Connect with us

ACTUALITATE

Rușinos! Dintr-un miliard de lei, puterea liberală nu a alocat niciun bănuț pentru sinistrații din blocul care a explodat la Găești

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean, președintele executiv al PSD Dâmbovița, este cel care s-a implicat pentru rezolvarea situației critice în care se află zeci de familii din orașul Găești, rămase pe drumuri după explozia produsă în luna ianuarie care le-a distrus blocul în care locuiau.

Cetățenii s-au adăpostit care încotro, pe la rude, prieteni, trăiesc în condiții provizorii, precare, departe de o existența dusă în confort și normalitate.

Din păcate, în tot acest răstimp, autoritățile locale, Instituția Prefectului Dâmbovița și responsabilii din Guvernul României doar au mimat că îi sprijină. Nu s-a făcut nimic pentru expertizarea construcției afectată de suflul puternic al exploziei rețelei de gaze naturale, nici vorbă să înceapă vreo lucrare de reabilitare a imobilului. Ce să mai spunem de alocarea altor locuințe. Indiferență și ridicare din umeri!

Titus Corlățean, încă din primele zile de după deflagrația care a adus disperare și neîncredere în sufletele acelor găeșteni rămași pe drumuri, a luat taurul de coarne. Atât cât îi permit prerogativei de senator al României, de demnitar al statului, de om atent la suferința semenilor, a căutat să dezmorțească aparatul administrativ de la nivel local, județen și central, să îi determine pe înalții funcționari să se miște mai repede, să găsească soluții de rezolvare a acestei crize sociale.

Au urmat o serie de declarații politice, interpelări, insistențe pe lângă cei cu responsabilitate, ieșiri publice, luări de poziție. Senatorul PSD a mers de mai multe ori la Găești pentru a discuta cu cetățenii sinistrați, pentru a vedea dacă s-a mișcat ceva, dacă mecanismul statului condus de liberali a pornit și soarta acelor cetățeni reprezintă pentru ei o preocupare. Nimic.

Și a venit această ilegală și abuzivă alocare de fonduri din Rezerva aflată la dispoziția Guvernului operată, pe ultima sută de metri, de premierul demis Florin Cîțu. Măsura este considerată de social-democrați a fi, de fapt, o rectificare bugetară mascată, prin care clientela lui Cîțu, cei care l-au votat la congresul stalinist de luna trecută, au fost recompensați. Grav însă este faptul că guvernanții, deși primiseseră din partea senatorului Titus Corlățean o mulțime de semnale bine expuse, documentate, despre situația dificilă în care trăiesc niște români din Găești, Dâmbovița, nu au alocat un leu pentru ieșirea acestora din impas.

Culmea, în motivația trimisă de Instituția Prefectului Dâmbovița în care se menționează superficial, în câteva rânduri, oportunitatea alocării de fonduri în județ, nu există nici măcar o trimitere către cazul disperat de la Găești.

„Am fost acolo împreună cu președintele Consiliului Județean, Corneliu Ștefan, cu alți colegi. Am discutat cu cetățenii disperați de faptul că guvernul nu face nimic, nici primarul de la Găești, nici prefectul de Dâmbovița nu fac absolut nimic pentru a-i ajuta pe acești oameni. Să mergeți să vedeți acest bloc. Este îngrozitor, parcă s-a tras cu tancul, cu tunul. Oamenii trăiesc în condiții precare, fiecare pe unde a putut să-și amenajeze câte ceva. Plătesc chirii care le depășește capacitatea financiară. Este o situație dramatică”, a mărturisit Titus Corlățean.

A mai spus senatorul PSD în cadrul întâlnirii în care erau acuzați liberalii de împărțire discreționară a banului public, pe criterii partinice, că, în urma demersurilor pe care le-a inițiat, a discuțiilor pe care le-a purtat cu reprezentanții guvernamentali, a primit răspunsuri evazive, neclare, ba chiar rușinoase.

„Răspunsul pe care îl primesc de la Ministerul Finanțelor, este vorba de o adresă semnată de un secretar de stat, pentru ministrul interimar de la Finanțe, era prea dificil să-și aplece penița. Un secretar de stat trimite adresa cu numărul 642016/30.09.2021, în care recunoaște că acest tip de situație intră în categoria situațiilor speciale, de urgență, și că, în consecință, banii trebuie alocați din fondul de rezervă, din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului și a primului ministru. Dar, în lipsa unui act normativ, a unei hotărâri de guvern, Ministerul Finanțelor nu poate aloca acești bani. Cineva trebuie să o facă, probabil Papa de la Roma, nu Guvernul României”, a mai arătat Corlățean.

Senatorul social-democrat este puternic intrigat de situația creată, de indiferența guvernanților față de cei pe care, de fapt, îi reprezintă, pe care legal, moral, constituțional, ar fi trebuit să îi sprijine, în contextul în care au scos din Fondul de Rezervă un miliard de lei, dar nici un bănuț pentru sinistrații de la Găești.

„Mă întorc la situația pe care o avem și îl întreb pe demisul Cîțu. Domnule Cîțu, demis cum ești, dumneata și toate slugile liberale începând cu cei din județul asta, de la Prefectură și până la ceilalți, nu am văzut când ați adoptat această rectificare bugetară mascată, acea hotărâre de guvern punctuală, cu alocare de bani pentru această situație specială de bloc explodat? Nu am văzut hotărârea de guvern care, cu adevărat, corespunzând acestui tip de fond de rezervă și de intervenții speciale, trebuie să acorde acești bani. În schimb, am văzut finanțări pentru PNL-iștii voștri, pentru investiții, pentru bănuțul gros și răscumpărări de voturi de la congres. Cei de la Găești, care trăiesc în acel bloc, trebuie să știe că guvernanții demiși și-au bătut joc încă o dată, mai ales de acești oameni care sunt în nevoie. Acesta este un exemplu de cinism și nerușinare care sunt clasice pentru puterile de dreapta din România”, a declarat senatorul Titus Corlățean.

ACTUALITATE

HISTORY Channel marchează Ziua Națională a României cu difuzarea documentarelor despre Regina Maria și Regele Mihai

Publicat

pe

de

De 1 decembrie, telespectatorii HISTORY Channel România au o nouă întâlnire cu istoria. HISTORY Channel marchează Ziua Națională cu transmisia specială a documentarelor istorice „Maria – Inima României” și „Regele Mihai: Drumul către casă”.

Documentarul-eveniment „Maria – Inima României” va fi transmis de la ora 15:15, și în reluare de la ora 22:00. Acesta prezintă povestea unei foarte importante epoci din istoria României, văzută din perspectiva Reginei Maria, aflată în centrul luptei pentru realizarea Marei Uniri din 1918 și pentru crearea României moderne.

Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Prințul Moștenitor al României în 1893. Vom vedea cum a condus țara în timpul ororilor Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferința de Pace de la Paris din 1919.

Filmul nu evită aspectele mai puțin strălucitoare ale vieții Reginei. Fiul său, Carol, și-a disprețuit părinții și când a devenit Rege a alungat-o pe Maria de la curte. Iar când comuniștii au ajuns la putere, în 1945, au șters-o din istorie.

Filmul a fost realizat pe parcursul a 2 ani cu filmări în 9 țări și o documentare realizată în 14 arhive naționale. Oferă șansa publicului de a auzi vocea originală a Reginei și de a vedea filmări și imagini originale ale epocii, colorizate cu ajutorul tehnologiei moderne și prin implicarea unei echipe interdisciplinare de experți pentru a surprinde cât mai exact realitatea acelor vremuri.

Destinul său, al uneia dintre cele mai cunoscute femei din Europa epocii interbelice, a fost influențat de evenimente întâmplate în palatele regale din România, în saloanele Parisului, pe străzile New York-ului, la Kremlin și chiar în Vestul Sălbatic.

Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” (ora 16:15, în reluare la ora 21:00) prezintă povestea nespusă a curajosului Rege Mihai al României care, la doar 23 de ani, își risca viața sfidându-l pe Hitler în al Doilea Război Mondial, pentru a fi ulterior exilat din patria sa de comuniștii impuși de Kremlin.

„Regele Mihai: Drumul către casă” preia povestea dramatică a exilului unui tânăr adesea solitar, ținut în marele joc de șah dintre Vest și Rusia Sovietică. A fost prins în încercările CIA de a înființa o rezistență armată în România, iar mai târziu, a fost spionat în exil de agenții temutei Securități a lui Ceaușescu.

Filmat și produs în România, Marea Britanie și Elveția, documentarul este o continuare a mult apreciatei producții „Războiul regelui” (titlu internațional „Regele care l-a păcălit pe Hitler”), care a avut premiera la TV în 2016 și a fost difuzat în 42 de țări, fiind transmis inclusiv de către HISTORY Channel și HISTORY2.

Documentarul prezintă interviuri cu familia Regelui, consilieri și prieteni apropiați Regelui Mihai, dar și un interviu nedifuzat până acum cu soțul reginei Elisabeta a II-a, Prințul Philip, acordat în 2016 la Buckingham Palace cu doar câteva luni înainte de retragerea sa din viața publică.

Valoarea istorică a filmului este îmbogățită cu înregistrări din arhiva de familie filmate chiar de Regele Mihai, documente recent desecretizate din arhivele Securității și CIA, precum și cu relatările istoricilor occidentali și români, printre care profesorul Dennis Deletant, cel mai important autor și istoric occidental specializat în istoria României, profesor emerit al University College London, și Dr. Matei Cazacu, autor al mai multor cărți de istorie românească și istoric la Centre National de la Recherche Scientifique în Paris. Diana Mandache, în prezent cel mai prolific biograf al Familiei Regale a României, și-a adus contribuția din punct de vedere editorial și al cercetării. Filmul o include și pe jurnalista și autoarea britanică Tessa Dunlop.

Ambele filme sunt narate de aclamatul actor Marcel Iureș și sunt produse de Chainsaw Film Productions.

„Cele două povești regale conțin toate ingredientele necesare unui roman: viclenie politică, suferință, evenimente care pun viața în pericol, iubiri secrete. O să vă placă!”, a declarat John M. Florescu, producătorul executiv al programelor.

„Suntem onorați să fim pe HISTORY Channel pe 1 Decembrie 2021, de Ziua Națională a României, pentru a aniversa 103 ani de la Marea Unire din Alba Iulia, cu două filme documentare istorice produse independent de Chainsaw Film Production: «Maria – Inima României» si «Regele Mihai: Drumul către casă». Practic acest două filme documentare istorice acoperă perioada 1875-2017 din istoria modernă a României, 142 de ani de istorie, evoluție și progres. Urmărind și înțelegând istoria corect în prezent percepem altfel viitorul, mai ales pentru educația generațiilor tinere. În anul 2022, împreună cu producătorul executiv John Florescu și cu HISTORY Channel, dar și cu suportul partenerilor, vom iniția al doilea Turneu Istoric de Educație Națională cu proiecțiile acestor filme în peste 20 de orașe. Vă invităm să urmăriți istoria și în anul 2022, când se aniversează, la Alba Iulia, Centenarul de la încoronarea Reginei Maria din 15 Octombrie 1922”, a adăugat Dan Drăghicescu, producător asociat al celor două filme.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Unde și când va avea loc Gala „Topul firmelor din Dâmbovița” 2021

Publicat

pe

Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Dâmbovița va organiza, joi – 16 decembrie 2021, cea de-a 28-a ediție a Galei „Topul firmelor din Dâmbovița”.

Evenimentul, în cadrul căruia vor fi premiați agenții economici cu rezultate deosebite pe parcursul acestui an, va avea loc la BROTĂCEI PARK & EVENTS (Aleea Coconilor, Târgoviște), după următorul program:

18:30 – 19:00 – Primirea invitaților
19:00 – 19:30 – Deschiderea evenimentului
19:30 – 20:30 – Gala de premiere
20:30 – 21:30 – Sesiune networking (pregătiți cărțile de vizită).

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT