Connect with us

ACTUALITATE

Este mai rău ca în valurile pandemice anterioare! Semnal de alarmă tras de managerul Spitalului Județean din Târgoviște

Publicat

pe

Valul patru al pandemiei de coronavirus, varianta indiană, a lovit cumplit România. Situația este una critică. Medicii și managerii de spitale trag un semnal de alarmă asupra coșmarului în care tocmai am intrat. Dacă rata de infectare continuă în același ritm, unitățile sanitare nu vor mai face față afluxului de pacienți, mulți în stare gravă.

Dr. Claudiu Dumitrescu, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, ne-a declarat, astăzi – 7 octombrie 2021, cu mâhnire, că, în ultimele 24 de ore, în unitatea pe care o coordonează au decedat 8 dâmbovițeni bolnavi de COVID. Asta în condițiile în care, în același interval de timp, au fost internate 16 persoane infectate cu coronavirus.

Claudiu Dumitrescu ne-a informat că toate cadrele medicale sunt pe baricade, în luptă cu temutul virus, varianta indiană, care este, din păcate, mult mai contagioasă.

„Este mai rău ca în valurile pandemice anterioare. Ne confruntăm cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri. Am fost nevoiți, din cauza afluxului de pacienți care necesită spitalizare, să pregătim din toate clădirile pe care le-am alocat pacienților COVID. Ultima a fost cea cunoscută drept Recuperare Medicală, pe care am deschis-o săptămâna trecută”.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște se gândește cu groază că situația ar putea scăpa de sub control. Dacă ritmul îmbolnăvirilor cu coronavirus crește, ar fi nevoie de găsirea unei noi locații unde să fie internați pacienții COVID. Deocamdată, soluția de ieșire din acest impas nu a fost găsită. Se speră într-o reducere a cazuisticii COVID.

„Mai avem astăzi în cadrul Spitalului Județean 54 de locuri libere destinate pacienților infectați cu coronavirus. 14 la Boli Infecțioase, 27 la Pneumologie, 4 la Ortopedie, câteva la urgențe medico-chirurgicale asociate COVID și câteva la Ochiuri, pentru bolnavii cu afecțiuni psihice”, ne-a spus dr. Claudiu Dumitrescu.

Listă de așteptare pentru ATI COVID

Valul patru al pandemiei este considerat de managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște a fi unul deosebit de agresiv, cu mult mai rău, mai problematic decât cele anterioare.

„La Secția Terapie Intensivă destinată pacienților cu COVID nu avem locuri. Și dacă apar, se ocupă imediat. Sunt cel puțin 10 pacienți în faze ale boli destul de îngrijorătoare care așteaptă. Nici nu pot fi transferați nicăieri în țară, întrucât toată România este blocată pe sectorul Terapie Intensivă COVID”, ne-a mai mărturisit șeful spitalului din Târgoviște.

În secțiile destinate tratării bolnavilor cu COVID sunt internați deopotrivă și tineri și bătrâni. La Târgoviște, nu este spitalizat cu coronavirus niciun copil, pentru ei spitalul Moreni fiind unitate medicală suport. Din păcate, au fost repuse de temutul coronavirus chiar și persoane tinere.

„Proporția de infectare este covârșitoare la pacienții nevaccinați. Am observat, urmărind o statistică provizorie pe care am făcut-o la Spitalul Județean, că pacienții vaccinați fie fac forme mai ușoare, fie, dacă ajung la forme severe, supraviețuiesc. Practic, vaccinul ar cam face diferența între viață și moarte. Au mai fost și persoane vaccinate care au avut alte boli, dar au trecut cu bine prin boala generată de coronavirus”, a adăugat medicul Claudiu Dumitrescu.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște recomandă cetățenilor să nu trateze cu indiferență nici măcar ceea ce numim banalele simptome de răceală

„Trebuie să fim foarte atenți la orice semnal pe care ni-l dă organismul. Simptomele, ca cele de simplă răceală, pot să se manifeste ulterior zgomotos într-o evoluție nefavorabilă”.

Claudiu Dumitrescu îi sfătuiește pe dâmbovițeni să se adreseze medicului imediat ce apar simptome de gripă sau răceală. Toți cei care ajung la doctor în timp util au șanse de supraviețuire

„Din păcate, unii pacienți vin cu forme medii la spital, refuză internarea și se reîntorc peste câteva zile cu forme severe. Practic, nu mai avem soluții pentru a-i salva”.

Există în rândul unor pacienți o teamă de spital. Vor să stea acasă. Le este frică ca nu cumva în unitatea medicală să li se întâmple ceva rău. Nu suportă să fie singuri, spun că este chinuitor cu masca de oxigen. Refuzul de a sta internat pentru bolnavul cu coronavirus, de multe ori, înseamnă o auto condamnare la moarte.

Nu au fost sistate intervențiile chirurgicale și internările pentru ceilalți bolnavi cu afecțiuni grave

Claudiu Dumitrescu infirmă zvonurile cum că, în această perioadă, bolnavii cu afecțiuni grave, altele decât COVID, nu ar mai fi acceptați la internare. Ne-a spus managerul Spitalului Județean Târgoviște că urgențele nu sunt neglijate sub nicio formă, la toate specialitățile.

„Am primit un ordin în care ni se spune că se sistează intervențiile chirurgicale și internările, cele care nu sunt de urgență, cele programate și care pot fi reprogramate. Medicul curant este obligat să specifice în foaie, dacă internează un pacient, care a fost urgența pentru care a internat pacientul respectiv. Fac excepție de la această interdicție de a interna pacienți care pot fi reprogramați: nașterile și spitalizarea bolnavilor oncologici. La celelalte specialități și afecțiuni, se internează doar ce constituie urgență”, ne-a precizat Claudiu Dumitrescu.

Această măsură privind sistarea internărilor programate are ca efect reducerea numărului de pacienți pe anumite specialități, astfel încât să fie păstrat un eventual surplus de personal medical care, în caz de forță majoră, să poată fi mutat rapid în zona COVID.

Din cauza creșterii alarmante a cazurilor de coronavirus, timpii de așteptare la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște au crescut la câteva ore.

Cât privește medicamentele și materialele de protecție, stocurile sunt suficiente la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște. Sunt ceva probleme pe zona COVID, în sensul că anumite antivirale vin în cantități insuficiente.

„Acestea nu sunt achiziționate de spitalul nostru, ci de Ministerul Sănătății, prin repartiție națională. De aceea ne vin cantități mici”.

S-au luat măsuri pentru a preveni tragedii precum cea de la Constanța

A ținut să menționeze în mod special managerul Claudiu Dumitrescu faptul că, la Târgoviște, s-au luat măsuri pentru a nu se întâmpla evenimente tragice, gen Constanța, Piatra Neamț sau Matei Balș. S-au făcut investiții în ultimul an și, în plus, rețeaua de oxigen a spitalului este verificată continuu.

„Avem contracte de mentenanță pentru instalația de oxigen. Avem contracte de mentenanță pentru prizele de oxigen, pe partea electrică. La Terapie Intensivă COVID, avem montată instalație electrică nouă. De asemenea, tablourile electrice au fost schimbate cu unele moderne.

Avem instalație de oxigen centralizat nouă, atât la Terapie Intensivă COVID, cât și la Boli Infecțioase și Pneumologie. Au fost realizate în anul 2020. Avem, de asemenea, și un contract cu un serviciu de pompieri privat. Aceștia, toată ziua, patrulează prin toate secțiile spitalului. Totodată, angajații din cadrul serviciul nostru tehnic fac în permanență verificări și reverificări la instalații. Dispunem de un număr sporit de stingătoare, toate verificate și în garanție. Avem și stingătoare automate.

Noi avem totul supravegheat foarte atent, mai ales Secția de Terapie Intensivă COVID. Sunt instalate camere de luat vederi în fiecare salon, iar asistenții care sunt de serviciu urmăresc imaginile în permanență. Ușile de la saloane sunt prevăzute și cu geam, cu vizor, pentru a urmări tot timpul pacienții. Avem stație centrală, cu interfoane. Dispunem și de detectoare mobile de oxigen în toate sectoarele. Asistenții merg cu aceste detectoare în buzunare”, ne-a mai precizat Claudiu Dumitrescu.

ISU Dâmboviţa a refuzat alocarea unei autospeciale de stingere la Spitalul Județean

Există și o nemulțumire a managerului Spitalului Județean vizavi de relația cu ISU Dâmbovița. După ultima tragedie, cea de la spitalul din Constanța, când 7 pacienți internați în secția terapie intensivă COVID au murit arși, iar ulterior au mai decedat alți trei oameni, Claudiu Dumitrescu a cerut Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și ISU Dâmbovița detașarea unei autospeciale de stingere a incendiilor la spitalul județean astfel încât să fie exclusă orice posibilitate de a se produce vreo nenorocire de tipul celei de la Constanța. O măsură de precauție bine gândită. Din păcate, conducere ISU Dâmbovița nu a fost de acord cu această solicitare. Răspunsul a fost unul cel puțin ciudat și parcă indiferent.

„Ni s-a răspuns că avem obligativitatea obținerii autorizației de securitate la incendiu. Știm asta. Mai avem anumite clădiri neautorizate. Dar vorbim de o procedură extrem de complexă, iar în contextul pandemiei nu am putut realiza acest lucru. Am început o nouă procedură de întocmire a documentației, dar asta este urmată de o operațiune extrem de complexă care implică construcția de scări exterioare, interioare, care nu se pot executa în această perioadă dificilă de pandemie.

Ne-au mai răspuns că avem contract cu pompierii privați și să solicităm acestora, contra cost, mașină de stingere a incendiilor. Eu zic că, în contextul în care sănătatea este o prioritate națională, ar trebui ca ISU să acorde o altă atenție problematicii. Adresa trimisă nouă este penibilă, ținând cont de situația în care ne aflăm. Ne-au mai spus că se află la 2 km distanță și vin repede, în două minute, dacă se întâmplă ceva. Greu de crezut”, a spus Claudiu Dumitrescu legat de această situație.

ACTUALITATE

Carmen Holban, deputat, mesaj cu prilejul „Zilei internaționale a femeilor din mediul rural’

Publicat

pe

În data de 15 octombrie, se sărbătorește „Ziua internaţională a femeilor din mediul rural”. Celebrarea a fost decisă de Organizația Națiunilor Unite printr-o rezoluție dată în 18 decembrie 2007. S-a avut în vedere rolul pe care îl au femeile de la sate în bunăstarea familiilor și în dezvoltarea economiilor din mediul rural.

„Femeile din satele și comunele noastre sunt inima familiilor și a gospodăriilor lor. Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural, pe care astăzi o sărbătorim, le este dedicată lor, celor care prin munca lor, plătită sau neplătită, își hrănesc familiile. De multe ori, munca și efortul acestora nu sunt mai prejos de cele ale partenerilor lor de viață. Meritele lor nu pot fi puse la îndoială, iar pentru acest lucru trebuie să le fim alături și să le mulțumim, zi de zi”, este mesajul transmis de deputata Carmen Holban.

Citește în continuare

ACTUALITATE

S-a mai dus un om bun… Arhitectul Grigore Eftimescu. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Publicat

pe

A plecat dintre noi arhitectul Grigore (Gogu) Eftimescu. Un om blajin, cald, cu un caracter adevărat, cum tot mai puține găsești în zilele acestea pline de zbucium.

Eram prieteni. Ne-am cunoscut cu peste douăzeci de ani în urmă, pe când amândoi prestam cu pasiune la trustul de presă Artpress. Eu ca reporter de investigație, dumnealui realiza la Radio D o excelentă emisiune de anticipație – „Cronica bizarului”. Era absorbit de paranormal, proza SF, de viața extraterestră. De multe ori, când aveam răgaz, ne prindeam în discuții. Era o enciclopedie. Îmi făcea o plăcere deosebită să-l ascult.

Anii au trecut. Fiecare pe drumul lui. Ne întâlneam rareori prin zona Caraiman din Târgoviște. Ne salutam reciproc și mai schimbam, din păcate, din fugă, câteva vorbe. Am aflat că a urcat la ceruri, locul spre care știu că îi plăcea mereu să privească. E trist. S-a mai dus un om bun… Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT