Connect with us

ACTUALITATE

Modestia, ca sens al creației…

Publicat

pe

Pe nea Emil l-am cunoscut la un motel turistic din zona montană. Îmbrăcat în haine de bucătar sau, cum se spune acum mai simandicos, americănește, master chef. Nu mă gândeam niciodată că în spatele unui maestru bucătar calculat și minuțios se ascunde un artist plastic în toată puterea cuvântului. Mi-au trebuit câțiva ani până am aflat acest lucru. Revelația s-a produs întâmplător. O expoziție simplistă, fără tam-tam publicitar organizată într-un magazin tip galerie de artă din zona Pieței 1 Mai din Târgoviște.

Un primar, iubitor și cunoscător al artei plastice, Vasile Sorin Ioniță, m-a condus în acel spațiu pentru a-mi arata mai multe picturi expuse pentru admiratori, dar și pentru cei care ar fi dorit să le achiziționeze. Printre ele se afla și o pânză a maestrului Marin Petre Constantin. Sorin Ioniță, mai în serios, dar mai mult în glumă, știind că eu sunt un novice în ceea ce privește arta, m-a supus unui test. Să ghicesc care este lucrarea celebrului și regretatului pictor Marin Petre Constantin. Erau etalate mai multe lucrări de peisagistică. Am privit cu atenție, am încercat eu să măsor proporțiile, stilul, abordarea, culoarea, tematica și mi-am dat cu părerea. Evident, am greșit. Atunci, mi-a spus primarul că pictura nominalizată de mine a fi a lui Marin Petre Constantin este de fapt o lucrare a lui Emil Rizea, din Săcueni, Gura Ocniței. Picturi impresionante prin stil, simetrie, coloristică, profunzime, unghiurile de abordare a temelor.

Peisagistica lui nea Emil m-a captivat. După această primă delectare cu lucrările unui artist copt în anonimat, simplitate și modestie, am vrut să mă întâlnesc cu el și să depănăm un pic din povestea vieții sale artistice. Așa am aflat cu emoție că Emil Rizea este absolvent al Școlii Populare de Artă din Târgoviște, clasa maestrului Marin Petre Constantin, promoția 1973-1976.

Mi-a mărturisit că a fost una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții sale. Atunci a frământat, coordonat, îndrumat, de maestrul Marin Petre Constantin, tainele picturii. De aici a pornit chiar simplitatea lucrărilor sale. Frumusețea goală, neînzorzonată de excese, de culoare, de motive. O poezie simplă, cu rima și ritmul cunoscute de toată lumea.

Emil Rizea a lucrat ani buni ca pictor decorator la o unitate economică specializată în comerț din Târgoviște. A pictat mereu și acasă, în atelierul de la Săcueni. În tăcere, fără să facă valuri. Multe dintre lucrările sale au plăcut și au intrat în colecții particulare, la unii oameni iubitori de artă, dar și la simandicoși cărora le place să le atârne un tablou frumos, de valoare, pe perete.

Așa cum am mai spus, nea Emil este și maestru bucătar. Consideră că și treaba asta, de a găti, este tot o artă. Preparatul culinar pe care îl pregătești în bucătărie nu trebuie să aibă doar gust, consistență, să potolească foamea. Trebuie să aibă formă, culoare, aranjare în farfurie, oarece simetrie. Să fie complet.

Acum, Emil Rizea, unul dintre discipolii lui Marin Petre Constantin, care a învățat de la marele maestru nu doar pictura ci și arta modestiei, va avea o primă expoziție. Lucrările sale pot fi admirate, comentate, analizate, poate cumpărate, la vernisajul care va avea loc pe 17 iulie la Căminul Cultural din Săcueni, comuna Gura Ocniței. Primarul Sorin Vasile Ioniță l-a convins să iasă din anonimat și să participe la acest spectacol al entuziasmului și emoției pe care le creează pictura.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Deputatul Ionuț Vulpescu, cuvânt la moartea academicianului Răzvan Theodorescu: „Așa e viața, nu știi niciodată când ai ultimul moment de preț din inima ei”

Publicat

pe

Profesorul universitar Răzvan Theodorescu, un munte de cultură și respect. Un patriot prin excelență, dar nu dintre aceia care se bat cu cărămidă în piept. Un om care a trecut prin toate culoarele, văzute și nevăzute ale istoriei de după 1989. Răzvan Theodorescu un prieten al Dâmboviței. Un cercetător asiduu al trecutului acestor locuri. Un politician rasat, politicos, cu ținută demnă și plină de subtilități. Un ministru cu maniere și conduită cum puțin mai întâlnești.

„S-a stins din viață profesorul Răzvan Theodorescu. E o pierdere uriașă, a celui pe care, deși îl simțeam astfel, nu am îndrăznit să îl numesc prieten. Însă Răzvan Theodorescu tot timpul mă numea astfel: „mai tânărul și dragul meu prieten”. Iar aceasta a fost pentru mine cea mai mare onoare, venind dinspre el. Pentru această prietenie matură, caldă, umană, pentru culisele unui fel aparte de grijă pe care Răzvan Theodorescu mi-a purtat-o, ziua de astăzi pentru mine este una pe care nu știu cum să o trăiesc altcumva decât cu durere.

Unul dintre privilegiile acestei vieți a fost că cineva ca Răzvan Theodorescu a gândit cea mai bună lume posibilă pentru mine atunci când i-am cerut sfatul și mai ales atunci când nu l-am cerut, dar aveam nevoie. Fotografia pe care v-o împărtășesc este de la lansarea volumului „Hagia Sophia: Bisericile Înțelepciunii lui Dumnezeu”, eveniment pe care l-am organizat la finalul anului trecut și care reprezintă, cred, ultimul eveniment public la care Răzvan Theodorescu a participat, la Camera Deputaților. Nici nu știam atunci, când ne-am strâns mâna de bucurie, că va fi ultima dată când istoricul dedicat al României, Răzvan Theodorescu, se va auzi la microfonul Parlamentului. Dar așa e viața, nu știi niciodată când ai ultimul moment de preț din inima ei. Cât despre ce rămâne în urma unui titan al Culturii, știți bine: unii se vor autodenunța prietenii lui din oportunism; alții îl vor păstra ca pe un nume de referință al unor instituții pe care le-a construit, dar care în timp au încăput pe mâna unor amatori; iar cei mai mulți știu că azi România e mai săracă, dar nu le e clar de ce.

Va fi foarte greu să mai avem un profesor, un prieten, ca Răzvan Theodorescu, mai ales că știa să le facă pe toate într-o manieră umană, empatică, boierească, a se citi manierată. Lecția mea de la Răzvan Theodorescu e că timpul, deși nu pare, uneori e de partea ta, și că cea mai frumoasă vârstă din viața unui om e „tinerețea matură”. I-am promis că o să o mă bat pentru partea mea de adevăr și dreptate și asta face ca ziua de astăzi să nu fie pentru mine una în care obiceiul românesc de a judeca oamenii în alb și negru poate fi reluat: azi e o zi a nuanțelor, a portretelor blânde, a celor care degajă putere prin prezența și cuvântul lor. Așa era Răzvan Theodorescu. Și așa rămâne pentru mine. Oamenii mari știu că singura relație de putere care contează e aceea cu Dumnezeu. Care rămâne un mister. Dincolo e cealaltă jumătate a paradoxului”, a scris pe pagina sa de Facebook deputatul Ionuț Vulpescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Nici Siria nu trebuie uitată! Viețile unor oameni prinși sub dărâmături mai pot fi salvate!

Publicat

pe

Un cutremur de aproape 8 grade pe scara Richter a a făcut prăpăd în Turcia și Siria. Spun martorii acestei catastrofe că parcă ar fi venit peste ei sfârșitul omenirii. Au pierit mii de oameni, iar alte mii de vieți au rămas prinse sub clădirile culcate la pământ de unda telurică. Știrile despre această mega tragedie au făcut înconjurul lumii, arătând cât de mici suntem în fața dezlănțuirii imprevizibile a naturii.

Senatorul Titus Corlățean a avut o intervenție în Parlamentul României, cerând păstrarea unui moment de reculegere față de victimele nevinovate ale acestui cataclism care a răvășit Turcia și Siria și, totodată, a solicitat ca Siria, o țară răvășită în ultimii ani de conflicte sângeroase să fie sprijinită.

06 February 2023, Syria, Idlib: Syrian civilians inspect a destroyed residential building following a magnitude 7.8 earthquake that hit Syria.,Image: 754402118, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

„Nu voi folosi cuvinte speciale, ci pur și simplu spun că plâng în această seară și nu mă pot opri văzând imaginile sau relatările pe care le-am primit de la colegi parlamentari din Turcia sau pe care le urmăresc pe televiziuni. O tragedie îngrozitoare, care înseamnă deocamdată 3.000 de persoane decedate în această țară. Deocamdată.

La fel, aceeași nenorocire în Siria, acolo unde mass-media relatează că se aud de sub dărâmături vocile disperate ale unor oameni, familii încă în viață, iar „salvatorii” locali, într-o țară măcinată de ani de zile de războaie și terorism, sapă cu mâinile goale…

Am intervenit în plenul Senatului după-amiază nu doar pentru a cere un minut de reculegere și a manifesta solidaritate cu popoarele turc și sirian, atât de dramatic lovite de cutremurele repetate de pământ, dar și pentru a încuraja Guvernul României, care s-a mișcat foarte rapid, încă de la 06.00 dimineață, cu trimiterea primelor echipe de salvatori români (am fost prima națiune europeană care a avut în teren, în speță la Adana, echipe trimise pentru a ajuta), de a face un efort suplimentar, pentru că e mare nevoie.

I-am spus secretarului de stat Raed Arafat că nici Siria nu trebuie uitată și că mecanismul de ajutor de urgență al Comisiei Europene, pus la dispoziție de Bruxelles, ar trebui să fie impulsionat, să fie mai puțin birocratic și să se miște debarasat de evaluările prudente legate de situația politico-militară din Siria, pentru că viețile unor oameni sub dărâmături mai pot fi salvate în orele și zilele următoare, dar nu cu mâinile goale. Și nu apelând la „filtrul” intermediar al Națiunilor Unite, care va lua timp. Domnul să aibă milă de acești oameni atât de dur loviți, iar asta e o rugăciune sinceră de creștin”, este mesajul senatorului Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats