Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Văcărești, o comună într-un continuu proces de transformare. Vezi ce investiții sunt în derulare!

Publicat

pe

Văcărești, comună aflată la o aruncătură de băț de municipiul Târgoviște, în ultimii ani, și-a schimbat înfățișarea. Se simte, se vede la tot pasul, mâna omului implicat, a celui care face totul pentru ca viața concetățenilor săi să fie mai bună, în ton cu ceea ce se întâmplă prin vestul prosper și civilizat al Europei.

Înainte de a ajunge la Primărie, am făcut o incursiune prin întrega localitate. Nu este prima dată când poposim la Văcărești. Aproape că am urmărit cronologic evoluția socio-economică și administrativă a acestei comune, mersul prin capitalism. Și, am putut constata că elementele de nou, de schimbare au intervenit de la an la an. O comunitate aflată în progres, alcătuită din oameni harnici, care trudesc fie în țară, fie în străinătate, fiindcă sunt mulți tineri plecați afară, pentru a-și aranja așa cum trebuie existența.

În Văcărești sunt case frumoase, gospodării cochete care pot rivaliza chiar și cu ceea ce vedem prin Occident sau prin localitățile cu tradiții în anumite meșteșuguri sau activități agricole. În plus, au răsărit și cartiere noi. Din câte știm, văcăreștenii, încă de pe vremea lui Ceaușescu, umpleau piețele din Capitală, unde mergeau în special pentru a comercializa plante medicinale sau diferite tipuri de condimente tradiționale. Ajungeau la București cu desagii în spate, fie cu trenul sau cu rata. Acum, lucrurile s-au schimbat. Acest obicei s-a estompat. Cei care mai merg prin piețe sunt tot mai puțini. Tinerii de azi au alte preocupări, alte idealuri și, cum am mai spus, pentru un câștig mai bun, au luat drumul străinătății.

Am ajuns la Primărie. Instituția se află în centrul comunei, lângă parcul boierilor Văcărești, un loc plin de istorie, dar care, prin grija, cu ghilimelele de rigoare, mai marilor Academiei Române – patronul acestui domeniu, a rămas în paragină, nefăcând cinste prin imagine nici înaltei instituții academice și nici comunei, care nu poate interveni în ograda altuia. Dar despre acest subiect, vom vorbi cu altă ocazie.

Am așteptat câteva minute până a apărut edilul Romică Stoica. Era plecat prin comună. La un primar adevărat, vizitele prin localitate, discuțiile cu oamenii pentru aflarea problemelor direct de la ei, taifasul simplu fac parte din ritualul obișnuit, necesar al unui edil care nu vrea să piardă pulsul comunității.

Primăria de la Văcărești – aceeași pe care o știm de ani buni. Romică Stoica ne-a spus că are de gând să construiască un sediu nou, modern, în care să funcționeze administrația publică, dar el nu concepe să facă treaba asta până când nu pune la punct întrega localitate, până ce nu finalizează toate proiectele de infrastructură.

„Mai întâi confortul, civilizația, viața mai bună pentru cetățenii localității și apoi ne ocupăm și de un sediu nou de primărie”.

Și, pornind de la acest punct, edilul Romică Stoica a început să ne vorbească despre tot ceea ce mai este de făcut în Văcărești. Ne-a spus, modest, că despre ceea ce a realizat vorbește mai puțin, fiindcă investițiile se văd cu ochiul liber. Vrea primarul de la Văcărești să extindă rețeaua de gaze naturale în toate satele comunei. Anul acesta și-a propus să definitiveze acest proiect. Vor beneficia de gaze naturale cetățenii din Brăteștii de Jos, Bungetu și cei care locuiesc pe străzile adiacente din Văcărești.

„Proiectul, unul deosebit de important, îl realizăm cu bani de la bugetul local. Am ales această variantă fiindcă nu am avut altă soluție. Am avut depusă documentația la Compania Națională de Investiții, dar nu am fost eligibili. Ni se impunea un anumit număr de branșamente. În aceste condiții, am luat hotărârea în Consiliul Local să mergem înainte, investind din fonduri de la bugetul local. Valoarea acestui obiectiv se ridică la aproximativ 16 miliarde de lei vechi”, ne-a precizat Romică Stoica.

În luna septembrie, estimează primarul de la Văcărești, vor demara și lucrările la rețelele de apă și canalizare în satele Văcărești și Brăteștii de Jos. Investiția se va derula prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). De rețea de canalizare vor beneficia și locuitorii satului Bungetu. Acum, se află în proces de definitivare studiul de fezabilitate. Proiectul va fi materializat cu fonduri de la bugetul local.

„Urmează, după finalizarea studiului de fezabilitate, să realizăm o asociere cu Consiliul Județean Dâmbovița. Președintele Corneliu Ștefan ne susține din toate punctele de vedere. Este foarte apropiat de cetățenii comunei noastre. Vrea să ne ajute în tot ceea ce ne-am propus să realizăm”, a adăugat edilul de la Văcărești.

În prezent, se lucrează intens și la grădinița din satul Văcărești. Instituția de învățământ preșcolar dispune de trei săli de clasă și tot ceea ce este necesar desfășurării unei activități educative moderne și civilizate. Lucrările au fost executate în procent de 80%. Primarul Romică Stoica vrea ca, până la începerea anului școlar 2021-2022, grădinița să fie gata, deschisă, pusă la punct pentru a primi copiii.

Lista cu proiecte aflate în diferite stadii de implementare sau care urmează a fi conturate este lungă. Procesul de modernizare și de întreținere a drumurilor de interes local este în plină desfășurare. Anul acesta, Primăria Văcărești are ca obiectiv și amenajarea unor locuri de joacă la Bungetu și Brăteștii de Jos. Administrația publică locală sprijină, de asemenea, și biserica din Văcărești, unde se lucrează la picturile interioare.

„După ce finalizăm toate investițiile mari ce țin de infrastructura edilitar-gospodărească, după ce punem la punct motorul localității, tot ce ține de viața economică, socială, educativă, ne vom ocupa de estetica localității. După ce vom definitiva lucrările la rețelele de apă, gaze și canalizare, vom veni imediat cu șanțuri betonate de-a lungul drumurilor, cu poduri și podețe de acces în gospodării, cu alei pietonale, cu flori. Văcărești va fi o comună de nivel european. Suntem încrezători. Ușor-ușor, vom realiza tot ceea ce ne-am propus. Și, cum am mai spus, avem alături de noi și Consiliul Județean, pe președintele Corneliu Ștefan”, ne-a declarat primarul Romică Stoica.

Comuna Văcărești are o mare șansă de dezvoltare și datorită poziționării geografice, aproape de municipiul Târgoviște. Localitatea este străbătută de DN 71, de un drum județean important și de calea ferată București-Titu-Târgoviște. Sunt oportunități importante pentru oamenii de afaceri care și-au deschis deja unități de producțir sau care vor să își deschidă astfel de capacități de lucru. Și, mai mult decât atât, edilul Romică Stoica a știut să negocieze, să îi atragă pe investitori, să le ofere facilități, să răspundă solicitărilor acestora în legătură cu problemele de ordin local cu care se confruntă la un moment dat.

„Am fost foarte deschiși la toate dorințele pe care le-au exprimat. Nu le-am închis ușa. Nu am amânat întâlnirile cu dumnealor, spunându-le să vină mai târziu sau să aștepte pentru rezolvarea unor probleme, a unor situații. Nu le impun să aștepte 30, 60 sau 90 de zile pentru eliberarea unei autorizații de construcție sau a unui certificat de urbanism. Toate solicitările dumnealor le-am rezolvat cu promptitudine. Faptul că au văzut deschidere din partea noastră ne-a adus și mai mulți investitori. În fond, oamenii aceștia vin și ajută comunitatea. Creează locuri de muncă, aduc bani la bugetul local, dezvoltare, deschidere și renume localității. Cine așteaptă să primească bani de la Guvern ca să plătească anumite utilități, să supraviețuiască, greșește. Cu cât sunt mai mulți investitori, cu atât mai bine vei putea să îți ajuți comunitatea. Poți astfel să îți propui investiții noi, să ții taxele și impozitele locale la un nivel scăzut”, ne-a mărturisit primarul de la Văcărești.

Procesul de industrializare va continua la Văcărești. Oportunitatea de a se afla aproape de municipiul reședință de județ, de căile rutiere importante, aduce avantaje pentru comună. Localitatea dispune de foarte mult teren bine plasat, care poate fi inclus pe harta unei viitoare zone industriale. Proiectul care vizează materializarea acestui obiectiv va fi realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Dâmbovița.

„Suntem aproape de finalizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), pe care l-am făcut în asociere cu Consiliul Județean tocmai pentru a pune un practică această idee de creare a unei zone industriale. Vrem să fim alături de investitori, dar mai ales de locuitorii comunei noastre, care vor beneficia de pe urma acestor transformări. În momentul în care PUZ-ul va fi gata, vor avea de câștigat și proprietarii de teren și investitorii”. a mai spus Romică Stoica.

Primarul îi asigură pe concetățenii săi care dețin terenuri în acea zonă de interes industrial că nu vor rămâne fără pământ odată cu elaborarea PUZ-ului, cu declararea perimetrului respectiv a fi zonă de interes industrial. Este terenul lor, vor putea decide singuri ceea ce au de făcut. Dacă îl păstrează pentru diferite activități agricole, dacă investesc în alte tipuri de afaceri sau dacă și-au propus să-l înstrăineze unui potențial investitor. Zvonurile că le va fi luat pământul, că se vor face exproprieri este răutăcios și tendențios.

„Gândiți-vă ce înseamnă dezvoltarea economică, acest avantaj deosebit în vremurile acestea nesigure la nivel global. Se vor crea locuri de muncă bine plătite. Oamenii din comună vor avea prioritate la angajare. A fost și este o condiție pe care am pus-o mereu în discuțiile cu întreprinzătorii. Tinerii noștri vor putea să se întoarcă acasă. Vor veni bani la bugetul local din taxe și impozite. Cu cât ai mai mulți investitori în localitate, cu atât mai mult poți dezvolta comunitatea din toate punctele de vedere. Scopul unei administrații locale, al unui primar, consider că tocmai acesta este, de a aduce prosperitate oamenilor, de a-i feri cât mai mult de problemele existențiale”, a concluzionat primarul comunei Văcărești – Romică Stoica.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Rețele de utilități pentru noile zone de locuit din comuna Dragomirești

Publicat

pe

Dragomirești este una dintre localitățile dâmbovițene care se dezvoltă frumos. Numărul de case moderne, construite cu gust, în stil european, a crescut simțitor. Sunt tot mai mulți tineri care solicită terenuri pentru a-și ridica locuințe. Primăria este preocupată, în acest moment, să extindă rețelele de utilități către zonele comunei unde s-au edificat construcții, iar oamenii au nevoie de condiții civilizate de trai. În acest sens, se lucrează la rețelele de gaze naturale și iluminat public, în perimetrul DN 72, Târgoviște-Câmpulung.

„Este o zonă deosebită, în care cetățenii comunei noastre au început să construiască. Trebuie să fim alături de ei și să grăbim procesele de execuție a rețelelor de utilități. Nu avem acolo nici alimentare cu apă potabilă, nici curent electric. Vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru a realiza cât mai repede aceste obiective absolut necesare pentru cetățenii care își ridică case, care pun bazele unor noi familii”, ne-a declarat primarul Dragoș Vlădulescu.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Rezolvări concrete în Bucegi, în numai 24 de ore de la dezlănțuirea naturii

Publicat

pe

În mai puțin de 24 de ore de la viiturile de ieri-noapte, Consiliul Județean Dâmbovița a redat circulației rutiere podul peste Ialomița spre Cabana Horoabele și a fost redeschisă Peștera Ialomiței.

„Așa cum am promis, am adus în munte proiectanții care vor înainta soluția tehnică pentru refacerea drumului distrus de debitul mare al Ialomiței din zona Cheile Tătarului.

În cel mai scurt timp, vreau să începem lucrările la drumul și podurile afectate de apele rîului Ialomița care, din spusele specialiștilor, niciodată nu au fost atât de mari în zona Cheile Tătarului.

Citește și: Guvernul Cîțu a sărit județul Dâmbovița și la repartizarea fondurilor pentru calamități

În primă fază, trebuie reparate apărările de mal și racordurile pod-rampă care au fost avariate de aluvinile și materialul lemnos aduse de ape, iar zidurile de rambleu din piatră, trebuie consolidate prin refacerea fundațiilor.

În urma acestor lucrări, se poate trece la reconstruirea terasamentului drumului și a întregului sistem rutier”, precizează președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT