Gunoaiele sunt pe cale să sufoce municipiul Ploiești, acum, în preajma Sărbătorilor Pascale. Societatea de Salubrizare Rosal nu a mai adunat de zile în șir deșeurile menajere. Muncitorii firmei care ar fi vrut să se ocupe și de colectarea deșeurilor din Dâmbovița nu și-au primit salariile, drept pentru care au încetat activitatea.
Nu este pentru prima dată când angajații de la Ploiești ai grupului Rosal intră în grevă pentru întârzierea retribuțiilor. Autoritățile și cetățenii consideră că este o bătaie de joc la adresa lor. Primarul municipiului, Andrei Volosevici, este hotărât, dacă lucrurile continuă în același mod, să iasă din Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Prahova, structură care gestionează contractul cu Rosal privind colectarea gunoiului de la populație și, implicit, să rupă relația cu respectiva societate.
S-a ajuns, din cauza acestei firme, la situația penibilă în care primarul Ploieștiului, împreună cu peste 200 de oameni, angajații din diferite structuri subordonate administrației locale și cetățeni voluntari, să iasă la măturat străzile și la adunat gunoaiele neridicate de Rosal de zile în șir. Este vorba de o acțiune fără precedent, cauzată de neseriozitatea unei firme cu care Consiliul Județean Prahova, prin ADI Deșeuri, și Primăria Ploiești au încheiat contracte ferme.
“Sunt foarte plăcut impresionat, au venit voluntari din toate zonele, fără vreo legătură cu vreo zonă politică, au venit de la TCE, SPFL, SGU, Teatru, Filarmonică. Practic, toată lumea a fost implicată. E important acest lucru, din punctul meu de vedere.
Oamenii au găsit lucruri mai puțin plăcute pe care a trebuit să le strângem, le-am strâns cu ajutorul SGU, le strângem în continuare, le vom depozita absolut legal într-o platformă a lor, după care, cum este circuitul, le vom duce către rampă.
Obligația mea este să găsesc o soluție să creez confort ploieștenilor. Deja lucrurile merg într-o zonă de interes pe care nu o înțeleg. Care sunt problemele angajaților Rosal le știm de foarte mult timp. Care este problema societății, la fel.
Cum își rezolvă ei problemele sunt niște lucruri care țin în totalitate de ei. Obligația noastră, ca administrație locală este să monitorizăm singurul contract pe care îl avem, cel de curățenie căi publice. Este ceea ce am făcut astăzi.
Eu tot aștept o reacție, la care sunt partener total dacă merge într-un sens corect, a ADI Prahova.
Noi, chiar dacă am terminat curățenia în intersecții, în stații de autobuz, parcuri și pe străzi, am reușit cât de cât să ne mișcăm cu ajutorul voluntariatului.
Dar, respectând fiecare punct de vedere, și al Rosalului, ca angajator, și al angajaților, în continuare, în dimineața aceasta când ne ducem la rampă, în zone de colectare selectivă a gunoiului, găsim aceiași munți de gunoi care creează disconfort și care, la un moment dat, creează și pericol pentru sănătatea ploieștenilor.
Mi se pare obligatoriu să existe o reacție. Ca primar, eu nu am cum să am vreo reacție pentru că acel contract este monitorizat de ADI județ, deci reacția în conformitate cu contractul, este doar acolo.
Nu aș vrea să cred că este un joc, pentru că, de fapt, toate “beneficiile” mizeriei din Ploiești le încasează primarul, iar cei care pot lua măsuri sau propune măsuri sunt cei de la ADI județ.
Mă întreb când vor avea această reacție și când vor rezolva problema. Acum, ca o chestie reală, pare că unii sunt și prin concediu. Orașul este îngropat în gunoaie la nivelul platformelor și la nivelul zonelor de colectare selectivă, iar unii sunt prin concediu că, de, vine Paștele”, a declarat, presei prahovene, primarul Andrei Volosevici.

Și necazurile cauzate de Rosal nu se opresc aici. Poliția din Prahova a sancționat Primăria Ploieşti pentru faptul că miercuri, între orele 04:00 şi 08:00, a organizat o acţiune de curăţenie a domeniului public cu 200 de voluntari. Sancțiunea a fost dată pentru nerespectarea orelor de circulaţie a persoanelor, stabilite conform stării de alertă.
„Cu privire la informaţiile apărute în spaţiul public privind activitatea de voluntariat organizată de administraţia publică locală Ploiesti, la data de 28 aprilie, vă comunicăm faptul că le-a fost pus în vedere organizatorilor faptul că aceste activităţi trebuie să se realizeze în conformitate cu legislaţia în vigoare pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19. Poliţiştii au aplicat organizatorului o sancţiune contravenţională conform Legii nr. 55/2020. De asemenea, atragem atenţia cetăţenilor cu privire la faptul că angrenarea în astfel de activităţi trebuie să aibă la bază cadrul legal în contextul stării de alertă”, se precizează într-un comunicat transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova.