Connect with us

ACTUALITATE

Crizantema de Aur 2021. Noutățile ediției 54 și evenimente asociate festivalului

Publicat

pe

În perioada 21-23 octombrie 2021, se va desfăşura în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, cea de-a 54-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur”, cel mai longeviv festival muzical din România.

Evenimentul se desfăşoară la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte. Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18:00 și vor fi transmise integral în direct de TVR 3, precum și de Radio România Antena Satelor (seara de gală).

Ediția din acest an este organizată de Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa și Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România și cu Uniunea Muzicienilor din Moldova. Direcția artistica a Festivalului este asigurată de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.

Reamintim faptul în anul 2016 a fost inițiată, în colaborare cu Comisia Națională a României pentru UNESCO, procedura de înscriere a Romanței în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

NOUTĂŢILE EDIŢIEI A 54-A ȘI EVENIMENTELE ASOCIATE FESTIVALULUI

– Programul Naţional de Concerte „Tinerețea Romanței” – eveniment asociat Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, ediția 2021. Concertele sunt programate să se desfăşoare în zone istorice din România, în perioada 23 octombrie – 20 decembrie 2021. Programul este destinat promovării tinerilor laureați ai festivalului și a romanțelor noi, lansate la concurul de creație. Concertele sunt organizate în colaborare cu instituții muzicale, centre județene de cultură, cu alte instituții și organizații din România și din Republica Moldova;

Patrimoniul poetic al romanţei – omagiu adus poeților naționali Vasile Alecsandri (200 de ani de la naștere), George Coșbuc (155 de ani de la naștere), Octavian Goga (140 de ani de la naștere). Va fi lansată Antologia „Dorurile mele” – realizată de renumitul interpret de romanțe Gheorghe Sărac. Culegerea muzicală conține toate partiturile romanțelor compuse pe versurile poeților George Coșbuc, Octavian Gora și Vasile Alecsandri. De asemenea, vor fi lansate cărțile „Romanța și vodevilul în opera lui Vasile Alecsandri” și „Octavian Goga și Romanța «Bisericuța din Albac»” (autorii ambelor cărți: Marian Niță, Cristinel Gigi Șonea, Angel-Cristian Stăiculescu)

Omagiu corifeilor romanţei – eveniment realizat cu sprijinul Fundaţiei „Henry Mălineanu” cu scopul celebrării creației compozitorului de romanțe Henry Mălineanu, a compozitorului Ionel Fernic (120 de ani de la naștere), precum şi omagierea altor mari compozitori români: Gherase Dendrino, Temistocle Popa și Camelia Dăscălescu (100 de ani de la naștere).

* Evenimentele se desfășoară la Teatrul „Tony Bulandra” și la Muzeul „Casa Romanței” – ambasadă a culturii la Târgoviște.

SINTEZA PROGRAMULUI FESTIVALULUI „CRIZANTEMA DE AUR”, 21-23 octombrie 2021 

• Festivalul Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”, ediţia a 54-a, va fi transmis integral în direct pe postul TVR3 în perioada 21-23 octombrie 2021, în fiecare seară, începând cu ora 18.00. Postul Radio România Antena Satelor va transmite în direct seara de sâmbătă, 23 octombrie 2021, începând cu ora 18.00.

• Ediţia a 54-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată astfel:
a) Concursul de interpretare – joi, 21 octombrie 2021;
b) Concursul de creaţie – vineri, 22 octombire 2021;
c) Gala laureaților – sâmbătă, 23 octombrie 2021
d) Microrecitaluri „La izvoarele romanței” – joi, 21 octombrie 2021
e) Concertul „Tinerețea Romanței” – vineri, 22 octombrie 2021
f) Concertul „Te iubim, Romanță” – sâmbătă, 23 octombrie 2021
g) La Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște – unic în România, vor avea loc și alte evenimente asociate: lansări editoriale și discografice, dezbateri și mese rotunde dedicate celebrării patrimoniului muzical și poetic al romanței.

• Concursul de Interpretare: participă 14 concurenţi selecţionaţi în urma a 6 preselecţii regionale, realizate în perioada 01-15 spetembrie 2021, în România şi în Republica Moldova;

• Concursul de Creaţie va îmbogăţi patrimoniul muzical naţional cu 14 romanţe în primă audiţie selectate în urma preselecţiilor naţionale realizate la Bucureşti în colaborare cu UCMR şi la Chişinău în colaborare cu UMM;

• Acompaniază orchestrele:
„Dor românesc” – dirijor Ștefan Cigu
„Romanţa” – dirijor Lucian Vlădescu

• Juriul Concursului de Interpretare va fi format din interpreţi de romanţă şi din personalităţi ale vieţii muzicale din România și Republica Moldova care promovează romanța.

• Juriul Concursului de Creaţie va fi format din compozitori desemnaţi de UCMR și de UMM.

• Prezentatori: Alexandra Velniciuc şi Octavian Ursulescu, Miruna Ionescu și Silviu Biriș.

• Scenografia: Bogdan Dobre

• Co-producător: TVR3 – transmisiune în direct.

• Parteneri media: Radio România; Revista „Actualitatea Muzicală” a UCMR; UZPR.

• Direcţia artistică: Alina Mavrodin Vasiliu – Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte.

• Sponsori: COTNARI, EUROGAS PRESCOM FIENI, BANCA TRANSILVANIA, FUNDAŢIA „HENRY MĂLINEANU”, ROTARY CLUB TÂRGOVIȘTE, CAMERA NOTARILOR PUBLICI PLOIEȘTI, EXPERT RECYCLING, ADELLE STYL

ACTUALITATE

Carmen Holban, deputat, mesaj cu prilejul „Zilei internaționale a femeilor din mediul rural’

Publicat

pe

În data de 15 octombrie, se sărbătorește „Ziua internaţională a femeilor din mediul rural”. Celebrarea a fost decisă de Organizația Națiunilor Unite printr-o rezoluție dată în 18 decembrie 2007. S-a avut în vedere rolul pe care îl au femeile de la sate în bunăstarea familiilor și în dezvoltarea economiilor din mediul rural.

„Femeile din satele și comunele noastre sunt inima familiilor și a gospodăriilor lor. Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural, pe care astăzi o sărbătorim, le este dedicată lor, celor care prin munca lor, plătită sau neplătită, își hrănesc familiile. De multe ori, munca și efortul acestora nu sunt mai prejos de cele ale partenerilor lor de viață. Meritele lor nu pot fi puse la îndoială, iar pentru acest lucru trebuie să le fim alături și să le mulțumim, zi de zi”, este mesajul transmis de deputata Carmen Holban.

Citește în continuare

ACTUALITATE

S-a mai dus un om bun… Arhitectul Grigore Eftimescu. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Publicat

pe

A plecat dintre noi arhitectul Grigore (Gogu) Eftimescu. Un om blajin, cald, cu un caracter adevărat, cum tot mai puține găsești în zilele acestea pline de zbucium.

Eram prieteni. Ne-am cunoscut cu peste douăzeci de ani în urmă, pe când amândoi prestam cu pasiune la trustul de presă Artpress. Eu ca reporter de investigație, dumnealui realiza la Radio D o excelentă emisiune de anticipație – „Cronica bizarului”. Era absorbit de paranormal, proza SF, de viața extraterestră. De multe ori, când aveam răgaz, ne prindeam în discuții. Era o enciclopedie. Îmi făcea o plăcere deosebită să-l ascult.

Anii au trecut. Fiecare pe drumul lui. Ne întâlneam rareori prin zona Caraiman din Târgoviște. Ne salutam reciproc și mai schimbam, din păcate, din fugă, câteva vorbe. Am aflat că a urcat la ceruri, locul spre care știu că îi plăcea mereu să privească. E trist. S-a mai dus un om bun… Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT