AGRICULTURĂ
Nu recolta cerealele dând foc câmpului! Respectă recomandările pompierilor!
Fermierii români dovedesc, din ce în ce mai des, că au devenit extrem de neglijenți, altfel nu se explică numărul mare de incendii de miriște și vegetație uscată! Spre exemplu, vineri – 16 iulie 2021, pompierii din Teleorman au fost solicitați să stingă șapte incendii de vegetație în decurs de câteva ore.
„Cea mai dificilă intervenție a fost cea din apropierea satului Dulceanca, comuna Vedea, în jurul orei 13.00, unde vântul a favorizat propagarea flăcărilor la vegetația uscată de pe o miriște, pe o suprafață de circa 80 de hectare.
Și cum un necaz nu vine niciodată singur, o autorulotă ce era folosită pentru transportarea unor stupi de albine, staționată în apropierea incendiului, a fost distrusă de foc.
După aproximativ cinci ore, incendiul a fost stins, pagubele fiind estimate la suma de 25.000 de lei. Din primele cercetări efectuate și din relatările martorilor, incendiul a izbucnit de la scânteile mecanice ale unei combine agricole”, se precizează într-un comunicat remis de ISU Teleorman.
Pentru evitarea unor evenimente asemănătoare, pompierii le recomandă cetățenilor ca pe timpul recoltării cerealelor să respecte următoarele măsuri de prevenire a incendiilor:
– lucrările de recoltare vor începe prin protejarea lanurilor faţă de drumuri, păduri şi căile ferate care le mărginesc. Protejarea se face prin realizarea unor fâşii paralele arate, paiele şi cerealele recoltate de pe acestea fiind evacuate în afara acestor fâşii. Se recomandă ca aceste fâşii să aibă o lăţime de 20 m faţă de drumuri sau păduri şi 50 m faţă de calea ferată;
– la locul de recoltare va fi adusă o cisternă cu apă, stingătoare cu praf şi CO2, mături de nuiele, găleţi, lopeţi, furci, pentru a fi folosite în cazul unui eventual incendiu;
– maşinile, tractoarele, combinele de recoltat şi celelalte maşini agricole, precum şi autovehiculele de transport ce se vor folosi la recoltarea cerealelor, vor fi verificate din punct de vedere tehnic de către persoane autorizate, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea cauza incendii;
– repararea combinelor şi efectuarea reviziilor tehnice care presupun folosirea focului trebuie executate în afara lanului, pe un teren curăţit de iarbă, la o distanţă de cel putin 30 m de culturile cerealiere;
– alimentarea cu carburanţi se va face în punctele de alimentare special amenajate, fiind interzise transportul şi transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise sau confecţionate din material plastic şi alimentarea în lan sau la distanţe mai mici de 100 m faţă de acestea, a autovehiculelor, maşinilor şi utilajelor agricole;
– depozitarea provizorie a carburanţilor şi lubrifianţilor necesari pentru lucrările de recoltare se va face la cel puţin 100 m faţă de lanuri, de fâneţe, de depozite de furaje, de păduri şi la cel puţin 50 m faţă de orice fel de construcţie şi clădire sau calea ferată;
– alimentarea rezervoarelor în cursul nopţii nu este admisă; în cazuri exceptionale, acest lucru se poate face numai la lumina farurilor sau a sistemelor de iluminat electric corespunzătoare;
– locurile pentru fumat se vor amenaja la o distanţă de peste 50 m faţă de culturile de cereale păioase în perioada coacerii şi recoltării şi faţă de locurile de depozitare a paielor, iar faţă de depozitele şi punctele de alimentare cu combustibil, la o distanţă de peste 40 m; în aceste locuri se vor instala tabliţe cu inscripţia „LOC PENTRU FUMAT”;
– se va asigura instruirea întregului personal care participă la campania agricolă pe linia cunoaşterii şi respectării normelor şi regulilor specifice de prevenire şi stingere a incendiilor.
Potrivit legislației în vigoare, se sancţionează cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora”. De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei „neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia – ne informează ISU Teleorman.
ACTUALITATE
Noul comisar european pentru Agricultură, față-n față cu reprezentanții fermierilor
Florentin Bercu, director executiv al UNCSV-AAC (Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – Alianța pentru Agricultură și Cooperare) și vicepreședinte COGECA (Confederația Generală a Cooperativelor Agricole), i-a adresat mai multe întrebări comisarului european pentru Agricultură și Hrană – Christophe HANSEN, cu prilejul reuniunii Copa Cogeca de la Bruxelles, desfășurată în perioada 27-29 noiembrie 2024:
1. Sunteți în favoarea unui buget al PAC (nota redacției: Politica Agricolă Comună) mai puternic și dedicat (adaptat la inflație/incluzând politica de promovare) + sinergii/fonduri suplimentare pentru tranziție?
