Connect with us

ACTUALITATE

Modestia, ca sens al creației…

Publicat

pe

Pe nea Emil l-am cunoscut la un motel turistic din zona montană. Îmbrăcat în haine de bucătar sau, cum se spune acum mai simandicos, americănește, master chef. Nu mă gândeam niciodată că în spatele unui maestru bucătar calculat și minuțios se ascunde un artist plastic în toată puterea cuvântului. Mi-au trebuit câțiva ani până am aflat acest lucru. Revelația s-a produs întâmplător. O expoziție simplistă, fără tam-tam publicitar organizată într-un magazin tip galerie de artă din zona Pieței 1 Mai din Târgoviște.

Un primar, iubitor și cunoscător al artei plastice, Vasile Sorin Ioniță, m-a condus în acel spațiu pentru a-mi arata mai multe picturi expuse pentru admiratori, dar și pentru cei care ar fi dorit să le achiziționeze. Printre ele se afla și o pânză a maestrului Marin Petre Constantin. Sorin Ioniță, mai în serios, dar mai mult în glumă, știind că eu sunt un novice în ceea ce privește arta, m-a supus unui test. Să ghicesc care este lucrarea celebrului și regretatului pictor Marin Petre Constantin. Erau etalate mai multe lucrări de peisagistică. Am privit cu atenție, am încercat eu să măsor proporțiile, stilul, abordarea, culoarea, tematica și mi-am dat cu părerea. Evident, am greșit. Atunci, mi-a spus primarul că pictura nominalizată de mine a fi a lui Marin Petre Constantin este de fapt o lucrare a lui Emil Rizea, din Săcueni, Gura Ocniței. Picturi impresionante prin stil, simetrie, coloristică, profunzime, unghiurile de abordare a temelor.

Peisagistica lui nea Emil m-a captivat. După această primă delectare cu lucrările unui artist copt în anonimat, simplitate și modestie, am vrut să mă întâlnesc cu el și să depănăm un pic din povestea vieții sale artistice. Așa am aflat cu emoție că Emil Rizea este absolvent al Școlii Populare de Artă din Târgoviște, clasa maestrului Marin Petre Constantin, promoția 1973-1976.

Mi-a mărturisit că a fost una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții sale. Atunci a frământat, coordonat, îndrumat, de maestrul Marin Petre Constantin, tainele picturii. De aici a pornit chiar simplitatea lucrărilor sale. Frumusețea goală, neînzorzonată de excese, de culoare, de motive. O poezie simplă, cu rima și ritmul cunoscute de toată lumea.

Emil Rizea a lucrat ani buni ca pictor decorator la o unitate economică specializată în comerț din Târgoviște. A pictat mereu și acasă, în atelierul de la Săcueni. În tăcere, fără să facă valuri. Multe dintre lucrările sale au plăcut și au intrat în colecții particulare, la unii oameni iubitori de artă, dar și la simandicoși cărora le place să le atârne un tablou frumos, de valoare, pe perete.

Așa cum am mai spus, nea Emil este și maestru bucătar. Consideră că și treaba asta, de a găti, este tot o artă. Preparatul culinar pe care îl pregătești în bucătărie nu trebuie să aibă doar gust, consistență, să potolească foamea. Trebuie să aibă formă, culoare, aranjare în farfurie, oarece simetrie. Să fie complet.

Acum, Emil Rizea, unul dintre discipolii lui Marin Petre Constantin, care a învățat de la marele maestru nu doar pictura ci și arta modestiei, va avea o primă expoziție. Lucrările sale pot fi admirate, comentate, analizate, poate cumpărate, la vernisajul care va avea loc pe 17 iulie la Căminul Cultural din Săcueni, comuna Gura Ocniței. Primarul Sorin Vasile Ioniță l-a convins să iasă din anonimat și să participe la acest spectacol al entuziasmului și emoției pe care le creează pictura.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

CODUL ROȘU de CANICULĂ a fost prelungit și pentru luni și marți, 15 și 16 iulie 2024

Publicat

pe

Valul de căldură va continua să se intensifice în România. Meteorologii au prelungit codul roșu de caniculă și pentru zilele de luni și marți, 15 și 16 iulie 2024 – conform hărții de mai sus.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Atenție! Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Reamintim că este în vigoare un cod roșu de caniculă și pentru astăzi și mâine, 13 și 14 iulie, conform hărții de mai jos.

Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea! – este mesajul transmis de ISU Dâmbovița.

✅️ Stați la umbră și evitați expunerea prelungită la soare!
✅️ Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
✅️ Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
✅️ Consumați fructe și legume proaspete!
✅️ NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite! Vă reamintim că arderea vegetației uscate este interzisă!
✅️ Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare!

Consultați site-ul oficial al Administrației Naționale de Meteorologie și aflați mai multe despre codurile emise https://www.meteoromania.ro/avertizari/

Informații despre modul de comportare pe timp de caniculă pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență fiipregatit.ro

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto adaptarea conduitei în trafic, în condițiile temperaturilor deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat prognozate de Administrația Națională de Meteorologie pentru această perioadă.

Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere:

– înainte de a porni la drum, asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale;

– atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți conducătorilor auto în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic;

– evitați pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special șoferii cu probleme de sănătate;

– în cazul călătoriilor pe distanțe mai lungi, efectuați opriri regulate, în spațiile de servicii sau în parcările amenajate, pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, pentru a preveni instalarea stării de oboseală, cu consecințe negative asupra vigilenței la volan;

– păstrați o distanță adecvată față de autovehiculul din față, pentru a putea reacționa în siguranță în caz de nevoie; folosiți centura de siguranță și dispozitivele de fixare pentru protejarea pasagerilor;

– încercați să vă păstrați calmul pe toată durata deplasării și să manifestați respect în trafic, întrucât comportamentul agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări tragice!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

În cod roșu de caniculă se întrerup activitățile fizice ale angajaților, atenționează Inspecția Muncii

Publicat

pe

Suntem sub cod roșu de caniculă. În aceste condiții, intervin de drept norme care trebuie respectate cu maximă responsabilitat, mai ales de către angajatori. De urmărirea îndeplinirii acestor obligații se ocupă inspectorii ITM.

Conform dispozițiilor transmise de Inspecția Muncii, angajatorii sunt obligați să ia măsuri de protecție a salariaților în perioadele cu temperaturi extreme. Practic, se reduce ritmul activităților fizice și se asigură doi-patru litri de apă.

Iată care sunt măsurile pe care sunt obligați să le ia angajatorii pentru ameliorarea condiţiilor de muncă și pentru asigurarea stării de sănătate a salariaților:

– reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;
– asigurarea ventilației la locurile de muncă;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
– asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri / persoană / schimb;
– asigurarea echipamentului individual de protecţie;asigurarea de duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru;eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4.

Întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute la alin. (1).

În unităţile finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare măsurile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite, după caz, de ordonatorul de credite sau de conducătorul unităţii”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite