Connect with us

ACTUALITATE

Este mai rău ca în valurile pandemice anterioare! Semnal de alarmă tras de managerul Spitalului Județean din Târgoviște

Publicat

pe

Valul patru al pandemiei de coronavirus, varianta indiană, a lovit cumplit România. Situația este una critică. Medicii și managerii de spitale trag un semnal de alarmă asupra coșmarului în care tocmai am intrat. Dacă rata de infectare continuă în același ritm, unitățile sanitare nu vor mai face față afluxului de pacienți, mulți în stare gravă.

Dr. Claudiu Dumitrescu, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, ne-a declarat, astăzi – 7 octombrie 2021, cu mâhnire, că, în ultimele 24 de ore, în unitatea pe care o coordonează au decedat 8 dâmbovițeni bolnavi de COVID. Asta în condițiile în care, în același interval de timp, au fost internate 16 persoane infectate cu coronavirus.

Claudiu Dumitrescu ne-a informat că toate cadrele medicale sunt pe baricade, în luptă cu temutul virus, varianta indiană, care este, din păcate, mult mai contagioasă.

„Este mai rău ca în valurile pandemice anterioare. Ne confruntăm cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri. Am fost nevoiți, din cauza afluxului de pacienți care necesită spitalizare, să pregătim din toate clădirile pe care le-am alocat pacienților COVID. Ultima a fost cea cunoscută drept Recuperare Medicală, pe care am deschis-o săptămâna trecută”.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște se gândește cu groază că situația ar putea scăpa de sub control. Dacă ritmul îmbolnăvirilor cu coronavirus crește, ar fi nevoie de găsirea unei noi locații unde să fie internați pacienții COVID. Deocamdată, soluția de ieșire din acest impas nu a fost găsită. Se speră într-o reducere a cazuisticii COVID.

„Mai avem astăzi în cadrul Spitalului Județean 54 de locuri libere destinate pacienților infectați cu coronavirus. 14 la Boli Infecțioase, 27 la Pneumologie, 4 la Ortopedie, câteva la urgențe medico-chirurgicale asociate COVID și câteva la Ochiuri, pentru bolnavii cu afecțiuni psihice”, ne-a spus dr. Claudiu Dumitrescu.

Listă de așteptare pentru ATI COVID

Valul patru al pandemiei este considerat de managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște a fi unul deosebit de agresiv, cu mult mai rău, mai problematic decât cele anterioare.

„La Secția Terapie Intensivă destinată pacienților cu COVID nu avem locuri. Și dacă apar, se ocupă imediat. Sunt cel puțin 10 pacienți în faze ale boli destul de îngrijorătoare care așteaptă. Nici nu pot fi transferați nicăieri în țară, întrucât toată România este blocată pe sectorul Terapie Intensivă COVID”, ne-a mai mărturisit șeful spitalului din Târgoviște.

În secțiile destinate tratării bolnavilor cu COVID sunt internați deopotrivă și tineri și bătrâni. La Târgoviște, nu este spitalizat cu coronavirus niciun copil, pentru ei spitalul Moreni fiind unitate medicală suport. Din păcate, au fost repuse de temutul coronavirus chiar și persoane tinere.

„Proporția de infectare este covârșitoare la pacienții nevaccinați. Am observat, urmărind o statistică provizorie pe care am făcut-o la Spitalul Județean, că pacienții vaccinați fie fac forme mai ușoare, fie, dacă ajung la forme severe, supraviețuiesc. Practic, vaccinul ar cam face diferența între viață și moarte. Au mai fost și persoane vaccinate care au avut alte boli, dar au trecut cu bine prin boala generată de coronavirus”, a adăugat medicul Claudiu Dumitrescu.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște recomandă cetățenilor să nu trateze cu indiferență nici măcar ceea ce numim banalele simptome de răceală

„Trebuie să fim foarte atenți la orice semnal pe care ni-l dă organismul. Simptomele, ca cele de simplă răceală, pot să se manifeste ulterior zgomotos într-o evoluție nefavorabilă”.

Claudiu Dumitrescu îi sfătuiește pe dâmbovițeni să se adreseze medicului imediat ce apar simptome de gripă sau răceală. Toți cei care ajung la doctor în timp util au șanse de supraviețuire

„Din păcate, unii pacienți vin cu forme medii la spital, refuză internarea și se reîntorc peste câteva zile cu forme severe. Practic, nu mai avem soluții pentru a-i salva”.

Există în rândul unor pacienți o teamă de spital. Vor să stea acasă. Le este frică ca nu cumva în unitatea medicală să li se întâmple ceva rău. Nu suportă să fie singuri, spun că este chinuitor cu masca de oxigen. Refuzul de a sta internat pentru bolnavul cu coronavirus, de multe ori, înseamnă o auto condamnare la moarte.