2. Susțineți structura în doi piloni (plăți directe și dezvoltare rurală) a PAC?
3. Ați putea să ne spuneți puțin mai multe despre ce aveți în vedere cu pachetul de mini-simplificare pentru anul viitor?
4. Veți menține sprijinul direct pentru toți agricultorii din cadrul PAC, indiferent de dimensiunea și tipul lor de producție, în special sub formă de plăți directe pe suprafață?
5. Prevedeți vreo acțiune privind consolidarea cooperativelor și a OP-urilor, poate pentru a încuraja prin condiții micii fermieri să se asocieze?
6. Cum ați asigura instrumente eficiente de gestionare a riscurilor în cadrul PAC pentru a face față evenimentelor/catastrofelor climatice extreme mai frecvente?
„De exemplu, România a optat pentru alocarea procentului de 3% compensațiilor pentru gestionarea riscurilor și lucrează la operaționalizarea instrumentului în etape, începând cu cea mai mare provocare cu care ne confruntăm, seceta și arșița atmosferică. Ne străduim să punem în aplicare sisteme de gestionare a riscurilor în etape și, prin urmare, contăm pe sprijinul COM pentru a permite flexibilitatea pe care am solicitat-o și care poate fi implementată rapid pentru anul agricol 2024-2025, adică să fie operațională până la jumătatea lunii ianuarie 2025.
UE trebuie să revină la garantarea securității și siguranței alimentare a UE, să găsească soluții pentru a restabili veniturile grav afectate ale agricultorilor, crescătorilor de animale și silvicultorilor, fără constrângeri legislative, fără practici comerciale neloiale, cu condiții de producție reciproce, care să le reflecte pe cele ale produselor din țările terțe, pentru a avea o producție UE competitivă și durabilă. Avem încredere că, în calitate de comisar desemnat, veți apăra această abordare”, a spus Florentin Bercu.
Christophe HANSEN, comisarul european pentru Agricultură și Hrană, a spus că vrea să rămână ancorat în realitatea din câmp și, prin urmare, se bazează pe reprezentanții fermierilor pentru a fi la curent cu realitățile din teren.
„Trebuie să producem hrană de calitate în UE la un nivel competitiv, iar pentru asta avem nevoie de un buget PAC puternic, separat și o să lupt pentru asta cu mandatul pe masă. Avem nevoie de cel puțin 1.5 md euro pentru fondul de criză față de 450 milioane euro cât a fost. Deficitul anual de investiții în Agricultură este de 62 md euro. Este nevoie de predictibilitate ca să se poată investi și băncile să acorde finanțări. Nu sunt fan al unui singur fond pe țară. Susțin PAC-ul si dna președinte Ursula Von Der LEYEN m-a asigurat că va susține sprijinirea Agriculturii pentru a fi competitivă. Susțin rămânerea celor 2 piloni ai PAC. Cadrul financiar multianual depinde în mare parte de deciziile din statele membre, mai ales cele mari. Puține state membre vor să contribuie mai mult la bugetul UE.
Despre simplificare toată lumea vorbește, dar nimeni nu o face. O să am grijă ca fermierii odată ce au declarat anumite informații la o instituție, să fie preluate și folosite și de celelalte instituții, fără a fi nevoie să furnizeze aceleași date de mai multe ori. Trebuie să trecem către digitalizare, să fie cât mai simplu pentru noi toți.
Avem nevoie de toți fermierii, mici, medii, mari și mai ales de fermele de familie. Susțin toate felurile de ferme, diversitatea lor. Ar fi o greșeală să mergi către unii sau alții cu sprijinul. Trebuie să susținem toate fermele, să salvăm și facem competitive cât de multe ferme putem, de toate dimensiunile. Vreau să mă implic activ în întărirea poziției fermierilor în lanțul alimentar prin intermediul formelor de asociere.
Vom fi mai bine pregătiți, mai flexibili pe managementul riscului. Vom lucra la infrastructura apei, reziliența, captarea și eliberarea apei când este prea multă. Între 2022 și 2023 Agricultura a redus cu 2% procentul emisiilor, în timp ce la transporturi au redus doar cu 1%. Putem atinge ținta din 2030. Trebuie să subliniem mai mult eforturile întreprinse, rezultatele pe care le avem și să temperăm constrângerile acolo unde stăm bine.
Vreau să vin cu măsuri concrete pentru reînnoirea generațiilor și să convingem copii/tinerii să vină și rămână în Agricultură. Ne confruntăm cu o îmbătrânire demografică și o să creionăm un PAC echilibrat între reglementare, subvenții și condiționalități. Nu putem preveni crizele, dar trebuie să fim pregătiți să luăm măsuri eficiente, în timp real. O să mă străduiesc să nu fie luate măsuri, similare cu cele promovate de Timmermans”.
