Connect with us

ACTUALITATE

Comunitatea din Tătărani deplânge moartea consilierului local Vasile Rada

Publicat

pe

Viața, destinul ne aparțin doar într-o mică măsură. Constatăm acest lucru atunci când cineva drag pleacă dintre noi pe drumul veșniciei. Suntem mici elemente din mărețul Univers pe care Dumnezeu, atunci când ne vine rândul, ne ia și ne așează acolo unde El hotărăște.

„Cu adâncă durere, anunțăm trecerea în neființă, la vârsta de numai 48 de ani, a consăteanului nostru Vasile Rada. Un om destoinic, bun gospodar, părinte și soț desăvârșit, dăruit comunității.

Vasile Rada a fost consilier local o perioadă îndelungată. S-a implicat cu seriozitate și multă dragoste pentru rezolvarea problemelor comunei noastre.

Din păcate, în câteva luni, o boală necruțătoare l-a pus la pământ. S-a luptat din răsputeri să trăiască. Cu speranță și încredere în Dumnezeu, reușise să treacă oarecum peste această suferință, dar, în spital, la București, s-a infectat cu temutul coronavirus care i-a fost fatal.

Deplângem cu toții pierderea acestui om, prieten, coleg și cetățean al comunei Tătărani. În aceste momente triste, suntem alături de soție, de fetița sa, de întreaga familie greu încercată! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”  – Constantin Pătru, primarul comunei Tătărani

ACTUALITATE

Centre de vaccinare anti-COVID în fabricile Arctic din Găești și Ulmi

Publicat

pe

Arctic a deschis un centru de vaccinare împotriva Covid-19 în cadrul fabricii sale de frigidere din Găești și urmează să extindă campania de imunizare și în unitatea de la Ulmi, unde sunt produse mașini de spălat rufe. Acțiunea este desfășurată în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița și Regina Maria.

„La centrele de vaccinare organizate de Arctic se vor putea imuniza angajații companiei, familiile acestora, inclusiv partenerii și subcontractorii. Toate persoanele cărora li se va administra vaccinul vor fi înregistrate în Registrul Electronic Național de Vaccinări. Serul cu care se va face imunizarea este Pfizer, iar rapelul va fi organizat tot de către companie, în aceleași condiții, peste 21 de zile calendaristice”, se precizează într-un comunicat remis de Arctic.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Președinții Curților de Apel răspund atacurilor fără precedent lansate de ministrul Justiției

Publicat

pe

Ion Stelian - ministrul Justiției (Sursa foto: g4media.ro)

Situație fără de precedent în România, cauzată de actualul ministru al Justiției USR-istul Stelian Ion. Președinții Curților de Apel din România au luat poziție împotriva acestui demnitar al Guvernului care, ca și colegii săi de la Economie și Transporturi, se cred buricul pământului și vor să revoluționeze ei societatea românească.

Ministrul Stelian din cabinetul coaliției PNL – USR PLUS – UDMR a comis-o rău de tot când și-a permis să amenințe cu pușcăria un magistrat, șeful unei entități importante din Justiție.

„Președinții Curților de Apel condamnă ferm presiunile inadmisibile pe care Ministrul Justiției, Stelian Ion, le face pentru ca hotărâri judecătorești definitive să nu fie puse în executare și își exprimă deplina solidaritate cu președintele Curții de Apel Timișoara, față de răspunsul revoltător transmis acestuia, de Ministrul Justitiei, cu referire la acest subiect.

În adresa publicată de presă ieri, 10 mai 2021, Ministrul Justiției amenință pur si simplu cu răspunderea penală un președinte al curții de apel dintr-o țară membră a Uniunii Europene pentru că a îndrăznit că informeze ordonatorul principal de credite despre obligațiile ce îi revin în temeiul unor hotărâri judecătorești executorii de drept.

Președintele Curții de Apel Timișoara a informat Ministerul Justiției că există cereri având ca obiect punerea de îndată în executare a unor hotărâri judecătorești, prin care s-au admis acțiunile și s-a dispus uniformizarea modului de calcul al salariilor personalului auxiliar de specialitate, pentru desfășurarea activității în același condiții de vechime în muncă și funcție.

În răspunsul trimis, Ministerul Justiției, uzitând de calitatea de ordonator principal de credite pentru instanțele judecătorești și făcând referire la dreptul său de a emite „norme și instrucțiuni obligatorii”, a transmis nu doar că aceste hotărâri nu trebuie executate, ci și că o astfel de punere în executare a hotărârilor ar echivala cu săvârșirea unei fapte penale.

Îi reamintim Ministrului Justitiei, Stelian Ion, că Statul Român este cel care a dispus plata eșalonată a sumelor derivate din hotărâri judecătorești, prin OUG nr. 114/2018, act normativ obligatoriu, inclusiv pentru Guvernul României.

Președinții Curților de Apel din Romania sunt, înainte de toate, judecători și, inclusiv pentru ei, respectarea hotărârilor judecătorești nu este o opţiune. Curtea Constituţională a statuat în mod clar, în Decizia 972/2012: „Hotărârea judecătorească, având autoritate de lucru judecat, răspunde nevoii de securitate juridică, părţile având obligaţia să se supună efectelor obligatorii ale actului jurisdicţional, fără posibilitatea de a mai pune în discuţie ceea ce s-a stabilit deja pe calea judecăţii. Prin urmare, hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă se situează în sfera actelor de autoritate publică, fiind învestită cu o eficienţă specifică de către ordinea normativă constituţională. Pe de altă parte, un efect intrinsec al hotărârii judecătoreşti îl constituie forţa executorie a acesteia, care trebuie respectată şi executată atât de către cetăţeni, cât şi de autorităţile publice. Or, a lipsi o hotărâre definitivă şi irevocabilă de caracterul ei executoriu reprezintă o încălcare a ordinii juridice a statului de drept şi o obstrucţionare a bunei funcţionări a justiţiei”.

Amenințarea președinților curților de apel cu plângeri penale pentru punerea în executare a unor hotărâri judecătorești este de o gravitate fără precedent și reprezintă un atac direct atât asupra independenței instanțelor, cât și asupra reputației profesionale a președinților curților de apel, la care nu intenționăm să rămânem pasivi. Acţiunea Ministrului Justiţiei, Stelian Ion, scoate efectiv Romania din ordinea de drept europeană, arătând ca opiniile unui om politic aflat într-o funcţie publică au mai mare greutate decât legi şi hotărâri judecătoreşti definitive.

Respectarea și aplicarea hotărârilor judecătorești reprezintă nu numai o obligație legala pentru celelalte puteri in stat, printre care și cea executivă, dar constituie chiar esența unei democrații. Mai mult, în materia dreptului muncii, constituie infracțiune tocmai neexecutarea hotărârii judecătorești privind plata salariilor, în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată, conform art. 287 alin.1 lit. e din Codul penal.

Presiunile inadmisibile ale Ministrului Justiției asupra instanţelor reprezintă o nouă dovadă că independența instanțelor depinde direct de independența lor financiară și că situația gestionării bugetului instanțelor de judecată trebuie urgent mutată în competența Înaltei Curți de Casație și Justiție sau a Consiliului Superior al Magistraturii – prin punerea în aplicare a Hotărârii Plenului CSM nr. 227/2019.

Față de gravitatea fără precedent a acestei situații, președinții Curților de Apel semnatari ai acestei scrisori vor sesiza Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii in vederea apărării independenţei puterii judecătorești în ansamblul său”, se precizează în scrisoarea a magistraților președinți a 12 Curți de Apel din România.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT