Noroc că mai există în Dâmboviţa PSD, principalul partid de opoziţie în acest moment, deşi a câştigat alegerile parlamentare. Ştim şi vedem şi noi ce înseamnă politica, să te baţi pentru problemele cetăţenilor, pentru comunităţile umane, să mai transpiri, la propriu, în câmpul muncii, să arăţi oamenilor că nu te-au ales degeaba, că nu stai într-un turn de fildeş, ci te lupţi, încerci, cauţi soluţii, performezi. Nu te ascunzi după fustele Cotroceniului, cum fac liberalii, sau în spatele diferitelor stări de urgenţă sau alertă şi aştepţi. Ce nici tu nu ştii!
Astăzi, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, s-a aflat în Dâmboviţa. A venit cu două motivaţii importante. Una în plan civic, pentru a saluta într-un mod lucrativ Ziua internaţională a pădurii. A mers, însoţit de conducerea PSD Dâmboviţa, de parlamentarii social-democraţi, înarmaţi cu lopeţi şi cazmale, pe un şantier de împădurire de pe teritoriul comunei IL Caragiale, unde au plantat puieţi din specia stejar şi frasin. Gest important şi firesc pe care politicienii puterii, prinşi încă cu împărţit ciolanul, l-au cam uitat. S-au plafonat, sunt ameţiţi de damful puterii.

Al doilea lucru, Marcel Ciolacu a venit în Dâmboviţa şi pentru o întâlnire cu activul PSD, cu primarii din judeţ. Evident, nu au fost toţii edilii la discuţii, fiindcă starea de alertă este bazată pe nişte norme care trebuie respectate. A fost un semnal important, de forţă şi încredere dat de conducerea centrală pentru social-democraţii dâmboviţeni, pentru liderul Corneliu Ştefan. Când un şef de partid porneşte un maraton politic şi ia ca reper organizaţia ta este un lucru bun, înseammnă că eşti considerat, tu şi structura pe care o coordonezi, oamenii din această organizaţie, a fi elemente deosebit de valoroase, importante în întregul angrenaj al partidului.
Marcel Ciolacu a venit însoţit de secretarul general Paul Stănescu. Acesta din urmă nu a mai participat şi la întâlnire cu presa, probabil reţinut de alte probleme sau pur şi simplu din cauza modestiei. Am observat mai demult, Paul Stănescu se afişează mai puţin în faţa jurnaliştilor, iar replicile sale, de obicei, sunt scurte.

Cert este că Marcel Ciolacu, chiar dacă avea masca de protecţie pe faţă, a putut radia vizibil un soi de modestie politică şi limbajul direct, echilibrul. Nu se aprinde repede la provocări, la întrbări tendenţioase, nu iese din ritmul logic când situaţia pare puţin încâlcită. Politician versat, ştie să gestioneze orice impas, folosind expresii simple şi menţinute la un nivel de expunere care să nu trezească note de alarmă, de slăbiciune din partea auditoriului. Ba, am observat, Ciolacu ţine şi la glumă, finuţ, și, chiar când este cazul, procedează şi la mărturisiri pe seama unor situaţii hazlii, cum a fost aceea cu tencul de bancnote care i-au ieşit din buzunar la o dezbatere cu jurnaliștii.
Revenind la conferinţa de presă de după cele două acţiuni, plantatul copacilor şi întâlnirea politică de lucru, putem spune că au fost lămuritoare şi necesare în contextul socio-economic bulversant pe care îl traversăm. Politicianul trebuie să iasă cât mai des în faţa poporului şi să-şi expună proiectele, ideile, acţiunile prezente şi viitoare.

Întâlnirea de la sediul PSD a fost deschisă de preşedintele organizaţiei Dâmboviţa, Corneliu Ştefan. Liderul PSD i-a mulţumit lui Marcel Ciolacu pentru că a venit în judeţ, în primul rând pentru a da un mesaj, un semnal întregii ţării, chiar de Ziua Internaţională a Pădurii, că natura, aurul verde al ţării trebuie protejate, sprijinite prin acţiuni de împădurire, prin gestionarea judicioasă şi fără abuzuri.
A vorbit apoi despre întâlnirea cu primarii dâmboviţeni, cu reprezentanţii social-democraţi despre actuala situaţie financiară în care se află judeţul Dâmboviţa, unităţile administrativ teritoriale ca urmare a nealocării unor sume corespunzătoare, absolut necesare funcţionării normale, continuării şi dezvoltării unor proiecte socio-edilitare.
Corneliu Ştefan a spus că va căuta, prin orice mijloace legale, să ducă la îndeplinire promisiunile asumate în campaniile electorale. Comunităţile din judeţul Dâmboviţa trebuie sprijinite.
A urmat la cuvânt preşedintele Marcel Cioacu. Liderul social-democrat a vorbit despre necesitatea protejării pădurilor din România, despre necesitatea de a continua procesul de împădurire a României, care, în acest moment, deţine o suprafaţă de circa 29% acoperită cu păduri. Puţin. Se doreşte, prin implicare, prin implementarea unor programe, prin mai multă acţiune, să se ajungă în România la 45% suprafaţă împădurită. Astăzi, într-un şantier de pe teritoriul comunei IL Caragiale s-a tras un semnal, a fost invocată, în sens lucrativ, o necesitate importantă, aceea a accelerării procesului de împădurire a țării. A spus Marcel Ciolacu că, pentru această acţiune, este nevoie de un consens naţional, aici nu este vorba de politică, ci de viitorul României, de sănătatea aceste naţii. Marcel Ciolcu a marşat pe ideea implementării, în mediul rural în special, a cât mai multor proiecte de construire a reţelelor de alimentare cu gaze naturale, astfel încât lemnul de foc să nu mai fie un combustibil primordial, iar presiunea pe pădure să fie diminuată.

Politic, Marcel Ciolacu a deschis astăzi, la Dâmboviţa, seria de vizite şi întâlniri pe care o să le efectueze în toate organizaţiile din ţară, pentru a discuta cu membrii partidului, cu aleşii PSD, despre nevoile social-democraţiei, despre reforma internă şi despre noi metode de a face opoziţie, de a contracara valul de dreapta care pare că vrea să măture tot. Au fost analizate situaţii şi căutate soluţii şi pentru problemele generate de actuala putere, ca urmare a împărţirii pe criterii discriminatorii, politic, bugetul de stat, cel mai mult având de suferit administraţiile judeţene şi locale de factură social-democrată. A precizat liderul PSD că i se pare de-a dreptul inadmisibil ca un primar de municipiu reşedinţă de judeţ, un preşedinte de Consiliu Judeţean, alţi 63 de edili, să nu primească niciun ban de la bugetul de stat pentru motivul că sunt PSD-şti.

Cristian Daniel Stan, primarul Târgoviştei şi secretar executiv al PSD Dâmboviţa, a vorbit despre proiectele iniţiate şi materializate în muncipiu, despre piedicile puse de actuala putere în calea dezvoltării, a continuării unor investiţii importante pentru comunitate, pentru viaţa de zi cu zi a târgoviştenilor. Concluzia edilului este că actuala putere, PNL – USR PLUS – UDMR, tratează cu dispreţ municipiul Târgovişte. Acest aspect rezultă din faptul că, într-un an şi jumătate, guvernarea de dreapta nu a alocat niciun ban acestui oraş reşedinţă de judeţ. A precizat Cristian Daniel Stan că este inadmisibil ca o comunitate care generează venituri importante la bugetul de stat să nu beneficieze din partea Guvernului de nicio alocare bugetară. A catalogat primarul a fi vorba de un act de dispreţ, de iresponsabilitate şi impostură fără de precedent la adresa târgoviştenilor.

Despre vizita preşedintelui Marcel Ciolacu în Dâmboviţa şi elementele importante ale acesteia a vorbit şi senatorul Titus Corlăţean, preşedintele executiv al PSD Dâmboviţa. A spus acesta că semnalul lansat la Dâmboviţa, prin acţiunea de împădurire, este acela că societatea românească trebuie să facă lucruri concrete, să se implice, să nu aştepte după guvernanţi. În aceste momente, a mai spus Titus Corlăţean, situaţia socio-economică şi gestionarea dezastroasă a pandemiei de către actualul Guvern începe să producă consecinţe negative tot mai evidente în societate şi în ţesutul acesteia.
În ceea ce priveşte problematica uriaşă pe care puterea PNL – USR PLUS – UDMR a creat-o administraţiilor publice locale şi judeţene conduse de reprezentanţi PSD, opinia lui Corlăţean este că ne confruntăm cu o acţiune deliberată, intenţionată, prin care puterea actuală doreşte să sufoce administraţiile locale.