Connect with us

ACTUALITATE

Inaugurarea Căminul Cultural Săcuieni, cu masca pe figură și adeverință de vaccinarea la purtător

Publicat

pe

Aseară, când valurile fierbinți țâșnite din cuptorul lunii iulie s-au mai amestecat puțin cu răcoarea plăpândă coborâtă printre dealuri, la Săcuieni, comuna Gura Ocniței, s-a inaugurat un cămin cultural. Încă o nestemată care să reziste în timp, prinsă de primarul Sorin Vasile Ioniță la șiragul zestrei socio-culturale și educative a localității.

Antrenul de sărbătoare a fost diminuat puțintel de autoritățile care urmăresc respectarea normelor în perioada de pandemie. Reprezentanții administrației publice au fost înștiințați că nu au voie să țină niciun spectacol în sala Căminului Cultural, deși era pregătit unul ca pentru inaugurare.

Li s-a spus că cei care vor intra în Căminul Cultural pentru a participa la simpozionul legat de arta plastică locală trebuie să prezinte dovada că sunt vaccinați anticoronavirus sau că au testul negativ. Așa că localnicii cărora le era dedicat programul artistic susținut de rapsozi populari veniți din Prahova și Buzău, pe lângă folcloriștii locali, au aflat că spectacolul nu se mai ține. Unii au luat-o a fi un soi de exces de zel, de măsură prea dură, în contextul în care prin alte locuri, în cluburi sau alte tipuri de sălii, se adună oamenii ciorchine și nu se mai ambalează nimeni. Dar la Săcuieni toată lumea s-a conformat. Si eu am prezentat celor proțăpiți în ușă adeverința de vaccinat anticoronavirus. Ba mi s-a luat și temperatura, ca în vremurile bune ale pandemiei!

La acest moment unic care s-a produs în viața comunității de la Săcuieni – inaugurarea Căminului Cultural, au fost prezenți: Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, senatorul Titus Corlățean, deputații Carmen Holban și Ionuț Vulpescu, consilieri județeni, directori ai unor structuri din cadrul Consiliului Județean, primari și viceprimari din zona Moreni.

Amfitrionul acestei manifestări a fost primarul Sorin Vasile Ioniță. Edilul, cu harul care îl caracterizează, a vorbit despre noul așezământ cultural, despre rolul pe care îl are această instituție în acest imens organism social. Sorin Vasile Ioniță și-a arătat supărarea, amestecată cu un strop de indignare, pentru faptul că nu a putut să organizeze un eveniment așa cum și l-a dorit, din cauza restricțiilor care, la Gura Ocniței, parcă au avut mai multe năbădăi, cerificate de vaccinare, teste și alte chestiuni de genul acesta, care i-au lăsat pe oameni cu gura căscată, gândindu-se fiecare că ăsta e vreun test nasol și că, mâine-poimâine, poate va fi și mai rău.

Primarul a vorbit și despre artiștii care expun lucrările de artă plastică în incinta Căminului Cultural. S-ar fi vrut a fi un moment ca la carte. Dar cum să-l faci? Era cât p’aci ca nici artistul să nu poată intra la propriul vernisaj!

Maestrul Mihai Șerbănescu, aflat și el la inaugurarea acestui templu al culturii, l-a felicitat pe primar pentru tot ceea ce a făcut și ceea ce face pentru comunitate, pentru că ține vii tradiția și obiceiurile populare, dar și pentru faptul că stimulează creația, îi ajută pe artiști, le construiește mediul în care pot să se dezvolte.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a remarcat totuși intransigența celor care monitorizează pandemia și că, în cazul de la Săcuieni, s-a făcut puțin spectacol sau un exercițiu de forță și imagine. Șeful administrației județene a făcut legătură cu vizita la Petrești a comisarului european pe probleme de sănătate care a mers într-un centru provizoriu de vaccinare. Dar așa după cum a spus Corneliu Ștefan, președintele PSD Dâmbovița, 15 centre de vaccinare și nu provizorii, au fost închise în județ, iar inaugurarea unui cămin cultural, sărbătoarea unei comune, impun luarea unor măsuri dure.


Președintele CJ a spus că localnicii trebuie să treacă peste astfel de probleme și să-și păstreze echilibrul, voioșenia, încrederea și speranța că până la urmă va fi mai bine. Corneliu Ștefan a mulțumit edilului Sorin Vasile Ioniță și echipei sale din Primărie, pentru toate realizările în plan socio-edilitar, pentru faptul că au reușit să retrezească tradițiile populare, dragostea de obiceiurile noastre străvechi.

Președintele Consiliului Județean i-a asigurat pe cetățenii comunei Gura Ocniței că va fi mereu alături de ei, că va sprijini administrația locală în toate proiectele pe care le va iniția pentru binele și prosperitatea comunității. Corneliu Ștefan i-a prezentat celor din sală pe cei pe care îi are alături, cu care face o echipă mare și puternică la PSD Dâmbovița, în administrația județeană, la Parlamentul României, împreună cu care luptă pentru binele județului Dâmbovița.

Câteva cuvinte le-a adresat celor de față și senatorul Titus Corlățean. A spus demnitarul social-democrat că trebuie să lăsăm gustul amar deoparte și să ne bucurăm cu toții de ceea ce s-a materializat la Săcuieni. A adăugat senatorul PSD că primarul și echipa sa trebuie felicitați pentru că reușesc să construiască, în timp ce alții dărâmă, și la propriu și la figurat, sau țin țara în tensiune, aluzie la actualii guvernanți. Titus Corlățean i-a lăudat pe reprezentanții administrației locale pentru că sunt uniți, fiindcă numai în acest mod se poate construi, se pot edifica obiective. Și, nu în ultimul rând, parlamentarul i-a felicitat pe artiștii locali care și-au vernisat expozițiile de artă plastică în cadrul Căminului Cultural de la Săcuieni.

Deputata Carmen Holban a vorbit cu emoție despre lumina și culoarea dată de sărbătoare, de portul românesc, de straiele populare cu care erau îmbrăcați deopotrivă tineri și bătrâni. Parlamentara s-a înclinat în fața artiștilor care duc mai departe tradițiile cântului și jocului popular românesc.

La rândul său, deputatul PSD Ionuț Vulpescu a mărturisit că acum, mai mult ca niciodată, spiritul românesc este agresat. A spus că traversăm și o pandemie a incompetenței și a relei credințe manifestate în special în domeniul culturii. Fostul ministru a vorbit despre Căminul Cultural ca instituție, ca centru al spiritualității locale.

Cămin cultural, a spus deputatul Ionuț Vulpescu, este o prelungire a zestrei satului de altadată. Căminul Cultural înseamnă egalitate, solidaritate, este locul în care oamenii se adună în numele a ceva superior lor. Căminul Cultural este ceva care dăinuie.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Concursul pentru șefia IPJ Dâmbovița, câștigat de comisarul șef Adrian Antofie, a fost invalidat

Publicat

pe

Inspectoratul General al Poliției Române a decis, astăzi – 6 decembrie 2023, să invalideze concursul pentru ocuparea funcției de inspector șef al IPJ Dâmbovița, organizat în data de 20 noiembrie 2023 și câștigat de comisarul șef Adrian Claudiu Antofie – în prezent comandant al Poliției Municipiului Târgoviște.

„În conformitate cu prevederile art. 51(4) alin. (1) lit. a) din Anexa 3 la O.m.a.i. nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale M.A.I., cu modificările și completările ulterioare,

Cu data prezentului anunţ, se invalidează concursul organizat pentru ocuparea postului vacant de şef al inspectoratului de politie judeţean I la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa”, este anunțul publicat pe site-ul IGPR în această seară.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Presa, în pericol. Concedieri masive la „Libertatea”!

Publicat

pe

Sursa foto: libertatea.ro

O spun mai demult! Presa românească se află într-un picaj continuu. Totul pleacă de la politic, de la economic, de la instituțiile care ar trebui să îi reprezinte pe jurnaliști și care sunt aproape inexistente. La toate aceste tare, se mai adaugă interesul, manipularea și dezmățul informațional apărut pe rețelele de socializare, unde oricine are un smartphone, puțin curaj și pe cineva în spate care să-l asmută devine influencer, se erijează în lider de opinie, în salvatorul omenirii. Aruncă în toți, fără scrupule, cu dejecții produse în laboratoarele interesului.

În tot acest răstimp, presa adevărată cade, înăbușită de bălăriile de pe social-media și interesele meschine ale clasei conducătoare. Vezi cazul „Libertatea”, unul dintre cele mai cunoscute și rezistente cotidiane de pe piața media din România. Astăzi, patronul austriac i-a anunțat pe jurnaliștii care prestează acolo că 20% dintre ei vor fi concediați. Halal democrație! Printre cei dați afară sunt Iulia Roșca, redactor șef adjunct, Cătălin Tolontan, coordonator editorial, și Camelia Stan, editor al ediției tipărite.

Astea sunt vremurile în care trăim! Pumnul în gura presei se bagă pe mai multe căi. Astăzi, la „Libertatea”, s-a aplicat o metodă. Clasa politică nu ar trebui să se bucure. Dispariția presei înseamnă intrarea în boală a democrației și a libertăților, din care să nu creadă că ei vor scăpa întregi…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite