Connect with us

ACTUALITATE

Mă visez și noaptea cântând! Povestea lui Costel, muzicantul de la Ludești

Publicat

pe

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmboviţa ne prezintă săptămâna aceasta povestea de viață a lui Costel-muzicantul, aflat în Centrul de Îngrijire și Asistență Pucioasa de 3 ani. Născut și crescut în comuna Ludești, în familie de lăutari după cum spune cu mândrie, nea Costel a ajuns acum, la 63 de ani, să-și ducă zilele într-un cărucior rulant, pentru că şi-a pierdut piciorul stâng şi a rămas şi cu o pareză pe partea stângă. În schimb, dorinţa de a atinge clapele acordeonului i-a rămas la fel de puternică.

Citește și: Să-l cunoaștem pe Mihai, un adolescent special care a crescut fără părinți

Costel a învăţat să cânte la vârsta de 3 ani, când tatăl său i-a pus pentru prima dată acordeonul în braţe. În doar câţiva ani, a ajuns să cânte la nunţi și a renunţat repede şi la şcoală, căci meseria i-a fost mai dragă.

„M-am pomenit cu lăutarii în casă. Acordeonul l-am avut în braţe de la 3 ani, de mic copil. La 8 ani cântam la nunţi, lăutar de nunţi. Am învăţat doar 4 clase… dacă mă duceam la nunţi în fiecare săptămână nu mai aveam treabă de nimic. Eram lăutar de lăutar, eu cunosc toată ţara asta. Am bătut ţara în lung şi lat, am cântat peste tot. Aveam bani de nu știam ce să fac cu ei.”.

Spune că nu îi pare rău că nu a terminat școala pentru că se consideră norocos. S-a angajat ca sudor pentru instalații la Pitești. A prins perioada în care muncitorii erau calificați la locul de muncă și, chiar și fără școală, este și sudor calificat și muzicant: ”Muzica o am în sânge, din tată în fiu.”. Spune că s-a perfecționat alături de orchestra Vasile Pandelescu, din Găești.

A avut soție și 2 copii, fata Georgeta și băiatul Marian. Pentru că venea la săptămână acasă soția nu ar mai fi suportat să ducă singură povara familiei și a plecat în Ardeal, la rudele ei. A luat cu ea și fata, iar băiatul a rămas cu domnul Costel. Tânăr și inimos, acesta își amintește că s-a dus după ea, dar nu a convins-o să se întoarcă acasă, ba chiar i s-a desfăcut contractul de muncă pentru că a lipsit câteva zile de la serviciu. Nu s-a temut nicio clipă de greutățile vieții pentru că avea acordeonul și muzica în suflet. Făcea și bani, îi trecea și supărarea atunci când cânta.

Într-o zi a cântat la Slobozia Moară, la o familie bogată, povestește domnul Costel râzând. Acolo i s-a propus să fie cioban la oi și a acceptat: ”Din sudor și lăutar, am ajuns și cioban”.

Într-o zi de ciobănie a alunecat de pe un pod și și-a strivit piciorul stâng. Nu s-a dus la medic, l-a lăsat așa ”vreo 10 ani”. Într-o zi nefastă a făcut un accident vascular cerebral și a ajuns la spital. A suferit o paralizie pe partea stângă cu care a rămas toată viața și și-a pierdut și piciorul. Între timp, soția sa revenise acasă, la Ludești. Mergea la el la spital când și-a pierdut viața într-un accident de mașină. Copiii și-au văzut de viața lor, iar domnul Costel a fost adus la Pucioasa pentru a fi îngrijit corespunzător.

Pe fiica sa nu a mai văzut-o de foarte mulți ani, dar știe că este căsătorită tot în județul Dâmbovița, la Hulubești: ”Aș vrea să o văd, este copilul meu!”. Cu băiatul ține legătura deși este în Anglia. Spune că îl vizitează de câte ori vine în țară. Chiar dacă domnul Costel a moștenit meseria de muzicant de la tatăl său nu a vrut niciodată să își lase fiul să-i calce pe urme, din cauza semenilor din etnia sa, povestește dezamăgit.

”Am fost în multe case de țigani și de multe ori am rămas cu un gust amar… Mulți au uitat de unde au plecat. Nu am vrut ca băiatul meu să vadă astfel de comportamente și să fie nevoit să suporte așa ceva. Acum îmi pare rău. Este, totuși, cea mai frumoasă meserie!”.

Acordeonul rămâne marea lui dragoste ”Mă visez și noaptea cântând. Acum dacă îmi dai un acordeon și primesc și o proteză pentru picior pot să cânt la nunți.”.

Reprezentanții Centrului de Îngrijire și Asistență Pucioasa au încercat să obțină o proteză pentru domnul Costel, însă medicii au spus că nu ar putea merge nici cu aceasta, din cauza parezei corpului pe toată partea stângă. Acum, domnul Costel și-a acceptat soarta. În ciuda durerilor fizice, este mulțumit pentru că are tot ce îi trebuie și este îngrijit așa cum nu ar fi fost acasă. Spune că îl vizitează fiul, fratele și sora de câte ori vin din străinătate. Își dorește tare mult să o vadă și pe fiica sa, ”măcar o dată… În rest, vin toți la mine când pot, toată familia țigănească.”, spune zâmbind muzicantul nostru vesel.

Deși atunci când vorbește despre muzică radiază și este extrem de energic pare totuși resemnat, este conștient că vremurile tinereții nu se mai întorc ”cât o vrea Dumnezeu să mă țină, atât să fie. Nu mai cer nimic, că mă dor toate…”

ACTUALITATE

Radu Popa, deputat: Prin icoanele de la Costișata, ochii Iisus Hristos ne invitau să credem mai mult în noi înșine

Publicat

pe

Deputatul PSD Radu Popa a fost prezent, astăzi – 24 septembrie 2023, alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, la invitația IPS Nifon – Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, la târnosirea bisericii din satul Coștișata, comuna Bezdead.

„Biserica e o poartă spre cer, iar cu fiecare deschidere a unui nou lăcaș de cult, clerul face și o invitație credinciosului creștin spre redescoperire. Poate că și de aceea, ziua de astăzi a fost aleasă pentru târnosirea bisericii Costișata din comuna Bezdead Dâmbovița. Biserica poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril și a fost ridicată cu eforturile preoților și al vrednicilor din zonă.

În mătasea icoanelor stau îngerii și cu forța energetică a spiritelor lor, aceștia se roagă pentru noi. În duminica în care Biserica amintește despre episodul minunii înfăptuite de Christos la pescuit, deschiderea unei noi biserici este o paralelă fericită cu întreaga taină reprezentată de gestul lui Isus, de simbolista corabiei, de semnificația peștilor dar si de propovăduirea unui nou orizont adus de acest miracol. Prin gestul său, Isus ne spune că avem acces la reinventare și arată forța transformatoare a credinței. Prin icoanele de la Costișata, ochii Lui ne invitau sa credem mai mult în noi înșine si in puterea gândului pozitiv”, spune Radu Popa.

La solemnul eveniment religios, alături de sutele de drept credincioși, au mai fost prezenți vicepreședinta Consiliului Județean Dâmbovița – Luciana Cristea și secretarul de stat Ionuț Săvoiu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște are, de luna aceasta, și Cabinet de Medicină Sportivă

Publicat

pe

Una dintre problemele mari cu care s-a confruntat mulți ani Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgoviște a fost reprezentată de lipsa medicilor pentru anumite specialități. Prin implicare, căutare, perseverență, comunicare și negociere, conducerea Consiliului Județean Dâmbovița și cea a Spitalului Județean de Urgență, respectiv președintele Corneliu Ștefan și managerul Claudiu Dumitrescu, au reușit să depășească această barieră a neprevăzutului și incertitudinii și să aducă la Târgoviște medici de calitate, în majoritate tineri dispuși să-și creeze aici o carieră, să se pună în slujba pacienților cu dedicație, în cam toate specializările.

Acest proces de atragere a cadrelor medicale către Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște continuă. În afară de dotările excepționale care există și de cele care vor urma, medicii care au ajuns la Spitalul Judeţean Târgoviște au realizat rapid că există aici o echipă omogenă, distinsă, că există colaborare și transparență decizională. Meritul pentru acest climat echilibrat, de colaborare, este al managerului Claudiu Dumitrescu. A spus că vrea o echipă medicală puternică la spitalul din Târgoviște și iată că s-a înfiripat! Și, ce este important în tot acest circuit al dezvoltării componentei umane la nivelul unității medicale, conducerea Consiliului Județean Dâmbovița a fost mereu aproape, decisă să sprijine total sistemul sanitar dâmbovițean.

De curând, la Spitalul Județean din Târgoviște, în Policlinică, s-a redeschis luna aceasta, după o lungă perioadă, un cabinet de Medicină Sportivă, despre care mulți spuneau că nu mai este posibil așa ceva. Sunt puține instituții medicale din regiunea de sud a țării care se pot lăuda că au în structură o asemenea componentă.

Dr. Matei Cristescu – specializare Medicină Sportivă

Tânărul medic al cărui cabinet a fost luat cu asalt încă din primele zile de dâmbovițeni și nu numai, este din București și a venit la Târgoviște prin transfer de la Spitalul Judeţean din Miercurea-Ciuc. Dr. Matei Cristescu ne-a făcut o impresie bună de la prima întâlnire. Este deschis, politicos, zâmbitor. Pregătit să facă față oricăror provocări profesionale, să răspundă exigențelor impuse de profesia sa, de colectivul căruia i s-a alăturat.

Era deja coadă la ușa cabinetului aflat în Policlinica din cadrul Spitalului Județean din Târgoviște. Am aflat că lista cu programări este plină. De consultațiile și recomandările medicului de Medicină Sportivă au nevoie sportivii profesioniști și amatori, persoanele care vor să practice o anumită disciplină sportivă în afara ariei competiționale, dar și copiii, tinerii, adulții care doresc să frecventeze o sală de fitness. Nu este indicat să te apuci să lucrezi la aparate de forță, să tragi de fiare cum zice românul, fără indicațiile prețioase ale specialistului în Medicină Sportivă.

Dr. Claudiu Dumitrescu – manager Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște

„Conform legilor în vigoare, avizul medico-sportiv are o valabilitate de 6 luni. La fiecare 6 luni, sportivii sunt nevoiți să își ia această viza fără de care nu pot participa la competiții. Ar fi bine, ar fi indicat, ca și cei care practică sportul de agrement, de întreținere, să treacă pe la cabinetul nostru. Chiar dacă te duci la sală, ai nevoie de o adeverință medicală. Nu ar trebui să facem sport după capul nostru”, ne-a explicat dr. Matei Cristescu.

În cadrul cabinetului de Medicină Sportivă, evaluarea constă într-un consult specific, examen EKG, analize de sânge, de efort și, pe viitor, ne-a spus tânărul medic Matei Cristescu, va fi diversificată gama de investigații.

Program Cabinet Medicină Sportivă
Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște (Policlinică)
Luni-vineri: 08:00-15:00
Programările se fac la numărul de telefon: 0725.789.788

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats