Connect with us

ACTUALITATE

Riscurile la locul de muncă trebuie evaluate și în funcție de vârsta angajaților

Publicat

pe

Munca și mediul de lucru trebuie gestionate astfel încât să facă față schimbărilor generate de procesul natural de îmbătrânire al angajaților – atrage atenția ITM Dâmboviţa. Cu alte cuvinte, evaluarea riscurilor trebuie asociată cu vârsta salariaților.

Pe măsură ce capacitățile lucrătorilor se schimbă, și mediul de lucru trebuie modificat pentru a compensa neajunsurile, de exemplu prin reconfigurarea sau rotația sarcinilor, acordarea de pauze scurte mai frecvente, organizarea mai bună a muncii în schimburi, îmbunătățirea iluminatului și a nivelului de zgomot, proiectarea ergonomică adecvată a echipamentelor.

De exemplu, modificarea simțului echilibrului are implicații pentru pompieri și personalul de salvare care lucrează în condiții extreme, poartă echipamente grele, ridică și transportă persoane, reducerea capacității de a aprecia distanțele și viteza obiectelor în mișcare are implicații pentru șoferii care conduc noaptea.

Printre riscurile care prezintă relevanță mai ales pentru lucrătorii vârstnici se numără: volumul de muncă fizică intensă, pericolele legate de lucrul în schimburi, mediile de lucru cu temperaturi ridicate sau scăzute ori cu nivel mare de zgomot.

„Pe parcursul anului trecut, ITM Dâmbovița a desfășurat acțiuni de informare a angajatorilor, privind necesitatea respectării regulilor de securitate și sănătate în muncă, cu precădere pentru lucrătorii vârstnici. Totodată, s-au efectuat controale, utilizând Checklist-uri, pentru identificarea riscurilor la care acești angajați se expun la locul de muncă.

Prin intermediul acestui chestionar, inspectorii de muncă au putut aprecia calitatea evaluării riscurilor și măsurile luate la locurile de muncă de către întreprinderile mici și mijlocii, în care își desfășoară activitatea lucrători cu vârsta de peste 60 de ani.

În cadrul acestei acțiuni tematice, în cursul anului 2020, au fost verificate 16 societăți, cu un număr total de 2.368 de angajați, din care 177 de lucrători vârstnici.

În urma controalelor efectuate, 15 societăți dâmbovițene au fost sancționate pentru nereguli ca lipsa evaluării riscurilor pentru grupurile sensibile și lipsa unui plan de prevenire și protecție pentru angajați. Pentru aceste neconformități, inspectorii ITM Dâmbovița au dispus 20 de măsuri de remediere și au aplicat 20 de avertismente”, ne-a informat inspectorul șef al ITM Dâmboviţa – Marius Lixandru.

Rata de ocupare a forței de muncă, în Uniunea Europeană, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani, a crescut de la 40,5%, în 2005, la 58,5%, în 2018.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Sărbătorim astăzi materializarea unui vis, a unei speranțe

Publicat

pe

de

Am fost și suntem dintotdeauna în Europa. Rezonăm cu valorile culturale ale bătrânului continent. Am fost, poate, despărțiți vremelnic, din cauza unor conjuncturi istorice, de această familie, dar niciodată nu am uitat de Europa, de democrație, de economia, cultura, tradițiile și civilizația care au contribuit pe deplin la schimbarea globală a societății, a aprecierii depline a omului, a drepturilor sale.

Astăzi – 9 Mai, sărbătorim Marea Europă, cel mai elocvent și puternic exemplu al unității întru binele cetățeanului, al colaborării al prosperității, al prieteniei și dorinței de mai bine. Sărbătorim materializarea unui vis, a unei speranțe. Trăim cu toții într-un spațiu mai democratic, mai liber, mai liniștit ca niciodată. Ceea ce s-a realizat pentru Europa Unită din 1950 încoace este un rezultat al diplomației, al consecvenței și al dorinței de unitate economică, socială și culturală.

La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!

Marian Ţachianu,
Deputat PSD de Dâmbovița

Citește în continuare

ACTUALITATE

Adrian Țuțuianu: 9 Mai – 1877, 1945, 1950 – O zi cât o istorie

Publicat

pe

de

1877, 1945, 1950 – o zi cât o istorie. Îmi doresc să reținem aceste momente determinante și să învățăm din ele. Demnitatea, curajul și viziunea au trasat istoria unei țări, unui continent și unei lumi. România este parte a acestei lumi, cu identitate și destin proprii.

📌 „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare” (Kogălniceanu) / Pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independența României a însemnat sacrificiul și jertfa a peste 10.000 de ostaşi.

📌 La 9 mai 1945, capitula cel de-al treilea Reich, luând, astfel, sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european. Victoria Coaliției Națiunilor Unite!

📌 „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice…. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie” (Robert Schuman).

La 9 mai 1950, ministrul de Externe al Franței propunea Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii. Pe 18 aprilie 1951, şase state – Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda – au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului. Ulterior, cele şase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor şi, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi.

La mulți ani, români! La mulți ani, Europa! La mulți ani, familie europeană!

Adrian Țuțuianu,
Vicepreședinte PRO România
Președinte PRO România Dâmboviţa
Fost ministru al Apărării

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT