Acupunctura este o tehnica despre care, de cativa ani, auzim din ce in ce mai des si sigur stim cu totii pe cineva care a beneficiat de un tratament. Daca nu, sigur am auzit vorbindu-se despre aceasta tehnica. Dar, inainte de a vedea de ce ar trebui sa incerci sa te tratezi prin acupunctura, sa vedem ce este si de unde provine aceasta tehnica.
Acupunctura este o practica care provine din medicina chineza si a fost adusa in Occident in jurul anului 1600 de catre misionarii portughezi care propagasera catolicismul in Orientul Indepartat. Este o metoda foarte veche, care se bazeaza pe texte care dateaza inca din 2.500 i.Hr. Teoria de baza se refera la Yin si Yang: sanatatea corpului nostru este legata de echilibrul dintre aceste doua forte vitale, energia legata de forta materiala si cea mentala. Ambele circula intr-o retea de canale, numite „meridiane”. Cand aceste cai se blocheaza, se creeaza un dezechilibru in fluxurile de energie ale corpului si din acest motiv simtim durere sau alte senzatii neplacute.
Dar abia in ultima vreme acupunctura a prins avant in sistemul nostru de sanatate. Din fericire, acupunctura fost atat de bine acceptata de medicina conventionala pana la punctul in care se practica legal si poate ajuta la tratarea unui numar foarte mare de afectiuni. Exista multe centre precum Acupunctura Bucuresti, unde medici de renume te pot ajuta si iti pot oferi un tratament personalizat. Trateaza-te prin acupunctura daca constati ca aceasta tehnica este pentru tine!
Cum functioneaza acupunctura
Sarcina practicianului autorizat este aceea de a incadra tulburarea intr-o anumita clasa de probleme medicale in functie de istoricul pacientului, incercand sa inteleaga originea bolii, sa faca distinctia intre simptomele secundare (poate cele care te-au adus in starea actuala) si cele primare (originea profunda a bolii ), pentru a decide daca este mai util sa te dedici in totalitate unui tratament prin acupunctura sau ar trebui sa mergi si la un medic specialist. Asta pentru ca acupunctura poate fi o terapie de sprijin in tratarea bolilor si prin medicatie conventionala.
Acupunctura consta in inteparea punctelor specifice cu ace situate de-a lungul unei structuri complexe de canale de energie, numite meridiane, care strabat intregul nostru corp. Introducerea acelor mici in puncte specifice ajuta la reechilibrarea fortelor vitale si la restabilirea functiilor normale ale corpului.
Medicina orientala, o disciplina holistica prin excelenta, isi propune sa trateze persoana ca intreg si nu bolile individuale, intr-un mod izolat. Fiecare punct de acupunctura, atunci cand este stimulat, produce un efect terapeutic specific gratie productiei de endorfine, dar este, de asemenea, mediat de activarea unei zone corespunzatoare din sistemul nervos central.
Introducerea acului are multiple efecte biologice. Pe langa refacerea conexiunilor cerebrale, un lucru demonstrat chiar de oamenii de stiinta, stim ca acupunctura, prin stimularea zonelor mai bogate in vase si nervi decat zonele invecinate, implica eliberarea de substante endogene, relaxeaza muschii, are un efect antiinflamator local si o actiune asupra conducerii electrice nervoase. Deci, in spatele scrierilor antice este si multa stiinta pe care cei din China o aplicau cu mii de ani in urma!
Ce trateaza acupunctura
Acupunctura este utilizata mai ales pentru a trata problemele musculo-scheletice si ginecologice, tulburarile emotionale si bolile psihosomatice. De asemenea, acupunctura este extrem de bine primita si se pare ca si functionala in afectiuni precum: sciatica
nevralgie, dureri de spate, dureri articulare, artroza cervicala, dureri de cap, reumatism, migrene, dureri de gat amenoree de stres si dismenoree (absenta menstruatiei si durerea menstruala), tulburari de somn, infertilitate, prostatita, stari de anxietate, depresie, insomnie, zona zoster, astm, diabet, diaree, constipatie, dispepsie (dificultati digestive), hipertensiune.
Acupunctura poate fi utilizata si pentru femeile insarcinate, daca fatul se afla intr-o pozitie ce poate fi problematica, pentru a stimula o rotatie si pozitionarea acestuia in asa fel incat mama sa nasca fara probleme. Daca alte puncte sunt atinse si stimulate insa, nasterea poate fi indusa. Asa ca, pentru gravide, cel mai bine este sa vorbeasca cu medicul curant inainte de a apela la o sedinta de acupunctura.
Ce beneficii poate aduce acupunctura?
Acupunctura este un instrument terapeutic excelent pentru controlul durerii fara utilizarea medicamentelor si practic fara efecte secundare. Desigur, pacientul poate experimenta o durere slaba si roseata sau mici vanatai, insa acestea sunt aspecte care nu vor deranja prea mult, disparand foarte repede. In plus, dupa acupunctura, activitatile normale pot fi reluate fara probleme.
De asemenea, trebuie subliniat faptul ca acupunctura nu inlocuieste medicatia conventionala. Orice decizi cu privire la a lua sau a renunta la anumite medicamente trebuie sa discuti cu medicul. In schimb, asa cum am spus mai sus, cele doua tratamente, cel conventional si acupunctura pot functiona perfect impreuna.
Acupunctura priveste persoana in ansamblu. Imagineaza-ti ca observi o floare sau orice planta. Ceea ce vezi, adica ramuri, frunze sau flori, sunt simptomele raportate medicului, dar acel copac sau acea flaore are radacini, care reprezinta adevarata disfunctie ascunsa, originea starii de rau pe care o experimentezi. Nu degeaba exista expresia “raul trebuie taiat de la radacina”.
Cum spuneam, acupunctura nu este o alternativa la terapiile traditionale, dar se integreaza cu acestea. Se poate spune ca acolo unde medicina nu ajunge bine, ajunge acupunctura! gandeste-te, de exemplu, la unele manifestari dermatologice legate de momentele de stres. Sau ia in considerare faptul ca o persoana care sufera de un disconfort psihologic sau psihofizic poate suferi, de asemenea, de bruxism ale carui repercusiuni sunt resimtite la nivel cervical, in spate sau in zona lombara cu dureri mari in timpul noptii sau al trezire. Toate acestea isi pot gasi alinarea si rezolvarea prin acupunctura.
Acupunctura este o practica medicala care necesita studii aprofundate si multa experienta, deci este esential sa te bazezi pe profesionisti!