Cel mai important și urgent subiect abordat a fost legat de acordul MERCOSUR (nota redacției: bloc format din Argentina, Brazilia, Uruguay, Paraguay și Bolivia), despre care organizațiile profesionale din toate statele membre au subliniat impactul negativ asupra sectorului agricol european, insistând asupra necesității unei opoziții comune. Pentru ca acordul să fie blocat, este necesar ca cel puțin 35% din populația Uniunii Europene să fie reprezentată de statele membre care își exprimă opoziția. În acest context, România joacă un rol esențial. Guvernul României, prin intermediul premierului Marcel CIOLACU, trebuie să ia o decizie în următoarele zile, având în vedere efectele dăunătoare ale MERCOSUR asupra agriculturii autohtone și comunitare. De asemenea, este crucial ca România să își anunțe public și oficial opoziția față de acest acord, mai ales în absența altor industrii care să beneficieze de pe urma sa – se mai precizează în comunicatul de presă transmis către mass-media.
„În ceea ce privește Viziunea COPA COGECA asupra viitorului Agriculturii UE 2025-2029 care urmează să fie transmisă tuturor autorităților europene, reprezentantul României a solicitat completarea informațiilor referitoare la managementul riscului prin care Comisia Europeană trebuie să sprijine în permanență dezvoltarea de soluții naționale, în diferite etape, fiind în același timp flexibilă pentru a le adapta și integra în continuare. Este esențial, totodată, ca România să sublinieze faptul că nu acceptă interzicerea produselor de protecția plantelor, cu excepția celor dovedite științific ca fiind dăunătoare, și doar dacă înlocuitorii acestora pot oferi eficiență și eficacitate similară.
Foarte important este ca la calcularea și acordarea plăților directe din viitoarea programare să fie utilizate datele cât mai recente pe suprafață ca dată de referință, din cauza cărora România pierde plățile pe cca 500.000 ha. Trebuie menționată și necesitatea ajungerii la convergența externă 100% sau finalizarea convergenței externe începând din 2028, respectiv subvenții mai mari în țara noastră sau subvenții egale în UE”.
ACTUALITATE
Energia din surse regenerabile, oportunitate pentru agricultura și industria alimentară din România
Agricultura României se adaptează cerințelor europene în ceea ce privește protecția mediului, prin introducerea energiei obținute din surse regenerabile în procesele tehnologice de producție și prelucrare.
Deputatul PSD de Dâmbovița Marian Țachianu ne-a precizat că AFIR finanțează 581 de proiecte ce vizează crearea unor surse de energie regenerabilă. Valoarea acestor investiții, care vor produce energie electrică cu ajutorul panourilor solare, se ridică la 110,4 milioane de euro.
Ne-a mai spus parlamentarul că pentru 564 de proiecte care prevăd instalarea unor capacități de producere a energiei electrice sub 2 MW se alocă 90,2 milioane de euro. Alte 17 proiecte care prevăd instalarea unor capacități mai mari de 1 MW vor beneficia de 20,2 milioane de lei.
„Finanțarea acestor componente de producere a energiei electrice din surse regenerabile este o oportunitate deosebită pentru exploatațiile agricole, pentru întreprinderile din agricultură și din industria alimentară. Investițiile în astfel de capacități duc la reducerea costurilor cu energia și, astfel, produsul finit poate ajunge mult mai ieftin la beneficiar. Agricultura românească are nevoie de finanțare și pe această direcție a producerii energiei regenerabile”, ne-a precizat deputatul Marian Țachianu.
-
Dâmboviţaacum 2 zile
Accident mortal în Târgoviște. A intrat cu mașina într-un TIR parcat
-
ALEGERIacum o săptămână
Află aici senatorii și deputații care vor reprezenta județul Dâmbovița în legislatura 2024-2028!
-
SOCIALacum 2 zile
Copilă de 12 ani, lovită de un autoturism pe trecerea de pietoni
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Contabilul Primăriei Vișina a fost găsit spânzurat în podul casei
-
POLITICacum 5 zile
COMUNICAT. Vrem alegeri libere! AUR sesizează Comisia de la Veneția, OSCE și GRECO
-
Dâmboviţaacum o zi
Tată și fiu au rămas înțepeniți cu căruța în noroaiele din mijlocul câmpului!
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Participă și tu la aprinderea bradului de Crăciun la Târgoviște! Va fi și spectacol cu drone, artificii și lasere
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Târgoviște: Sute de oameni au participat la aprinderea Bradului de Crăciun în Piața Tricolorului