Nu au fost sistate intervențiile chirurgicale și internările pentru ceilalți bolnavi cu afecțiuni grave

Claudiu Dumitrescu infirmă zvonurile cum că, în această perioadă, bolnavii cu afecțiuni grave, altele decât COVID, nu ar mai fi acceptați la internare. Ne-a spus managerul Spitalului Județean Târgoviște că urgențele nu sunt neglijate sub nicio formă, la toate specialitățile.

„Am primit un ordin în care ni se spune că se sistează intervențiile chirurgicale și internările, cele care nu sunt de urgență, cele programate și care pot fi reprogramate. Medicul curant este obligat să specifice în foaie, dacă internează un pacient, care a fost urgența pentru care a internat pacientul respectiv. Fac excepție de la această interdicție de a interna pacienți care pot fi reprogramați: nașterile și spitalizarea bolnavilor oncologici. La celelalte specialități și afecțiuni, se internează doar ce constituie urgență”, ne-a precizat Claudiu Dumitrescu.

Această măsură privind sistarea internărilor programate are ca efect reducerea numărului de pacienți pe anumite specialități, astfel încât să fie păstrat un eventual surplus de personal medical care, în caz de forță majoră, să poată fi mutat rapid în zona COVID.

Din cauza creșterii alarmante a cazurilor de coronavirus, timpii de așteptare la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște au crescut la câteva ore.

Cât privește medicamentele și materialele de protecție, stocurile sunt suficiente la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște. Sunt ceva probleme pe zona COVID, în sensul că anumite antivirale vin în cantități insuficiente.

„Acestea nu sunt achiziționate de spitalul nostru, ci de Ministerul Sănătății, prin repartiție națională. De aceea ne vin cantități mici”.

S-au luat măsuri pentru a preveni tragedii precum cea de la Constanța

A ținut să menționeze în mod special managerul Claudiu Dumitrescu faptul că, la Târgoviște, s-au luat măsuri pentru a nu se întâmpla evenimente tragice, gen Constanța, Piatra Neamț sau Matei Balș. S-au făcut investiții în ultimul an și, în plus, rețeaua de oxigen a spitalului este verificată continuu.

„Avem contracte de mentenanță pentru instalația de oxigen. Avem contracte de mentenanță pentru prizele de oxigen, pe partea electrică. La Terapie Intensivă COVID, avem montată instalație electrică nouă. De asemenea, tablourile electrice au fost schimbate cu unele moderne.

Avem instalație de oxigen centralizat nouă, atât la Terapie Intensivă COVID, cât și la Boli Infecțioase și Pneumologie. Au fost realizate în anul 2020. Avem, de asemenea, și un contract cu un serviciu de pompieri privat. Aceștia, toată ziua, patrulează prin toate secțiile spitalului. Totodată, angajații din cadrul serviciul nostru tehnic fac în permanență verificări și reverificări la instalații. Dispunem de un număr sporit de stingătoare, toate verificate și în garanție. Avem și stingătoare automate.

Noi avem totul supravegheat foarte atent, mai ales Secția de Terapie Intensivă COVID. Sunt instalate camere de luat vederi în fiecare salon, iar asistenții care sunt de serviciu urmăresc imaginile în permanență. Ușile de la saloane sunt prevăzute și cu geam, cu vizor, pentru a urmări tot timpul pacienții. Avem stație centrală, cu interfoane. Dispunem și de detectoare mobile de oxigen în toate sectoarele. Asistenții merg cu aceste detectoare în buzunare”, ne-a mai precizat Claudiu Dumitrescu.

ISU Dâmboviţa a refuzat alocarea unei autospeciale de stingere la Spitalul Județean

Există și o nemulțumire a managerului Spitalului Județean vizavi de relația cu ISU Dâmbovița. După ultima tragedie, cea de la spitalul din Constanța, când 7 pacienți internați în secția terapie intensivă COVID au murit arși, iar ulterior au mai decedat alți trei oameni, Claudiu Dumitrescu a cerut Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și ISU Dâmbovița detașarea unei autospeciale de stingere a incendiilor la spitalul județean astfel încât să fie exclusă orice posibilitate de a se produce vreo nenorocire de tipul celei de la Constanța. O măsură de precauție bine gândită. Din păcate, conducere ISU Dâmbovița nu a fost de acord cu această solicitare. Răspunsul a fost unul cel puțin ciudat și parcă indiferent.

„Ni s-a răspuns că avem obligativitatea obținerii autorizației de securitate la incendiu. Știm asta. Mai avem anumite clădiri neautorizate. Dar vorbim de o procedură extrem de complexă, iar în contextul pandemiei nu am putut realiza acest lucru. Am început o nouă procedură de întocmire a documentației, dar asta este urmată de o operațiune extrem de complexă care implică construcția de scări exterioare, interioare, care nu se pot executa în această perioadă dificilă de pandemie.

Ne-au mai răspuns că avem contract cu pompierii privați și să solicităm acestora, contra cost, mașină de stingere a incendiilor. Eu zic că, în contextul în care sănătatea este o prioritate națională, ar trebui ca ISU să acorde o altă atenție problematicii. Adresa trimisă nouă este penibilă, ținând cont de situația în care ne aflăm. Ne-au mai spus că se află la 2 km distanță și vin repede, în două minute, dacă se întâmplă ceva. Greu de crezut”, a spus Claudiu Dumitrescu legat de această situație.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Mesaj important de la ING pentru toți clienții băncii

Publicat

pe

ING, una dintre cele mai importante bănci din România, își avertizează din nou clienții cu privire la înșelătoriile care promit „câștiguri de nerefuzat”, prezente la tot pasul pe internet, inclusiv în piața criptomonedelor. Atrag atenția reprezentanții băncii că, de cele mai multe ori, escrocii se folosesc de branduri reale sau chiar de personalități publici, pentru ca oamenii să le cadă în plasă mai ușor. Anunțurile înșelătoare pot să apară pe rețelele sociale, prin SMS, prin apel telefonic sau prin e-mail.

Fie că vorbim de persoane care se prezintă ca „experți” dornici să-ți împărtășească „secretele” investițiilor de succes sau așa-ziși „reprezentanți ai unei firme” cu notorietate care pretind că dețin autorizațiile legale de la instituții precum ASF și care promit câștiguri fabuloase, scopul lor este de a te convinge să efectuezi plăți cu cardul sau viramente în scopul de a investi. De cele mai multe ori, solicitările inițiale sunt sume mici, pentru a te testa.

Controlează ce tranzacții poți face în contul tău!

Cu noile setări de securitate din Home’Bank tu pui limite și dai permisiuni. Când vine vorba de tranzacții cu cardul ai o metodă în plus de apărare împotriva potențialelor fraude. Tot ce trebuie să faci este să intri în Home’Bank, să-ți alegi cardul și să mergi în secțiunea Limite și permisiuni card – Permisiuni. Modificările se aplică doar pentru cardul selectat, deci ai grijă să iei fiecare card la rând și să-ți pui permisiunile de care ai nevoie.

Cum să te ferești de fraudele cu „investiții de neratat” (inclusiv criptomonede)?

• De câte ori în viață te-a sunat un „expert” să împărtășească cu tine secretele unor investiții de mare succes, fie criptomonede sau nu? Așadar, îți recomandăm să ignori e-mail-urile, mesajele private sau campaniile promovate pe rețelele sociale care oferă câștiguri ușoare.

• Închide fără să eziți apelurile care îți comunică „oferte de creditare de nerefuzat”, „investiții cu profituri garantate” sau orice alte servicii bancare suspecte.

• Nu transmite date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale sau prin e-mail.

• Nu completa datele cardului și nici credențialele aplicației de internet banking pe paginile (link-urile) primite de la așa-zișii brokeri de investiții.

• În cazul în care interlocutorul susține că reprezintă o companie autorizată, verifică la organul de autorizare din țara respectivă datele și informațiile comunicate. Spre exemplu, companiile românești intermediare de pe piața de capital pot fi verificate pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Mai multe informații cu privire la fraudele cu investiții prin false intermediari se găsesc și pe site-ul ASF, secțiunea Consumatori.

• Ia aminte că, în România, promovarea serviciilor și activităților de investiții prin intermediul unor furnizori de tip „call center” este interzisă și este calificată drept infracțiune.

Ce trebuie să faci în cazul în care ai căzut deja victimă:

• Încetează orice contact cu „brokerii / intermediarii” și nu mai efectua niciun fel de plată, indiferent de motivul invocat – se pot solicita plăți suplimentare folosind ca pretext așa zise taxe de retragere a câștigurilor sau taxe de recuperare a sumelor pierdute.

• În cazul în care ai oferit datele de card, blochează-l. Dacă ai oferit și credențialele aplicației de internet banking, schimbă codul de utilizator și resetează parola.

• Contactează imediat banca pe orice canal de comunicare accesibil ție (ING Office, My’Line – *2ING (*2464)/ 031 406 2464) și Poliția pentru a încerca diminuarea pierderilor la care te-ai expus, precum și prevenirea oricăror altor pierderi sau prejudicii.

• Dacă ai instalat orice aplicație la cererea „brokerilor” (de ex. Anydesk) dezinstaleaz-o, instalează un anti-virus și scanează dispozitivul de viruși. Nu folosi dispozitivul posibil infectat pentru resetarea parolelor / logarea în aplicațiile folosite până nu l-ai devirusat. Dacă este posibil, îți recomandăm să resetezi dispozitivul folosit la setările din fabrică sau să îi reinstalezi sistemul de operare.

• Dacă ai oferit o copie a actului de identitate, solicită schimbarea acestuia și vino la bancă în vederea efectuării actualizării de date.

• Depune de îndată o sesizare la autoritățile competente (spre exemplu: Poliție, ASF).

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Programul evenimentelor organizate în județul Prahova cu prilejul Zilei Culturii Naționale

Publicat

pe

De

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează, în perioada 14-18 ianuarie 2025, cu prilejul Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), mai multe evenimente omagiale în Ploiești și la secțiile din județ, cu acces liber, astfel:

♦ Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova – Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10, tel. 0244 522 656
https://www.facebook.com/Muzeul.de.Istorie.Ploiesti
15 ianuarie 2025, ora 11.00 – Simpozion: „Vasile Alecsandri în colecția Muzeului de Istorie” – organizat în colaborare cu Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”

♦ Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, str. Nicolae Simache, nr.1, tel. 0244 542 861
https://www.facebook.com/m.ceasului
15 ianurie 2025, ora 11.00 – Matineu muzeal: „Pe urmele profesorului Nicolae Simache” – participă elevi de la Școala Gimnazială „Nicolae Simache” Ploiești

♦ Muzeul „Casă de Târgoveț din sec. XVIII-XIX” Ploiești, str. Democrației, nr.2, tel. 0244 529 439
https://www.facebook.com/muzeul.casadetargovet
15 ianuarie 2025, ora 12.30 – Recital de poezie: „Poezia eminesciană în casa lui Hagi Prodan” – participă elevi ai Școlii Gimnaziale „Rareș Vodă” – Structura Ioan Grigorescu Ploiești
♦ Muzeul „Ion Luca Caragiale” Ploiești, str. Kutuzov, nr.1, tel. 0244 525 394
https://www.facebook.com/muzeul.ionlucacaragiale
15 ianuarie 2025 – Articol online: „Caragiale și Eminescu”

♦ Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” Ploiești, str. Nichita Stănescu, nr.1, tel. 0344 100 768
https://www.facebook.com/Muzeu.Nichita.Stanescu.Ploiesti
18 ianuarie 2025, ora 11.00 – Matineu muzeal: „Recitări și evocări acasă la Nichita” – Mihai Eminescu renăscut prin „necuvintele” lui Nichita Stănescu

♦ Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească, str. Valea Largă, nr.139A, tel. 0244 235 470
https://www.facebook.com/Crama-de-la-1777-un-muzeu-o-poveste
14 ianuarie 2025, ora 10.00 – Matineu muzeal: „Recital de poezie eminesciană” – participă elevi de la Școala Gimnazială „Ion Ionescu” Valea Călugărească și Structură Nicovani

♦ Muzeul „Casa Domnească” Brebu, Aleea Casa Domnească, nr 3, tel. 0244 357 731
https://www.facebook.com/Muzeul.Casa.Domneasca.Brebu
15 ianuarie 2025, ora 9.00 – Matineu muzeal: „175 de ani de la nașterea poetului nepereche”
♦ Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere” Bucov, Parcul Constantin Stere Bucov, tel. 0244 344 040
https://www.facebook.com/profile.php?id=100076505662737
15 ianuarie 2025, ora 11.00 – Matineu muzeal: „Amintiri despre Eminescu și Alecsandri”
♦ Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” Bușteni, str. Tudor Vladimirescu, nr.2, tel. 0244 321 080
https://www.facebook.com/muzeulcezarpetrescu
15 ianuarie 2025 – Articol online: „Dor de Eminescu”
♦ Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1-3, tel. 0244 280 861
https://www.facebook.com/muzeulnicolaeiorga
15 ianuarie 2025 – Articol online: „Mihai Eminescu – omul deplin al culturii”
♦ Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeștii de Târg, nr.868, tel. 0244 389 480
https://www.facebook.com/profile.php?id=100012309997055
15 ianuarie 2025 – Articol online: „330 de ani de la ctitoria Mănăstirii Sinaia”

♦ Muzeul „Conacul Bellu” Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr.12, tel. 0244 271 721
https://www.facebook.com/conaculbellu
16 ianuarie 2025, ora 11.00 – Matineu muzeal: „Eminescu – poet național și universal” – participă Cenaclul „Pe urmele lui Orfeu”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite