Este greu de performat în agricultură în vremurile acestea pline de seisme economice, când siguranța zboară precum păsările de pe o creangă pe alta. Investiția în dezvoltarea unei ferme de producție, fie vegetală, fie zootehnică, este mai mult apanajul, riscul celor care au pasiunea pentru acest domeniu în sânge, cărora le place să muncească pământul, să întrețină animalele, care văd în această activitate nu numai o țintă a prosperității, ci și un ideal, un vis împlinit.

În această categorie a oamenilor vrăjiți de agricultură, de rostuire a pământului, intră și Daniela Ivănescu, din Băleni, județul Dâmbovița. Tânăra femeie, cu un chip aproape angelic, nici nu ai zice că munca într-o fermă vegetală i s-ar potrivi, ci mai degrabă alte activități de oraș, mai cu finețuri, s-a angajat să dezvolte o fermă agricolă, pe drumul spre satul Racovița, aproape de DN 71, Târgoviște-București, în care a înființat mai multe culturi, dar cea mai importantă este cea de zmeură bio în sistem intensiv, de care este tare mândră și pe care vrea să o dezvolte în continuare.

Recolta obținută, ne-a spus proprietara fermei „Coșul cu bunătăți de la Dănuța”, se valorifică, la cerere, fie în stare proaspătă, fie procesată și transformată în sucuri, siropuri, gemuri și dulcețuri care poartă eticheta aflată în etapa de avanti pe piață „Coșul cu bunătăți de la Dănuța”. Evident, cheia succesului în astfel de investiții este reprezentată de implicare, dăruire, pasiune, forță de muncă, însă de importanță maximă este capacitatea ta de a putea investi financiar. Alt element indispensabil îl reprezintă proiectele cu finanțare europeană prin AFIR. Acestea au reprezentat o gură de aer sănătoasă, curată și încurajatoare pentru toți cei care se înhamă la dezvoltarea unei afaceri în cel mai mișcător și instabil domeniu care este agricultura.

Înainte de a intra în substanța reportajului nostru cu evenimentul de promovare din 23 septembrie 2023, invitați, discursuri, vizite în teren, degustări de produse, înainte de a nara obiectiv, cu pată de culoare, cum a decurs ultima manifestare cu caracter de marketing pentru „Coșul cu bunătăți de la Dănuța”, trebuie să cunoaștem personajul principal. Pe Dănuța. Să vedem cum a ajuns să pună pe picioare, bineînțeles, împreună cu soțul său, cu restul familiei sale, una dintre cele mai mari și mai frumoase exploatații agricole specializate din județul Dâmbovița.

Dana Ivănescu și soțul său au lucrat ani buni în străinătate. La un moment dat, Dănuța a zis, gata, hai acasă și să ne punem pe treabă la noi. Sunt multe de făcut și acolo. La început nu este ușor. Totul are iz de aventură, de pătrundere pe tărâmuri necunoscute, dar, ne-a mărturisit Daniela, a vrut să pornească acest proiect și, în cele din urmă, a reușit. Începuturi dificile, dar nu a deznădăjduit. Sprijinită de soțul său, de familie, încurajată de prieteni, de clienți care au văzut că se poate și altfel în materie de produs, a mers mai departe.
„Am fost plecați în afară, în Italia, și ne-am întors acasă cu speranța și cu dorința de a construi în agricultură o afacere profitabilă, utilă societății. Am vrut să dezvoltăm și zona în care trăim, să creăm locuri de muncă pentru oamenii din comunele limitrofe. Sperăm să o ducem cât mai mult, să ne extindem, să putem accesa în continuare fonduri europene pentru dezvoltare”, ne-a spus, cu emoție, Daniela Ivănescu.

Promovarea și distribuția către consumator a produselor obținute într-o fermă agricolă reprezintă unele din cele mai mari provocări. Totul pleacă în primul rând de la calitatea fructelor, a sortimentelor procesate, de remarcarea ta în spațiul de consum și, pentru eficiență financiară, a ta ca producător, cât mai ales pentru client. Eliminarea intermediarului din schemă este importantă. La acest lucru se mai adaugă și reducerea zonei de distribuție a produselor ecologice obținute la maximum 50 de kilometri și dezvoltarea unei piețe locale puternice.
„Am reușit să accesăm un proiect pe fonduri europene prin măsura 16.4A. Este vorba de promovarea a ceea ce facem noi acum. Mulțumim Uniunii Europene, instituțiilor de finanțare, consultanților, care ne-au sprijinit și ne-au susținut în executarea proiectului. Sper să facem față cu brio. Este ceea ce ne place să facem cu adevărat, o activitate care ne aduce satisfacții. Clienții își doresc ca noi să ne continuăm eforturile, să rămânem pe piață cu aceste fructe ecologice, cu produsele noastre procesate care au fost bine primite. O să încercăm să nu dezamăgim pe nimeni”, ne-a precizat Daniela Ivănescu.

Coordonatoarea fermei „Coșul cu bunătăți de la Dănuța” ne-a mai spus că are o colaborare foarte bună cu mai mulți cultivatori de afine, de căpșuni, încearcă și cu cei de legume pentru a dezvolta un centru de colectare și procesare.
„Am reușit să ne cream o nișă de clienți care cumpără direct de la noi, fără intermediari, fructele și produsele procesate. Încercăm astfel să limităm vânzarea prin intermediari și să scurtăm lanțul comercial. Fructele și produsele procesate să ajungă de la noi direct pe masa consumatorului. Este un lucru deosebit, important și pentru noi și pentru client. Măsura 16.4A ne-a ajutat să facem lucrul acesta și sperăm din toată inima să continuăm. Vindem fructele de la poarta fermei. Avem și rețete proprii pentru ceea ce procesăm și transformăm în dulcețuri, gemuri și sucuri. Suntem bucuroși că suntem căutați”, ne-a mai spus Daniela, în timp ce făceam o incursiune prin plantația de zmeur aflată încă în procesul de fructificație. Am aflat că, dacă vremea este bună, produce până în decembrie.

La evenimentul de promovare desfășurat la ferma „Coșul cu bunătăți de la Dănuța” de la Racovița, organizat la sfârșitul săptămânii, a fost lume multă, toți animați de curiozitatea de a vedea cum s-a dezvoltat exploatația agricolă coordonată de Daniela Ivănescu, de a afla ce mai urmează și, nu în ultimul rând, de a degusta delicioasele produse obținute în fermă.
Au fost prezenți printre zecile de invitați și președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, secretarul de stat Ionuț Săvoiu și directorul Direcției pentru Agricultură Dâmbovița – Vlad Pătrașcu. Șeful administrației județene a vizitat plantația de zmeură și a fost încântat să vadă o astfel de fermă. Corneliu Ștefan a spus că îi sprijină cu tot ceea ce îi stă în putere pe cei care aduc plus valoare județului, care, prin investițiile lor, contribuie la dezvoltarea socială și economică a județului, la sporirea renumelui acestui teritoriu.

„Am constatat încă o dată că agricultura în județul Dâmbovița se află într-un continuu proces de dezvoltare, iar finanțările europene sunt indispensabile în tot acest circuit. Zmeura ecologică 100% obținută pe cele 5,5 hectare la „Coșul cu bunătăți de la Dănuța” este produsă în sistem intensiv, după cele mai noi tehnologii în domeniu. Fructele sunt valorificate în stare proaspătă sau sunt procesate, fiind transformate în gemuri, dulcețuri și sucuri de cea mai bună calitate.
Cheia succesului pentru producătorul Daniela Ivanescu și pentru parteneriatul local pe care îl coordonează înseamnă muncă în echipă, dorința de a face mai mult, finanțarea europeană obținută prin AFIR și, nu în ultimul rând, promovarea activității pe care o derulează. Forta exemplului contează! Vrem ca în județul Dâmbovița să apară cât mai multe ferme agricole de acest tip. Dezvoltarea și implicarea aduc prosperitate. Le doresc succes întreprinzătorilor și îi asigur că le voi fi întotdeauna alături”, a fost mesajul președinteluiCJ Dâmboviţa – Corneliu Ștefan.
Evenimentul desfășurat la ferma „Coșul cu bunătăți de la Dănuța” a purtat denumirea „Festivalul Fructelor”. Încă de la intrarea în curtea fermei, erau etalate fructele obținute în exploatație, produsele procesate frumos ambalate și conservate.

„Coșul cu bunătăți de la Dănuța, după numele său, nu este doar o poveste de succes în agricultura noastră locală, ci și un exemplu al modului în care putem valorifica resursele europene pentru a dezvolta piețele locale și pentru a promova lanțurile scurte de aprovizionare. Vorbim despre un concept care se referă la modul în care produsele agricole ajung de la producător la consumator, evitând intermediarii sau reducând numărul acestora și încurajând relațiile directe între aceștia. Ideea este de a elimina barierele dintre producători și consumatori, ceea ce aduce multiple beneficii pentru ambele părți și pentru comunitatea în ansamblu”, le-a a spus celor prezenți la eveniment Denisa Olteanu – reprezentanta firmei de consultanță.
Prin dezvoltarea și implementarea acestui proiect, s-au pus bazele creării a unui parteneriat între mai mulți producători locali, respectiv SWEET GENERAL SRL, DED NATURALIA TERRA SRL, POIANA FRUCTELOR ECOPROD SRL, cărora li se s-au alăturat și câțiva producători locali, urmând ca, după ce cooperativa agricolă va fi înființată, să devină o putere care să-i sprijine pe fermieri în promovarea și comercializarea produselor obținute. Acest parteneriat este coordonat de Daniela Ivănescu.
În scurt timp, veți putea viziona pe www.incomod-media.ro și un material video de la evenimentul „Festivalul Fructelor”, organizat de Ferma „Coșul cu bunătăți de la Dănuța”.
Urmărește Incomod Media și pe Google News