară și chiar la boli cardiovasculare.

ACTUALITATE

Polițiștii din Pitești, acuzați că au omorât un bărbat când îl imobilizau. VIDEO

Publicat

pe

Un bărbat, în vârstă de 63 de ani, a intrat în stop cardio-respirator și a murit la puțin timp după ce a fost imobilizat de polițiștii din Pitești.

Potrivit unor martori, acesta a refuzat să iasă dintr-un local în bucătăria căruia izbucnise un incendiu, astfel că oamenii legii l-au luat pe sus și l-au scos afară.

Apoi, bărbatul se tot apropia de zona de intervenție, moment în care polițiștii l-au pus la pământ, ba chiar s-au urcat peste el.

VIDEO – Momentul încătușării

Citește în continuare

ACTUALITATE

Prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate, rapelul în România?

Publicat

pe

Românii care au primit prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate pot efectua rapelul în țară – a decis Comitetul Național de Coordonare. Aceeași regulă se aplică și cetățenilor străini cu drept de ședere în România.

În acest sens, persoanele în cauză trebuie să contacteze reprezentanții centrului de vaccinare ales, de preferat cu cel puțin 72 de ore înainte de data la care ar trebui să li se administreze rapelul.

Apoi, trebuie să se prezinte la vaccinarea cu a doua doză având asupra lor actul de identitate care să ateste legalitatea șederii în România și să facă dovada efectuării primei doze de vaccin, prin prezentarea adeverinței de vaccinare.

După administrarea vaccinului, datele sunt introduse în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), iar pe adeverința de vaccinare se vor completa olograf informațiile privind imunizarea, inclusiv documentele doveditoare.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT