Connect with us

Dâmboviţa

PSD depune plângere penală împotriva Guvernului Cîțu pentru împărțirea discreționară a banului public

Publicat

pe

Astăzi – 8 octombrie 2021, la sediul PSD Dâmbovița, în prezența primarilor social-democrați din județ și a parlamentarilor Carmen Holban și Titus Corlățean, liderul organizației, Corneliu Ștefan, a ținut să-și exprime nemulțumirea, să dezaprobe ultima acțiune guvernamentală a premierului demis Florin Cîțu. Acesta a luat o hotărîre prin care a decis scoaterea din rezerva pusă la dispoziția Guvernului a sumei de un miliard de lei, bani care, în cea mai mare parte, au fost împărțiți consiliilor județene și primăriilor conduse de membri PNL și UDMR. Un gest fără precedent care demonstrează încă o dată că actuala putere liberală nu are treabă decât cu clientela de partid, cu propriile interese.

„Prin alocările bugetare, din bani publici, Cîțu și-a achitat nota de plata pentru Congresul PNL de acum două săptămâni. Am tot auzit speculații legate de un blat politic, dar acum se demonstrează că asistăm la un adevărat jaf din partea lui Cîțu”, a spus Corneliu Ștefan.

Județul Dâmbovița este, încă o dată, bătaia de joc a unui om care trebuie să dispară din viața politică națională, a mai precizat liderul social-democrat.

Comportamentul politic de care a dat dovadă Cîtu, care a împărțit țara între ai nostri și ai lor, este un concept antidemocratică, discriminatorie.

„În aceste ultime zile în Palatul Victoria, premierul Cîțu vrea să falimenteze și să blocheze proiectele primăriilor PSD din Dâmbovița.

360.000 de dâmbovițeni pentru care Guvernul nu a alocat nici un leu! Ce vină au oamenii aceștia? 21 de localități PNL din Dâmbovița, cu 96.000 de locuitori, au primit 84 de lei pentru fiecare persoană din comunitățile repective. 58 de localități PSD, cu 360.000 de locuitori, zero lei”.

Corneliu Ștefan: Consiliul Județean Dâmbovița a primit 3% din sumele solicitate

Președintelele Consiliului Județean Dâmbovița a atras atenția asupra faptului că, din cauza acestei împărțiri discreționare a banului public, pe considerente de grup, va crea probleme în comunitățile locale, oamenii vor avea de suferit.

„Primarii localităților PSD nu vor avea bani pentru asistență socială, pentru persoanele cu dizabilități, nu vor mai avea bani pentru salarii. Sunt proiecte cu fonduri europene care trebuie cofinanțate de aceste primării. Sunt proiecte în derulare care trebuie susținute. Nu sunt proiecte pentru PSD. Sunt proiecte pentru toți cetățenii din acele localități”, a mai precizat liderul social-democrat.

Corneliu Ștefan a făcut cunoscut faptul că administrația județeană a solicitat Guvernului României fonduri de peste 77.000.000 de lei.

„Doar Consiliul Județean Dâmbovița avea nevoie de 35.000.000 de lei pentru finanțarea cheltuielilor curente ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița și ale subunităților finanțate din bugetul local. Din acești bani se asigură cofinanțarea proiectelor care beneficiază de finanțare externă nerambursabilă, inclusiv cheltuieli neeligibile. Din 35.000.000 de lei solicitați de Consiliul Județean Dâmbovița, Cîțu, fără să îl intereseze că banii aceștia acoperă nevoile reale ale Consiliului, a alocat din pix 1.000.000 de lei. Doar 3% din sumele solicitate”.

La nivel național, prin Hotărârea de Guvern luată la ceas de seară, în mare taină, s-a alocat un miliard de lei. Județul Dâmbovița a primit 10.147.000 lei. Doar 1%.

Ceea ce face Cîțu se poate compara cu un adevărat război economic pe care acesta îl duce împotriva primăriilor PSD din județul Dâmbovița, dar și din întreaga țară. Nu există niciun fel de criteriu, altul decât cele strict politice, pentru finanțarea administrațiilor locale. Nu a ținut cont de tipul localității, mărimea acestora, numărul de locuitori, costuri efective sau angajamente în derulare. După cum s-au văzut lucrurile după emiterea acestei Hotărâri luate de un Guvern demis, practic, Florin Cîțu i-a recompensat pe cei care, la congresul PNL, l-au înscăunat președinte al partidului.

„Pur și simplu, asistăm la achitarea notei de plată pentru primarii PNL care l-au votat pe Cîțu la congresul lor penibil și, în același timp, la o răzbunare împotriva românilor, pentru că acest prim-ministru nociv și incompetent a fost dat jos în Parlament. Din păcate, Florin Cîțu dispare prea târziu de pe scena politică românească!

Deși fac parte dintr-un partid cu o viziune diferită de a premierului demis, este regretabil, până și pentru Cîțu, modul în care părăsește politica națională. Este deținătorul unui record negativ în politica românească: pentru demiterea lui au votat cei mai mulți parlamentari din istoria acestei instituții: 281″, a mai adăugat președintele PSD Dâmbovița.

Primar Târgoviște: Unii au fost mai norocoși. Am văzut niște alocări financiare halucinante!

Cristian Daniel Stan, primarul municipiului Târgoviște, a spus că nici nu avea mari așteptări de la Guvernul Cîțu. Este deja obișnuit cu abuzul instituțional marca PNL-USR-UDMR.

„Municipiul Târgoviște a fost lăsat așa, deoparte, cam de fiecare dată, când s-a aprobat vreo alocare bugetară. Dar, cinismul de care dă dovadă este fără de precedent. În contextul în care se apropie o iarnă foarte grea pentru toată lumea, în contextul în care există atât de multe probleme, cu creșterea prețurilor la gaze, la energie.

Iată că domnul prim-ministru face un act de discriminare pe criterii politice, pentru că despre asta este vorba. Ignoră comunități întregi care nu au nicio vină, pentru că, de fapt, asta se întâmplă, alocarea pe criterii politice către administrațiile locale conduse de primari PNL și UDMR, pentru că și acest partid a primit fonduri destul de generoase din partea Guvernului”, a spus edilul Târgoviștei.

Și ca o ironie. A dezvăluit Cristian Daniel Stan, într-o notă de umor amar, că l-a costat mai mult copiile la proiectul Hotărârii de Guvern luată de Cîțu, pe care a studiat-o atent, decât banii primiți prin acest act normativ.

„Dar se pare că alții au fost mai norocoși. Am văzut niște alocări bugetare absolut halucinante. Este vorba de Medgidia. 23 milioane lei! Ce se întâmplă? Care sunt necesitățile pe care cei din Medgidia le au atât de mari în comparație cu Târgoviștea?

Și noi avem o infrastructură școlară care trebuie susținută. Și noi avem proiecte care trebuie susținute. Și noi avem cheltuieli cu persoane cu dizabilități. Și noi avem dificultăți în ceea ce înseamnă asigurarea salariilor până la finalul anului și așa mai departe. Repet. Nu înțeleg aceasta modalitate disprețuitoare față de târgoviștenii”, a adăugat secretarul executiv al PSD Dâmbovița, Cristian Daniel Stan.

A mai spus acesta că banii aflați în Fondul de Rezervă sunt banii tuturor, sunt banii românilor și că, normal ar fi fost să se întoarcă către ei, în mod echilibrat și în funcție de necesitățile existente la nivelul fiecărei comunități locale.

Nu a scăpat din tirul lui Cristian Daniel Stan nici prefectul județului Dâmbovița care, în opinia sa, a alcătuit o notă de fundamentare pe trei rânduri, pe care a trimis-o Guvernului. Fără substanță, fără prezentare clară a situației din județ!

„Astea să fie necesitățile pe care noi le avem? Astea să fie stăruința de care a dat dovadă Instituția Prefectului pentru alocarea unor sume de bani către dâmbovițeni”?

Deputat Carmen Holban: Florin Cîțu a creat și a lăsat în jurul lui un dezastru

Deputata Carmen Holban a declarat că țara se află într-o situație extrem de gravă. Proaspătul premier demis, Florin Vasile Cîțu, a creat și a lăsat în jurul lui un dezastru.

A vorbit vicepreședinta PSD Dâmbovița despre situația Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște care are nevoie, lunar, să plătească, numai pentru utilități, circa 700 de mii de lei. Asta se întâmplă în condițiile în care Consiliul Județean Dâmbovița, sub tutela căruia se află unitatea medicală, a primit de la Guvern puțin peste un milion de lei.

„Până la sfârșitul acestui an este nevoie de 2, 1 milioane de lei. Iar dacă adăugăm și primele trei luni ale anului viitor, suma va crește. Putem întreba și pe domnul primar al municipiului Moreni dacă a avut sau nu solicitări din partea Spitalului Municipal Moreni, având în vedere banii necesari pentru facturile de gaze și electricitate. Managerii spitalelor sunt disperați fiindcă nu au banii necesari. Ce vom face cu pacienții? Cum îi vom ține în această perioadă grea în spitale?”, a întrebat Carmen Holban.

Parlamentara PSD i-a acuzat pe premierul demis și pe miniștrii Educației și Sănătății, de incompetență, pentru faptul că nu au știut să gestioneze pandemia, acest val patru. A dat ca exemplu sistemul de învățământ care a pornit bine, în normalitate, dar, pe parcurs, din cauza faptului că nu s-au efectuat în școli teste săptămânale, numărul de infectări în rândul cadrelor didactice și a personalului auxiliar a crescut.

„Nu au făcut altceva decât să introducă 100 de mii de copii în on-line în doar o săptămână. În plus, numărul de cazuri a crescut cu 63%, în cazul profesorilor și angajaților din sistemul educațional”.

A vorbit deputata Carmen Holban și despre lipsa de eficiență a tandemului Iohannis-Cîțu în combaterea pandemiei considerată a fi una dezastruoasă în ceea ce privește sprijinul acordat unităților medicale.

„Nu mai sunt medicamente, nu există oxigen în spitale. Valul patru venea și era anunțat mai demult. Probabil că dânșii nu au auzit de prevenție. Situația este extrem de dificilă. România a ajuns la 300 de decese și 15 mii de infectări zilnic. Și acest tandem, Iohannis-Cîțu, ne spunea și ne mințea că pentru cel de al patrulea val sunt pregătiți și că va trece pandemia repede.

Nu au testat, nu au vaccinat, nu au asigurat un număr mai mare de paturi pentru secțiile ATI. Nu au asigurat medicamente. Cîțu nu are nimic de-a face cu românii. Nu îi pasă de durerile oamenilor bolnavi. Închide ușile pentru bolnavii cronici. 6.000 de pacienți cronici au murit tocmai pentru că ușile spitalelor le-au fost închise.

Trebuie să le acordăm pacienților cu COVID medicamente, să le salvăm viața, dar să nu îi defavorizam pe ceilalți pacienți care nu suferă de coronavirus. 89% din bolnavii de cancer din 2019 și 2020 au murit fiindcă nu li s-a acordat atenția cuvenită”, a mai dezvăluit Carmen Holban.

Senatorul Titus Corlățean: Acest guvern iresponsabil, acum demis, și-a bătut joc de țară

Senatorul Titus Corlățean a ținut să menționeze că partidul pe care îl reprezintă acționează potrivit agendei care reflectă nevoile și problemele societății românești. Practic, hotărârea luată de Guvernul Cîțu, prin care a alocat fonduri imense de la Rezerva aflată la dispoziție, doar unităților administrative conduse de reprezentanți PNL, este o sfidare la adresa poporului român.

Președintele executiv al PSD Dâmbovița, după ce a analizat cele întâmplate, a spus că Guvernul Cîțu, demis prin moțiune de cenzură, nu poate să mai funcționeze cu depline puteri. Rolul său, până la numirea unui alt premier, este doar acela de a adopta acte de administrare a unor probleme curente, în nici un caz nu mai poate emite ordonanțe de urgență care au un caracter legislativ. Nu pot adopta rectificări bugetare. Titus Corlățean, în Hotărârea de Guvern prin care s-a alocat un miliard de lei, în mare parte administrațiilor liberale, nu a văzut decât o rectificare bugetară mascată.

„Ce s-a întâmplă în realitate este o încălcare gravă a legalității. Și sunt aspecte de natură penală foarte grave. Această situație de alocare de fonduri prin hotărâre de guvern reprezintă în realitate o rectificare bugetară mascată. Care nu a fost făcută prin OUG, fiindcă nu mai puteau face acest lucru, ci printr-o hotărâre de guvern, invocând faptul că dă de la fondul de rezervă pentru situații legate de pandemie etc.

Pentru cei care citesc cu bună credință normele de fundamentare vor vedea că nu este vorba în nici un caz de acele tipuri de situații de urgență, generate de calamități, de inundații, de cutremure, de incendii, de COVID, ci de funcționare de instituții, de primării, de plata de salarii. Este vorba de o rectificare bugetară mascată făcută ilegal prin hotărâre de guvern la care se adaugă această discriminare pe criterii politice care lovește în 70% din cetățenii României”, a declarat Titus Corlățean.

Concluzia senatorului Titus Corlățean este că acest guvern iresponsabil, demis, și-a bătut joc de țară, de cetățeni. Social democrații sunt deciși să nu lase lucrurile așa chiar dacă Iohannis vrea să țină la putere pe Cîțu în mod neconstituțional și nelegal.

„Decizia a fost luată prin această plângere penală împotriva lui Cîțu, împotriva tuturor celor care au semnat documentele dar și prin acțiunea în contencios administrativ pentru a desființa aceasta hotărâre. Avem speranța că ne vom atinge acest obiectiv”.

ACTUALITATE

Unde și când va avea loc Gala „Topul firmelor din Dâmbovița” 2021

Publicat

pe

Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Dâmbovița va organiza, joi – 16 decembrie 2021, cea de-a 28-a ediție a Galei „Topul firmelor din Dâmbovița”.

Evenimentul, în cadrul căruia vor fi premiați agenții economici cu rezultate deosebite pe parcursul acestui an, va avea loc la BROTĂCEI PARK & EVENTS (Aleea Coconilor, Târgoviște), după următorul program:

18:30 – 19:00 – Primirea invitaților
19:00 – 19:30 – Deschiderea evenimentului
19:30 – 20:30 – Gala de premiere
20:30 – 21:30 – Sesiune networking (pregătiți cărțile de vizită).

Citește în continuare

Dâmboviţa

Filmul evadării deținutului de la Penitenciarul Găești

Publicat

pe

de

Deținutul care a evadat, joi – 25 noiembrie 2021, când se afla la un punct de lucru din orașul Găești ar fi putut să solicite eliberarea condiționată în luna decembrie – scrie Cronica de Găești. Acum, va primi o pedeapsă suplimentară. Bărbatul era condamnat pentru furt calificat.

Marian Popa, 43 de ani, este căutat în continuare. Până acum, autoritățile au verificat peste 20 de piste. Din păcate, acestea s-au dovedit a fi false.

În urmă cu 5 zile, imediat după pauza de masă, de la ora 12:00, deținutul a spus că merge la toaletă. După aproximativ o jumătate de oră, superiorii au realizat că nu s-a întors la treabă și au început să-l caute.

„Când au constatat că a dispărut, au alertat autoritățile. Condamnatul și-a abandonat hainele de lucru și bocancii în curtea firmei unde lucra, a sărit gardul și se pare că a fugit spre câmpul Ioneștiului, ocolind zonele locuite și, implicit, camerele de luat vederi. Bărbatul are experiență a în supraviețui în condiții grele, fiind mai mulți ani cioban. Nu este exclus să se fi refugiat într-o zonă fără tehnologie sau să fi primit ajutor.

Povestea cum că ar fi avut o rudă rănită într-un accident este o pură ficțiune, pe care Popa Marian le-o povestea colegilor. Nici cu familia din Scheiu nu ar fi ținut legătura, pentru că nu avea cu aceasta o relație bună”, relatează Cronica de Găești.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT