Connect with us

ACTUALITATE

Riscurile la locul de muncă trebuie evaluate și în funcție de vârsta angajaților

Publicat

pe

Munca și mediul de lucru trebuie gestionate astfel încât să facă față schimbărilor generate de procesul natural de îmbătrânire al angajaților – atrage atenția ITM Dâmboviţa. Cu alte cuvinte, evaluarea riscurilor trebuie asociată cu vârsta salariaților.

Pe măsură ce capacitățile lucrătorilor se schimbă, și mediul de lucru trebuie modificat pentru a compensa neajunsurile, de exemplu prin reconfigurarea sau rotația sarcinilor, acordarea de pauze scurte mai frecvente, organizarea mai bună a muncii în schimburi, îmbunătățirea iluminatului și a nivelului de zgomot, proiectarea ergonomică adecvată a echipamentelor.

De exemplu, modificarea simțului echilibrului are implicații pentru pompieri și personalul de salvare care lucrează în condiții extreme, poartă echipamente grele, ridică și transportă persoane, reducerea capacității de a aprecia distanțele și viteza obiectelor în mișcare are implicații pentru șoferii care conduc noaptea.

Printre riscurile care prezintă relevanță mai ales pentru lucrătorii vârstnici se numără: volumul de muncă fizică intensă, pericolele legate de lucrul în schimburi, mediile de lucru cu temperaturi ridicate sau scăzute ori cu nivel mare de zgomot.

„Pe parcursul anului trecut, ITM Dâmbovița a desfășurat acțiuni de informare a angajatorilor, privind necesitatea respectării regulilor de securitate și sănătate în muncă, cu precădere pentru lucrătorii vârstnici. Totodată, s-au efectuat controale, utilizând Checklist-uri, pentru identificarea riscurilor la care acești angajați se expun la locul de muncă.

Prin intermediul acestui chestionar, inspectorii de muncă au putut aprecia calitatea evaluării riscurilor și măsurile luate la locurile de muncă de către întreprinderile mici și mijlocii, în care își desfășoară activitatea lucrători cu vârsta de peste 60 de ani.

În cadrul acestei acțiuni tematice, în cursul anului 2020, au fost verificate 16 societăți, cu un număr total de 2.368 de angajați, din care 177 de lucrători vârstnici.

În urma controalelor efectuate, 15 societăți dâmbovițene au fost sancționate pentru nereguli ca lipsa evaluării riscurilor pentru grupurile sensibile și lipsa unui plan de prevenire și protecție pentru angajați. Pentru aceste neconformități, inspectorii ITM Dâmbovița au dispus 20 de măsuri de remediere și au aplicat 20 de avertismente”, ne-a informat inspectorul șef al ITM Dâmboviţa – Marius Lixandru.

Rata de ocupare a forței de muncă, în Uniunea Europeană, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani, a crescut de la 40,5%, în 2005, la 58,5%, în 2018.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

CJAS Dâmbovița, agenda de contractare aprilie 2023

Publicat

pe

de

Citește în continuare

ACTUALITATE

La Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște sunt în derulare cele mai mari investiții de după 1989

Publicat

pe

Conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, în frunte cu președintele Corneliu Ștefan, s-a aflat, astăzi – 27 martie 2023, la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, unde se află în plină derulare cel mai important proiect investițional de după 1989. Practic, este vorba despre trei mari obiective, respectiv: extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe (UPU), execuția Ambulatoriului de Specialitate, extinderea și modernizarea Secției de Cardiologie, cărora li se adaugă cea mai mare campanie de achiziție de aparatură medicală și mobilier pentru toate saloanele și compartimentele de specialitate ale unității sanitare dâmbovițene.

Astfel, pentru pentru Secția de Radiologie, au fost achiziționate 4 aparate mobile de specialitate, valoarea acestora fiind de 3.500.000 lei. Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene. Tot pentru Spitalul Județean s-au mai cumpărat 700 de noptiere. Acest tip de mobilier nu a mai fost schimbat de peste 25 de ani. Investiția se ridică la aproape 580.000 de lei.

Tot cu finanțare europeană se derulează un contract pentru furnizarea de echipamente medicale în valoare de aproximativ 13.300.000 de lei. După cum ne-a precizat președintele Corneliu Ștefan, au fost efectuate deja achiziții de 10.200.000 de lei. Spitalul Județean dispune acum de echipamente noi la terapie intensivă, radiologie și imagistică medicală, tărgi și paturi pentru ATI. Urmează să mai sosească la Târgoviște încă un lot de aparatura de laborator de peste 2.000.000 de lei.

Un alt contract atribuit, cu o valoare de 13.400.000 de lei, prevede achiziția de echipamente de protecție pentru cadrele medicale. Până acum, au fost deja cumpărate materiale de 6.500.000 de lei. Și lucrurile nu se opresc aici. Mai sunt în derulare, în diferite faze, procedurile de achiziție publică în valoare de aproximativ 16.000.000 de lei pentru aparatură medicală și echipamente de laborator, dezinfectanți și reactivi.

„A fost deschisă licitația și pentru aparatul angiograf, necesar Secției de Cardiologie. Valoarea estimată a acestuia este de 10.500.000 de lei. Mai avem în derulare, în diferite faze, proceduri de achiziții publice, în valoare de aproximativ 16.000.000 pentru aparatură medicală și echipamente de laborator, dezinfectanți și reactivi. Un total al investițiilor în echipamente și aparatură medicală se ridică, în acest moment, la aproximativ 56.000.000 de lei, adică 11.500.000 de euro.

Adăugând și lucrările la Ambulatoriul de Specialitate, de 3.400.000 de euro, Unitatea de Primiri Urgențe – 1.700.000 de euro și Secția Cardiologie – 2.000.000 de euro, investițiile noastre pentru sănătatea dâmbovițenilor se ridică, în prezent, la 18.500.000 de euro. Este cel mai mare plan investițional din istoria Spitalului Județean Târgoviște”, a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

La vizita de astăzi de la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, Corneliu Ștefan a fost însoțit de vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, de secretarul general al CJ Dâmbovița – Dan Popa și de managerul unității sanitare – dr. Claudiu Dumitrescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats