Connect with us

ACTUALITATE

Modalități de susținere a sănătății ochilor când stai mult timp la calculator

Publicat

pe

Mulți români petrec multe ore pe zi în fața computerului, scriu e-mail-uri, discută pe Skype sau Facebook, participă la teleconferințe, fac diferite servicii online, citesc sau vizionează filme, se distrează jucând tot felul de jocuri ș.a. Laptopul și calculatorul sunt folosite în mod frecvent, dar din păcate, pot afecta vederea, din cauza faptului că ecranele acestora emit lumină albastră.

Experții vorbesc despre sindromul privitului la calculator, când ochii devin uscați și roșii, dar și despre alte probleme ale vederii, ce apar din cauza luminii albastre de la ecran:

  • Încordarea vederii duce la oboseală oculară, sensibilitate la lumină și dureri de cap
  • Slăbirea acuității vizuale din cauza distanței incorecte de monitor, reflexiilor, contrastului neplăcut de pe fundal, cât și faptului că lumina în cameră este prea slabă
  • Apariția durerilor de spate și mușchi, din cauza statului mult timp pe un scaun care nu este de tip ergonomic, cu ochii în calculator
  • Forțarea ochilor în mod constant și dezvoltarea miopiei.

Ochelarii de calculator susțin sănătatea ochilor

Până în jurul vârtei de 40 de ani poți folosi ochelari de calculator care sunt normali, care protejează ochii de efectele luminii albastre. După această vârstă, este posibil să ai nevoie de ochelari speciali, de lectură, din cauza prezbiopiei.

Specialiștii de la Muunel, liderul Danez al industriei continentale de produse oftalmologice, spun că acuitatea vizuală începe să scadă la oameni în a doua jumătate a vieții, deoarece capacitatea acomodativă a cristalinului continuă să se reducă.

Opticienii de la Muunel, a căror expertiză este bazată pe cei 45 e ani de experiență în domeniu, recomandă ochelarii de corectare a vederii, pentru protejarea sănătății ochilor. Oamenii pot avea în ziua de azi și ochelari de protecție pentru calculator cu dioptrii, care îmbunătățesc acuitatea vizuală.

Pentru lucrul la calculator există ochelari progresivi, care sunt perfecți pentru acest job. Ei sunt cunoscuți cu denumirea de ochelari de computer sau ochelari PC. Despre ei se spune că sunt anume creați pentru a asigura o vedere confortabilă atunci când se stă mult timp cu ochii în ecranul calculatorului sau al smarphone-ului.

Asigură o vedere clară

Ochelarii de calculator specializați blochează în mod optim lumina albastră de la ecranul dispozitivelor electronice (despre care se știe că are un impact rău asupra retinei). Prin urmare, ei pot menține sănătatea retinei și pot reduce riscul de deteriorare ireversibilă a vederii.

Opticianul va alege lentilele potrivite pentru acești ochelari, pentru fiecare persoană în parte și va centra cu precizie lentilele. Asta presupune măsurarea unor parametri, așezarea perfectă a obiectivelor în cadrul ochelarilor, în scopul de a asigura cea mai clară vedere. Cadrul ochelarilor trebuie perfect montat pentru ca viziunea să fie clară. Trei aspecte trebuie făcute corect: examinarea ochilor, centrarea lentilelor și reglarea cadrului. Toate acestea se fac cu o precizie milimetrică, pentru a garanta o viziune bună.

Previn oboseala oculară

Prin utilizarea ochelarilor de calculator se menține sănătatea ochilor, se previne oboseala oculară, care apare atunci când se lucrează multe ore, în continuu, pe laptop sau PC. La ochelari contează foarte mult potrivirea optometrică, deaorece dacă apar discrepanțe de centrare, pot să apară dureri de cap și oboseală la ochi.

Trebuie aleși întotdeauna ochelari de calitate, care sunt reglați de opticieni cu experiență în domeniu. În acest fel, ochelarii vor fi foarte confortabili de purtat și vor menține sănătatea ochilor, chiar dacă se stă mult timp la computer.

Au caracter anti-reflex

Antireflexia este necesară pentru lentilele ochelarilor folosiți pentru a lucra la calculator. Strălucirea dificilă de la ecran poate fi minimizată prin acoperirile anti-reflex de la lentilele acestor ochelari. Stratul de pe lentile poate proteja ochelarii și de zgârieturi.

Alte aspecte despre beneficiile ochelarilor pentru calculator sunt:

  • Au altfel de lentile decât ochelarii de vedere, de regulă nu au dioptrii
  • Reduc impactul luminozității ecranului asupra ochilor
  • Se pot comanda în urma unei consultații făcute la medicul de specialitate, pentru a se măsura distanța dintre ochi și monitor.

În cazul lentilelor de ochelari folosiți și afară, este esențial ca acestea să ofere și protecție UV. Un optician poate oferi sfaturi cu privire la alegerea unei perechi de ochelari de soare cu filtru adecvat, împotriva radiațiilor ultraviolete (UV).

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Creșterea salariilor din învățământ ar trebui condiționată de performanța actului educativ!

Publicat

pe

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV

Auzim din când în când intervenții pertinente din partea parlamentarilor care, de obicei, pentru a nu deranja prea mult anumite segmente de electoeat, se feresc să spună lucrurilor pe nume.

Deputatul PSD Dan Cristian Popescu a precizat, cu subiect și predicat, în cadrul emisiunii „Politica zilei” de la B1 TV, că este de acord cu mărirea salariilor cadrelor didactice, dar ar trebui să se facă în anume condiții, după niște reguli, după rezultate. Acordarea unor beneficii să fie efectuată în funcție de eficiența actului de educație, de performanță.

„Este un lucru acceptat și sunt multe țări care operează cu acest sistem de bonusare pentru performanță. Sunt două lucruri diferite. Pe de o parte, salariile trebuie crescute, pe de altă parte trebuie o anumită parte din salariu să fie condiționată de performanță”, a spus parlamentarul social-democrat.

Pe bună dreptate. Vrei retribuție mărită, beneficii, forțezi mâna guvernului cu proteste, greve, că, deh, doar prin sistemul bugetar au mai rămas sindicate care luptă, de obicei, doar pentru salarii, dar ce oferi în schimb?

Sunt școli cu promovabilitate scăzută sau zero la examenele naționale, ies pe bandă rulantă doar pseudo-teoreticieni, analfabeți funcționali.

O spun și statisticile internaționale că stăm prost la capitolele astea ce țin de practică, de pregătirea profesională, dar cerem mereu venituri mai mari. Ce ne pasă de restul? Noi să fim bine! Dacă nu ne dă Guvernul, punem repede de o grevă și se rezolvă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Târgoviște: S-a dus la ceruri profesorul de muzică Fidel Cătălin. Dumnezeu să-l odihnească!

Publicat

pe

De

Cu mare întristare, ne luăm rămas-bun de la colegul și prietenul nostru, Cătălin Fidel, profesor de muzică al liceului nostru…

A fost liniște deplină astăzi în cancelarie și pe holurile liceului… Copii s-au strâns la Bibliotecă, ne-am șters lacrimile unii altora, ne-am alinat cum am putut tristețea… Beculețele vesele și colorate din brazii împodobiți au rămas în bezna…

Începând de astăzi, o chitară nu va mai cânta… După o lungă suferință, sufletul său s-a ridicat în împărăția Tatălui…

Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Și multă putere în a depăși aceste clipe atât de grele… Odihnă veșnică și drum lin, Cătălin!

Biblioteca Liceului Ion Heliade Rădulescu Târgoviște

Cei care doresc să își ia rămas bun de la el, îl pot vizita la Capela Bisericii Sfântul Nicolae Andronesti (Str. Pârvan Popescu, Nr 11), Târgoviște, acolo unde va fi depus. Detalii referitoare la ora slujbei de înmormântare o voi comunica ulterior – a anunțat soția.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite